My New Balcony Garden

in , by Alia Farhan, 12:01 AM
Pening lah dua 3 menjak ni dengan cerita Covid 19 yang naik mendadak ni. Aduhhh sakit dada...

Bukan saja2 nak pannick.. Tapi berpesan2 lah.. Time2 dilanda wabak macam ni.. Elak lah berpeleseran tak tentu hala. Yess memang tengah cuti sekolah.. Tak salah pun kalau berkurung dekat rumah sampai wabak ni reda dulu.

Nak tawakal pun.. Usaha kena ada. Yang masih gigih travel ke negara2 yang terjejas teruk tu.. Korang xda perasaan ke macam mana ka? Cerita yang dekat Italy tu menginsafkan korang ka? Dengan peningkatan sampai 190 orang dah tentu la kita pannick kan.. What if jadi macam Italy.. Pihak doctors kena pilih nak selamatkan sapa dulu. Bayangkan yang kena tu mak ayah kita.. Tak rasa bersalah ka?

Ni another mass gathering dekat Penang pulak... Hmmmm.. Speechless dengan orang Malaysia ni. Sebab tak reti2 amik pengajaran dengan apa yang duk berlaku.
Hmmm malas lah nak cakap panjang lebaq... Bukan orang nak baca pun kan...

Ahhh jommm lah kita tengok my new balcony dekat rumah baru ni.


Hola... Sekarang lagi bertambah2 banyak pokok. 


Cili




Bayam brazil


Tomato ceri


Ketumbar jawa


Terung


Kacang panjang renek


Keledek ungu. Tengah biarkan dia tumbuh tunas dulu... Nanti akan pindahkan ke dalam pusu. Plan nak amil pucuk dia untuk buat ulam/sayur. Lagi satu daun dia lawa. Warna ungu macam tu. 


Baru semai pokok sup ni. Harap2 mnjadi la ya


Ni pokok kangkung. Pun harap2 membesar dengan jayanya lah ya


Lepak dekat balcony masa pago 1st day Restrictions Movement dekat Malaysia. 

Kamon Malaysians.. Kita stay dekat rumah ja. Kawal pergerakan. Takdak reja takyah duk wat ramai nak keluaq. Together we break the virus chain. 




Sebelum ni aku pernah share resipi sardin homemade aku yg gone viral.. Kahkahhh... Ada la page yang tak bagi credit pun hado.. Tu la nama dia manusia kan.

So macam biasa la sebab puasa pun tak lama lagi kan. So kita buat la stock. Kebetulan ikan selayang/sardin tengah murah kan lani.. Dapat la sekilo rm9. Tapi ikan dia tak la besaq sangat. Tadi aku dapat 26 ekoq dalam rm8+. Tapi 6 ekoq da selamat goreng untuk makan tengah hari. 

So kali ni nak buat version pedas pulak. Ala2 sambal gitu. Nak tengok rasa dia macam mana kan. 

Resipi:

Bahan:

Ikan selayang/sardin (nak guna makerel pun boleh...nanti jadi makerel homemade la bukan sardine homemadeπŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†)
2 senduk Paste cili
Sos tomato (aku pakai kimball dalam paket refill tu..sapa rajin nak buat sos tomato sendiri silakan)
Minyak untuk menumis (lebihkan sebab minyak ni akan preserve sardines kita in case kita da defrost or letrik xdak) 

Cara-cara:
1. Ikan sardin ni aku potong kepala..buang segala sirip dan perut ( aku tak potong 2 sebab ikannya kecik ja)
2. Dalam philip pressure cooker, masukkan minyak agak banyak, then masukkan chili paste 2 senduk, 1 senduk sos tomato.
3. Then masukkan semua ikan dalam tu. 
4. Tekan menu STEAM, then preset time kepada 59 minutes and let the  pressure knob dekat seal. 
5. After 59 minutes, timer dah off.. Boleh VENT kan steam. 
6. Boleh bukak untuk kacau2 skit ikan dalam tu. Then repeat STEP 4, tapi timer set kepada 30 minutes.
7. After 30 minutes, repeat STEP 5 dan boleh sejukkan dulu sardines korang sebelum di packkan. 




Kali ni aku guna plastic untuk jimatkan space dalam peti sejuk. 




Aku pack kan satu plastic tu 4 ekoq ikan untuk sekali makan family aku. 


Haa meh aki ajaq cara nak frozen kan.. Kalau guna pek mcm ni.. Ko baringkan dia dlu.. Lpas da beku nanti baru la tegakkan dia balikkkkkk. Baru la cantik nnt susunan kat dalam peti tu. 

Tadi rasa skit. Pedas jugak. Ni kalau nak makan nanti boleh adjust2 lagi rasa dia letak sugar ka apa ka.. Aku mmg tak letak perasa apa2 siap2 kecuali chili paste and sos tomato tu... 

So for those nak cuba.. Good luck.. Korang da sepp banyak dah buat sendiri ya. 




Assalamualaikum

Aduhh... Apa nak jadiklah dengan blog ni..dah lama tak berupdate. Bulan ni boleh kira baru berapa kali update. Aiyokkkk. Lepas tu berangan nak trafik tinggi.. Berangan nak Adsense kaching kachingggg kannnn... 😬😬😬

Ok lah.. Tanpa membuang masa... Marilah aku nak share pasal resipi telur rebus air asam yang viral sejak dua tiga menjak ni.

Sedap jugak noks. Aku suka sebab senang... Tapi sedap gila. Bahan2 pun semua simple ja.

Jom la aku share apa nak kena ada... Apa yang hampa kena buat...


Bahan-bahan :

Telur direbus (tapi kuning dia kalau boleh jangan fully cooked)
Belacan
Air asam jawa(bancuh dengan air masak/filter)
Cabai melaka
Bawang merah dirincik2 halus
Tomato
Garam
Gula
Serbuk perasa kalau nak

Seee.... Sikit ja bahan dia kan....



Untuk dapatkan hasil teloq macam ni.. 
Hampa kena rebus teloq dalam 8 minit-9 minit. Jangan lebih dari 9 minit ok. Tapi kalau hampa prefer fully cooked.. Boleh ja rebus 10minit mcm tu. 

Cara-cara:

1. Rebus teloq ikut petua di atas. Cepat2 angkat lepas 8-9minit. Jangan biar dalam air panas. Lalukan dengan tap water untuk stop dia dari terus cook. 
2. Bila telur dah sejuk. Hampa boleh kopek under running tap water untuk sennagkan tugasan mngopek kulit teloq supaya elok tak terkopek sekali dengan isi teloq putih. 
3. Dah siap kopek, belah dua teloq rebuih hampa. Ketepikan sat. 
4. Dalam mangkuk lain masukkan semua bahan-bahan yang da dilistkan di atas kecuali teloq rebuih tadi. Tenyeh dan tenyeh bahan2 semua tu sampai sebati. Hampa rasa la. Kalau tak cukup masam tambah la air asam jawa. Bagi balance rasa masin.. Masam.. Pedas.. Manis semua tu. 
5. Bila rasa ayaq asam hampa dah sebati..boleh la curah ayaq asam hampa tadi dekat teloq rebuih hampa tu. 
6. Jangan terus ngap. Tunggu la sat beda 20 minit bagi rasa air asam tu meresap masuk ke dalam teloq rebuih hampa tadi. 


Ni makan dia saja pun dah sedap hampa oiii. Aku sebab makan dengan anak2 kan.. So kena la buat lauk lain lagi. Hahhahahah


Simple2 ja lauk dia. Tapi tu la boleh pergi ke laut kalau tengah diet oiii. 







Lagi berapa hari ja budak2 dah nak start cuti sekolah kan. Kalau cuti sekolah ja... Penang salah satu destinasi pilihan untuk orang bercuti bersama-sama keluarga kan.

Dekat Penang ni jugak ada macam2 cafe yang menarik.. Yang hampa boleh try. Salah satunya 34 Bishop Cafe ni. Kedai yang menyajikan hidangan barat pada harga yang berpatutan bagi aku.



 Well presented.. Well seasoned.. N provide good n comfy place to dine with your love one. Aku suka sebab comfy ja.. Siap ada aquarium besaq ada ikan lawa2 kat cafe ni. Rasa tenang tgk ikan2 tu duk berenang dekat dalam tu.




Cantik kannnn kedai dia. One of the heritage building in Penang. 



And bukan jenis nak propa ya.. Kalau aku cakap sedap.. Memang sedap. Those who knows.. Knows... Aku memang jenis lidah hi taste. Kahkahhhhh


See all the foods? πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… 
Salivating pulak dahhh

Ajooommm lah kita tengok dulu menu2 yang kami semua cuba hari tu. 

Drinks


Romantic Yuzu



Gula Melaka Matcha. 



Virgin Mojito



Chocolate Mint Latte



Starters 


Buffalo wings. 
Sedap gilos. Tak puas makanπŸ˜‚


Cheesy Chicken Wings. Sedap berebut. 


Chili Beef Fries. 
 Sedap gilos


Pasta


Chili lime pasta with salmon. One of my favourite.. Nyumss 


Spaghetti Al Limone With Prawn Tempura 


Spicy Seafood Thai Style Pasta 


Chicken, Lamb & Fish Menu



House Special Cheesy chicken chop


Honey Stung Chicken chop. I lioke the white tartar sauce. Sedap makan dengan tartar sauce rupanya chicken chop ni kan. 


This is MY FAVOURITE! 

Salmon with Morrocan Cream. This is da bombbbb.... Something new to my taste bud something new to salmon menu that i ever taste. Selalu salmon ni orang grilled and makan gravy biasa2 ja kan. But this one... Arghhh sedapnya. 


Signature Braised Lamb Shank. 
Lamb shank lovers wajib kena try ok. 


Burgers


Grilled Chicken Burger with Black Pepper Sauce. 


Superstar Beef Burger With Chili Beef. 


Desserts



Bananas Foster French Toast


Chocolate Sundae Special 


Nyummmyyy
 Sedap wuii yang banana tuuuu





Please enjoy my aquarium moment at this cafe. 


For those yang nak mencuba makan dekat sini.. Boleh la ke :


Alamat: 
34, Bishop Street,
George Town, Malaysia 10200

Nombor telefon:
012-405 1784

Waktu operasi:
11:30 AM - 10:30 PM

FB :

IG :







Dah official duduk kat rumah baru ni seminggu lebih dah. Dah rasmi dah dapoq baru.. Dah rasmi dah peti ice baru...

Benda paling best bila nak penuhkan peti ais dengan segala haiwan2 untuk dijadikan stock makan.

Masih lagi duk angkut stock ikan di kedai Aceh bila balik Juru sebab mana nak dapat ikan jenahak bahagian isi RM24/kg.. Kepala jenahak RM20/kg uiiii... Ikan kerisi RM11/kg.... Murahhhh kannnn.. So harus lah bila balik ke Juru.. Sambil2 tu tangkap la jugak haiwan2 di kedai Aceh.

Balik Juru hari tu hari Rabu... Dah beli ikan jenahak 6 ketul dengan harga RM20 macam tu. Lepas tu beli ikan kerisi 8 ekoq dalam RM10 macam tu and beli udang 20 ekor size L mcm tu dengan harga RM8+. Memang heaven gila balik Juru shopping ikanw dekat kedai Aceh ni.

2 hari lepas tu ke Tesco Extra dejat rumah baru ni.. Plannya nak beli pencuci stainless Steel ja. Tapi biasa la mak2 ni kan. Mana tenang lalu saja dekat bahagian2 binatang2 laut ni. Hahhaha.


Ya beli lagi ya untuk memenuhkan freeser. Mana boleh kalau freeser lompong2 ni. Tak tenang hidup ku. Lagipun rumah ni jenis makan ikan. 

Campoq dengan stock beli dekat Kedai Aceh masa rabu lepas and lepas masak untuk hari khamis hari tu.. Lepas la untuk seminggu lagi. Memang kuat makan lauk kita orang ni. Kalau makan dekat luaq tu macam2 lauk ambil. Tau2 dah berapa kena. At least bila beli ni.. Masak sendiri..puas makan kan. 

Ikan nyoknyok yang beli tu memang plan nak buat kari ja. Sebab nyok2 dan kari berpisah tiada.  Ikan kerisi tu goreng ja pun dah sedap. Ikan bawal emas pun selalunya kari ja. Tapi esok plan nak buat masak lemak cili padi tengok macam mana rasa dia. Harap2 ngam la kan. 

So hari ni..hari Sabtu.. Mengkari la lah lagi kita.. Baru hari khamis hari tu masak kari jenahak.. Laki cakap kari lagi.. Eleh dia ni lupa ka orang utara dengan kari /gulai berpisah tiada. 


Tengok ni balik rasa terlioq pulak... Ahh sudahhhh... 
πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

Rasa macam banyak kali dah upload resipi kari ni. Basically buat dia sama ja. Maybe bahan2 dia macam lauk tu guna ikan lain.. Sayur tu guna sayur lain. Bahan utama dia tetap sama. 

Jom tengok bahan-bahan dan cara-caranya.

Bahan-bahan:

1. Seekor ikan nyok2(aku amik bahagian isi ja.. Kepala simpan nanti boleh buat kari kapla ikan)
2. 1 biji bawang besar ( blend) 
3. 4 ulas bawang putih. (blend)
4. Serbuk kari ikan ADNI(4 sudu makan/1 peket kecik)
5. Serbuk jintan manis (1 sudu kecil)
6. 2 tangkai daun kari
7. Satu sudu halba campur.
8. Sedikit minyak untuk menumis
9. Air asam jawa
10. Garam
11. Serbuk perasa
12. Tomato
13. Buncis (dipotong panjang  mancis) 
14.Cabai besar(dipotong serong) 
15. Cabai melaka


Cara-cara:
1. Panaskan minyak.
2. Tumis halba campur dan daun kari dan bawang2 yang diblend. 
3. Kemudian masukkan serbuk kari, jintan manis dan serbuk cili dan kacau.
4. Then tambah air asam jawa and tambah air.
5. Biar kari merenih dalam 15-20 minit supaya rempah masak dan pecah minyak dan kuah makin pekat. 
6. Agak rempah kari da start masak dan pekat masukkan ikan, garam dan serbuk perasa dan tambahkan air
7. Lepas tu , masukkan la segala tomato, cabai besar dan buncis dan cabai melaka. 
8. Jangan masak lama-lama sangat nanti hancoq ikan tu. Dah mendidih sekali terus tutup api tu.

Dahhh siap. Sedap gila oiii!!!

Ni makan dengan sambal belacan... Lepas tu goreng ikan kerisi skit. Lepas tu ulam terung bakaq.. Tudieeennnn sedap nya.. Ni lah lauk kami hari ni. Makan la dari tengah hari bawak ke dinner. Bapak dia tambah goreng teloq dadar ja dinner tdi. 

Yang lain licin... Sedap kerrr.. Dalam duk kata kari lagiiiii.. πŸ™„πŸ™„πŸ™„

P/s: kalau guna rempah kari brand lain.. Aku prefer tambah skit serbuk cili untuk bagi pedas and nampak merah2 skit. Aku memang suka kari aku nampak2 merah skit baru menarik. Kalau hampa guna rempah kari brand Adni ni memang tak payah dah bubuh. Rasa rempah kari dia memang terbaik dan meletop gila. Cuba la kalau tak percaya. 


Assalamualaikum

Tudia. Lamanya tak update blog. Busy pundah rumah.. Kemas rumah.. N susun brang2 balik.. Allah saja yang tau bertapa penatnya badan ni.

So kami da officially pindah masuk ke rumah baru kami khamis lepas. Alhamdulillah everything went well. Cuma penat tu Allah ja lah yang tau kan. And banyak hari jugak la tak masak sebab hari tu tong gas takdak. Ni pulak tong gas dah ada bahan nak masak xbeli lagi.

So memang banyak hari jugak la duk makan dekat luaq ni. And paling best bila duk kat area rumah lama aku pernah stay masa zaman keja kat Sumitomo ni.. Location rumah ni best sebab dekat dengan semua tempat yang best2. Nak pi Queensbay dekat... Tesck Extra dekat. Sunshine dekat.. Giant dekat. So kira ok la.

And husband pun ada ajak makan Western food dekat area rumah kami ni. Memng sedap gilos la tempat ni. Recommended sangat2 lah.

Nama kedai ni The Original Mikki Western Cuisine (Sungai Nibong). Kedai dia memang dekat area Sungai Nibong ni jugak la.


Jom tengok menu2 dia. 







Nu menu2 dia.. Harga not bad... Still reasonable bagi aku. 

Ni masa 1st time pi makan... 


Chicken parmigiana utk Ecah... Sedappp.. Dia suka ok. 


Chicken chop utk Adriana 


Laki aku makan fish n chip.. Not bad.. Skit lagi nak masa level dengan Kailis n Cicerello dekat Fremantle... Sedap! 


Onion rings as side dishes. 


Aku order ni haaa... Smoked Duck Aglio Olio.. Nin haaa sedapp gilaaaa... 

And kali kedua kami pi.... Kami order pulakkkk makanan-makanan ni


Bolognese pasta utk Adriana.. Sedap.. Evetho i'm not a fan of bolognese but this one deserve applause 


Coleslaw laki aku order


Ni laki aku punya.. Spaghetti Brocoli Pesto with grilled fish apa ntahhhh... Sedap wehsssss... Memang definitely must try! 


Chicken cordon bleu for Ecah..dalam gambaq nampak tak clear. Tpi sumpaj sedap dari Secret Recipe. Hahhaha


Aku masih setiaaaa.. Order smoked duck aglio olio yg sedap ni.... Aku kannn setiaaa... Lepas ni pi Irama tak kekwat n pedo dah nak order makan Smoked Duck Masaman tu... Kat sini pun boleh dapat Smoked Duck dag.. Hahahhah


Yang nu dia belasah dulu kakak dia punya sebab dia punya cordon bleu sampai lambat.... 


Overall memang sedap gila. 
Harga murah dan berpatutan untuk aku sebab rasa dia sedap2 belaka. Aku sukaaa sangat makan tang ni. Thank God sebab dekat gila dengan rumah baru aku ni. Hahhaha

The Original Mikki Western Cuisine (Sungai Nibong), 
1, Jalan Pantai Jerjak 13, Taman Pantau Jerjak, 
11700 Gelugor, 
Penang


Sapa yang nak pi boleh la waze dekat atas na. 
Dia bukak dari pukul 6 petang sampai 9.40malam ja. Lambat kena tinggai. Depa tak bukak lama2. Aku suka sebab makanan serve pun xlambat. 

Repeat? 

Ehhh of course lah.. Dah la dekat rumah.. Tak payah nak bersesak2... Makanan sedap.. Harga reasonable.. What more can I say? 

Ok la.. Till then. Chiao
.. 




© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS