OK lah.. Kali ni nak cerita sikit pasal satu kedai yang menghidangkan makanan dari Barat iaitu Alfresco G Trattoria yang terletak di Gurney Paragon.

Sebenarnya ni pun kes terpengaruh tengok makanan yang junior aku Si Fatin upload. Time tu aku tengok dia punya squid ink risotto tu nampak sempoi dengan yolk bagai tu. Ampunnnn.. Tempting nya. Kiranya dari bulan posa la aku duk aimed kan.

Sekali last weekn kami lepak dekat Gurney Paragon. Kes tersalah beli tiket Toys Story 4. Hahhahahah. Ingat dah keluaq. Sekali comin soon. Dah la hari Khamis wei tiket tu. Bongok satu hal lahhhh.

So dah Alang2 ada dekat Gurney Paragon ni kan teringat la si Alfresco ni. So apa lagi....

Kami pun order la pasta. So kat sini kalau order main course tu akan Dapat full access to salad, soft drinks all u can eat buffet access gitu. So macam OK jugak la deal dia kan.


Ni range menu dia. For me ada harga yang boleh diterima akal. Ada yang tak. Tapi considering u have access to all u can have Buffet spread tu kira OK la boleh laa. 


Ni for kids. Quite pricey. Selalu kalau makan dekat TGIF, Chilies or Italianese kids eat for free with adults meals kan. 


OK next kita pi dekat bahagia buffet dia tu..


Salad selections 


Soft drinks. Nasib ada ayaq kosong sama. 


OK lah. Kalau ada ank kecik.. Aku rasa tak payah la nak beli dekat meal. Merepek2 ja. Nanti tak habis. Ni Haa siap ada nugget bagai semua





Ni yg soup kt buffet tu. Mushroom soup.. OK la cuma kalau pekat lagi mesti sedap. 


Ni salad aku buh. Aku main taram ja letak. Turns out memang sedap gilos. 


Ni aku amik kat ecah. 

OK here comes the part makanan2 yang kami order. 


Ni seafood pasta suami aku order. Komen laki aku.. Tasteless... Rasa tomato semata. Konon2 Italian habis la kanπŸ™„
At least try la adapt skit taste bud orang malaysia kan. Lagi sakit hati bila sotong tu cuma part janggut jaπŸ™„πŸ™„πŸ™„



Ni Adriana punya. Sama jugak kes dia ngn laki aku. 



Ni yang aku order. Sedap juga. Dah lama cari carbonara mcm ni siap ada yolk gini kannn. 




Nyums sedap aku dengan ecah makan. Walaupun tak habis. Tapi luak la tak macam yang laki aku and anena makan. 




Ni pulak salmon yang aku order saja la sebab Adriana Aishah n aku memang suka salmon kan. Nampak ke tak salmon tu? Tak nampak kan. Dalam buku menu kemain dia punya presentation. Bila sampai aku tengok laki aku.. Dia tengok aku.. Apa ni.. Apa niii... Atas tu penuh dengan tomato paste... Which is totally turn off for me. Rasa tomato semata. Sayur yang kat bawah yang masak tu pun aku tak lalu nak rasa. Tengok pun tak selera wei. Serious cakap. Aku sampai kena buang tomato yang atas tu untuk rasa salmon tu. Salmon pun overcooked. Adoiii stress. Bayar mahal OK untuk makanan2 ni. Kenapa la rasa tasteless macam gini. Baik aku grill sendiri and buat kt umah. Lagi puas hati makan yang aku buat. 

Seriousss ahhh tak kena la dengan harga dia. Cuma carbonara dia ja lah yang aku boleh puji pun. Last2 pasta laki aku n Adriana dengan salmon tu kami minta tapau kan untuk bawak balik. Balik pun nak makan kat rumah alter dulu ikut taste bud kami. 


Yes betoi Anthony Bourdain.. Hang betoi.. Makan nasi ngn ikan goreng panas buh toyu ngan sambai belacan lagi sedap kannn. RIP Anthony Bourdain. 

Kalau ada yang Tanya kami nak repeat lagi ka lepas ni.. Maybe tak kot. πŸ˜…





Assalamualaikum hampa semua
Seperti yang diwar-warkan di dalam Fb aku sebelum ni...
Aku dah pi makan bakso dekat satu kedai ni dekat area Bukit Jambul ni... Nama kedai dia Ayam Jingkrak Mbax Ardilla. Nama bagi aku agak tak boleh belahhh di situuuu.. Jingkrak jingkawaleiiii....

Ni gara-gara terpengaruh dengan si Jumie la cita dia ni. Pompuan ni kalau hang tengok dia makan.. Terus Dan2 hang rasa nak pi... Dia punya Penang an mak ayam aku niiii....

Kebetulan masa kami pi tu orang-orang kilang baru mendarat and biasa la kalau belah Bayan Lepas 5u shif depa 7pg-7mlm. Time kami sampai kiranya bersepah2 la dengan minah2 indo baru lpas makan. Kayak dibadai garuda dong.

Dah kami duk kat luaq.. Jenuh nak kena cari waiter sampai aku kena pi panggil kat dalam. Biasa lah Time peak kan.

So aku ni memang peminat nasi pecal ayam dengan pecal lele. Kalau yg dekat Relau dulu tu memang aku suka sebab rasa dia cukup bagi aku.

So untuk kat sini aku pun order la bakso beranak bihun. Bakso beranak tu apa? Sat nanti aku tunjuk gmbaq bakso tu kat hampa naaa..

 Nin dia mak bakso tu. 


Dalam perut mak bakso tadi tu ada lagi isi2 macam ni. Selain dari dalam tu.. Kt dalam sup tu pun ada lagi bakso2 kecik tu. Rasa dia? Sumpah sedappp bakso dia niiii. Aku suka. Rasa mnyesai pulak share ngn ecah sebab aku tak leh nak buh cabai dia semua tu awai2. 


Ni Teh botol kesukaan Hanis Zalikha.. Festime aku tengok masa baca blog dia. Dia duk cerita berapa sedapnya. Maka masa aku pi Medan 2011 tak silap aku pun order la ayaq ni. Haramis tak sedap langsung. Ni aku order nak bagi laki aku rasa sebab konon2 dia kata nak pi berjalan Jakarta la bagai. Aku da memang banned ke negara tu.. Hahhaha. 

Komen laki aku tentang ayaq ni... Rasa macam ayaq Teh peram... Hahhahaha. Teh kombucha peram aku buat lagi sedap 100 kali dari ni. Aku bukan apa.. Saja aku nak test taste bud laki aku.. Bakso dia kata boleh telan... Mai tang ayaq dia kata serrr. Laki aku ni jenis makan payah gak kalau x kena selera dia. Bayangkan kami pi Kelantan makan nasi dekat nasi ulam cikgu tu. Nikmat n heaven la kan sebab ulam Budu bagai kan. Dia boleh Muka toya... Muka makan sebab terpaksa... Sebab tak kena selera dia..... Aku gelak ja lah tengok Muka dia. 

So here come the part for nasi pulak. To be Frank aku tak tau nama menu ni apa. Macam confusing pun ada. 


I was expecting ayam macam ayam penyet punya stail goreng tu. Nk I aku bagi Adriana makan sebab dia hingaq nak makan kueytiaw sup... Tanya depa takdak ka bakso kueytiaw... Ngakkk ada ibuuuu... Haiyoo adapt la skit culture Malaysia ni wei. Tapi terung goreng ala2 tempura tu sedap gilos oiii. 


Ni sumpah aku tak tau menu apa dia. Ayam dia macam hancoq2.. Pastu ada kuah sambai... Pastu buh cheese kat ataih. Part cheese tu dah a bit turn off utk aku to be Frank. Sambal dekat ayam tu pun x berapa sangat bagi aku. Untuk sambal aku memang aku paw yang dekat pinggan Adriana. Yang tu pedas tapi aku rasa pedas dia adalah pedas semata... Macam takdak syncronize dengan rasa2 lain. I was expecting pedas gila2 yang diikuti rasa manis, masam, umami and masin a lil bit. Kiranya I was expecting rasa pedas yang secukup rasa bukan pedas yang pedas semata tapi rasa dia hambar. Haaa giteww. 


Nampak tak ada terung goreng sedap tu dekat pinggan aku... Hahahha


Tapi aku tak salahkan pun menu ni.. Sebab kata nya ni rasa original dari Medan. Sebab apa yang aku pernah makan dekat Medan dulu macam ni la. Sepanjang 4 hari dekat sana aku memang makan untuk elak lapaq ja. Nak kata sedap tu biasa ja. And aku rasa kebanyakkan kalau yang Indo mai masak kat Malaysia ni kebanyakkan depa da adapt dengan taste bud kita yang secukup rasa semua ya walaupun pedas sekalipun. 

As for me... Aku prefer Bakso dia sebab sedap. Cuma next time aku prefer nak order bakso dia yang biasa tapi 2 mangkuk.. Boleh gitu??? Hahhahaha

Other than that for nasi tu aku prefer lagi yang dekat Relau tu.... Dah lama tak makan dekat Relau tu. Tunggu la pindah belah sana nanti.. Senang cari port nanti. 

OK la.. Chow chin chauuu






Assalamualaikum

Hampa dah tengok ka cerita Aladdin uolls?



Hai rasa bulan ni banyak nak cerita pasai muvie yang duk tengok ja lah. Baik dekat cinema, Netflix or Fox Muvies ka. Rasa mcm tak tau nak update apa. So cerita pi lah pasal muvie pun ok apa. Dari duk biaq blog ni bersawang kan.

Untuk pengetahuan hampa muvie Aladdin aku rasa baru ja ditayangkan sebelum Raya hari tu. So masa Raya hari tu ada la duk pasang cartoon Aladdin yang zaman kita kecik2 dulu dekat Netflix untuk flashback balik memories and saja la introduction untuk anak2 aku kan. Satgi perak plak tak tau Aladdin tu cita apa. Serious cakap aku pun macam Lupa2 ingat la. Cuma ingat Aladdin.. Princess Jasmine n Genie la kan. Bab2 Jaafar tu Lupa2 ingat sangat lah kan.


Ingat2 lupa wei. 1992 kot. Lani 2019 dah kot. Dah 27 years passed by dah kot. Aku pun time tu baru darjah 1. Mana mau nya nak ingat kan. 


And cerita Aladdin 2019 ni pulak kiranya movie yang bukan watak cartoon lagi dah. Kiranya memang REMAKE dan dilakonkan oleh manusia la kan. And pelakon yang paling dikenali di Alam semesta kita ni tak lain tak bukan Will Smith kan as Genie. Genie pun nak kena hensom. Aladdin semua tu memang mula2 yang tak familiar la untuk aku. Tapi Rupa depa tu sesuai la dengan watak depa kan.

Untuk cerita Aladdin 2019, sama jugak Jalan cerita dia dengan Aladdin cartoon Dulu2 kita duk tengok tu. Cuma ya bila orang berlakon, of course bagi aku lagi best. Dengan menyanyi bagai. Dengan props dekat istana semua tu. Cantik sangat.

To be Frank kalau hampa harapan kelainan dari cartoon memang aku rasa takdak dari segi plot cerita. Cuma maybe ada la skit2 perubatan Dan penambahan cerita nak bagi nampak cerita ni more Live kannnn... Yang lain aku rasa Semua sama ja. Cuma aku rasa dengan kehadiran Will Smith as Genie memang mengamatkan Dan menghidupkan la cerita Aladdin ni.



Yang Princess Jasmine lakonan Naomi Scott actress kelahiran England ni memang mnjadi la. Aladdin lakonan Mena Massoud actor dari Canada ni pun aku rasa kena lah watak Aladdin tu. Muka kira tipikal tak hensem Tara mana la untuk jadi putra raja kan. 😝😝😝



So overall, aku rasa boleh bagi 4.8 /5.0 bintang untuk cerita Aladdin 2019 ni. Hampa yang tak pi tengok lagi kat cinema. Pi la tengok na... Aku rasa berbaloi kot. Lagi2 part2 last tu semua orang dalam cinema tu enjoy habis dengan lagu and tarian penutup cerita. For those yang enjoy musical movies... This one is MUST for u.




Assalamualaikum hampa semua.

Sedaq tak sedaq dah hari ke berapa dah Syawal kan... Puasa hari tu pun rasa mcm sat ja. Sedaq2 dah 10 mlam terakhir. Sat ja rasa kan.

Raya pun as usual la kan. Preparation pun biasa2 ja. Tahun ni tak la meriah sangat and beria sangat. Kuih raya pun balik buat kt Jitra ja hari tu. Malas nak beria2 Last2 sampai raya haji pun tak abih2 lagiπŸ˜‚

So kali ni nak cerita skit pasal hotel yang kami duk masa pi JJCM sebelum posa hari tu masa dekat Hatyai. Hotel ni memang betul2 letak dekat Centre jugak la. Dalam 250m dari Lee Garden Plaza and Centara tu.

To be Frank aku tak berapa la prefer sangat Centara tu sebab tak dak Bath tub. Remember.. Time tu la aku nk me time dalam bath tub pun. Dah disebabkan aku yang booking hotel maka dengan itu pencarian hotel yg ada Bath tub adalah harussss. Hahhaha

Untuk pengetahuan hampa Hotel New Season Square ni adalah Hotel baru ya. Dia ada adik beradik lain.. Hotel New Season yang terletak dekat sebelah belakang /depan dia. Tapi yng Square ni baru lagi la na. Hotel pun segak jugak lah kan.

Apa pun jom la tengok bilik dia na. Lobby lawa gila. Lupa nak tangkap gambaq mai dengan kalut and badan pun rimas baru sampai dari Satun kan.


Katil dia macam super king jugak kot. Sebab rasa besaq dari rumah aku punya King size bed. So sakan la kami 4 beranak lena kan. 




Belum apa2 depa dua pi susun props depa dulu daa. 


Tukang bayaq. 


Tukang tangkap gmbaq cewii. 


Nak makan? Bayaq la. Yang kotak kecik tu nampak dak apediaa. 


Haaaa.. Hat ni xleh makan. Hat ni kena pakai. Tak tau berapa baht la kena bayaq tapinyaaa. Kalau xmau Guna hat ni.. Tu 7 E berlambak kat ceruk2 depan hotel nuuu. 



Yeayyy bath tub!!! 


Spacious and clean. Makjem sukaaa


Standard la ada semua ni kan. Hang mai Arissa Guesthouse pun aku nanti sedia aihhh. 

And as usual la lepas mandi semua tu, malam tu kami pi la berjalan dekat area Lee Garden Plaza tu. Kat situ la kan yang banyak2 juai makanan semua tu pun. 


Nindiaa minum pure bird nest baik punyaaa. Sejuk tekak akuuuu. 


Boleh tahan la jugak baik punya melantak dekat sana... Lepas makan jalan2 dekat bazar depan tu.. Jumpa plak bath bombbb... Fuhhhh best mi.. Dah la ada bath tub kannnn. Tunggu lagi tak beli kannnn. 




Nin dia esok hari baru nampak ada kolam kat bawah. Tapi xmandi pun. Tengah panas tu tak sanggup aku tengok anak2 aku kelabu duk be rendam. 

Pagi tu laki aku pi beli makanan dekat kedai2 area bawah tu. Dia siap tapau kan roti canai dengan nasi dagang kat aku. Walaupun aku tak berapa Sgt nasi dagang ni. Tpi nasi dagang tu sedap jugak. And roti canai pun sedap gila bebi.. Tak macam roti canai kita kat sini. Ada rasa manis2 skit. Kuah kari pun manis2 jugak. Aroiii cing2. Gmbaq tak amik sebab aku dah lapaq so I don't care taking any pics dah. Hahhahah

Tengah hari tu check out kami pusing2 Hatyai and by petang tu kami dah gerak ke Danok. Tapi kami singgah makan dekat market Sadao ni. Makanan dia memang murah n sedap sangat2. Sapa nak try makan, sat aku tag nama akak ni. Tapi kat fb la ya(adoi.. Nak cari nama tak reti sebab nama dia dalam tulisan siam lengkoi2 tu.. Matilamak nak oiii... Nanti kalau jumpa aku tag kat sini OK) . Dah 2 kali kami makan dekat sini. Gmbaq pun tak amik sebab dah lapaq gila time ni.. Maklum lah dah pukul 6 kot. Perut dah berdondang Sayang oiii. 

OK la. Nanti bersambung lagi untuk part hotel dekat Danok pulak OK. 







Haaaa.. Bila balik Jitra. Memang layan Netflix ja la kan cuti raya hari tu. Time tu la l Dapat layan Paskal la Munafik 2 la bagai. Nak harap tengok wayang memang susah la kan nak tengok cita2 mcm tu.

Dekat Penang memang TV kita orang xda Netflix sebab bukan smart TV so kalau nak tengok pun kt fon or laptop ja lah. Which is tak puas tengok kan.


  1. So apa lagi kan macam-macam la melayan Netflix termasuk la movie baru yang baru tayang kt Netflix ja which is Always Be My Maybe. Tajuk macam menarik. Tengok trailer pun macam best. And paling penting ada special Keanu Reeves as himself. Wowww kannn.




Malam raya kalau tak silap. Lepas dah semua taknak tengok dah TV n ready nak tidur. Aku ni pulak Aishah tidoq petang hari tu. Mana mau nya dia nak tdoq awai. So aku pun layan la cerita ni sebab tengok trailer banyak2 kali nampak macam best ja kan.

So marilah kita tengok  ya. Aishah macam biasa la kejap datang Hall kejap pi kacau usu dia. Selamat aku boleh tengok cerita ni tanpa gangguan. Kahkah.



Untuk cerita ni, dia kira ank cerita pasal how best friends ni end up falling for each other la cerita dia. Kan aku dah cakap banyak kali man n woman can never be a best friend or they will end up falling for each other like me and my husband. Eventho laki aku kata takkk... Pungkoq dia takkkk.. Bila aku hilang sebulan lebih ehhhh tiberrrrr terasa kehilangannnnnn... Kahkah.... Pungkoq perangai uii.

So back to this story.. Cerita ni mengisahkan Shasha ni berjiran n kawan dengan Marcus ni. Shasha ni pulak always lonely sebab parents dia terlalu busy. So keluarga Kim ni lah selalu treat dia as family and dia jadi sangat rapat la denganMarcus ni kan.



Tapi ada satu hari ni masa si Shasha ni tengah lepak Si Marcus ni tiberrr Dapat tau mak si Marcus Mrs Kim ni accident and died so start dari situ la ada satu incident ni si Shasha ni nk tenang kan Si Marcus ni dia boleh pulak pi kiss.. And the rest is history la kan. Lepas dari incident tu depa dah krik2 with each other.


Ni kira moment of krik2 la ni. 


15 years passed by, Shasha ni dah jadi celebrity chef and ada  restaurant dia sendiri bagai la. Si Marcus ni pulak still mcm Dulu2... Kira mcm loser la. Dia xmau pindah n move on dari San Francisco sebab taknak tinggal kan Ayah dia sorg2 mcm tu la.


And eventually they meet each other back.. So ada la moment2 lawak n krik2 la kan. And paling best bila dia kena ikan Keanu Reeves tu as her boyfriend dekat Marcus gituuuu...



Eh penat la nak taip panjang2..hampa nak tau cerita ni pi la tengok.. Netflix kan ada free trial.. Kofkof.... Tapi here tu best la untuk orang yang suka cerita santai2 macam aku ni.

Bagi aku cerita ni best la. Not bad. First time aku rasa aku tengok cerita yang Keanu Reeves bawak watak yang lawak walaupun as "Keanu Reeves" himself kan.

So apa lagi. Yang ada Netflix pi layan kaih. Yang takdak Netflix pi la langgan hat free trial tu. Kahkah

Eidul Fitra 2019

in , by Alia Farhan, 5:32 AM

Selamat Hari Raya Aidil Fitri. 
Maaf zahir batin from us. 


I was quite busy for these two weeks. As usual lah kan when nak raya..suddenly everything need to be done in order giteww. 

Husband was wearing his  2016 baju raya
 While for three of us kami buat baju raya dekat tailor. And mcm biasa la baju kakak senteng.. Baju adik pulak besar sangat n kain melewah. Tahun depan nak kena mintak tok mama diorang la tolong jahitkan. Haihhh. 

So dats all for our Hari Raya story. Hope u guys have a bless one. 


© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS