Assalamualaikum

Hampa dah tengok ka cerita Aladdin uolls?



Hai rasa bulan ni banyak nak cerita pasai muvie yang duk tengok ja lah. Baik dekat cinema, Netflix or Fox Muvies ka. Rasa mcm tak tau nak update apa. So cerita pi lah pasal muvie pun ok apa. Dari duk biaq blog ni bersawang kan.

Untuk pengetahuan hampa muvie Aladdin aku rasa baru ja ditayangkan sebelum Raya hari tu. So masa Raya hari tu ada la duk pasang cartoon Aladdin yang zaman kita kecik2 dulu dekat Netflix untuk flashback balik memories and saja la introduction untuk anak2 aku kan. Satgi perak plak tak tau Aladdin tu cita apa. Serious cakap aku pun macam Lupa2 ingat la. Cuma ingat Aladdin.. Princess Jasmine n Genie la kan. Bab2 Jaafar tu Lupa2 ingat sangat lah kan.


Ingat2 lupa wei. 1992 kot. Lani 2019 dah kot. Dah 27 years passed by dah kot. Aku pun time tu baru darjah 1. Mana mau nya nak ingat kan. 


And cerita Aladdin 2019 ni pulak kiranya movie yang bukan watak cartoon lagi dah. Kiranya memang REMAKE dan dilakonkan oleh manusia la kan. And pelakon yang paling dikenali di Alam semesta kita ni tak lain tak bukan Will Smith kan as Genie. Genie pun nak kena hensom. Aladdin semua tu memang mula2 yang tak familiar la untuk aku. Tapi Rupa depa tu sesuai la dengan watak depa kan.

Untuk cerita Aladdin 2019, sama jugak Jalan cerita dia dengan Aladdin cartoon Dulu2 kita duk tengok tu. Cuma ya bila orang berlakon, of course bagi aku lagi best. Dengan menyanyi bagai. Dengan props dekat istana semua tu. Cantik sangat.

To be Frank kalau hampa harapan kelainan dari cartoon memang aku rasa takdak dari segi plot cerita. Cuma maybe ada la skit2 perubatan Dan penambahan cerita nak bagi nampak cerita ni more Live kannnn... Yang lain aku rasa Semua sama ja. Cuma aku rasa dengan kehadiran Will Smith as Genie memang mengamatkan Dan menghidupkan la cerita Aladdin ni.



Yang Princess Jasmine lakonan Naomi Scott actress kelahiran England ni memang mnjadi la. Aladdin lakonan Mena Massoud actor dari Canada ni pun aku rasa kena lah watak Aladdin tu. Muka kira tipikal tak hensem Tara mana la untuk jadi putra raja kan. 😝😝😝



So overall, aku rasa boleh bagi 4.8 /5.0 bintang untuk cerita Aladdin 2019 ni. Hampa yang tak pi tengok lagi kat cinema. Pi la tengok na... Aku rasa berbaloi kot. Lagi2 part2 last tu semua orang dalam cinema tu enjoy habis dengan lagu and tarian penutup cerita. For those yang enjoy musical movies... This one is MUST for u.




Assalamualaikum hampa semua.

Sedaq tak sedaq dah hari ke berapa dah Syawal kan... Puasa hari tu pun rasa mcm sat ja. Sedaq2 dah 10 mlam terakhir. Sat ja rasa kan.

Raya pun as usual la kan. Preparation pun biasa2 ja. Tahun ni tak la meriah sangat and beria sangat. Kuih raya pun balik buat kt Jitra ja hari tu. Malas nak beria2 Last2 sampai raya haji pun tak abih2 lagiπŸ˜‚

So kali ni nak cerita skit pasal hotel yang kami duk masa pi JJCM sebelum posa hari tu masa dekat Hatyai. Hotel ni memang betul2 letak dekat Centre jugak la. Dalam 250m dari Lee Garden Plaza and Centara tu.

To be Frank aku tak berapa la prefer sangat Centara tu sebab tak dak Bath tub. Remember.. Time tu la aku nk me time dalam bath tub pun. Dah disebabkan aku yang booking hotel maka dengan itu pencarian hotel yg ada Bath tub adalah harussss. Hahhaha

Untuk pengetahuan hampa Hotel New Season Square ni adalah Hotel baru ya. Dia ada adik beradik lain.. Hotel New Season yang terletak dekat sebelah belakang /depan dia. Tapi yng Square ni baru lagi la na. Hotel pun segak jugak lah kan.

Apa pun jom la tengok bilik dia na. Lobby lawa gila. Lupa nak tangkap gambaq mai dengan kalut and badan pun rimas baru sampai dari Satun kan.


Katil dia macam super king jugak kot. Sebab rasa besaq dari rumah aku punya King size bed. So sakan la kami 4 beranak lena kan. 




Belum apa2 depa dua pi susun props depa dulu daa. 


Tukang bayaq. 


Tukang tangkap gmbaq cewii. 


Nak makan? Bayaq la. Yang kotak kecik tu nampak dak apediaa. 


Haaaa.. Hat ni xleh makan. Hat ni kena pakai. Tak tau berapa baht la kena bayaq tapinyaaa. Kalau xmau Guna hat ni.. Tu 7 E berlambak kat ceruk2 depan hotel nuuu. 



Yeayyy bath tub!!! 


Spacious and clean. Makjem sukaaa


Standard la ada semua ni kan. Hang mai Arissa Guesthouse pun aku nanti sedia aihhh. 

And as usual la lepas mandi semua tu, malam tu kami pi la berjalan dekat area Lee Garden Plaza tu. Kat situ la kan yang banyak2 juai makanan semua tu pun. 


Nindiaa minum pure bird nest baik punyaaa. Sejuk tekak akuuuu. 


Boleh tahan la jugak baik punya melantak dekat sana... Lepas makan jalan2 dekat bazar depan tu.. Jumpa plak bath bombbb... Fuhhhh best mi.. Dah la ada bath tub kannnn. Tunggu lagi tak beli kannnn. 




Nin dia esok hari baru nampak ada kolam kat bawah. Tapi xmandi pun. Tengah panas tu tak sanggup aku tengok anak2 aku kelabu duk be rendam. 

Pagi tu laki aku pi beli makanan dekat kedai2 area bawah tu. Dia siap tapau kan roti canai dengan nasi dagang kat aku. Walaupun aku tak berapa Sgt nasi dagang ni. Tpi nasi dagang tu sedap jugak. And roti canai pun sedap gila bebi.. Tak macam roti canai kita kat sini. Ada rasa manis2 skit. Kuah kari pun manis2 jugak. Aroiii cing2. Gmbaq tak amik sebab aku dah lapaq so I don't care taking any pics dah. Hahhahah

Tengah hari tu check out kami pusing2 Hatyai and by petang tu kami dah gerak ke Danok. Tapi kami singgah makan dekat market Sadao ni. Makanan dia memang murah n sedap sangat2. Sapa nak try makan, sat aku tag nama akak ni. Tapi kat fb la ya(adoi.. Nak cari nama tak reti sebab nama dia dalam tulisan siam lengkoi2 tu.. Matilamak nak oiii... Nanti kalau jumpa aku tag kat sini OK) . Dah 2 kali kami makan dekat sini. Gmbaq pun tak amik sebab dah lapaq gila time ni.. Maklum lah dah pukul 6 kot. Perut dah berdondang Sayang oiii. 

OK la. Nanti bersambung lagi untuk part hotel dekat Danok pulak OK. 







Haaaa.. Bila balik Jitra. Memang layan Netflix ja la kan cuti raya hari tu. Time tu la l Dapat layan Paskal la Munafik 2 la bagai. Nak harap tengok wayang memang susah la kan nak tengok cita2 mcm tu.

Dekat Penang memang TV kita orang xda Netflix sebab bukan smart TV so kalau nak tengok pun kt fon or laptop ja lah. Which is tak puas tengok kan.


  1. So apa lagi kan macam-macam la melayan Netflix termasuk la movie baru yang baru tayang kt Netflix ja which is Always Be My Maybe. Tajuk macam menarik. Tengok trailer pun macam best. And paling penting ada special Keanu Reeves as himself. Wowww kannn.




Malam raya kalau tak silap. Lepas dah semua taknak tengok dah TV n ready nak tidur. Aku ni pulak Aishah tidoq petang hari tu. Mana mau nya dia nak tdoq awai. So aku pun layan la cerita ni sebab tengok trailer banyak2 kali nampak macam best ja kan.

So marilah kita tengok  ya. Aishah macam biasa la kejap datang Hall kejap pi kacau usu dia. Selamat aku boleh tengok cerita ni tanpa gangguan. Kahkah.



Untuk cerita ni, dia kira ank cerita pasal how best friends ni end up falling for each other la cerita dia. Kan aku dah cakap banyak kali man n woman can never be a best friend or they will end up falling for each other like me and my husband. Eventho laki aku kata takkk... Pungkoq dia takkkk.. Bila aku hilang sebulan lebih ehhhh tiberrrrr terasa kehilangannnnnn... Kahkah.... Pungkoq perangai uii.

So back to this story.. Cerita ni mengisahkan Shasha ni berjiran n kawan dengan Marcus ni. Shasha ni pulak always lonely sebab parents dia terlalu busy. So keluarga Kim ni lah selalu treat dia as family and dia jadi sangat rapat la denganMarcus ni kan.



Tapi ada satu hari ni masa si Shasha ni tengah lepak Si Marcus ni tiberrr Dapat tau mak si Marcus Mrs Kim ni accident and died so start dari situ la ada satu incident ni si Shasha ni nk tenang kan Si Marcus ni dia boleh pulak pi kiss.. And the rest is history la kan. Lepas dari incident tu depa dah krik2 with each other.


Ni kira moment of krik2 la ni. 


15 years passed by, Shasha ni dah jadi celebrity chef and ada  restaurant dia sendiri bagai la. Si Marcus ni pulak still mcm Dulu2... Kira mcm loser la. Dia xmau pindah n move on dari San Francisco sebab taknak tinggal kan Ayah dia sorg2 mcm tu la.


And eventually they meet each other back.. So ada la moment2 lawak n krik2 la kan. And paling best bila dia kena ikan Keanu Reeves tu as her boyfriend dekat Marcus gituuuu...



Eh penat la nak taip panjang2..hampa nak tau cerita ni pi la tengok.. Netflix kan ada free trial.. Kofkof.... Tapi here tu best la untuk orang yang suka cerita santai2 macam aku ni.

Bagi aku cerita ni best la. Not bad. First time aku rasa aku tengok cerita yang Keanu Reeves bawak watak yang lawak walaupun as "Keanu Reeves" himself kan.

So apa lagi. Yang ada Netflix pi layan kaih. Yang takdak Netflix pi la langgan hat free trial tu. Kahkah

Eidul Fitra 2019

in , by Alia Farhan, 5:32 AM

Selamat Hari Raya Aidil Fitri. 
Maaf zahir batin from us. 


I was quite busy for these two weeks. As usual lah kan when nak raya..suddenly everything need to be done in order giteww. 

Husband was wearing his  2016 baju raya
 While for three of us kami buat baju raya dekat tailor. And mcm biasa la baju kakak senteng.. Baju adik pulak besar sangat n kain melewah. Tahun depan nak kena mintak tok mama diorang la tolong jahitkan. Haihhh. 

So dats all for our Hari Raya story. Hope u guys have a bless one. 


© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS