Positive Influenza

in , by Alia Farhan, 7:36 AM
Sebenarnya lately ni tersangatlah lemau nak update blog. Bertambah lemau lpas balik dari CH hari tu demam and tak sehat. Dah tak sehat..berlarutan sampai banyak hari pulak tu... Mula lah hati dah tak sedap.
Tak pernah rasa selsema n batuk seteruk tu.


Satu family pulak tu demam. Tapi yang positive influenza aku dengan Aishah ja. Tapi yang peliknya, aku kena influenza B n Aishah kena influenza A. And yes influenza A lagi teruk and kuat dari influenza B ya. And influenza A is known  as H1N1.


Tak pernah seumur hidup kena neb.. Tiba2 mai kena influenza ni terus kena neb. Yas ada bronchitis skit due to this influenza. 


Bosan oiiii. 


Kingdom of isolation.. And it's look like I'm the queen. 


Cepat la baik dik oiiii.. Mama dah ok niiii... Bday awak dah nak dekat... Nanti sehat kita pi tengok Frozen ya. 

Dari Sabtu hari tu admitted dekat Gleneagles Penang ni. Harap2 la ta kena admit lama kan. Dah lemau aku rasa ni... 

Len kali la aku cerita panjang lebar pasal kenangan kena influenza ni ya. 

Fuhhh lamanya tak update blog ni kan.
Dah bersawang2 dah ni... 
Tapi tu la better late than never kan... 
Kali ni nak cerita pasal satu apps best ni... Ada yang dah tau psal apps ni.. Ada yang tak tau pun kewujudan apps ni.



Nak share skit cara nak Dapat cashback balik bila shopping atau booking hotel atau ticket flight etc...
Cara dia mudah ja:


Download apps Shopback dekat play store, lepas tu click sini (  https://app.shopback.com/mys?raf=5okWb1) untuk  Dapat cash RM5 dalam account. 

Lepas tu setiap kali nak shopping, boleh bukak apps Shopback ni dan pi ke :

*shopee
* lazada
* althea
*hermo
* zalora
* agoda
*booking
*Traveloka
* Malaysia airlines
*klook
* Singapore airlines
* Qatar airways
* emirates
Etc


Banyak OK merchants yg join... 

Percentage of cashback depends dengan merchants yang hampa Guna untuk shopping


Nah... Semua buat thru dis app... Baru ha hari tu withdraw.. Ni dah ada cash lain plak... Kaching2 kan


Selamat mencuba shopping di Shopback and earn some money back

Yang Bestnya lagi contoh aku pengguna tegar Agoda kan... So aku Dapat 2 cashback. Dari Shopback Dapat.. Dari Agoda pun dapat.

Tengok kat atas tu berapa banyak dah Agoda cash yang aku kumpul. Cuma beza ya Agoda Cash ni aku xleh withdraw dalam bentuk cash.. Tapi kena spent amount tu utk stay kat mana2 hotel thru Agoda. And ada amount yang ada expiry date dia. And bg baru2 ni pun ada guna Agoda Cash utk stay dekat hotel.

So hampa jangan lupa ya install Shopback to win cashback OK. Nak Dapat RM5 dalam account free2 n buta2 ja sapa nak bagi kan.. Jangan lupa click dekat SINI
Haaa tu diaaa... Mai mood rajin nak blogging... Semua dia nak tapau... Alahhhh kasik la chance sat kannn... Time ni la nak rajin kan... Sambil2 dengaq lagu Backstreet Boys.. Solat Zohoq dah.. Tunggu satgi nak pi hantaq mengaji plak.. Sambil2 duk golek kita blogging la...

OK la nak cerita skit pasai bayam Brazil ni. Kalau hampa nak tau kat group fb yang kebun2 ni.. Ni antara pokok yang tengah fames la 2 3 tahun ni.. Satu sebab senang nak bela.. Lepas tu banyak khasiat dia pulak tu...



Jom tengok khasiat bayam Brazil ni:


  1. Melawan kanser
  2. Mengekalkan kesihatan mata
  3. Sumber vitamin K
  4. Menguatkan tulang
  5. Membantu menurunkan berat badan
  6. Meningkatkan sistem imuniti badan
  7. Membantu sistem penghadaman
  8. Mengelakkan daripada sembelit
  9. Membantu melancarkan darah
  10. Mencegah anemia
  11. Mengatasi masalah gusi
  12. Mutrisi yang baik untuk pembesaran
  13. Mengekalkan stamina
  14. Mengekalkan kesihatan mulut
  15. Mengikat kalsium
  16. Mencegah penuaan pramatang
  17. Mengekalkan kesihatan ibu mengandung
Selain dari banyak khasiat... Bayam Brazil ni jugak sedap di akan mentah atau buat masak. Kalau Tanya aku yang rajin masak ni. Aku prefer buat ulam or salad ja. Sedap sebab crunchy and tak berlendiaq. Aku ni tak suka sayoq yang berlendiaq ni. Prefer yang crunchy lagi. 



Antara salad Brazil yang aku buat. Paling sennag letak teloq rebuih.. Lepas tu bubuh kewpie dressing yang sesame tu.. Sedapppp


Haaa yang ni pulak campoq dengan daging salai... Crab stick.. N teloq rebuih.. Sedap gilos ok


Hat ni buat ulam ja. Sedap sebab crunchy!

Cara Tanam pun senang ja... Contoh macam aku yang suka buat ulam ni.. Lepas makan tu.. Jangan la pi buang batang dia. Hampa simpan la skit daun2 yang kecik tu... Lepas tu pi ja cucuk kat tanah... In Sha Allah kalau cucuk 5 batang.. Maybe 3 4 batang akan hidup yang lagi 1 2 tu kiok... Tu biasa la.. Tapi pokok dia... Memang senang la nak hidup cerita dia. 


Bayangkan aku beli dekat nursery aku bias api satu pasu ni ja... Dalam RM5 macam tu... Balik gunting2 amik daun.. Batang aku cucuk2 dekat pulak kat pasu lain... 
Sekarang ni tengok ada banyak mana.. 
FYI aku baru beli 2 minggu lepas ja.. Sebab pokok aku yang before2 ni mati sebab ada satu time tu pnas sangat and aku tak cara sangat ke pokok2 aku tum


Ni Haa banyak tak.. 


Ni pulak yang baru cucuk hari ni lepas lunch tadi. Daun buat ulam. Batang cucuk balik. 

Senang kan.. Jimat duit belanja dapoq. Untuk orang yang tak suka masak sayoq macam aku n yang prefer makan ulam.. Aku suggest hampa bela la bayam Brazil ni sebab sennag gila nak hidup OK... Dengan lani weather so London ni.. Lagi la senang nak keluaq daun membuak2 dia tu... 

OK lahh.. Chowww









Assalamualaikum



Kali ni nak share pasal satu lagi tips penyimpanan daun kesum & daun Pudina supaya kekal Segar dan fresh.


Kutip sayuran di balcony. Yang daun bayam Brazil tu dah selamat buat lauk dah. Yang dua lagi tu banyak sangat so kita simpan yek. 


Tips aku sennag ja... Korang bersihkan Elok2 dan masukkan dalam plastic and then terus belikan dekat kawasan freeser tu. Dengan cara ni daun2 tu akan kekal Segar. Bila nak Guna keluarkan terus boleh guna sama ada dalam Masakan or minuman (mint).


Jangan lupa labelkan. And lagi satu buat siap2 untuk sekali Guna ya. And plastic ni reusable Guna la selagi boleh guna. Bukannya kotoq pun kan dalam dia. 


Simpan dalam freeser. 


Ni lepas dibekukan and nak Guna untuk letak dalam ayaq Teh o. 


Fresh sama sbijik macam baru lepas petik. 


Yang daun kesum dah selamat buat asam pedas kot. Ada lagi dua plastic. 

Sennag bila simpan macam ni.. Xdak la isi daun2 tu cepat rosak ka. Nak makan or masak pun senang ja bahan-bahan dah ada. Tak perlu nak mnggelabah nak kena pi kedai beli bahan macam ni kan.

Teringat dulu masa amik Bioprocess fyp aku kena freeze dry kan beatle leave extract aku guna freeze dryer. Seronok bila buat tu from zero, cari daun2 sireh dekat rumah2 orang kampung kat Naning tu. Lepas tu balik cuci... Blend daun2 tu.. Then extract pulak... Dah lepas extract, freeze dry kan pulak.. Lepas tu dapat sireh powder tu kapsul kan pulak. Gila buat kena cermat gila sebab sireh powder tu kalau exposed dengan air akan cepat keras. Pengalaman btul.

Sebab tu la aku menyampah betul dengan pesen2 orang suka kondem orang frozen kan food diorang ka apa ka. Memang tak pernah dengaq ehh pasal frozen technology. Memekak ja cakap laki saya tak lalu frozen food la apa. Kakak oiii.. Lauk frozen ni penting time ko malas masak. Xpayah la hari ni masak.. Lepas tu ko frozen kan.. Esok jugak ko makan... Cuba makan seminggu lagi.. Panas kan.. Laki ko pun x sedaq tu lauk frozen. Kecohhhh macam la makan nugget tu bukan Sejenis frozen food. Kahkah

OK terkutuk sat.... OK lahhh.. Baiiiii








© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS