It was so long and overdue story actually. Fuhhh. As i mentioned before I was busy like a bee making a honeycomb.  Hahhaha

Rasa this was somewhere around February or early March we went there. Selalu sangat our main activities lepak dekat mall kan. So my husband and I decided to have some water activities with the kids.

At first I suggest to go picnic by the beach but my husband of course la rejected it since the hot weather in our country kan. Don't cari pasal he said to me. Kesian anak-anak. Ya lah.  Ya lah.

So it pops out of my mind to have this swimming activity with the kids at Setia SPICE Aquatic Centre. Tempat stil baru. And of course la cantik kan.

And mama diorang pun sebenarnya dah gian gila nak swimming kot. So why not kan. Mama kenot tahan la. Dah lama gila gian kot. Dengan facility kolam renang dia. Fuhhh memang best la nak berkuak lentang bagai kan.






Fuhhh managed to swim here and buat 3 rounds. Wehuuu. Lepas tu sengal gila kaki and tangan semua. 


And paling best sebab ada kids area. Kat sini macam best jugak la kids punya pool ni. Ada slides la waterjet yang tembak-tembak tu la. Macam-macam la jugak. Cumanya Adriana tu penakut-penakut jugak. And Aishah pun kecil lagikan.  So no chance for them to play with the slides one. 






Best tak? Dia ada part yang covered macam bawah bumbung tau. Ada tak. So aku duduk yang side cover bawah bumbung ja sebab aku taknak kena panas. Air pun sejuk ja oi. 


My kiddos. 


With Aishah pot pot


The brave Aishah. Tak tau takut minah ni. 



Testing my Huawei Mate 20 .  Kata water resistant kennn. 

Harga pulak for me ok la kan. Istead of nak kena check in hotel sebab nak mandi pool kan. Worth la d money kot. 


Ok la harga dia untuk aku dari check in hotel or pi mall lagi perabih duit. 

Sekarang ni pun I still plan to do something with my kiddos that dont involve much money. Ya lah..kalau pi mall kompem2  dua tiga ratus will finish just like that 😂😂😂
Overall my kids enjoy this activities. Will plan to repeat it soon. Dalam kereta Aishah terus lena ok. 

For those yang tak tau nak buat apa aktiviti masa cuti sekolah ni dengan anak2.. U guys boleh la bawak anak-anak hampa ke Setia SPICE Aquatic Centre Penang ni. Best pun best kot. 







Wall decoration

by Alia Farhan, 9:09 PM
Haa sapa yang selalau follow ig aku.. Mesti tau.. Aku ni sejenis yang obsessed dengan house decoration. Suka sangat. Sejenis suka nak deco2. 
Susahkan nak cakap dekat orang yang tak minat sama dengan kita ni. Kang macam2dia cakap.. Membazir la. Anak2 tak kacau boleh la.. Hellooo.. Kalau dah nama pun budak.. Xdak maknanya dia xkacau. So nak taknak dari dia celik2 mata tu ajar dia tak boleh sentuh nad kacau barang-barang deco mama ni.
Kalau dah dari kecik dia nampak menda-menda ni xda la dia culture shocked pi rumah org yg deco tangan gatai2nak kacai kan. Yang penting kena biasakan dia. So xdak la nanti raya2 keluar cerita pergi beraya rumah orang anak2 pecahkan itu la ini la kan. Kita yang tua ni kena ajaq depa dari kecik2.
So kali ni nak cerita pasal wall decoration pulak. Aku memang jenis tak boleh tengok wall tu kosong. Sejenis nanti ahhh kosong nyaaaaaa... Xsukaaaaa. Hahahha. Kalau orang lain rasa serabut.. Takpa lah.. Umah aku kannn.. Bukan rumah ko.. Aku tak kacau pun rumah hangggg.. Hahhahaha
So meh la kita tengok dulu wall decor aku.

Ni dekat dalam bilik aku. 







Ni dah letak macam2 dah.. Foundation la.. Semua ada🤪





Ni dekat area table aku. Saja nak nampak gegirl sikit kan. 




Ok yang ni pulak dekat living room aku. 





Memang cat kaler grey ni as featured wall. Then dekat area sini pun tak tau la apa konsepnya. 





View from the other side. 






Ni pun dekat living hall. And yess. I love indoor plants too. Suka sebab dapat provide fresh air to me n my family. 

Banyak barang-barang beli from kaison, Kmart Aus and dari Instagram : scandi_scandu

Sekarang ni tengah merangka-rangka pulak wall decor utk guesthouse /homestay aku dekat Batu Kawan tu. Haihhh. Pening nak cari idea ni. 🤪🤪🤪
It's 18th March btw. I just realise I only managed to blog 3 posts up to this date. Yeah ...been a through a lot lately.

First I was super duper busy with my new house, the one in Bandar Cassia,  Batu Kawan. Near to Ikea Penang. We work on out plan to make a homestay / guesthouse as we don't plan to rent it monthly basis to others. Well at least we can stil managed to monitor what is happening with our property. I've been through this whole cleaning process (sikit ja pun.. The major one upah Indo ladies to clean up for me).. All part of installation stuff like Ikea racks and all that which required me to assembled it by myself.


As much as I enjoyed doing the installation n assembling the stuff I also forgot that I have a lower back pain that comes and goes like heart lah. Fewww.







Ada satu hari masa tengah nak loading barang dekat trolley to bring to our new house. Tetiba prakkk....my pinggang bunyi. It was painful like hell. Terus tangkap ke kaki. Imagine I have to fetch kakak from her school and then feed my kids for lunch.   Sebab nak pergi rumah baru.  So I dont cook that day, having to handle two kids outside in a hot sunny day dengan memasing kadang-kadang menduga gila.


But as I managed to get to the new house at Batu Kawan.. And sit n baring for a while dekat sofa... Suddenly aku tak boleh bangun. Nak bangun berdiri pun rasa macam nak putus pinggang. Oh my it was terribly hurt me. Kena menggagau and berpaut dekat kerusi putih but suddenly nak fell down sebab kerusi tu tak balance. Nasib baik cepat berpaut dekat grill tingkap. I don't know if jatuh... Surely tak boleh bangun terus😭

Nasib si kakak dah paham bahasa and bila aku sakit ka apa.  Dia yang banyak tolong mak dia ni. Tapi kadang-kadang kesian bila mama dia sakit.. Dia selalu jadi mangsa kena marah. Sory kakak😭😭😭

I'd been suffering from this lower back pain start dari accident jatuh moto masa 2007. Then 2x epidurals masa cser both of my kids sikit sebanyak lead to another terrible lower back pain. Yoko-yoko and Mustajab krim panas tu memang my best friend la kan. Kadang-kadang sampai dah takda rasa panas tu sebab dah selalu apply kat pinggang tu.

Bila baca simptom-simptom slip disc. Ada banyak hint menjurus ke arah slip disc. For this time being memang aku tak pernah refer orthopaedic untuk my lower back pain ni. Kalau aku pi check.. Kompem2 Adriana kena ponteng sekolah. Tengok lah cuti ni ka aku pi check dekat Ortho.

But for this time being aku nak try jugak Chiropractic Treatment. Anyone yang pernah try Chiropractic treatment? Can u share with me how it was done?  Does it hurt? Does is make u feel well after doing it?

Well that what was happens to me recently.  I was quite busy and suddenly I had this lower back pain attacks on me. This year, this is the second one. Surely bila kena tak boleh bangun punya and I will surely cry sebab terlalu sakit.

I 'm actually too scared to see the orthopaedic. Takut kalau diagnosed with slip disc. Tapi at the same time...tak boleh tahan anymore. A mother like me nak bedrest lama-lama pun kenot. I have no maid. So I was depending on my husband ti help me with the kids and the house chores. But yes.. Pitty him also lah kan. Kerja lagi..  Haihhh...

My husband ada ajak aku pi Chiropractic treatment ni. Sebab dia sendiri pun sejak-sejak accident jatuh motor last year pun sakit jugak pinggang. He also risau somemore tengok bini dia sampai tak leh bangun kadang-kadang tu. Solat? Aku solat duduk wei. Memang tak boleh bangun berdiri immediately cepat2 tau. Nak rukuk n bend down my body pun cannot sometimes. Sebab tu solat duduk ja.


Second day lepas pinggang prakkk.  Terlantar berbaring dekat rumah sampai rasa nak muntah tengok kipas berpusing. Telan ponstan and Orphenadol then keluar naik kereta jalan-jalan tepi pantai amik angin gitu. 


Haihhhhh. 
Bukan mengeluh..  Cuma nak mencurah rasa di hati dekat blog ni. Aku baru Allah uji dengan sakit sikit macam ni ja. Tapi rasa seksa tu Allah ja lah yang tau. Aku harap dengan kesakitan-kesakitan yang Allah bagi aku ni asbab untuk Allah hapuskan semua dosa-dosa aku.


Quick update. Sebab bila aku update resipi ni dekat ig ada yang tanya macam mana buat kan. So meh sini kita nak update cepat2 ya.





Bahan-bahan:

Bahan untuk tumbuk/blend *:
Cabai besaq
Cabai melaka
Belacan
Bawang besar
Bawang putih 1 ulas

Bahan untuk letak dalam air asam:
Air asam jawa
Bawang besar yang dihiris nipis
Tomato yang da dihiris halus
Cabai melaka 4 biji dipotong
Santan
Seekor Ikan rebus (aku rebus dengan asam keping and bawang skit) 
Terung bakar (aku bakar atas pan ja) 
Gula 
Garam
Serbuk perasa *

Cara-cara:
1. Tumbuk/ blend semua bahan-bahan di *. 
2. Setelah selesai step 1st tadi, campurkan air asam jawa, tomato, bawang, cabai melaka, ikan rebus yang telah diasingkan isi dari tulang dan jugak isi terung bakar yang telah dicarik nipis (ala korang siat-siat ja la terung tu dari kulit dia.. Aku suka kulit dia so i'm not gonna waste any part of it)
3. Dah masuk ikan rebus and terung bakar tu, perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa kalau nak. 
4. Last korang letak la santan. Aku pakai santan botol yang beli dekat Telennn tu aja. Korang pakai santan kotak pun boleh kalau memang spesis takdak maknanya nak perah2 santan macam aku ni kan. Serbuk santan? Aku tak reti guna yang serbuk.. So no komen ok. 
5. Pastu korang rasa la.. Yang mana tak cukup tu tambah la. Pandai-pandai la ejas rasa dia sampai ikut standard tekak korang kan. 
Dah siapppp. Senang ja. Ni kalau nk bodek mak mentua melambung-lambung boleh la try buat ni. Aku sebab dah xda mak mentua.. Kalau ada kompem2 mak mentua sayang. Kahkah. Haktuihhh. Aku ni spesis hantu kerabu... Buat ratah ja habis sepinggan. Tak makan dengan nasi pun xpa dah. Mak aku pun da paham pe'el anak dia ni. Kalau buat kerabu kalau aku balik mesti buat lebih-lebih.. Sebab nanti habis aku meratah ja. 
Korang nanti try la buat. Mana tau kena ngan tekak korang ka kan... Kerabu ikan rebus bersama terung bakaq



© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS