Assalamualaikum

Sebab hari ni aku ke ceri beri-an ditambah pulak dengan muntah dan sakit kepala yg teruk amat sangat. Maka dengan ini keja aku melingkau di atas katil ja lah kejanya...

So sebab boring and tak torahhh dah nak buat apa.. Dengan ini aku nak cerita kan satu port baik untuk makan Koew tiaw Kerang kat Penang ni... Tapi ni belah mainland la ya. Sapa yang ada dekat mainland boleh la pi terjah makan dekat sini ok.

Kedai ni kedai/gerai biasa ja kat tepi Jalan. Aku ni pun discover kedai ni masa aku balik reja and nak cari makan. Masa tu bujang lagi la kan. So bayangkan punya la sampai lani ada anak 2 pun aku duk pi makan lagi Koew tiaw Kerang kat kak ni.  So disebabkan tak tau nak makan dekat mana.. Tak silap aku masa tu aku dengan moon ka aku sorang ntah.. Kami singgah la makan and order Koew tiaw Kerang dekat sini.

Bila sampai ja aku tengok dia punya Koew tiaw Kerang tu dah buat aku terlioq gila2 wei. Bila rasa lagi la sedap nak mampoih. Serious punya sedap.

Aku ni jarang la nak pi makan berkali-kali and repeat jadi customer tetap kan kalau tak sedap. Sebab sedap aku berani rekemen la.


Macam biasa kalau aku kena togeyyyy lebihhhh. 


Ni kalau ada teloq mata kot ataih lagi Surrrr orang Penang kata. 

Selain dari juai Koew tiaw Kerang, kat sini ada jugak juai meggi kerang, nasi goreng kerang, and terbaru ada char Koew tiaw yang versi basah and nasi goreng mama. 

Untuk yang meggi goreng, char Koew tiaw and nasi goreng mama tu aku tak pernah try lagi. Tapi husband aku selalu la order nasi goreng kerang dia. Sedap wei serious sedap gilos. Walaupun realiti nya aku bukan lah penggemar nasi goreng yang letak kicap ni... Kira mula2 aku mcm errmmm krik2 la jugak nak rasa kan. Serious bila rasa aku terus macam wowww sedapnya. Note that aku memang x gemar nasi goreng yang masak dengan kicap mahupun sos. Sebab memang aku dibesarkan mak aku masak nasi goreng x letak kicap mahupun sos.. 

So bila aku rasa ni aku terus macam wowww sedapnya nasi goreng akak ni. Rasa nasi goreng dia walaupun letak kicap ada rasa char2 yg susah nak explain. Selalu kalau aku makan kt kedai nasi goreng yang letak kicap ni mesti 1 mulut aku dah xnak. Tapi yang ni memang sedap. Sory gmbaq nasi goreng kerang xdak sebab baru2 ni aku makan Koew tiaw Kerang ja dengan anak2 aku. 

Untuk nasi goreng mama yang baru ni aku ada tengok orang lain order, nampak  macam ala2 nasi goreng kampung tu. Mesti sedap rasa dia. Next time boleh la Cuba kan.. Tpi tu la masalah aku kalau mai sini mesti nak kena makan Koew tiaw Kerang dia. Hahahhaha

So untuk hampa2 yang nak try makan Koew tiaw Kerang yang sedap boleh la try makan dekat sini. Rasa dia kompem2 hampa tak mnyesai OK. 




Assalamualaikum.

Pernah tak hampa terpikiaq apa yang akan jadi dengan setiap waste yang kita buang dari rumah kita tu? Yes memang akan pi kat landfill tapi ada dak hampa terpikiaq how much each of us have been makin waste in a year? 50kg per year wei... Perhaps we don't have the answer kan. And do u know that our plastic waste will need about 500 years to degrade. Kita dah mereput dia tak mereput2 lagi. So bayangkan lah how this will end kan. And do you know 80% of our waste can be recycled.


Landfill yang makin lama makin tinggi. 


Plastic waste that can be recyclable. 



Sebagai menyahut seruan kerajaan dalam meminimumkan waste especially plastic di landfill, L'occitane Malaysia bersama I-CYCLE MALAYSIA telah melancarkan program "Big Little Thing".

Cara dia mudah ja wei... L'occitane akan bagi 1 stamp untuk satu bekas plastik (full size), tak kesah brand apa pun dalam keadaan kering dan bersih. Means that kalau hampa ada botol shampoo ka botol shower gel ka.. Or even refill pouches pun acceptable jugak. Senang kan. Dan yang paling bagus. Untuk setiap ni hampa akan be rewarded with these..




L'occitane menyasarkan untuk menggunakan 100% recyclable plastics by 2025. Aku memang sokong sangat usaha L'occitane ni. Bagi aku benda baik kita boleh la sokong kan. Why not... Lagi pun dari buang tak Dapat apa2 at least being rewarded like that is OK what. After all L'occitane is not that cheap OK.

For more info hampa boleh la click dekat sini ok


This is not a sponsored post ya. Ni atas rasa tanggungjawab aku untuk share benda yang baik macam ni.

Assalamualaikum hampa semua. 

Kali ni nak cerita pasal Burger & Lobster, Genting Highland. Dah lama gila pi. Tapi dari tak cerita langsung.. Baik aku jot down here and simpan buat kenangan kan. Kalau tak silap ni cerita tahun lepas bulan 8 or 9 macam tu la. Fuhh lama dah kan. Tapi xpa la better late than nevaaa gitu haaa. It was my second time actually. 


Dah tak payah nak pi London dah. Genting Highland pun hado ahh. 


Menu dia simple macam gini ja ha. 


Husband was choosing what to have that time. 


Lobsterssss... 


How it looks like in the restaurant. 


Gettin ready for the meal. 





Sedap.. The lobster ni macam ala2 masak masam manis like that. Ni makan dengan bread tu. Bread tu nanti cicah dengan kuah lobster ni pastu ngappp. 


Close up skit. 


Burger yang aku order. 


Nyumss





Request medium well. 


Aftermath. Hahahhahah. Dasyat dakkkk. 

My rating:
4.5/5.0

My comment:

1. Masakan untuk lobster dia sedap. Aku suka. 
2. Burger dia pun sedap. 

Akan repeat? 

Not sure. Sebab dah dua kali makan kan. Lagi pun bukannya dekat and bukannya murah. So dua kali pun dah OK kot. Yang penting kalau hampa mengidam nak makan Burger & Lobster tak gaduh la nak pi London dah pun.. Genting Highland pun hado noks. 




OK la kali ni aku nak cerita pasal satu mart kecik yang baru buka.. Kira betul2 dekat rumah aku ni... Satu block away ja cerita dia. Apa yang Bestnya mart ni adalah dia tak besar mana tapi cukup best untuk aku buat groceries shopping.



Paling aku teruja sayur2 and buah2 dia semua best2. I can get my fav fruits supplies non stop lepas ni... Passion fruit!

Jom meh aku nak tayang skit.


Ikan keli rm4+ Sekilo.. Apa ka gilanya๐Ÿ˜…



Ikan puyu pun ada. Sedap wei. 


Temenung frozen


Ni habuan nak bancuh buat coq udang OK apa. 

Jom tengok Barang2 lain pulak


Walaupun xbesaq.. Tpi aku suka sebab dia mcm memahami kehendak aku.. Kahkahhh 



Passion fruit aku ni Sekilo rm9 ja. 


Jom lah tengok harga sayur dia yang jurah2 ni

Pak choy 4 kupang ja banyak niii. Hahhaha


Tomato punya banyak 2 ringgit. 


Ni pun banyak kot.. Kedai aceh mau 2 ringgit. 


Ni pun banyak OK aku amik


Finally ada yg juai da kopek siap.. Senang reja akuuu


8 biji rm5. 


Ni ikan jenahak dia pun murah Sekilo rm26 ja.. Dapat la sekoq rm19+



Paling penting passion fruit aku murah noksss.... 


Esok rasa mcm nak buat asam pedas jenahak. ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Best gila sebab da ada yg dekat dengan rumah aku and aku xpayah nak pi jauh2 dah. Selesa la nak beli dalam ni.. Best sebab tak crowded sangat.. Susunan pun nice. 

Cuma satu ja yang tak best sebab aku dah nak pindah dah dri Juru ni ha.. Uwaaa... Sedihhh... 





© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS