Haaa..baru berkesempatan menyambung balik Travelog Perth ( Western Australia) ni. Bukan apa, selaku blogger suam-suam kuku dan sendu ni marilah kita berhuhu untuk update blog. Lepas tu berangan traffic daily juta2 nyahhh..koserrr mak hayam nak layan nyahhhhh.....lgbtqyxz sangat ni haaa...
Ok lah..sambungan dari Hari ke 3, untuk hari ke 4 ni kami masih tidur di rumah yang sama, di homestay di Busselton. So untuk pagi tu kami breakfast heavy meal terus sebab taknak la kelaparan and kebuluran sangat kan. Pagi tu kami breakfast nasi goreng and bihun goreng yang Mak Jah (mama aku la tu) buatkan. Rasa macam kat rumah sangat uolls. Dah la rumah best ahhhhh. Rasa nak duduk terus rumah tu pun ada. Ahhhhh...ahhhh lagikkkk..bencinya kenapa tak leh duduk rumah tu terus...ehhh
Ok la berbalik kepada cerita asal, lepas ja breakfast kami gerak keluar untuk berjalan-jalan di sekitar Margaret River region ni ja. Destinasi pertama kami adalah di Margaret River Chocolate Factory. Lokasi dia agak ke dalam jugak ya. Dekat sini la boleh makan macam-macam chocolate. Ehh tapi makan yang free macam chocolate coins yang kecik-kecik tu la. Rasa la sampai lebam. Dekat sini kami lepak-lepak mengopi dulu.




Food sensory. Yg coins ni boleh rasa tau. Rasa la sampai muntah🀣

Sejuk2 pun makan ice cream budak berdua ni.

Aduiii sedapnyaaa... Hot choc with marshmallow.


Kasik chance la kan.

Dekat luar dari MRCF ni ada tempat untuk lepak-lepak tengok nature tau. So masa duk lepak tengah mengopi tu tetiba Si Ain bagitau eh ada kangaroo liar tengah melompat-lompat dekat luar. Wahhh memang best la kan nak nampak skippy liar lompat-lompat gitu kan. Tak sempat nak rakam pun sebab da excited. Tak sama ya jumpa kangaroo kt dalam Caversham dengan kangaroo liar ni. Kangaroo liar ni dia agak lain macam skit. Bak kata sorang mamat Malaysia yang kerja kat Aries ni kangaroo liar ni boleh jadi ganas tau. So korang jangan la excited sangat dia boleh jadi ganas ok. Ehh tapi tak kira nak excited jugak lah!
Lepas mengopi, apa lagi sesi bergambar dekat luar. Dekat sini kira more to nature side jugak lah. Cantik lah nak bergambar dekat luar ni. 

Dekat pokok maple. Perak buih la katakan


Dah mai time Autumn.. Wajibulghunnah la ada daun ni kennnn.


Cewah2 swag la konon.. Puikkk.

Cover peruttt....

Setelah selesai bergambar semua marilah kita masuk semula dan membeli coklat sebagai bekalan sebelum beredar ke tempat lain gitu.
Lepas ja dari MRCF ni kami nak terus gerak ke Augusta, tapi otw ke Augusta kami singgah di pekan kecil lembu yang dinamakan Cowaramup. Dekat sini pekan kecik ja. Tapi tenang nya lahai. Kat pekan kecik ni banyak patung-patung lembu. So agak instagrammable jugak lah kan.


Maktok dengan lembu2 ternakannya di ostolia...

Such a lovely place here.


Zoomla kalau rajin nak baca sejarah pembukaan pekan lembu Cowaramup ni.

Lepas ja bergambar skit-skit apa yang patut,  maka kami terus gerak ke Augusta dan melalu pekan Margaret River (my husband fav town)...tapi masa lalu MR town ni kami tak berhenti la. Just pass by ja lah kan. Sebab banyak lagi iti nak kejar kan. 
Kami sampai di Augusta time ni rasanya dah dekat pukul 11pm. 11pm kat sana da macam tengah hari gila dah untuk autumn season. So kami cari port dekat muara sungai dekat Augusta untuk picnic dan makan bekal yang kami bawa. Sedapnya makan time-time sejuk-sejuk dan kelaparan tu.  Memang licin la lauk nya kan.


Picnic dekat sini. Tenang ja😍

Selesai ja makan kami pun apa lagi masa untuk team-team perempuan camwhore. Macam-macam spot cari untuk dapatkan the best shot gitu haa. Tak rugi pergi dengan girlfriends ni sebab they know how to take a beautiful pics. Husband aku? Dia tangkap gambar asai boleh ja lah...steressss mak jem!








Ecah pun time ni rambut tak panjang lagi. Punya la mama hg ni baloq liat nk update entry WA ni.

Dan tiba lah masa untuk mama berposing dengan jayanyaaa






Lepas posing semua kami gerak ke Cape Leeuwin untuk ke Cape Leeuwin Lighthouse. Dekat tepi-tepi tu sebelum masuk kr kawasan light house pun jadi kerja kami. Hahahah.


With the #bikuisisters. I love u my adik2😍😍😍


With my anak kesyangan.




Ni kat kawasan nak masuk Lighthouse tu ya.
Cantik sangat2 view dia. Aku nasihatkan sapa yang dah sampai sini.. Masuk lah tengok kat dalam ni. Bayar skit la tapinya. Mula2 taknak masuk dah sebab dah pernah masuk tapi sebab Adriana beria2 nak masuk jugak maka kami laki bini pun masuk la jugak. Aishah tengah lena time ni so kami tinggalkan dia dengan maktok dia kat cafe.




Anak kesyangan.. Buah hati mama n papa.


Where two oceans meet.





Sempat lagi promo.. Ya la.. Sepanjang travel memang amik ni. Bagi tenaga and taknak lemau kan.

Lepas ja habis sesi di Cape Leeuwin Lighthouse maka kami terus gerak ke  Hamelin Bay untuk cari the rays (sting rays) . 
Time tu da pukul 3. Jalan dari Cape Leeuwin ke situ pun boleh tahan jugak hutannya. Kalau lewat memang gelap dan menakutkan. Memang kalau lewat tak dapat la tengok the rays kan. 
Kami kena cepat, sebab season ni pukul 5.30pm dah gelap ya. Tapi nasib kami baik sebab kami dapat sampai ke sini dalam pukul 4 macam tu. Sempat mencari Mr Ray yang jinak dan berposing sakan di sekitar pantai ni. 








Me n mama.


Perut tak cover woiii.


My mama😍



Masing-masing happy gila dapat tengok ikan pari gergasi kot. Dah la jinak kan. Tapi takut jugak la nak dekat-dekat sangat pun kan. Hahhaha.


Besar kannnnnn... Dah mai dekat kami pakat lari sebab takut kena libas dengan ekoq dia🀣🀣🀣
Lepas ja tengok Mr Rays kami pun gerak balik ke Busselton. Taknak la gelap sangat kan, kawasan hutan tu dengan jalan kita tak familiar takut malam-malam ni kat kwasan hutan diorang kangaroo ka wallaby ka keluar and terlanggar..habis pulak nak kena bayar ganti rugi kereta dekat Aries kan. 
Masa kami sampai dekat area Busselton pun dah pukul 6pm mcm tu..memang dah gelap la ya. Sebelum sampai ke rumah kami singgah dulu ke Coles untuk beli buat bbq malam tu. 

Sampai rumah..terus siap2 untuk sediakan dinner. Malam tu kami buat bbq ayam di luar rumah dan masak aglio olio pasta ja. Seronok la kan pakat masak ramai-ramai and berbbq bagai.


Feeling2 sangat oiiii dapoq best macam ni... Kahkah.. Terasa Jamie Oliver di situ. 



Nyumssss
Malam tu after makan kami all girls layan pillow talk la sangat dekat theather room. Wah feeling2 orang have2 kauuuu... Kat Malaysia rumah kita macam rumah burung ja wakkkk... Hahhahahah. Tapi last2 semua pakat mengantuk. Penat kot satu hari berjalan-jalan kan.

Malam tu..disebabkan esoknya dah nak check out dari rumah tu.. Maka kami pun pulun la berdobi bagai sebelum balik ke Perth. Weee... Fully utilise la semua kemudahan yang ada kat rumah tu. Dobi tu tak tau la masing2 membasuh... Dryer lagi. Nasib tak meletup ja. Kahkah. 
Cuma dishwasher ja kami tak reti. Almaklumlah orang Malaysia kan mana nak ada dishwasher noks. Itu pun selamber merata si ecah tekan2 button sampai air dah masuk dah kat dishwasher tu. Hahahha. Kami manually basuh tangan and keringkan sebab kat rumah tu takda tempat nak terap pinggan ya. Kekdahnya... Lepas basuh terus sorang duk tepi keringkan dengan kitchen towel. Ahhh tersusun sangat hidup. Rasa macam dalam desperate housewife punya cerita pulak.
Apapun stay dekat rumah orang putih ni bagi kami satu experience baru la. Macam mana stail depa hidup. Dengan pantry nya. Dengan ruang dobi yang best. Theatre room takyah story la kot kan. Tu belum cerita kalau nak berak takdak bidet kat toilet. Wet tissues uolls peneman setia kami di sana. Kahkah.

Oklah bersambung lagi di lain masa. Doakan aku kerajinan sambung cepat2 entry Perth ni bagi habis. Yes...aku malas dah nak letak watermark dekat gambaq aku sebab tu akan membantutkan mood blogging aku ke laut dalam. Ahhhhh..... Sapa ja lah nak guna gmbaq aku niiiii... Si blogger senduπŸ™„πŸ™„πŸ™„
Tapi sapa2 nak guna sila credit dekat blog aku dulu nah.. Kahkah😝😝😝

Sebelum hampa boring... 
Meh layan sepammm duaa video siri bercakap dengan Mr Ray😎😎😎







Christmas just around the corner kan..
For those yang celebrating Christmas jangan lupa untuk check out buffet from Cititel Penang ni tau. Paling best sebab dekat Cititel Penang ni...buffet disediakan dengan 3 jenis hidangan iaitu Western, Japanese dan juga Oriental. Besttt takkkkk? Tiga-tiga ni my favourite. 

Without cakap banyak meh la kita tengok juadah-juadah yang disediakan di Cititel Penang ni.


Well cakap pasal Christmas buffet of course aku akan terbayang a full spread of dessert yang best-best macam ni. Apa lah maknanya Christmas tanpa hidangan pencuci mulut yang best-best kan. 


Meh tengok hidangan pencuci mulut yang disediakan.


Jeng jeng jeng









Kecur air liur tak dengan pencuci mulut di sini?



Jom tengok pulak main course untuk buffet di Cititel Penang ni.





Sedap betul lauk-lauk yang ada.




My favourite oyster tu. Urghh sedap gilos k.





Kalau dekat Cititel Penang ni my favourite miso soup ni. Sedap gilosss k





And of course my all time fav dekat sini sushiiii




Sashimi!!! Best gilaaaaaaa






Ni pulak cawanmushi. My favourite jugak. Sedap k.





Ice cream pun banyak pilihan. Suka ke tak?

Let see what I ate....


Nyumsss






That mochi and macaron is my favoutite!





Cheese cakes tu sedap k


For those yang asking berapa harga untuk Colorful Christmas Buffet ni..korang boleh refer harga di bawah ya;


Colorful Christmas Buffet Dinner
23 December 2018 (Sunday)
6.30pm - 9.45pm
RM89 nett (Adult)
RM45 nett (Child)
RM62 nett (Senior Citizen)

Christmas Eve Buffet Dinner
24 December 2018 (Monday)
6.30pm - 9.45pm
RM118 nett (Adult)
RM59 nett (Child)

Christmas Day Buffet Lunch
25 December 2018 (Tuesday)
12pm - 3pm
RM60 nett (Adult)
RM30 nett (Child)
RM42 nett (Senior Citizen)

Christmas Day Buffet Dinner
25 December 2018 (Tuesday)
12pm - 3pm
RM90 nett (Adult)
RM45 nett (Child)
RM63 nett (Senior Citizen)


Main Street Cafe @ Cititel Penang




66, Penang Road,
10000 Penang.

For Reservations:
(+60) 4 370 1188

Hola.. Its been a busy month for me this December. I have very pack schedule this school break. The first week of december i went for beach getaway at Koh Lipe. And this second week end, we went for holiday in Singapore and JB and KL. Wehuuu. So pack. Can u imagine how tired I am?
Then next week end we will have a short trip to KL since my cousin will have her wedding ceremony in Rembau. And maybe after the wedding, we'll plan to hook at Melaka. Lol. Then on the last week end in December, 29th my family will have some kenduri kesyukuran for my sister.
Super pack kan. Tak melekat dekat rumah pun. So it will answer why my blog been in hiatus mode for a while. So sory my dear blog. I must admit I easily get tired and tensed after 1 long journey and it will lead to skin breakout sometimes. Urghhhh hate it!
Dah la bila travel sometimes I tend to skip some of my skincare routines. And sometimes I also forgot to bring a long my skincare. Oh my. Memang pelupa ok.
Now that I need to treat my skin due to some breakout. Nak make up pun tak best bila skin break out ni. Bila skin break out ni cepattt jeee jari tu tekan dekat apps Althea.
Cepat-cepat ja search dekat skincare apa yang best. Baca description satu-satu nak tengok apa yang boleh repair skin ni.
Harap-harap kulit boleh cantik macam Song Hye Kyo dan Song Ji Hyo ni.





Lawa betul kulit diorang dua ni. Aku suka tengok kulit diorang even without make up. Dah bila make up tu effortless gila kot. Takyah try hard sangat nk cover blemishes macam aku. Arghhh stress woiii kalau kulit breakdown 😌😌😌
Dah takyah nak stress stress sangat la. Bila stress nanti bertambah-tambah teruk pulak kulit tu nanti kang. Haa kan tak pasal-pasal lagi jenuh. Tutup  buka jangan nak stress sangat kah. Jom buka apps Althea. Kita tengok apa nak beli untuk topup skincare kita... Wehuuuu...
Antara yang ada dalam wishlist / cart aku dekat Althea adalah:

1. Laneige  Sleeping Mask Holiday Set (u can get it HERE


Lepas ni ada set ni senang la nak bawak travel kan. No more terlupa-lupa. Terus masuk dalam travel pouch for skincare.

2.  Laneige Dream and Glow Lip Care Set (u can get it HERE)


Seriously dah lama tak wat penjagaan dekat lip ni. Lips pun da kusam ja. I hope with this my lip comel la balik kan. Hahhaah

3. Holika, 3 Seconds Starter Collagen (U can get it HERE)


Ni my MUST WEAR skincare. Its like my modern susuk. Seronok ja lepas pakai. Terus muka rasa fresh and firm. Nak kena beli buat srock banyak-banyak uolls. Is barang baik!!!

4. Dear, Klairs (U can get it HERE)



I have been hearing the hypes about this products. Will love to try it soon. But first this is among my top ten wishlist in Althea store.


5.Althea - Bare Essential Set (U can get it HERE)


Among the best seller in Althea. I dont get a chance to try it myself. But hey it must be something special about it to be in the best seller list rite?

6. Mamonde-Rose Water Gel Cream (U can get it HERE)

 
I've been using the toner. Been using the toner as a face mist too. It does help me through the hot and dry humidity and I hope using with this will help to improve my skin condition. Did I mentioned I love roses scents?

7. Mamonde - First Energy Serum (U can get it HERE)


Well because it's Mamonde so I need to have this too. Been a Mamonde lover lately. Their products are worth to be spent on.


8. Althea - Real Fresh Skin Detoxer Set (U can get it HERE)


Lols. This is my Ultimate Orgasm Mask. I love the scents. I love how they make my skin feels after using it. Worth to restock it before it runs out of the stock rite?


9. Goodal - Green Tangerine Vita C Dark Spot Serum (U can get it HERE)


I'm a huge fan of serum and tangerine and Vit C. Hahaha. Green Tangerine has a lot vitamin C that will beneficial to my skin. So do i need more reason why not to love this one?

10. Pobling - Pore Sonic Cleanser (U can get it HERE)


Last but not least. I need this to deep clean my skin. I mean deep into the pores. Do u know clogged pores will lead to black and white head which is my worst enemy!
So tell me, what is your top ten wishlist in Althea cart?
For those yang tak pernah shopping kat Althea... Korang wajib kena download apps Althea ni sebab dekat Althea ni macam-macam products from Korea ada dekat sini. Dah la shipping cepat gilos then harga pun murah berbaloi-baloi. I always do my Korean skincare hauls here.
Cepat-cepat jenguk dekat Althea tau.

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS