Orang-orang yang rapat dengan aku mesti tau aku ni memang sejenis orang yang makan pedas. Tapi bila dah kawen dengan orang tak makan pedas sangat, so aku terpaksa la tune down sikit lidah pedas aku ni.

Kadang-kadang bila masak ni rasa tak pedas pun tapi nanti bila laki hang da berpeluh sebaldi masa makan masakan hang.. Baru la hang sedaq ooo pedas lagi rupanya. Hahhahaha.

Tapi bila buat tak pedas nanti dia pulak tanya, eh kenapa you buat tak pedas kali ni. Eh aku kompius dah.. Dia yang ikut tekak aku ka.. Aku yang ikut tekak dia sekarang ni. Kahkah.


Hampa pernah dengan tak Saba Makerel? Kalau kat Malaysia ni Saba Makerel semuanya stok frozen let it go ja yang ada. Sama la macam Salmon gak. Tapi bezanya harga dia terlajak murah dari Salmon wei. Maybe sebab Salmon dimomokkan mempunya kandungan Omega 3 dia yang tinggi yada2 kan.


Tapi Saba Makerel tak kurang jugak khasiatnya wei. Orang Jepun dengan orang Korea depa prefer grill ja Saba Makerel ni. Aku bakaq pun suka.. Cicah dengan air asam. Walaweh. Buat masak kuah macam masak lemak cili padi dengan asam pedas pun suka wei. 

Credit to above mentioned JustAsDelish. Bakar macam ni pun sedap uiii. 

Untuk pengetahuan hampa, ikan mackerel ni tergolong dalam golongan ikan yang mempunyai kandungan Omega 3 yang tinggi mengatasi ikan salmon dan mempunyai makronutrient lain jugak seperti vitamin B12, vitamin D, selenium, niacin, fosforus dan lain-lain lagi. Kalau hampa nak tau, kandungan kolestrol dalam ikan mackerel jugak rendah ok. Kalau hampa nak tau kandungan EPA dalam mackerel ni adalah 3x ganda lebih tinggi dari salmon manakala kandungan DHA pulak 2x ganda lebih tinggi dari salmon. 

Antara khasiat lain ikan mackerel adalah:

1. Membantu menurunkan tekanan darah. 

2. Membantu mengurangkan kolestrol dalam darah. 

3. Membantu melawan tekanan darah tinggi.

4. Menguatkan tulang

5. Sesuai sebagai diet untuk mengurangkan berat badan. 

Haaa. Amcam? Kagum tak dengan ikan mackerel ni? Ikan mackerel ni kalau dekat Tesco ni murah ja pun. Biasa dalam RM3.90 macam tu ja. Tapi frozen la tapinya. But who cares kan? 

Kalau sapa yang jenis tak kesah makan ikan frozen ni... Haa kita geng lah ya. Of course la rasa dia takkan sama lah dengan fresh dari lautan kan. Tapi kalau dah nak yg fresh dari lautan ni... Kau kena duk jepun la kalau nak makan fresh saba mackerel ni. Kahkah. Aku spesis tak kesah. Asal kata ikan.. Memang aku suka. 

Kalau mak aku kat umah dia suka grilled ja. Aku semua suka. Setakat ni dah pernah cuba buat asam pedas melaka dengan saba mackerel ni. Sedap oi. Lemak2 itu pastu kuah masam2 manis. Ahh sedap ahh. 

Untuk kali ni aku cuba pulak buat masak lemak cili padi ikan saba mackerel. Takut jugak kan tak sedap. Tapi aku belasah jugak la buat kan. Masak lemak cili padi ni pulak favourite aku kan. So memang padu la rasa dia. 

Jom lah aku bagitau bahan-bahan dan cara-caranya dulu. 

Bahan-bahan:

2 ekor ikan saba mackerel (potong 3 bahagian) 

2 labu bawang besar*

5 ulas bawang putih*

Sedikit kunyit hidup* (aku takdak so aku tak letak lah. Kalau letak tu lagi power aroma ori kunyit tu kan.)

8-10 biji cabai melaka * (nak pedas lagi letak lebih.) 

3 senduk kecil Santan pekat. 

Sekeping asam keping

Garam

Gula

Serbuk perasa


Cara-cara:

1. Bersihkan ikan yang siap dipotong tiga. 

2. Blend bahan-bahan yang bertanda *. 

3. Panaskan bahan-bahan yang diblend tadi dan tambahkan air. 

4. Masukkan asam keping, bagi yang takdak kunyit hidup macam aku.. Sila lah masukkan serbuk kunyit. 

5. Bila dah start menggelegak boleh la masukkan ikan tadi ke dalam periuk. 

6. Masukkan santan dan perasakan. Kacau kuah tadi, jangan sampai pecah minyak. Nanti tak cantik la masak lemak tu. 

7. Nak pekat, kacau la lama-lama skit sampai pekat ikut kepekatan yang korang prefer. 

8. Dah capai kepekatan yang korang suka. Silalah tutup apinya dan hidangkan lauk korang tu. 

Makan lauk ni dengan ulam timun dengan sambai belacan and nak lagi umph ada ikan masin memang terangkat lah. Anak menangis pun boleh buat pekak badak ja sambil menikmati hidangan nasik ni sampai tambah 3 kali. 


Disclaimer : ini cara aku buat masak lemak cili padi tau. Mungkin tak ori macam org nismilan... Sebab aku orang KEDAH. kahkah. 



Assalammualaikum semua...

Kali ni nak cerita sikit pasal customade hadiah / cenderamata dari satu kedai online yang menjadi pilihan ramai.
Selalu duk tengok orang lain buat mug muka sendiri la.. Sarung bantal muka sendiri lah.. Tshirt muka laki bini la. Arghhh stress aku pikiaq kat mana depa2 ni buat barang2 customade macam ni. Nak tanya malu...tapi last-last terbongkar jugak bila aku tau yang depa pakat duk buat dekat Printicious wei.

Argh apa lagi duk tunggu-tunggu kan. Harga pun reasonable gila kot. Biasa kalau kat kedai printing kalau kita nak customade something ikut selera kita ni.. Dia ada minimum order kot. Tapi kat Printcious ni tak ya. Suka hati korang la.. 1 mug muka korang.. 1 lagi muka laki kau ke Channing Tantum ka. Ehhh...

Untuk orang macam aku ni... Apa2 suka online kot phone ja. Biasakan kalau nak customize menda2 macam ni perlukan kesabaran yang tinggi. Nak kena guna pc/laptop lah. Last-last sampai sudah lah tak buat2 jugak.


Tengok la kemain tau dia punya discount tu. Rugi la tak grab wei.


Pilihan barang nak customade pun banyak gila kot. Antaranya mug, tshirt, coaster pad, mouse pad, canvas prints, luggage tag, baby rompers, phone covers and many more. Ah gila rambang mata kan. Tak cukup dengan tu kalau hampa nak buat utk special occasions macam wedding ka birthday ka semua boleh. Best ke bestttt?






Menarik tertarik kau memang da bomb kan.


Ok semua tertarik menarik kau memang da bomb kan... So ada yang berkenan di hati ke idok nye?


Aku dah berkenan nak buat canvas printing dengan luggage tag dah ni. Serius nak buat pun senang ja. Tak payah nak susah2 on pc ka laptop ka untuk buat ni. Bagi orang yang on the go macam aku ni.. Yang jenis blogging pun on the go and tak guna laptop bagai ni... Serius cakap aku suka kalau yang jenis boleh edit-edit guna fon ja. Pendek kata yang phone friendly gitu la kan.
Meh la aku tunjuk hampa step-step dia yang senang gila and phone friendly gitu.


Mula-mula macam arahan kat atas hampa pi select product dulu nak buat apa. Lepas tu upload design.. Lepas tu place order.


Senang and simple ja arahan dia kan.
Ok macam aku kata tadi. Aku nak buat canvas print dengan luggage tag. Bagi aku arahan-arahan dia adalah mudah dan senang. Nak edit semua pun senang jugak.



Dah lepas pilih product, boleh pilih size mana nak then tekan ja start designing. Lepad tu dekat situ.. Boleh edit untuk letak text dan add image. Yes and background pun boleh warna mana yang kita nak.



Simple ja kan arahan dia.



Lepas da habis edit macam yang kita nak jangan lupa "Add to Cart"
Dah siap untuk part edit ikut apa kita nak. Ok untuk luggage tag pulak. Jom tengok macam mana aku buat.



Sama jugak macam tadinya, boleh add text and image. Lepad tu boleh edit warna background kita nak warna apa. Untuk luggage tag ni aku pilih warna hijau.



Sama ja step dia tadi haaa.



Da siap. Jangan lupa "Add to Cart" gitohhh. Lepas tu jangan la lupa "Checkout"



Ni basic la beli online kan. Kena letak address untuk shipping semua tu. Lepas tu jangan lupa tekan  "Next". Tengok order summary kat bwah tu.. Banyak gila discount kan.



Lepas dari yang tekan "Next" tadi tu.. Korang akan sampai dekat part "Payment Method"  ni.

Kat sini pilihlah nak buat online banking ka or using ATM. Macam aku memang online banking la. Tak kuasa la heiii nak pi ke ATM machine. Bercinta tau ngakkk. Lepas tu tekan "Next". Dekat sini, akan keluar Review Order hampa tadi. So jangan la lupa untuk click "Confirm Order".


Lepas tu... Korang bayar la ikut bank mana yang korang ada duit. Haa gituuuu ja. Senang ke idok?
Hampa-hampa yang nak cari hadiah untuk yang tersayang jangan lupa cepat-cepat terjah Printicious tau.

Website :


Facebook :


Instagram:


So agak2 lepas ni dah dapat idea la kot kan nak bagi apa kat yang tersayang ye dok? 





Hai kali ni nak share resipi simple yang diolah sendiri olah aku ikut tekak aku. Bahan2 dia pun mudah ja.

Jom tengok bahan-bahan dan caranya

Bahan-bahan:

*2 labu bawang besar

*5 ulas bawang putih

*5 - 6 biji cili kering (rendam dengan air panas selama 15 minit)

1 labu bawang besar dipotong bulat

Daging potong untuk biasa makan tu (goreng separa garing)

Minyak untuk mengoreng daging

Cuka

Garam

Gula

Aji/cukup rasa


Cara-cara :

1. Goreng daging separa garing.

2. Sementara tu blend bahan2 bertanda * dengan pengisar kering. Kisar kasar2 ya. Jangan terlampau halus. Nanti xda texture kasar2 cabai kering tu.

3. Bila daging da separa garing angkat dan toskan.

4. Dengan minyak yang sama tumiskan bahan2 yang diblend tadi.

5. Masukkan cuka /asam keping/asam jawa ikut suka korang. 

6. Masak sampai sambal ni agak garing tau. Lepas tu masukkan garam, gula dan serbuk perasa. Lepas tu masukkan dagung yang digoreng tadi dan masukkan bawang besar yang dipotong bulat tadi. 

7. Biarkan sampai sambal tu agak2 kering. Dah siap untuk dihidang. 

Kan dah cakap.. Senang gila kot. Rasa dia pun padu. 


Hai....seperti yang kami janji hari tu.. Kali ni nak share skit pasal Lone Pine Hotel Penang yang terletak di Batu Ferringhi ni.
Hotel yang bertaraf lima bintang ni dah lama aku target. Dari awal kawen lagi nak stay kat sini. Kahkah. Tapi last2 honeymoon dekat Hard Rock Hotel Penang pulak sebab time tu Hard Rock baru ja buka.
So kebetulan nak birthday Aishah tu kami rate cun gila dari Agoda so apa lagi terus la kejit2 mata skit kat laki aku suruh transfer duit nak bayar kat Agoda. Kahkah.
Jom lah tengok dulu gambar-gambar dekat Lone Pine Hotel ni dulu.

Lobby Area


Upon check in. Ruang check in yang selesa gila ok.



Selesa kan ruang menunggu nak check in. Tengok Adriana buat hal.. Buat macam kat rumah sendiri tak pakai kasut. Apa halll lahhh.


Welcome drink untuk makjem yg kehausan.

Room interiors 


Bilik nya... Luas kannnn. View from pintu balcony.


Toilet. Pun spacious



Powder area gitohhh

Ha ni dekat area toilet dengan powder area.. So in loveeee๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜


View from toilet /powder area. Pintu tu boleh slide untuk tutup ya. Dia ada 2 pintu slides.. 1 dekat pintu masuk.. 1 lagi menghadap ke katil ni. So toilet transparent no hal lahhh... Kasik slides sajia tutup.


Best sebab pakai patio ni. Kaki idok ler sejuk... Kalau carpet kadang2 ada 1 bau kan. Kalau tiles sejuk saangat kan. Yang ni haa besttt la


Tengok tea dia. Macam-macam hado.


All urs. Amik ja. Tak kena charge pun. Aku tapau bawak balik. Huahua. Tu pun x abih minum lagi.. Duk ada ja kat dalam fridge tu. Dasar kampungdotcomdotmy sangat kennn๐Ÿคฃ


Balcony. Memang relax gila kat balcony dua ni๐Ÿ˜


Ada tempat lepak....


And ada bath tub ya kat balcony. Kau mampuuuu?


Haaa birthday girl rasmi dulu laahhh

Nampak tak laut dekat situ? Sipi2 pun ok lah kan...

Jom lah kita tengon keliling hotel pulak. Interiors dah nengok kan. Jom check it out...

Hotel Environment 





Classic kerusi rotan ni kan.


Kawasan pool dia.


Cantik kannnn.
















Cantik kan.. Hijauuu jaaa

Breakfast

Untuk breakfast pulak kami dapat sekali ya dengan pakej dekat Agoda tu. Breakfast is OK. Tak la banyak gila pilihan macam sesetengah hotel tu. Maybe sebab banyak yang duk kat sini foreigners esp mat salleh yang makan breakfast simple2 ja kot. Lebih kurang Hard Rock Hotel Penang punya spread tapi this one ada touch of Malaysian foods. Kalau HRH Penang aku pi 6 years ago buffet spread dia agak Western. U cant expecting nasi lemak there. Tapi lani xtau la kan.





Yeayy.. Ada my fav.. Mushrooms


Nyums2. Mee goreng dia sedap!


Location

Dari segi location, Lone Pine Hotel ni bagi aku memang strategic habis la. Depan hotel ja Ferringhi Night Market, McD depan tu ja, KFC pun sama cuma jauh sikit ja. Kedai makan depan tu pun bersepah-sepah ok.

Overall view 


Overall the stay aku bagi 5 bintang la for their hospitality and facilities. But if u are expecting a child friendly pool here.. Its not gonna happen here. U olls boleh pi dekat Bayview Beach Resort Penang or Golden Sands Penang sebab both ni pools dia best and very kids friendly. But as for this hotel.. My kids were totally find and enjoy our stay here. Depa pun suka ja pools dekat sini



Yang paling aku suka dekat Lone Pine Hotel ni adalah dia punya building tu unik tau. Macam ala-ala heritage sikit. Sebab tu aku rasa mat2 salleh suka stay sini kot.


Ok lah.. Hampa kalau nak book Lone Pine Hotel jangan lupa click dekat iklan Agoda dekat blog aku ni dekat atas nun... ๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰

Address:
Lone Pine Hotel, 
97, Jalan Batu Ferringhi, 
11100 Batu Ferringhi ,
Penang

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS