Dividen ASB 2018

in , by Alia Farhan, 3:34 AM
Kecoh hari ni pasal pengumuman ASB.....kan da kabor ekonomi makin teruk...
Kome pun jangan la letak pelaburan dekat 1 sumber ja....

 The worst n lowest dividen in the history. 😝😝😝


Remember... Never put all ur eggs in one basket... Mendalam kata2 orang putih ni... Maksud dia... Kita kena pelbagaikan la sumber pelaburan kita...


So other than ASB, Tabung Haji.. Public Mutual.. What else yang bagus untuk buat pelaburan? Mari lah kita berbincang 🤣🤣🤣

Apa pun azam tahun baru aku adalah... Untuk kurang shopping... Kurang mkn merapu... So dapat la save duit skit kannnn.... 



Assalamualaikum

Macam aku pernah bagi tau sebelum2 ni aku pernah admit dekat hospital sebab influenza B dengan Aishah yang kena influenza A kan. Husband aku dalam masa yang sama pun demam gak.. Sekali check oh mak aihhh... BP dia tinggi...

Mula2 doc ingat sebab dia demam kan. And yes kebetulan time tu dia demam. So depa tahan dia kat casualty/emergency untuk bagi dia rest dulu and check balik BP dia. Yes turun but still tinggi.

Sampai la aku boleh discharge and the symptoms go on and off dekat dia. Tapi dia tak bgtau aku. Cuma ada satu pagi tu dia bangun nak pi kerja dia rasa jantung dia berdebar semacam n pening2 terus dia pergi check dekat hospital and kena tahan.

Check ctg.. Jantung semua OK....siap buat MRI lagi and kena warded. Biasa lah bila pi swasta kannn... Yes bila kena warded baru bgtau aku. Katanya xnak kacau aku yang baru lepas discharged.

Bayangkan Celah2 dia warded tu kami sepatutnya fly ke sabah on Monday.. Dia kena tahan on Saturday... Memang nampak mcm Babai la time tu kan. But it doesn't matter for me. As long as dia sihat OK.. Doc bg kebenaran then we will go.

So cut the story short... Aku lani dengan dia ada misi untuk change lifestyles kita orang especially eating habits.. And exercises... In Sha Allah.. Yang ni pindah rumah baru kami janji nak pi gym together kat bawah rumah.


Today's lunch and snacks for hubsie.. 


And bila da start changing our eating style... Of course la we need to know which food is good to reduce the BP.. Cholesterol n etc...and paling penting if ur husband is a smoker... Ask him to stop! Lucky my husband was social smoker... N he managed to throw away his vaping habit without any hesitation. Alhamdulillah....

Now I'm planning all the meals at home. Xboleh dah nak malas2 masak. Home cook is the best if u want to change ur lifestyle. U can control ur sodium n sugar in take by managing how u cook them.

Doakan la semoga aku istiqomah to do all this. I'm pretty sure Allah test my husband with all this BP things as reminder for us to take a look n start changing our lifestyle. No more late supper at nasi kandaq... No more fast food... No more makanan merepek2.

Alhamdulillah.. I'm seeing positive side of my husband. Lepas ja Dapat tau.. Sangat2 menjaga makan minum dia. Kalau dulu main belasah ja. Lani he will look first what he can.. What he can't. Masa kat Sabah tu pun he refuse to eat a lot of seafood due to his condition. Kalau tak.. Dia nak biaq ka segala lobster ketam semua tu...


Us at Bohey Dulang. 

Till then... I will share our lifestyle changes here from time to time.... Bye... 



Assalamualaikum 

Nak Tanya skit ada tak peminat peria atau yang lebih extreme skit peria katak macam aku ni? Yesss aku memang peminat peria... Tak kira la peria biasa ka peria katak ka dua2 aku suka. Selalunya makan dekat kedai la sebab kat rumah ni takda orang makan pun kan.. Aku sorang ja yang nak makan.. Tak berbaloi nak beli peria besaq2 tu makan sorang kan...kalau nampak dekat kedai makan kompem2 aku akan amik punya lah... 


Credit to Berita Harian

Lani tak perlu risau lagi dah sebab laki aku pun kena makan peria untuk jaga kesihatan dia kan. So mau takmau dia kena la makan jugak peria yang dia rasa tak best sangat ni. Siap tadi suruh beli peria katak lagi... Extreme pulak dia ni. Dia tak tau peria katak lagi pahit dari peria biasa tu... 

So being a good wife mesti la aku masak kan apa dia nak.. Masa kat Sabah hari tu ada la 2 kaki jugak dia makan peria goreng kunyit pecah teloq tu. Satu makan kat kedai.. Satu lagi aku masak. So tadi dia request nak macam hari tu. So apa lagi.. Cargass la buatkan. 

Tapi sebelum tu... Hampa tau dak... Peria ni banyak khasiat dia... Tak kira la peria biasa ka peria katak ka both of them are beneficial to our body. 

Khasiat peria untuk badan. 

1. Membantu menyerapkan bahan terkandung pada peria ke dalam hati dan otot seterusnya merangsang kandungan glikogen untuk tenaga.
2. Melewatkan pengosongan uncang perut, meningkatkan sel beta dalam pankreas dan seterusnya melambatkan kadar penyerapan glukosa.
3. Mengandungi phytoinsulin yang boleh menurunkan kadar gula dan mampu menangani masalah berat badan berlebihan.
4. Kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, magnesium, folat, zink dan kadar Vitamin dua kali ganda berbanding brokoli.
5. Ada sejenis multi vitamin semula jadi kerana sarat dengan nutrisi dan 20 bahan kimia aktif bertindak sebagai anti HIV, anti diabetes dan anti kanser.

Jom kami nak kongsikan macam mana kami buat sayur peria katak kami ni... 


Bahan-bahan:

1biji peria katak size seder hana untuk sekali makan. 
Bawang kecil 
bawang putih 
Udang 3 Ekor size sederhana(potong kecil)
Sebiji telor 
Kunyit
Garam
Serbuk perasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak, kemudian tumis kan bawang kecil dan putih hingga naik bau. 
  2. Pecahkan telur dan kacau hingga telor masak dan masukkan udang yang da dipotong. 
  3. Kemudian, masukkan sedikit air dan masukkan peria bersama serbuk kunyit, garam dan serbuk perasa.
  4. Masak sehingga nampak peria dah lembut dan masak. 
Dah siap untuk dihidangkan. 

Tips:

Kalau nak kurang kan pahit peria katak ni.. Boleh la Cuba rendam kan peria katak yang da dipotong dengan air garam selama 15 Minit. Macam aku tadi nak cepat sempat buat 5 mjnit ja. Memang pahit jugak la cerita dia. Tapi jangan tak tau aku boleh buat peria katak ni as ulam mentah cicah dengan sambal belacan tau. Janji peria tu mesti baru lepas petik ya. Baru krup krap gitoh Haa... 

OK la.. Chow sin chi... 

Aku lani duk buat eat clean dengan laki aku ni... Doakan kami dua istiqomah naa


Seperti yang dijanjikan sebelum ni.. Review for Frozen II. kami pi tengok sempena Birthday Aishah yang lepas dekat First Avenue, Penang.

Biasa lah bila ada anak perempuan ni mesti dia punya excited nak tengok Frozen II ni lebih kan. Mama depa ni pun tak kurang gak tak sabaq2 nak tengok dari hari tu lagi.


Cerita Frozen II ni bagi aku best la jugak... Walaupun agak berat untuk seorang budak nak hadam cerita Frozen II ni psaipa.



Cerita dia berkisarkan macam mana Elsa boleh ada power. Apa disebalik "hikmah" Elsa ada power tu.. Wahhh gila hikmah gituuuu....



Masuk habis la pasal perjanjian masa2 silam.. Which for me... Agak berat la untuk Budak2 nak paham. But it's OK... This story is a legend... Bila tengok nanti keluaq dekat Disney ka boleh record dalam decoder and bagi depa tengok sampai lebam bagi depa paham.

Pastu dalam cerita ni... Elsa and Anna pun makin lawa. Part Kristov tu macam boringggggggggggg...... Hahahhaha. Part lagu aiyooo payah nya nak nyanyi oiii....
Aku cuma boleh humming part hat mystery voice panggil Elsa tu ja.

Aku pulak pi tengok dekat TGV beanie bag tu kan... Sedap la nak baring dengan Ecah si birthday girl time tu.



Overall.. Bagi aku best la jugak... Ada jugak part boring mcm Kristov tuuu.. Ada part yang sedih... Ada part mcm creepy masa yang voice panggil Elsa tu.. Ada part yang terlampau berat untuk Budak2 paham... Cuma tak puas hati awat lagi dia susah sangat nak nyanyi kali ni... Olaf macam biasa la penyeri dalam cerita ni. Takdak dia rasa tak gelak la tengok cita Frozen II ni....


Currently tengah mai bercuti dekat Sabah.. And now ada kt Sandakan...


Nanti kita story about this ya


Tapi dia punya risau la menenangkan pokok2 kat rumah yang kena tinggai nuu haa


Pokok bayam Brazil yang tembun macam tuan dia



My fav ulam.. Selasih /Thai basil's. Makan mentah sedap. Letak dalam Masakan pun sedap. Buat pad kra pow pun best


My fiddle fig, daun bawang, and Cuban oregano 


Tengok pokok kunyit tu daun dia... Yang mint tu pun tembun2
Risau nya nak tinggal anak2 hijau ni dekat rumahhhhh.... 

Sebab pernah baca tips nak buat self watering sendiri dekat rumah.. Boleh buat mcm ni... 


Letak air dalam bekas... N then amik tali jut potong la ikut panjang mana dari bekas air ke pasu... And then rendam n basah kan dulu tali jut sebelum letak ke dalam bekas air ke pasu masing-masing


Harap2 menjadi la. Risau dekat Penang panas gila lani. 


Tengok sebaldi letak ayaq. Harap2 ada jugak hujan kt Penang. Tadi Wasap Tanya jiran.. Dia cakap ada hujan.. Tapi tak lebat sangat. Harap-harap OK dan sihat walafiat la hendaknya. 


Sebut ja pasai makanan favourite Malaysians.. Mesti macam2 terlintas dalam hati kita kan. Ada yang akan sebut nasi lemak la, nasi kerabu la, char kueytiawa, nasi kandaq la dan bermacam-macam lagi.

Bila sebut pasal makanan-makanan tertentu, mulalah akan terbayang Negeri-Negeri tertentu. Contohnya nasi kandar yang sinonim di Penang dan nasi kerabu di Kelantan.

Jom kita tengok senarai makanan favourite Malaysian yang kita semua suka secara amnya.

1. Nasi Lemak




Credit to Google 


Sebut ja nasi lemak... Mesti terbayang rasa lemak santan yang umphhh pada nasi lemak tu kan.... Dia punya lemak tu.. Bercampur pulak dengan sambal tumis yang padu, ikan bilis goreng dan teloq rebuihhhhhh... Perghhhhh sedapnya.... Lagi pulak kalau ada rendang ayam. Perghhh bestnyaaa aaa. And kadang-kadang setiap Negeri.. Ada stail nasi lemak masing-masing.. Contohnya nasi lemak kedah Kuning sinonim dengan Nasi Lemak Kedah. And paling best.. U can enjoy nasi lemak tak kira la untuk breakfast ka lunch ka dinner or even supper. Hahahah.. Well.. Malaysians guys😎

2. Nasi Kandar



Sebut nasi kandar ja... Mesti sinonim dengan Penang kan. Dapat pulak kuah banjir dan campoq yang best-best.... Perghhhhh... Kena pulak dengan kurma kambing ka... Ayam masak Rose ka... Daging masak hitam ka. Adoiii menjejes ayaq lioq niiii.... Apa taknya.. Kalau dekat Penang ni... Boleh pilih nak makan nasi kandaq dekat mana.. Bersepah2 n macam-macam pilihan ada.

3. Char Kueytiaw


The Chinese version
Credit to Google


The Malay version
Credit to Google 




Sebut saja char kueytiaw... This is another dish that sounds familiar with Penang. Yada yadaaa... I know Penang is the food heaven or food galore... Believe me... Having char kueytiaw in Penang is the best. Tak kesah la char kueytiaw chinese yang kering tu ka... Or jenis yang berkuah "Malay" style tu ka.. Both have their own fans... Arghhhh sedapnya char kueytiaw... Definitely one of my favourite especially the chinese style one....


4. Laksa


Credit to D'laksa


Laksaaaaaaaaa... Sebut ja laksa.. Satu Malaysia mesti cakap.. Wahhh laksa is d bestttttt... My favourites are definitely Laksa Penang, Laksa Kedah and Laksa Sarawak. Aduhhhhhh I'm salivating right now. Laksa Penang or asam laksa is known for thoer savoury taste... Masam Masam gituhhhh but yet delicious. While being Kedahan... I'm grown-up to this laksa.. So surely cannot be derhaka one. But Laksa Sarawak kkkk is my love at my first bite/taste. Oh no... Now I miss Laksa Sarawak so much.

5. Satay


Credit to Google 


Ada ka yang tak suka satay? Kalau tak suka tu macam pelik ja kan... My all time favourite kunyah2 food. Satay kambing and satay Perut is my all time favourite. Sedapnya.. Dapat pulak kuah kacang yang padu and sedap... Memang terangkatlah kan.. Lepas tu jangan lupa makan dengan timun dan bawang... Fuhhhh merecik!

6.  Ikan bakar


Credit to Google 


Ikan Bakar ni salah satu makanan yang sesuai dimakan oleh orang yang nak diet macam aku ni. Kahkah... Diet sangattttt kannnnn... Lepas tu Dapat pulak dengan air asam power.... Pi ke laut apaaa diet diaaaa.... Dapat ulam skit... Fuhhhhhhh hilangggg diet.

7. Ayam percik




Sejenis ayam bakar kesukaran aku secara total. Sebab aku suka ada rasa lemak2 santan yang dimasak bersama ayam tu sebelum ayam tu dipanggang dengan kuah percik dia tu. Sedap sangat. Lagi2 kalau bulan Ramadan.. Wajib buat kalau bulan puasa OK.

8. Asam pedas



Sebutla asam pedas ayam ka asam pedas ikan ka asam pedas daging tetel ka.. Semua favourite sangat uiiii. 6 tahun duk dekat Melaka.. Mesti la asam pedas adalah salah satu hidangan utama dekat Negeri Hang Tuah kan. Aduhhh tiba-tiba teringat dekat asam pedas ikan jenahak. Sedapnya kalau dapat dengan telur masin kannnnn... Sapa suka asam pedas angkat tangan oiii😘. Rasa madam madam pedas dan manis tu memang mengundang air liur melelehkan bila teringat keenakkan dia.

9. Sambal udang.


Credit to ordersaja.com


Sambal itself is my favourite... And combo with the prawn... Definitely da bombbbb. Memang favourite sangat-sangat la kan. Tambah-tambah kalau ada petai...lagi la padu rasa dia kannnn... Makan nasi mau me a bah tiga pinggan tak sedaq mak mentua lalu dekat belakang oi.

10. Murtabak



Pic credit to Google. 

Wajib beli kalau ke pasar malam or bazaar Ramadan. Sapa sama macam aku? Sedap kalau dapat yang jenis letak ayam/daging banyak tu. Sanggup bayar lebih kalau dia letak daging tu lebih. Paling sedap kalau makan dengan jeruk bawang yang warna merah tu. Sedap nya... Yess orang utara memang suka murtabak dengan bawang tu... Jarang la layan dengan kuah kari tu...


Best kan semua makanan kat Malaysia ni.. Tapi kadang2 jadi tak berapa best sebab banyak faktor yang tak best.. Contohnya kekangan masa dan macam-macam faktor lagi. Lagi best kalau ada orang tolong deliver makanan-makanan yang Sedap macam ni kat kita kan. Sebab tu aku suka order makanan-makanan best dekat  food delivery, Food Panda . Dengan adanya Food Panda aku dapat menikmati makanan-makanan sedap di rumah tanpa perlu keluaq rumah rendah jem.. Kena isi minyak.. Bersesak2 di kedai, pasar malam... Cari parking lagi.. Dengan nak hadap kerenah anak-anak lagi kan...

Order saja dengan Food Panda... Setel masalah semua.... Tak payah nk pening-pening. Install saja apps dekat fon.. Lepas tu order saja. Tengok-tengok dah sampai depan rumah. Allahu... Nikmat mana yang aku dustakan ye dak?

Jap nak usha Food Panda dekat Sandakan ni. Rasa malas pulak nak keluar dari hotel ni pi beli makanan... Chowww







© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS