Haaaa... Disebabkan mood nak perabih entry Travelog Western Australia ni memuncak-muncak... Well hello.. Pi May 2018 kot... Ni dah Jan 2019...pastu berangan nak jadi blogger cemerlang terbilang gemilang gitohhhh... Puikk
Ok lah back to the story, sambungan dari entry sebelum ini (SINI).

Disebabkan hari sebelum nya tu kan election dekat Malaysia maka aku pun dengan tidoq pukul 2 am nya time sana yang dah macam ala2 pukul 4am kat Malaysia ni... Oh time zone Perth dengan Malaysia sama ya.. Cuma beza gelap dengan cerah ja. Tu pun depends dengan musim. Masa aku pi ni Autumn.. So kul 4.30am tu dah Subuh ya. Kul 6 am tu matahari da naik ya. Pukul 5.30pm dan Maghrib ya. Lebih kurang winter gak masa aku pi 2016. Kalau summer masa siang tu panjang skit la kan.

Ok la berbalik cerita tadi... Pagi tu dah la bangun kul 5.30am..tidur kul 2am sebab nak tau result election kennn. Sambil layan2 news kat WA kluaq pasai Najib bagai. Kahkah.

Punya la berdenggg kepala aku sebab tidoq tak cukup kot. Nasib la tak payah nak masak ok hari tu. Sebab kami dah masak siap-siap masa kat Busselton..balik tinggal masukkan dalam peti sejuk and rehear guna microwave dekat dalam bilik ja. Serius wei hampa kalau pi ke Ausie silalah cari hotel yang ada sediakan microwave tau. Sebab ada sesetengah sediakan microwave. Ini lah kegunaan microwave ya tuan2 dan puan2. Hahhaha. Tinggal pagi tu masak nasik dalam mini rice cooker ja. Kitaorang pakat2 bawak travel rice cooker. Satu bilik 1. So ada la 3 mini rice cooker. Cukup la untuk semua jemaah ya.

Dalam pukul 7.15am macam tu kami semua pakat-pakat turun breakfast di cafe hotel Indian Ocean ni. Breakfast spread dia biasa ja. Ada roti.. Ada cereal.. Ada kopi... Ada susu... So western gitohhh. Aku layan cereal dengan susu la kan. Susu kat Ausie ni memang stock fresh2 macam direct dari nenen lembuuuu. Bahhaha. Sedap kot. Lain rasa yang kat Malaysia ni. Hahaha.

Selesai ja breakfast dalam pukul 8am tu kami bergerak ke Lancelin. Untuk pengetahuan hampa, Lancelin dan The Pinnacles ni terletak di bahagian utara Perth. Kiranya ala2 nak menuju kawasan outback gitu la.

And macam biasa kalau dah memandu luar dari Perth hampa akan nampak banyak signboard aware dengan wilflife depa tau. So untuk first drive thru stop kami singgah ke Yanchep Park. Dekat sini kami just lalu di hutan taman negara Yanchep ni untuk tengok wildlife depa. Nasib kami baik dapat tengok wallaby  and kangaroo berlompat-lompat dengan anak2 dia.






Dekat sini kami tak stop pun ya.. Just drive thru and keluar balik ke jalan nak ke Lancelin tu. Lebih kurang sejam perjalanan kami pun sampai di Lancelin. Satu pekan kecil di tepi pantai. Peaceful gila dekat sini. 

Lancelin ni terkenal dengan daya tarikan sand boarding nya. So sebelum masuk ke kawasan sand boarding situ, jangan lupa untuk sewa sand board tu ya. Tak silap aku nama kedai tu Lucky Star ada kat tepi jalan belah kiri kalau dari arah mai dari Perth. Kalau tak silap aku kadar sewa dalam $5 satu sand board tu. Kalau tak silap la. Or maybe $ 10. Sory aku lupa. Tertelan semut banyak agaknya.



Lancelin ni kiranya kawasan pasir putih halusss gila dekat tepi pantai. Kalau nak tau, masa kami pi tu kan angin kuat gila.. Habis pasiaq2 halus tu terbang masuk dalam mulut la.. Laki aku n anena penuh gila ok kat rambut and telinga depa. 



Dinasihatkan silalah pakai spec/shades or goggles for kids tau. Kesian depa kalau pasiaq haluih tu masuk mata. 





And nasib baik jugak la Aishah lena time tu.. So mama aku dia dah pernah main dah dekat sini willing to jaga Aishah kat kereta. Thanks ma. Tak dapat bayang kalau Aishah tak lena nad join.. Mesti mengmuk2 dia kena pasiaq haluih tu. Aku yang pakai spec pun ada kena2 gak tempias pasiaq2 halus tu. Merah mata2 habis. Baju sejuk bulu2 aku tu pun habis melekat dengan pasiaq tu. Stress gila ok. 
Tapi best la jugak kan. Dapat rasa pegang pasiaq haluih gika lepas tu kena lawan arus berjalan dalam angin and pasiaq berterbangan. Tu belum lagi masa main sand boarding tu lepas turun kena daki balik gunung pasiaq tu. Hazab kebedah tapi best gila ok! 










Lepas ja main2 dekat sini kami semua pum dah tak taham dengan sejuk.. Dengan angin kuat with all those pasiaq haluih.. Kami pun cepat2 jalan balik ke kereta. Itu pun hazab wei nak nk jalan atas pasiaq haluih dengan angin kuatnya. Sampai dekat kereta jenuh ketuk2 dulu bagi hilang pasiaq. 

Lepas pulangkan sand board tu.. Kami gerak cari park dekat Lancelin untuk makan bekal yang kami bawak. Ok lincin semua sebab semua kelaparan ok. 




Kami picnic dekat port2 biru yang ada kerusi tu. Actually park ni pun tepi pantai wei. So bayangkan lah sejuk dia bila angin lalu membawa diriku sepintas lalu ku terkenangkan mu. Memori silam meresap..  
Ehhhh.. Apo nyanyi2 pulak ni. 






Selesai semua..kmi pun bergerak ke Carventes untuk mencuba Lobster Shack nya. Carventes ni agak panas.. Tapi sebab autumn kan angin agak kuat... So dia macam panas2 sejuk berangin gitu. Matahari terik tapi sejuk. Maybe jugak sebab bila makin naik ke part mengarah ke utara Australia.. Climate dia agak berbeza. Tapi overall best la..cuma kalau summer tak lalu la haiii aku nak ke sini.. Mau rentung la. 



Nampak tak nun di sana lautannnnn. Ahhh rindu gilaaaa. 


Ok dekat Carventes ni ada holiday park besaq gila gak la. Banyak gila mat salleh duk melepak and berjemoq dekat luaq motorhomes and caravan depa. Aku like seriously weiii.. Panaih kot.. Walaupun bila angin tu sejuk... Tapi panas dia terik.. Cahaya matahari tu terik.. Pakat2 duk sunbathing pulak😝😝😝

Kalau dah sampai ke Carventes ni mesti la ken cuba Lobster Shack dekat sini kan. Tips dia mai ke sini jangan la kebuluran sangat. Kang menderita la nak membayar wei. Hahahha. Nasib kami dah membedal nasik sebelum tu. So perut tu masih ada nasi lagi. Masa dekat Lobster Shack ni pakat2 rasa la lobsternya. 





Me n mama. 




Nampak tak kat luar tu apa.. Laut... Cantik gila kot. 


Abalone tapi kami tak try la. 


Mr Lobster. 




Aduhhhh.. Kenapa la kena tengok time2 ni. Aduhhhhh. 



Sedap ke idak? Sedap la sebab lobster tu fresh ok. So sapa yang sampai awai boleh la pi mcm factory dia kat sebelah kedai makan ni. Bukan la factory buat lobster... More or less  tempat depa nk asingkan sizing lobster tu. Kami xdan and kejaq iti kan. So memang tak pi la. 

Lepas ja makan dekat Lobster Shack ni kami terus gerak ke The Pinnacles yang terletak di Nambung Park. Nak masuk Nambung Park ni satu kereta kena bayar AUD12 ya. Kalau Lancelin tadi padang pasiaq warna putih... Yang ni pulak padang pasiaq warna kuning. Dah rasa macam ada kat planet lain pun ada gak. Sama gak macam Lancelin, The Pinnacles ni pun terletak di tepi pantai gak. Tapi jauh jugak lah. Dari jauh memang boleh nampak pantainya. 



Be careful na dekat sini.. Hampa dilarang untuk panjat batu2 kat The Pinnacles ni sebab takut nanti boleh merosakkan batu2 tu. Orang putih kan bab2 ni depa jaga sikit and satu lagi takut kat batu-batu especially yang berlubang2 tu tempatnya ulaq2 berbisa. Macam ulaq orok2 tu. Hee bayangkan yang tu pun aku da geli gila dah. Meremang habis syall. 




Dah penat gila time ni sebenarnya. Muka pun sememeh ja. 



Pose wajib okeh. 










Merasa la pengalaman acah2 outback dekat sini. Serius walaupun penat. Worth the journey la kan. Unik sangat The Pinnacles ni k. Untuk orang yang suka dengan nature macam kami ni. This is a MUST visit tau. 

Lepas ja sesi bergambar di sini.. Kami pun terus gerak balik ke Perth. Seelok2 nya kena keluar dari sini pukul 3.30pm macam tu. Tapi sebab kami punya iti dah lari.. Kami start gerak balik ke Perth dalam pukul 4.30pm mcm tu. Perjalanan dari The Pinnacles ke Perth dalam 2 jam 30 minit ok. And please bare in mind dekat Ausie ni tak suggest ok untuk travel jalan luar bandar dia malam2. 
Disebabkan husband aku dah mngantuk.. Aku take over la drive. Ya Allah dugaan betul drive time2 nak masuk senja sebab jalan2 situ memang kiri kanan hutan. Memang extra careful la. Dah lah kereta pun memng tak banyak kan. Dengan diorang ni pakat2 lena dekat belkang.. Nasib la mama aku tak lena.. So kami duk borak berdua la. Yang tiga beranak tu selamba pengsan ok! 

Lagi kami sampai dekat Perth dalam pukul 7pm. Dah gelap ok. Lega jugak xda apa2 masa drive tu. Takut terlanggaq kangaroo ja bika da gelap ni. Sampai ja Perth terus waze set ke McD Mirabooka yaa. 



Excited pulak bila dapat makan McD kat dif country kan. Ya lah selalunya tak halal kan. Ni dah certified halal ya. 


Time kami pi tu kat Malaysia xda lagi mesin order ni. So agak kejakunan di situ. Kahkah. 


Last2 takut nampak sangat jakun dia.. So kami order la manual. Kahkah


Nah halal certificate for McD Mirabooka ni. 

McD Mirabooka ni halal mekdi kt Perth tau. So hampa kalau teringin nak rasa mekdi depa boleh la pi makan kt McD Mirabooka ni nah. 

Lepas makan terus balik hotel. Selesai mandi dan solat terus membongkang and terkangkang sampai pagi esok. 

BERSAMBUNG next time ya. 



Baja Yakult for my balcony garden

by Alia Farhan, 6:27 PM
Hai.. Lama tak update pasal balcont garden #urbangardenalia kan. Disebabkan masa bukan Dec lepas aku tak berapa lekat dekat rumah.. Maka banyak la pokok2 yang mati. Ada yg survive tapi keadaan tu macam sakit2 ja. Tuan dia tengok pun sedih k.

Kalau kt Penang sepanjang bulan Dec tu panas terik ok. Actually start dari ujung bulan October pun macam tu dah. Kalau hujan pun kejap ja. Lepas tu bahang lagi la kan sebab tak sempat nak sejuk betul pun kan. So panas terik tu berlanjutan la sampai ke bulan ni. Panas wei. Sidai baju sat ja kering. Selamat duit takyah on dryer. 

So disebabkan banyak pokok2 yang macam kurang nutrisi dek sebab dah pernah kena hadap panas yang berterusan so kali ni aku tertengok la diorang kecoh2 dekat group Kebun Bandar : Jom Tanam Sendiri dekat Fb tu pasal baja yakult ni. Banyak feedback positive la kiranya kan. So aku pun apa lagi.. Try la kan. Mana tau menjadi ka kan.

Bahan-bahan pun mudah gila kot. Cuma yakult dengan telur 2 biji ja. Haaa mudah kan. 

Cara-cara pun senang je kot. Yakult tu ko campur dengan telur 2 biji tu. Goncang-goncang bagi sebati then peramkan selama 4 hari. Masa peram tu jangan la tutup botol tu rapat2 sangat. Kang tak pasal2 meletup nanti kang... 

Jeng2

Bahanw utamanya. 

Ni belum goncang lagi ya. 

Lepas dah goncang macam ni ya. Lepas tu peram la 4 hari. Lepas 4 hari tu boleh guna ya. Jangan tutup cap dia rapat tau. Takut nanti explode plak maklumlah tindakbalas microbe yg bebaskan oxygen. Anaerobic microbe gituuuu. 

Cara pengunaan dia :

1. Guna setengah penutup botol baja yakult dan campurkan filtered water sebanyak 200ml ke dalam botol spray. 

2. Spray pada daun dan batang pokok. 

3. Boleh jugak guna utk siram.  Dilution rate 1:100...contoh 10ml baja yakult dilute dalam 1L air. 


*** make sure guna air yg difilter ya. Sebab taknak ada clorin yg boleh bunuh microbe yang nak bertindakbalas sebagai baja dekat pokok nanti. Kalau tak useless la baja korang. 

Jom tengok hasil-hasilnya ya

My cherry tomato makin galak membesar. 

Ni another pokok cherry tomato ya. 

Galak keluar bunga and buah baru. 

Ni pulak pokok kacang panjang renek ya. 

Kacang renek galak keluar pucuk baru.

Another soon to be bunga ya. 

Terus galak nak berbunga ok. Kalau tak sendu2 ja. 

Ni pulak variegated cuban oregano. Pun makin galak keluar pucuk2 baru. 


Yang lain-lain nanti aku akan update from time to time ok. Ada banyak pokok yang nak kena pulihkan lagi. Hopefully makin sihat-sihat la dengan baja Yakult ni kan. 


The late post

by Alia Farhan, 11:08 AM
Hahhaha..

Ok lah... 

Dah nak masuk middle of January baru nak cakap pasal new year resolution kennn. Takpa lah.. Better late than never gitohhhh.

Macam biasa.. New year resolutions every year nak kurus.. Tapi tak kurus2... Mungkin kena puasa direct setahun baru nampak hasilnya kot? 🀣🀣🀣

Target tahun ni nak jadi better me, better daughter, better wife, and a better mom. Semua nak better dari before.

In order to have a better life... 

I should be less.... 

And more.... 

Malas nak set target yang besar-besar macam nak melancong ke mana-mana ka. Doa ja lah rezeki murah... Jalan terus.

Korang macam mana pulak new year resolutions untuk tahun ni? Walaupuj dha basi.. Aku tetap nak tanya... Ada ka macam aku ni tiap-tiap tahun impian nak kurus tapi tak kurus2 lagi? πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚


Orang-orang yang rapat dengan aku mesti tau aku ni memang sejenis orang yang makan pedas. Tapi bila dah kawen dengan orang tak makan pedas sangat, so aku terpaksa la tune down sikit lidah pedas aku ni.

Kadang-kadang bila masak ni rasa tak pedas pun tapi nanti bila laki hang da berpeluh sebaldi masa makan masakan hang.. Baru la hang sedaq ooo pedas lagi rupanya. Hahhahaha.

Tapi bila buat tak pedas nanti dia pulak tanya, eh kenapa you buat tak pedas kali ni. Eh aku kompius dah.. Dia yang ikut tekak aku ka.. Aku yang ikut tekak dia sekarang ni. Kahkah.


Hampa pernah dengan tak Saba Makerel? Kalau kat Malaysia ni Saba Makerel semuanya stok frozen let it go ja yang ada. Sama la macam Salmon gak. Tapi bezanya harga dia terlajak murah dari Salmon wei. Maybe sebab Salmon dimomokkan mempunya kandungan Omega 3 dia yang tinggi yada2 kan.


Tapi Saba Makerel tak kurang jugak khasiatnya wei. Orang Jepun dengan orang Korea depa prefer grill ja Saba Makerel ni. Aku bakaq pun suka.. Cicah dengan air asam. Walaweh. Buat masak kuah macam masak lemak cili padi dengan asam pedas pun suka wei. 

Credit to above mentioned JustAsDelish. Bakar macam ni pun sedap uiii. 

Untuk pengetahuan hampa, ikan mackerel ni tergolong dalam golongan ikan yang mempunyai kandungan Omega 3 yang tinggi mengatasi ikan salmon dan mempunyai makronutrient lain jugak seperti vitamin B12, vitamin D, selenium, niacin, fosforus dan lain-lain lagi. Kalau hampa nak tau, kandungan kolestrol dalam ikan mackerel jugak rendah ok. Kalau hampa nak tau kandungan EPA dalam mackerel ni adalah 3x ganda lebih tinggi dari salmon manakala kandungan DHA pulak 2x ganda lebih tinggi dari salmon. 

Antara khasiat lain ikan mackerel adalah:

1. Membantu menurunkan tekanan darah. 

2. Membantu mengurangkan kolestrol dalam darah. 

3. Membantu melawan tekanan darah tinggi.

4. Menguatkan tulang

5. Sesuai sebagai diet untuk mengurangkan berat badan. 

Haaa. Amcam? Kagum tak dengan ikan mackerel ni? Ikan mackerel ni kalau dekat Tesco ni murah ja pun. Biasa dalam RM3.90 macam tu ja. Tapi frozen la tapinya. But who cares kan? 

Kalau sapa yang jenis tak kesah makan ikan frozen ni... Haa kita geng lah ya. Of course la rasa dia takkan sama lah dengan fresh dari lautan kan. Tapi kalau dah nak yg fresh dari lautan ni... Kau kena duk jepun la kalau nak makan fresh saba mackerel ni. Kahkah. Aku spesis tak kesah. Asal kata ikan.. Memang aku suka. 

Kalau mak aku kat umah dia suka grilled ja. Aku semua suka. Setakat ni dah pernah cuba buat asam pedas melaka dengan saba mackerel ni. Sedap oi. Lemak2 itu pastu kuah masam2 manis. Ahh sedap ahh. 

Untuk kali ni aku cuba pulak buat masak lemak cili padi ikan saba mackerel. Takut jugak kan tak sedap. Tapi aku belasah jugak la buat kan. Masak lemak cili padi ni pulak favourite aku kan. So memang padu la rasa dia. 

Jom lah aku bagitau bahan-bahan dan cara-caranya dulu. 

Bahan-bahan:

2 ekor ikan saba mackerel (potong 3 bahagian) 

2 labu bawang besar*

5 ulas bawang putih*

Sedikit kunyit hidup* (aku takdak so aku tak letak lah. Kalau letak tu lagi power aroma ori kunyit tu kan.)

8-10 biji cabai melaka * (nak pedas lagi letak lebih.) 

3 senduk kecil Santan pekat. 

Sekeping asam keping

Garam

Gula

Serbuk perasa


Cara-cara:

1. Bersihkan ikan yang siap dipotong tiga. 

2. Blend bahan-bahan yang bertanda *. 

3. Panaskan bahan-bahan yang diblend tadi dan tambahkan air. 

4. Masukkan asam keping, bagi yang takdak kunyit hidup macam aku.. Sila lah masukkan serbuk kunyit. 

5. Bila dah start menggelegak boleh la masukkan ikan tadi ke dalam periuk. 

6. Masukkan santan dan perasakan. Kacau kuah tadi, jangan sampai pecah minyak. Nanti tak cantik la masak lemak tu. 

7. Nak pekat, kacau la lama-lama skit sampai pekat ikut kepekatan yang korang prefer. 

8. Dah capai kepekatan yang korang suka. Silalah tutup apinya dan hidangkan lauk korang tu. 

Makan lauk ni dengan ulam timun dengan sambai belacan and nak lagi umph ada ikan masin memang terangkat lah. Anak menangis pun boleh buat pekak badak ja sambil menikmati hidangan nasik ni sampai tambah 3 kali. 


Disclaimer : ini cara aku buat masak lemak cili padi tau. Mungkin tak ori macam org nismilan... Sebab aku orang KEDAH. kahkah. 



Assalammualaikum semua...

Kali ni nak cerita sikit pasal customade hadiah / cenderamata dari satu kedai online yang menjadi pilihan ramai.
Selalu duk tengok orang lain buat mug muka sendiri la.. Sarung bantal muka sendiri lah.. Tshirt muka laki bini la. Arghhh stress aku pikiaq kat mana depa2 ni buat barang2 customade macam ni. Nak tanya malu...tapi last-last terbongkar jugak bila aku tau yang depa pakat duk buat dekat Printicious wei.

Argh apa lagi duk tunggu-tunggu kan. Harga pun reasonable gila kot. Biasa kalau kat kedai printing kalau kita nak customade something ikut selera kita ni.. Dia ada minimum order kot. Tapi kat Printcious ni tak ya. Suka hati korang la.. 1 mug muka korang.. 1 lagi muka laki kau ke Channing Tantum ka. Ehhh...

Untuk orang macam aku ni... Apa2 suka online kot phone ja. Biasakan kalau nak customize menda2 macam ni perlukan kesabaran yang tinggi. Nak kena guna pc/laptop lah. Last-last sampai sudah lah tak buat2 jugak.


Tengok la kemain tau dia punya discount tu. Rugi la tak grab wei.


Pilihan barang nak customade pun banyak gila kot. Antaranya mug, tshirt, coaster pad, mouse pad, canvas prints, luggage tag, baby rompers, phone covers and many more. Ah gila rambang mata kan. Tak cukup dengan tu kalau hampa nak buat utk special occasions macam wedding ka birthday ka semua boleh. Best ke bestttt?






Menarik tertarik kau memang da bomb kan.


Ok semua tertarik menarik kau memang da bomb kan... So ada yang berkenan di hati ke idok nye?


Aku dah berkenan nak buat canvas printing dengan luggage tag dah ni. Serius nak buat pun senang ja. Tak payah nak susah2 on pc ka laptop ka untuk buat ni. Bagi orang yang on the go macam aku ni.. Yang jenis blogging pun on the go and tak guna laptop bagai ni... Serius cakap aku suka kalau yang jenis boleh edit-edit guna fon ja. Pendek kata yang phone friendly gitu la kan.
Meh la aku tunjuk hampa step-step dia yang senang gila and phone friendly gitu.


Mula-mula macam arahan kat atas hampa pi select product dulu nak buat apa. Lepas tu upload design.. Lepas tu place order.


Senang and simple ja arahan dia kan.
Ok macam aku kata tadi. Aku nak buat canvas print dengan luggage tag. Bagi aku arahan-arahan dia adalah mudah dan senang. Nak edit semua pun senang jugak.



Dah lepas pilih product, boleh pilih size mana nak then tekan ja start designing. Lepad tu dekat situ.. Boleh edit untuk letak text dan add image. Yes and background pun boleh warna mana yang kita nak.



Simple ja kan arahan dia.



Lepas da habis edit macam yang kita nak jangan lupa "Add to Cart"
Dah siap untuk part edit ikut apa kita nak. Ok untuk luggage tag pulak. Jom tengok macam mana aku buat.



Sama jugak macam tadinya, boleh add text and image. Lepad tu boleh edit warna background kita nak warna apa. Untuk luggage tag ni aku pilih warna hijau.



Sama ja step dia tadi haaa.



Da siap. Jangan lupa "Add to Cart" gitohhh. Lepas tu jangan la lupa "Checkout"



Ni basic la beli online kan. Kena letak address untuk shipping semua tu. Lepas tu jangan lupa tekan  "Next". Tengok order summary kat bwah tu.. Banyak gila discount kan.



Lepas dari yang tekan "Next" tadi tu.. Korang akan sampai dekat part "Payment Method"  ni.

Kat sini pilihlah nak buat online banking ka or using ATM. Macam aku memang online banking la. Tak kuasa la heiii nak pi ke ATM machine. Bercinta tau ngakkk. Lepas tu tekan "Next". Dekat sini, akan keluar Review Order hampa tadi. So jangan la lupa untuk click "Confirm Order".


Lepas tu... Korang bayar la ikut bank mana yang korang ada duit. Haa gituuuu ja. Senang ke idok?
Hampa-hampa yang nak cari hadiah untuk yang tersayang jangan lupa cepat-cepat terjah Printicious tau.

Website :


Facebook :


Instagram:


So agak2 lepas ni dah dapat idea la kot kan nak bagi apa kat yang tersayang ye dok? 





Hai kali ni nak share resipi simple yang diolah sendiri olah aku ikut tekak aku. Bahan2 dia pun mudah ja.

Jom tengok bahan-bahan dan caranya

Bahan-bahan:

*2 labu bawang besar

*5 ulas bawang putih

*5 - 6 biji cili kering (rendam dengan air panas selama 15 minit)

1 labu bawang besar dipotong bulat

Daging potong untuk biasa makan tu (goreng separa garing)

Minyak untuk mengoreng daging

Cuka

Garam

Gula

Aji/cukup rasa


Cara-cara :

1. Goreng daging separa garing.

2. Sementara tu blend bahan2 bertanda * dengan pengisar kering. Kisar kasar2 ya. Jangan terlampau halus. Nanti xda texture kasar2 cabai kering tu.

3. Bila daging da separa garing angkat dan toskan.

4. Dengan minyak yang sama tumiskan bahan2 yang diblend tadi.

5. Masukkan cuka /asam keping/asam jawa ikut suka korang. 

6. Masak sampai sambal ni agak garing tau. Lepas tu masukkan garam, gula dan serbuk perasa. Lepas tu masukkan dagung yang digoreng tadi dan masukkan bawang besar yang dipotong bulat tadi. 

7. Biarkan sampai sambal tu agak2 kering. Dah siap untuk dihidang. 

Kan dah cakap.. Senang gila kot. Rasa dia pun padu. 


© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS