Just Because You DON'T

by Alia Farhan, 7:48 PM


Just because you DON'T

It comes to sense human can be pretty mean and f@&£ at one time.

In a modern world...there always a fight and bad mouthing bout who is better... Housewife or working mom... Stay home moms belittled working moms n workin moms belittled stay home moms. Belum lagi bergaduh pasal deco2 rumah... 

Deco2 rumah tu nanti anak tu la ni la....yang deco2 rumah pun xkurang gak kuat mengecam kalau deco orang tu bukan macam yang dia suka.


Asal kan lain sikit dari taste korang.. Korang nak bash.. Macam hutan la apa la. At least we appreciate the nature. Xda pun nak kecam rumah org lain. Rumah dia.. Suka hati dia la nak buat macam mana pun. Dah sakit hati kenapa? Masalah hati ehhhh... 

Get a life bijjjj
😏😏😏

Ikan Keli Salai Masak Lemak Cili Padi

by Alia Farhan, 10:26 AM
Rasanya dah lama gila kan tak update bloh ni... And dah lama gila x share resipi. Resipi2 pun banyak gak duk kat draft. Harap2 yang ni xmasuk la dalam list draft tu. Kalau tak forever alone la duk kat situ... Perammm ja sampai ranum. Hahhahha.

Aku dalan process nak clear kan freeser aku. Sebab aku masa bulan puasa hari tu memang stock up stock bahan mentah untuk masak dalam freeser aku banyak gila. And dekat2 last minute nak raya hari Ahad tu... Hari Khamis tu aku buat last buy dekat market untuk penuhkan peti sejuk aku. So bayangkan up til now i still have frozen bahan mentah untuk dimasak. 

And yes sampai sekarang aku tak reload lagi beli bahan-bahan mentah. And bahan-bahan mentah dalam peti sejuk tu memang dah luak la kan cerita dia jadi lauk pauk kat runah ni. Ok la jugak peti sejuk ni spacious jugak la. A good investment when we decided to buy this one. Alang2 nak beli.. Beli la yang besar and boleh masuk and muat macam-macam kan.

So cerita dia.. Masa duk selongkaq2 bahan-bahan mentah untuk masak tu... Aku jumpa la treasure! Ikan keli!!!! Dah lama gila aku xmakan ikan keli. And teringin gila nak makan ikan keli salai masak lemak cili padi!
Erghhh sedapnyaaa. 

Tapi masalahnya nak salai celah mana kan.... Dah la duk kat apartment ni haa. Last3 dapat la idea untuk beli daun pisang dekat kedai runcit dekat rumah ni. 


Banyak pulak. Tapi xpa lah. Demimu ikan keli salai.. Kahhhhh

Jom lah kita tengok bahan-bahan and cara buat ikan keli salai masak lemak cili padi. 

Bahan-bahan:

3 ekor ikan keli (potong dua-senang nak bakar/salai) 
Daun pisang
2 ketul Kunyit hidup
2 biji cili besar 
7 biji cili padi hijau
Daun cekur /kunyit
1 biji bawang  besar
5 ulas bawang putih
Santan
Garam
Gula 
Serbuk perasa

Cara-caranya :

Ikan keli salai

1. Gaul garam dan kunyit hidup dekat ikan keli. 
2. Balut ikan keli dengan daun pisang. 
3. Letakkan ikan keli yang dibalut daun pisang dalam non stick pan. 
4. Guna api sederhana panas dan tutup dengan penutup and cepatkan process salai menyalai. 


5. Boleh kalihkan bila nampak daun pisang dah mula garing. 
6. Bila dah nampak daun pisang mula garing untul semua bahagian.. Boleh la tutup api. 


Haa bila nampak macam ni tu dah ok la.... 


Kuah Masak Lemak Cili Padi

1. Masukkan cili besar, cili padi, bawang besar, bawang putih, dan kunyit hidup ke dalam blender dan blend kesemua bahan-bahan ni. 
2. Masukkan bahan-bahan yang diblend yadi ke dalam periuk/pan dan bukak api. 
3. Masukkan asam keping dan biarkan sehingga mendidih. 
4. Tambahkan air dah biarkan sehingga mendidih sekali lagi. Time ni boleh perlahankan api dan masukkan santan 1/3 kotak kecil. Nak lemak lagi letak la banyak lagi. Ni ikut preference masing-masing ya. 
5. Kacau bahan-bahan tadi and jangan biarkan tak berkacau sampai pecah minyak ya nanti tak cantik pulak. 
6. Terus masukkan ikan keli salai tadi tu ya. 

Masukkan watak utama ini! 

7. Bila dah masukkan ikan keli, jangan lupa kacau-kacau jugak ya. Dah boleh perasakan dengan garam gula dan serbuk perasa ya. Hujung2 boleh la masukkan daun cekur yang dah dipotong kasar. 


Nyum-nyums. Dah siappppp. Time masak ni tengah puasa. Sedapnya Ya Allah telan ayaq lioq akuuuu. 


Ramai cakap cantik masak lemak cili padi aku ni. Macam mana buat pekat macam tu semua. Rahsia aku guna bawang ja. Kalau pure nismilan diorang tak pakai bawnag ya. Depa guna santan banyakkkk gila. Sebab tu depa punya lagiiiiiiiiiiiii terlentokkkk bhaiiiiii. Aku sayang santan.. So aku blend la bawang and letak. Letak santan pun 1/3 kotak kecil ja. Padan la nak diet kan. 


Menu buka puasa hari tu. With kailan ikan masin. Ok sedap gila. Puji diri sendiri sebab pandai la masak untuk makan semdiri. Hahhahaha


Ok lah... Bela chiao
Mengantuk dah ni.. Baiii











Tefal Pan Best Ke?

in , by Alia Farhan, 11:23 AM
Dah nama pun mak2 kan. Cerita banyak berkisar pasal hal anak2.. Makan2... Masak bla bla bla la kan. 

Actually aku ni memang jarang gila beli benda2 macam pan ka apa ka. Sebelum2 ni beli la belanga/kuali yang stainless steel uang classic tu untuk goreng apa2. Ada jugak non stick pan.. Tapi yang tu bukan yang beli punya lah kan. Yang tu ada yang mak aku bagi... Ada yang hadiah beli air cond customers laki aku yang dapat berlebih2 sebab beli air cond unit more than one.. So diorang ada yang bagi dekat laki aku la.

And non stick pan aku yang lepas2 pun banyak dah rosak. Dah melekat2. So masa aku pindah sini.. Banyak yang aku dah buang kecuali belanga classic tu la kan. 

Nak dijadikan cerita.. Aku pun ternampak la kawan aku masa keja kilang dulu ada buat iklan jual Tefal Pan ni. Mula2 tu macam berbelah bahagi nak beli ka dak. Ya lah.. Tak pernah aku beli benda2 ni sendiri kan. So gasak lah..pejam mata beli seketul. 

Dah masuk rumah ni aku start masak banyak dish guna Tefal ni. Best pulak... Even nak goreng ikan pun xpayah nak guna banyak minyak pun ikan elok ja macam deep fried. Yeayyy.. Suka nya akuuuu. 

Lepas tu macam lama2 tu terjatuh hati la dengan so Tefal ni. Cerita dia tak leh jadi ni... Aku beli yang Tefal tu 28cm ya without lid. Aku cakap kat laki aku masa MCO hari tu.. Boleh tak kalau nak beli Tefal Pan 28cm lagi with lid. Sebab lid dia ja RM59 something.. Baik aku beli satu set dengan pan dia.. So takla rasa mahai sangat kan. 

Konon2 beli tu nak guna lid dia la.. Yang pan nya simpan. Sekali hauk... Takdanya simpan2.. Dua2 aku guna serentak kadang3 tu bila nak masak cepat2. Hahhahahah. 

Dah beli yang 28cm ehhh.. Macam besar sangat la size ni. B... Boleh tak nak belinyang kecik skit habuan nak goreng telur ka?


Nahhhhh.. Beli lagi belian ke 3 Tefal Pan aku. Kali ni beli yanh 20cm. Memang just nice untuk goreng ikan  mcm ikan temeung ka.. Teloq ka.... 

So aku pun tak sure nak klasifikasikan aku ni kategori apa? Impulsive buy ka? Nak kata impulsive tu tak gak sebab macam keperluan ja.. Bila nak pakai serentak kan. 

Dah tu best ke Tefal Pan ni? 

Entahlah labuuuu.. Kalau tak best takkan la sampai 3x aku beli kan??? Aku pun susah nak komen sebab definasi best ke tak best ke atas masing2 gak. So far bagi aku best la sebab jauh lebib baik dari non stick yang aku pernah dpt sebelum2 ni. 

Pakai Tefal Pan ni orang tak kutul kalau kuali hang hitam pun sebab memang dia hitam. Kalau belanga yang stainless steel tu nanti makan kecaman netizen ja lah. Aku dah la pemalas nak sental2 ni. Xcukup rajin macam Sugu Pavithra lagi mak ni. 🤣🤣🤣

Ehhh tapi serius la aku suka tengok Sugu Pavithra. Simple ja life dia. But so meaningful and inspired us kan. 

Ok la... Bela Chiao. 




Juadah Hari Raya

by Alia Farhan, 9:38 PM
Baloq nya lahai nak update blog sejak dua menjak dari start puasa hari tu. Lepas tu nak expect pv tinggi kan.. Kahhhhhhh sangatttt.

Tapi nak cerita jugak la dekat sini buat kenangan.. Ya lah.. 1st time raya sendiri... 1st raya dekat rumah sendiri. 1st time lah semuanya. Wakakak... 

Macam biasa la nak raya kena la buat rendang bagaikan.. Being utara-rians... Mesti lah ketupat palas. Orang utara mcm aku ni mana makan ketupat nasi. 😬😬😬. Tapi cerita dia aku memang lah tak reti nak buat ketupat palas ni. So solution dia.. Beli lahhhh. Nasib my former maths lecturer ada buat and jual. So aku beli ja lah dari Madam.

And untuk buat rendang.. Of course la awal2 lagi aku dah beli daging semua tu. Aku pi market dalam hari Ahad minggu sebelum minggu puasa last tu.. And then pi topup balik beli barang2 untuk raya hari khamis tu. Heee tak sanggup lah aku nak pi hari Jumaat Sabtu wei. Dah tau la orang pakat2 bersesak time tu nak beli barang untuk raya kan. And nasib baik lah jugak freeser rumah ni besaq... Setakat nak buat stock 3 minggu bahan makan - freeser boleh sumbat lagi.

Sebelum pi market tu memang dah listkan siap2 la kan nak beli apa. Laki aku nak rendang daging.. Aku as usual la rendang kena rendang ayam. So buat la dua-dua senang cerita nya. Kuah rendang buat ja dulu seperiuk guna Philip Pressure Cooker.. And then masa nak masak lauk tu.. Bahagi2 portion.. Siap la dapat untuk buat paste segera lagi...

As Kedahan pulak.. Kami biasanya hari last puasa akan buat sup gearbox. And masa raya 1st ada la menu bihun sup ka laksa ka apa ka. Biasanya family aku.. Kami nnt biat bihun sup. And kalau petang2 tu rajin2 buat la mee bandung untuk makan. Semuanya amik dari sup gearbox tu. So untuk raya kat Penang ni aku buat mee bandung derived from sup gearbox ni la. Sedap oii.. Puji diri sendiri ok! Nanti aku share resipi naa

Pagi2 macam biasa la kita hidang makan ketupat rendang semua lah kan. 

Hari Raya First 

Menu pagi raya. Yang dalam cast iron pot biru tu sup siam yang balance makan buka puasa hari last tu. 


Menu tengah hari and untuk kawan2 yanh berkunjung. Mee bandung. 

Nanti la aku share ya resipi mee bandung cara aku ni. Dekat Penang ni memang susah nak cari kedai yang buat mee bandung.. Kalau ada pun mmg bukan taste tekak aku. Tak macam yang aku suka makan masa dekat Melaka. Sebab tu kalau nak makan mee bandung memang kena buat sendiri ja. Dekat sini fames mee rebus.. Mee udang. I'm not a fan of mee rebus. 😬😬😬

Untuk hari kedua memang kitchen close sebab pagi-pagi lagi husband aku dah keluaq pi cari nasi kandaq. Plan nak beli tapau kat Cargas.. Tapi Cargas plak katup. So laki aku pun beli la tang lain. Petang tu la kami naik ronda2 pulau dengan kereta.. Duk la dalam kereta and lapaq gila.. Singgah la makan dekat restaurant western yang kami biasa makan dekat area belakang Gleneagles Penang. Memang gila jaga jarak betoi haa. 


Jauh gila nak monitor si kenit ni. Hahhahaha

Lepas makan tu kami pun ronda2 la sampai ke area Teluk Bahang. And of course akan lalu dekat area hotel2 sepanjang Tanjung Bungah and Batu Ferringhi. Sedih gila tengok hotel2 semua gelap. Cepat2 la virus covid 19 ni nyah dari 🌍 ni. Serius sedih sangat. 

So the next 3rd day of Hari Raya... Aku pun memang dah plan nak buat sambal goreng jawa and kuah lontong. Ni semua pun of course la aku olah ikut cara aku kan. 


Wakakak. Sedap gila. Meratah ja aku sambal goreng jawa tu. Favourite sangat ok. Kuah lontong tu pun ok. 

Nanti2 la aku share resipi mee bandung, sambal goreng jawa.. Kuah lontong cara aku orang Kedah ni. Aku memang tekak universal skit kan. Tapi aku ni tak berapa la benda2 manis2 leting macam dessert from Pantai Timur tu. Adehhh tak tertelan aku. Boleh syot otak aku kalau kena makan manis leting2 ni. 

So itu lah juadah hari raya aku. Korang masak apa raya ni? 
Adehhh rindu pulak masakan mak aku... 
😭😭😭



Selamat Hari Raya Aidil Fitri

by Alia Farhan, 11:37 PM



Rasa beraya di oversea.. Feeling2 raya di Stockholm. 🤣🤣🤣


New norm Eidul Fitri... 

Walaupun rasa pelik and tak biasa bila raya kat rumah sendiri... And kena duduk raya dekat rumah ja... But well... Tetap la kena hadap kan sebagai new norm. 

Satu hari nanti raya 2020 la raya yang kita akan kenang sebab tahun ni la bulan puasa well spent dengan family kecik kita. Raya pun well spend dengan family kecil kita. 

Semoga bertemu lagi Ramadan dan Eidul Fitri pada tahun hadapan.

Selamat Hari Raya semua. 
Maaf zahir dan batin kalau-kalau sepanjang penulisan aku ni ada yang mengguris perasaan sesiapa.
Salam 0-0

❤️❤️❤️



Love, 
Alia
Hari tu ada cerita pasal dapat rebung kan. Kat Penang ni punya la susah nak dapatbrebung cik oiii. Kalau dapat tu memang rare la. Aku ni nasib makcik aku bagi ja hari tu. So gunakan lah secara berjimat cermat. 

Hari tu mula-mula dapat buat ulam sekali. Time tu la suami aku rasa ehhh sedap la rebung ni. Sebelum-sebeluk ni kan dia tak makan rebung. 2nd buat pajeri rebung and third yang penghabis ni buat dengan daging, buat kari. Alahai sedapnya. Guna pulak daging number 2 orang kedah kata.... Licinnn.

Perghhhh sedapppp bukan nak tipuuu ok. 

Dah jom kita tengok bahan-bahan and cara buat ya. 

Bahan-bahan:

Daging number 2 (orang melaka kata daging tetel) 
Rebung yang dah direbus
*1 biji Bawang besar
*4 ulas Bawang putih 
Rempah 4 beradik (buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis) 
Rempah kari ayam Adni(aku suka rempah dia sebab dah campur serbuk cili siap-siap) 
Daun kari
Air asam jawa
Garam
Serbuk perasa


Cara-cara:

1.  Blendkan bahan-bahan bertanda *. 
2. Panaskan minyak dalam Philip Pressure Cooker untuk menumis. Guna mode BAKE CHICKEN. 
3. Bila minyak dah panas, tumis daun kari dan rempah 4 serangkai. Dah naik bau masukkan bahan yang diblend tadi. 
4. Tunggu bahan blend tu masak and naik bau then masukkan serbuk kari. 
5. Kacau bahan-bahan dalam PPC tu, and masukkan air asam jawa and sedikit air. 
6. Then masukkan daging, untuk masak dengan pressure cooker, tak perlu masukkan terlalu banyak air. Memadai air tu cover skit ja daging. 
7. Then, OFF BAKE. Then tekan STEAM MODE, dan ON. (sapa nak guna MODE BEEF pun boleh tapi aku xnak daging terlampau lembut, so aku guna MODE STEAM... MODE STEAM=20 min, MODE BEEF=30 min) 
8. Knob pulas dekat SEAL untuk make sure pc will get pressurise. 
9. After 20 minutes, lepas bunyi beep. Boleh release pressure slow-slow. Pulas Knob tu VENT slowly. 
10. Then boleh tekan, WARM OFF. Continue tekan MODE BAKE CHICKEN. Function guna BAKE CHICKEN ni untuk bagi kuah pekat skit. 
11. Boleh masukkan rebung time ni. Dalam 3 minit macam tu rebung akan masak. Time ni boleh la perasakan dengan garam and serbuk perasa. 
12. Dah dapat kepekatan kari/gulai yang hampa suka boleh la OFF kan button tu.

Siap dah kari/gulai daging rebung kita. 

Aduhhh tengok ni sendiri yang terliur. Laki aku pun bukan main suka lagi haa. Orang Penang kan.. Mana reti menda-menda kampung.com.my macam ni kan. Hahahha. Sekali dah makan jadi favourite pulakkk. 

Nyums nyumss. Sedapnya. 

Bagi yang nak buat. Selamat mencuba. Tak lama lagi nak raya. Wehuu


© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS