Assalamualaikum 

Untuk mngubati kekecewaan hari ni xdapat grab Ribucket dan Ribae dari Dato Rizalman kita... Maka dengan ini aku jadi murung 1 hari. Why Zalora why hang mempermainkan perasaan aku ni... Tau dak aku duk berapa dari pukui 10 pgi tdi.. Boleh hang buat lawak duk pi test drive bukak dari subuh la.. Lpas tu bukak balik official kui 11am.. Pastu crashed la.. Berani hang memperkotak katik kan hati ku ini. 

Ya nampak ja aku sasa mcm ni.. Tpi dalam hati ada Taman sapa yang tauuuu. Ahhhh.. Seteresssssss.... 
Meluat ahhh. 

Dan nak mngubati kekecewaan aku.. Niat asai malas gila aku nak masak sebab kecewa kan. Ingat nak tapau ja dari pasar malam lepas mndobi segala mak neka barang dari homestay sebab orang keluar hari ni.. Tapi alahai dengan RM3 sebungkus kueytiaw lungguk2 tu ada apa ja wei. Nanti lagi bertambah murung kalau beli 3 bungkus satu pun xleh telan kena tekak aku and anak2 kan. So apa lagi teruih la pi kedai Aceh beli bahan2 nak masak. 

Sampai2 rumah ahhh.. Mula la bersilat cik oii kat dapoq... 

Nah cik oiii.. Siap dah kueytiaw goreng ni haaa.... Rumah ni semua hantu kueytiaw.. Kalau mee makan gak tapi kena betui2 sedap.. Kalau dak.. Dalam tong sampah la pengakhiran dia. Lagi pun sesetengah mee kuning tu kan rsa kapoq dia teruk sangat. Sucks wei. Kueytiaw ni sennag bagi aku. Goreng pi la kot mana pun mesti jadi punya lah. 


Petang ni punya.. Kueytiaw uneee... 

Meh nah sapa nak try cara aku buat kueytiaw goreng kompem2 jadi sedap. Meh sini aku ajaq na. 


Bahan-bahan:

  • kueytiaw sebungkus
  • 2 sudu paste cili kering blend
  • sos tiram
  • kicap manis
  • kicap ikan
  • Minyak bijan
  • SOS cili
  • Cuka
  • Ayam
  • Daging
  • Udang
  • fish ball
  • Sawi 
  • Taugeh
  • crushed garlic
  •  minyak utk menumis
  • Garam
  • Gula
  • Serbuk perasa


Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan goreng udang/sotong sekejap dan angkat asingkan. Dengan minyak yang sama, tumis kan bawang putih. 
2. Masukkan cabai kering yang da diblend , sos tiram , kicap manis dan kicap ikan. 
3. Masukkan daging dan sedkit cuka. Jangan lupa tambahkan air dan masak sat bagi daging agak lembut. Then bila nampak kuah makin pekat masukkan fish ball dan kemudiannya kueytiaw. Jangan lupa perasaan dengan garam, gula dan serbuk perkasa. 
4. Ratakan dan kacau kueytiaw sehingga sebati dengan bahan-bahan tadi.
5. Bila da sebati masukkan sawi dan taugeh. Kalau ada sayur lain macam kucai boleh gak letak. Then last sekali masukkan udang/sotong yang da digoreng sebenar tadi. 

6. Gaul udang/sotong biar sebati dengan kueytiaw tdi. 
7. Taraaa...sedia untuk dingappp.




Ni hat few weeks before. Memang terbukti rumah ni hantu kueytiaw wei... Esok2 kang ada la minta kueytiaw sup pulak. 

Esok tak tau lagi nak masak apa kat Budak2 ni... Cer bagi idea sat nak masak apa lagiiii
Macam mana la mak aku duk ataoq menu tiap2 hari Dulu2 kan.. Aku ni megelat gak tak masak hari.. Mai baloq liat makan luaq ja reja... 

OK la chowwww... 




Semua dah sedia maklum kan. Kerajaan dah mengambil pangkah drastik dengan mewajibkan pemakaian car seat untuk anak-anak bermula dari nb hingga ke 12 tahun.

Sebagai seorang mak,aku menyambut baik langkah yang dia bil kerajaan kita ni. Bukan sebab nak membodek tapi sebab bagi aku memang perlu dan wajib ya anak-anak duduk dalam car seat ni. Macam kita tengok dekat negara-negara Barat, depa memang menitik berat kan isu and aspek keselamatan ni.


Sapa ada masalah anak taknak duk dalam carseat? Percaya lah memang xdak budak pun yang suka duk dalam ni. Macam aku sendiri, Aishah tu mula2 pun payah. Tapi dah dari kecik kalau dia berdua dengan aku.. Aku kena drive.. Mau xmau Lama2 dia pun dah paham. Dia kena duk dalam tu. 


And nak cerita skit masa kali kedua ke Perth last year, Seperti yang sedia maklum aku pi satu family aku dengan mak aku ya. So memang cramp cukup 5 orang satu kereta. Masa deal dengan Aries tu memang minta kereta yang spacious skit la since ada dua carseat and aku nak kena stay dekat belakang kan. Alhamdulillah. Masa naik tu kereta Hyundai Elantra, walaupun dua seat dekat belakang, aku still boleh duduk dengan selesa ya dekat belakang. Alhamdulillah.

Cuma macam biasa la concern kita bila buat benda ni macam mana dengan keluarga yang ada anak-anak ramai ni. Aku harap kerajaan Dapat fikir satu solution la kan. Yang baru kawen or anak seorang dua mcam aku ni.. Boleh da start planning nak berapa orang anak ya. Sebab bila dah wajib macam ni of course la seat untuk anak tu wajib kena ada kan. Selama ni kita letak atas riba kita anak kecil tu. Lepas ni kena start pikiaq dah satu anak, satu car seat.

Aku ada kawan yang ada 5 orang anak. Anak2 dia semua duduk dalam car seat ya. No excuse. Xsilap aku memang dia bawak mpv.. Tapi xsure la jenis apa. Aku Tanya dia pandangan dia tentang langkah kerajaan mewajibkan carseat ni. Kata dia, tak perlu tunggu kerajaan wajib kan pun. Kita ni mak ayah ada otak dah beranak kena la pikiaq part safety anak2 tu. Dah beranak, kena la pandai pikiaq pasal safety anak2. Kalau jadi apa2 kat anak tu.. Meraung air mata darah sekali pun anak2 tu xleh nak ni... Auchhh.. Macam kena panah dekat dada tau. Aku memang Aishah n Adriana OK boleh duduk dalam car seat. Kdang2 ja gatai taknak. So lepas ni nak taknak... Jangan nak mengada2 sangat lah kan.

So lani aku tengah cari carseat kedua untuk Adriana since dia pun dah besaq skit kan. Yang satu tu Aishah selalu pakai dengan aku kalau aku drive. Tapi kalau aku tak drive.. Dia punya gedik nak duduk atas aku tu buat aku geram ja. Eiiiii. So lepas ni ko xnak siap ko... Eiii Gerammm aihhh. Aku memang tak beli yang mahal-mahal pun. Beli yang bundle ja pun. Sebab ya lah ikut bajet masing-masing kan.. Mampu beli Yang Carsatto ka apa ka terpulang lah.

Aku memang beli yang bundle ja lah. Jangan la pikiaq nak beli yang baru semua. Memang la mahal. Kalau dah memang langsung tak pernah pakai kan anak dengan carseat dah boleh start simpan untuk beli carseat untuk anak2.

Anggap lah ni untuk keselamatan anak2 kita kan. Sesungguhnya malang itu tidak berbau. And prevention is better than cure.
And untuk yang mungkin anak ramai, aku harap urusan untuk korang dipermudahkan and kerajaan Dapat fikirkan something about this matter.

Apa pun..aku nak tempek skit guidelines carseat untuk anak2 kita.



Pilih ikut kesusuaian umur anak ya. 



Boleh refer ni sebagai rujukan. 



Assalamualaikum

Kali nak cerita pasal pengalaman join
#HondaBloggersTestDrivePNG2019. Satu pengalaman baru untuk aku to be frank. Selalunya dapat jemputan untuk review makanan ja kan. Kali ni something different pulak. Kali ni berpeluang untuk test drive kereta Honda pujaan ramai umat manusia di Malaysia. Kenapa aku kata ramai? Sebab ya Honda adalah pilihan pertama untuk kereta-kereta import Di Malaysia OK. Ni terbukti setelah Honda nearly hit their 900k sales for their third quarter this year. Bravo Honda! As one of their user, I'm pretty sure that I know the strength of Honda's cars. 




Untuk pengetahuan hampa semua, kami berpeluang untuk drive Honda Civic, Honda CR-V dan Honda HR-V. Bagi aku ke tiga-tiga kereta ni mempunyai kekuatan masing-masing. 

Untuk test drive kali ni kami berpeluang untuk mencuba ketiga-tiga kereta ni di sekitar Pulau Pinang. Bermula di Iconic City kami bergerak ke Eco World di Batu Kawan, seterusnya ke Balik Pulau untuk mencuba pengalaman test drive di kawasan Balik Pulau yang jalannya agak mencabar. 




Pengalaman pertama aku adalah dengan Honda Civic yang bagi aku sangat Sporty dan Chic sangat. Aku suka design Honda Civic ni. And as one of the Civic's user.. Aku sangat impress dengan technology Honda. Ya bayangkan lah aku memang pakai Honda Civic.. Tapi yang lama lah kan...


Civic ketam aku panggil. Comel๐Ÿ˜



Dengan kak El Darwena.. Partner test drive hari tu. 

Paling aku perak buih adalah handbreak dia. Aku punya handbreak still yang batang kena tarik prakk tu ya. But this one tekan macam power window. Apo? Hahhaha Perak sangat aku hari tu. Eh tu belum lagi berenti dekat traffic light hang tak payah sibuk2 change to N gear. Push button BREAK HOLD sudehhhh. Dia tolong break kan kt korang. Nak jalan tekan  minyak... Haa giteww... Ehh terasa batak di situ๐Ÿ˜




As usual la kan.. Civic ni memang terkena di kalangan kaki2 kereta. Eh memang design Civic ni dari dulu kegilaan ramai Mamat2 keta kan.


Ni masa salah satu activity masa unloading barang dekat boot n load dekat competitors.. The same spec gitu la. 


Ni loading ke kereta competitor... Patung tu xmuat.. So dah kena bawak masuk la dekat dalam. Huhuhu.. Civic win jugak dekat boot ni. 






Kereta kedua yang di test drive hari tu. 


Kereta kedua yang telah di test drive oleh aku adalah CR-V. bayangkan turn aku bawak CR-V adalah dari Balik Pulau ke area Karpal Singh melalui Air Hitam and of course la kena lalu Paya Terubong. Dalam hati oh no... Seriauuu weiii. Dah la reta besaq.. Aku mana pernah drive reta besaq2 ni. Adui la seram wei serammmm. Tapi selamba ja lah test drive kan. Surprisingly aku takdak la rasa kekok ka apa masa drive CR-V tu.


Tengok jalan tu. Boleh tahan kan.. Nasib la bawak Honda. 
Handling pun smooth ja... Kalau nak tau CR-V tu kira hi spec SUV Honda la kan. Untuk model yang aku bawak ni 1.5L Vtec Turbo Charged kata kauuuu. Masa drive tu syiok ja.. Rasa tinggi and macam bawak bas.. Hahahhaha



Special features.. Adaptive cruise control



Luasss.. Tak payah berebut2 nak letak ayaq tealive ni. 


Walaupun 1.5L Vtech Turbo Charged, tapi serius CR-V ni bagi aku power. Paham2 la Jalan dekat Balik Pulau and Paya Terubong tu macam mana kan. Bukit nya... Masa naik bukit... Tak rasa CR-V ni under power dengan engine 1.5L nya kan. Ya lah.. Turbo charged kot. So memang lah power. Takdak la rasa mengaum2 masa nak panjat bukit tu kan. I'm so impressed! Honda guarantee this CR-V 1.5L Vtec Turbo Charge is equal to 2.4L engine. And energy consumption pulak adalah 7.0L/100km. Aiyoo maaa... Very energy efficient kan which qualifies CR-V  as energy efficient vehicles(EEV) .



Antara salah satu yang aku suka pasal CR-V ni adalah teknologi Honda Sensing dia tu. What is Honda Sensing? Meh la aku share skit apa yang gempak sangat dengan Honda Sensing ni Haa.




Honda Sensing ni adalah Next generation technology yang make use of radar and camera to reduce immitant danger n collision. Kiranya Honda Sensing ni nak minimise kan risk of bahaya n accident la untuk pengguna dia. Yang ni applicable untuk 1.5L Vtec Turbo Charge ya. 






Ada satu time tu masa aku drive CR-V ni ada satu moto ni dekat la sebelah kiri aku. Sekali stereng aku vibrate and ada bunyi beep2. Haa gitewww canggihhh. 






Ni adalah salah satu features yang ada dekat Honda Sensing ni. Bila hampa bagi signal belah kiri dia akan terpapar dekat screen ni untuk tengok blind spot. Belah kanan takda ya sebab selalunya belah kanan memang kita akan nampak and alert. 


Untuk increase fuel efficiency usage ha gituuuu. 


Design boot dia takyah cakap la memang besaq and spacious dia. Bayangkan this CR-V can fit 2 medium size luggages and one big size luggage, one big size coleman cool storage dan macam2 jenis bag lagi. This one without baring kan seat dekat passenger belakang tu OK.


Boleh set ikut ketinggian. So xdak la yang rendah tu kena lompat untuk katup pintu boot ni. 


Masa test drive ni kami ada aktiviti loading and unloading barang ke dalam kereta Honda dan load barang ke dalam kereta competitors... Ternyata ke tiga2 jenis kereta yang aku test drive ni mempunya spacious boot compared to their competitors. Yang ni compared by level2 la kan.


Tengok load kt dlm CR-V boot tu. 


Gila banyak kan boleh muat dalam CR-V ni. Aku jatuh chenta teruk dengan CR-V ni. Hauuauauua



Ni comparison dengan boot kereta competitor ya. Alamak luggage satu dah tak muat. Yang coleman cool storage tu lagi la tak muat dah nak sumbat. 


And kereta terakhir yang di test drive oleh aku adalah HR-V Hybrid. Macam yang semua tau la kan kalau sebut hybrid ja mesti kita tau jimat minyak kan. Tapi aku duk la ingat HR-V ni hybrid dia yang jenis hang kena pi duk plug in charge apa ke menda dekat Station ka apa ka. Sekali bukan. Eh kalau bukan macam mana dia charging. Untuk HR-V ni, dia akan auto charging masa hampa Guna break hampa. Or masa tengah jam dalam keadaan static or unmobile dia akan charging bateri tu. And FYI, full tank HR-V Hybrid ni boleh pakai pi balik Penang-Kl. Wala weiiiii. Gila jimat noksss. Design pun cantik bagi aku HR-V ni. Dia tak la besaq mcm CR-V kan. Sesuai la sweet2 perempuan pun boleh bawak kan. So awek cun macam aku ni pun sesuai la nak pakai macam ni kan.

Ni antara features yang ada dekat HR-V hybrid ni.






Mechanisms how their engine works... 




Kiranya bila hampa bawak HR-V ni dekat dia punya ni akan changing color bila Hijau Eco(battery) mode.. Biru (engine) mode.. Merah (sport) mode...


Ni Haa tengah charging battery tu. Nampak tak jadi warna biru.. Dekat sini la yang nanti change color tu. 



Ni gear shifting dekat dalam HR-V Hybrid. 



Yang paling best hybrid ni, dia punya warranty untuk bateri adalah 8 years ok. So no issue la kalau hampa takut ada masalah dengan battery dia ka apa ka. Adik aku kata takut nanti after 8 years problem ka.. Susah pomen luaq nak buat.. Bagi aku.. Aku percaya.. Teknologi ni manusia akan sentiasa upgrade. So by the time I years tu aku rasa pomen2 kat luaq pun dah up to date dah giteww Haa.. Inginia kapai terbang ni suka pikiaq jauh2 sangat derrrrr.

And part paling penting untuk aku ni adalah boot. Untuk HR-V Hybrid ni boot dia spacious jugak. Walaupun bukan lah sebesar Cr-v tapi tetap besar dari competitor lain dalam range yang sama.


Ni boot HR-V ya. Spacious kan. Aku suka gila keta yang boot besaq ni. 

So dalam ketiga2 kereta ni hampa rasa aku paling suka kereta mana???!!! 



Ramai yang aku Tanya kat Fb hari tu jawab mesti Civic kan. To be frank... Aku suka ketiga2 nya. Handling ketiga2 kereta ni smooth and stunning as usual kan. Nama pun Honda. Memang smooth ka handling dia. Kalau duit banyak tiga2 nak amik. Hahahha. Taknak kalah OK. 


Tapiiii kalau la ada rezeki lebih.. Aku suka and nak CR-V sebab features yang ada dekat CR-V tu. Dengan safety aspectnya. 



Pilihan hatiku selaku perempuan sasa abad ini. 



Tapi kalau tak Dapat CR-V, HR-V hybrid pun dah ok bagi aku. Aku ni sebab dah ada 2 kereta sedan. So aku memang taknak dah la kereta sedan. Sebab tu I will go for SUV. Sebab memang aku suka SUV pun. Dan yang paling penting bagi aku kena selesa la kan. Boot kena besaq. Lagi pulak ada anak2 kecik ni stroller lagi. Eh macam2 la nak sumbat. And mana tau nak tambah anak ka nanti. Ehhhh... And yang paling penting kat bahagian back passenger ni room leg dia ada more space. 


Selesa wei duk kat belakang ni. 

Oh lupa nak habaq.. The new Civic yang akan launch dalam masa sebulan lagi akan mai dengan technology Honda Sensing yang ada dekat CR-V pujaan hatiku. So sabaq sat sapa yang nak beli Civic. Hampa tunggu beli hat baru nahhh. 


Tapi tu la.. Berangan memang indah kannn... Kalau ada duit semua indah kannnn.. Betui dakkkk? Tapi lagi indah kalau menang kereta free dari Honda! 
Sapa takmau kan? 

Kalau hampa nak tau, Honda akan memberi 9 buah kereta Honda kepada hampa-hampa yang bertuah atau mungkin bagi dekat aku sebab aku bertuah. Ehhh. *Finger crossing.  Honda bersama Tealive, Unifi dan Syok akan bersama memberi kepada hampa yang bertuah pelbagai jenis kereta Honda. Cara dia pun mudah sajia hampa. 



Jom sama2 check out cara nak menang kereta Honda 








Cara nak menang di Honda Authorised Dealer. 



Jangan lupa cari car emblem macam kat atas ni.. 

Kalau dengan Tealive pun senang jugak OK... 



Macam mana nak menang?
Beli any tealive drink, snap pic dengan minuman hampa dekat standee, complete the caption and hantaq wassap dekat depa.
Kamon guys.. Easy peasy kannnn... Who knows u could be the lucky one? Or perhaps me the lucky one.. Ehhh



Dengan Syok hampa boleh menang Honda City! 



Cara dia senang sajiaaa

Download apps @syok dan isi segala details yang diminta... Lepas tu jangan lupa habaq kat depa pasai pa hampa nak menang kereta Honda dan jadi bangsa H. 

Jangan lupa isi  borang dekat sini ⤵️⤵️⤵️ https://en.syok.my/win/syok-ing-honda-giveaway

And jangan lupa habaq tau habaq kat depa psaipa hampa nak menang kereta Honda. Untung sabut timbui Dapat la Honda City buta2 n pree2 ja...
Takkan hampa takmau kot. 

And for Unifi Users. 


This one is for Unifi user. Untung lah korang. Aku xdak unifi sebab rumah aku selebet cable unifi pun xnak lalu. Ahhh benci ahhhh. So yang ada Unifi jangan lupa join OK. HR-V kot.. Takkan takmau. Ahhh Sayang miss the chance for HR-V wei aku niii.. 


Semoga aku adalah salah seorang dari mereka yang bertuah untuk menang kereta dari Honda ni. 9 Pemenang bertuah akan dapat salah satu merata dari model Jazz,City,City Hybrid, BR-V, HR-V Hybrid, Civic, Accord dan CR-V. ohoiii syiok ya kalau menang kannnn


For more details mengenai kempen 'Road to 900000th unit Milestone campaign', jangan lupa check out dekat sini

Website:

Facebook:





Credit to Spineuniverse.com

Dah banyak hari aku duk sakit pinggang. Paling kritikal sebab hari Rabu hari tu pi KL balik hari sebab ziarah sedara laki aku mninggal dekat KL. Yala, sebab duduk dalam kereta ja dah berapa jam. Lepas tu pulak ada duk duduk kat lantai. Posturr badan pulak tak betui. Bila bangun tu Ya Allah... Rasa macam nak menangis weiii ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ Allahu sakitnya.

Semalam bed rest pun macam tak bed rest kan. Biasa lah anak2 kecik memang la mcm tu. Sat2 nak makan la apa la. Laki pulak kena la pi tengok kerja kan semalam. Hari ni Jumaat baru berkesempatan untuk pi jumpa orthopaedic dekat Gleneagles Penang ni.

Lama dah sepatutnya pi jumpa doc kan. Tapi sebab takut punya psal. Bertahan ja. Seram bila baca pasal slip disc. Seram bila baca operation pasal slip disc and all that. Omaigod... Omaigod.. Takut nya ๐Ÿ˜…

Sampai ja dekat counter untuk registration outpatient tu miss tu Tanya nak jumpa doc mana.. Terus minta ortho yang tak ramai que patients dia. So dia miss tu bagi aku appointment untuk jumpa Dr Khoo ni.

Bila masuk jumpa Dr Khoo tu aku explain la bla bla bla. So dia minta aku baring untuk dia check dekat tempat dia sakit tu. Start dari tulang belakang sampai ke tulang dekat pinggang nak ke tulang ekoq tu. Adoiii.. Mengerang aku bila sampai dekat pinggang tu.

Lepas dia tekan2 tu dia cakap probably macam bukan slip disc. Sebab aku ada point dekat tempat tertentu aku sakit. Dia minta untuk tekan tempat yang sakit tu and suruh aku releks sebab dia nak bagi muscle aku releks. Sebab lani muscle aku yang sakit. Muscle spasm katanya. Ada dua points dia tekan tadi. Mula2 rasa macam nak terajang ja. Lepas tu Lama2 aku rasa muscle aku dah releks dah. Kiranya dekat dua points yang aku sakit tu. Dia tekan dekat tempat yang sama tu dalam 1 minit mcm tu la. Lepas ja tu, dia suruh aku bangun. And surprisingly aku dah tak rasa sakit hazab kebedah macam yang aku rasa sebelum2 ni.

Rasa macam ringan and free from pain gitu. And totally it works for me. So duduk la balik dekat kerusi tu and doc tu explain kat aku pasal muscle spasm ni. Kiranya aku lega la jugak sebab dia cakap simptom ni bukan simptom slip disc. If slip disc you akan sakit kaki and tak boleh brjalan dah. And you akan sakit dekat bahagian pinggul kiri kanan yang saya tekan tadi tu.

Dia ada Tanya gak aku amik ubat apa.. Aku just amik Panadol Extend for these few days so dia cakap aku dah extend kena makan Celebrex or Arcoxia dah. So he prescribed and asked me to buy at outside pharmacy. Dia kata kalau dekat sini mahal. Huwaaa... Sbijik macam Dr Cheah paeds anak2 aku. Kalau dah ada ubat tak prescribed dah ubat tu.

And Dr Khoo pun suggest aku untuk beli roller/massage ball untuk tekan point tu kalau your husband not around. He even show me how to use the ball and tekan macam mana. Siap suruh beli dekat Lazada ja. Hahhahaha. And satu lagi dia suggest untuk Guna yang patch panas yang selalu orang Guna untuk reduce inflammation dekat muscle. Ala yang jenis panas tu.

And dia cakap if tak OK gak after buat utk releks kan muscle tu... Then mai balik clinic dia.. Dia akan arrange for Xray or MRI. If not.. Then no need.

But Alhamdulillah at least his answer actually ease what I've been thinking this past few years. Takut oiiii. Semua takut. Takut nak jumpa doctor. Takut kalau betul slip disc.. Haihhh semua la. Baca plak risk operation slip disc semua tu lagi buat aku risau to the max.


Pic credit to above Web. 

Scary kot kalau betul benda ni. Ni kira kalau product ni.. Kira defect la๐Ÿ˜…
Risk masa operation pun high jugak๐Ÿ˜ฌ


Credit to Mr Google. 

Hat ni yang apa aku kena. 
Duduk serba tak kena. 

Ni antara apa yang aku cari kat YouTube macam mana nk reduce muscle spasms dekat lower back. 




So ni lani lepas ni kalau jadi lagi boleh la try ni and buat. 


Ni la roller ball untuk tekan dekat point yang sakit tu. Dr Khoo suruh beli kat Lazada ja. Huhu. Thanks Dr. 


Atau pun Guna heat patch macam ni untuk reduce pain. 

So lepas ni kena standby la heat patch lplllpp n}pppppp} Apapuni and beli roller ball tu untuk Guna bila muscle spasm menyerang. 

Apapun, Alhamdulillah la Harap2 la dengan apa yang Dr Khoo ni ajar aku. Aku tak payah la lagi nak tanggung sakit yang dasyat ni. Orang yang tak pernah kena mesti kata ala sakit pinggang ja pun... Aku pernah beberapa kali kena sampai tak boleh nak bangun dari katil. Terpaksa jatuh kan badan dekat lantai dri katil and bangun slow2 Sambil tahan sakit. Lepas tu duk pegang perabot habis sebab nak support punya la sakit time tu. Painkiller biasa tak Jalan time tu.. Memang suruh laki aku beli Arcoxia kat farmasi time tu. Dapat tu lega lah skit. Tapi yalah.. Sampai bila nak depends dengan ubat kuat macam tu. At least bila da tau alternative and punca tu lega la juga kan. One of the main reason aku pernah accident and jatuh from moto. So impact dia memang sampai sekarang kdang2 rasa mngilu dekat tulang pinggang tu kalau tengah baring then Aishah mai duduk ka. Ya Allah memang serius seram. Another thing is my weight la kan. Dah gemuk ni of course la it is one of the main reason kan. Baru ja nak IF dah kena sakit pinggang ni.. Tak berani la nak IF2 sangat ni sebab kena telan painkiller kan. Huhuhu. 

Another way nak kurang kan gejala sakit belakang sebab muscle spasm ni adalah dengan reduce weight la kan. Rasa macam nak kena puasa direct for the whole year kecuali time period ja kot baru la berat ni boleh kurang kan๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚. And aku ada tnya gak any supplement u would like to suggest me to take. Dia cakap actually for this no supplement but u can take calcium pill to ensure ur bones are healthy. Tapi aku ingat dulu masa mngandung orang cakap kalau selalu cramp kaki sebab tak cukup calcium kan? So lepas ni marilah kita amalkan Ostematrix Shaklee balik ya. 

So for those yang suffering back pain or lower back pain yang terlampau teruk. Pergi pak check. Consult with the specialist. Jangan assume sakit hang sama dengan aku. You need the expert to examine you. Aku just cerita kan pengalaman aku ja. So for those yang ada sakit tu cepat2 la jumpa doctor. It will be easier to know the condition and to know how to overcome it in future rather than worrying like me before. Bongok betul la rasa. Huhuhu. 

Ni pun tadi lepas mandi I asked my husband to put some hot cream... I'm using Mustajab and then press at the points yang aku sakit tu. Sedap ja rasa lepas tu. Alhamdulillah sebab dah Dapat solutions sedikit sebanyak to overcome this problem. 

OK la.. Tu aja nak cerita. Tidur malam ni taj payah la nak amik painkiller sebab rasa way much more better than before kan. 


Ni la Dr Khoo yang rawat aku. Tenkiu Dr Khoo. Hampa orang Penang kalau sakit belakang ka sakit tulang belulang ka. Boleh la try pi kt Dr Khoo kat Gleneagles Penang ni. Kat Gleneagles Penang ada 8 orang Doctor Specialist dalam Orthopaedic ni siap ada sub specialist Masing2. 

Bye semua. Take care. 










© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS