Holaaaaa
Sebelum start dengan Travelog Perth untuk kali ke dua izinkan daku share pasal Travelog Pak Bara terlebih dahulu.

Pak Bara ni adalah salah satu tempat di selatan Thai. Kalau kita dari Utara Malaysia ni nak senang ke Pak Bara masuk lah kot border Wang Kelian , Perlis.

Biasanya Pak Bara ni fames among tourist sebab kat sini la terletak jetty nak ke Koh Lipe. Yes, aku pernah cerita pasal aku pi Koh Lipe dekat sini.

Untuk pengetahuan hampa, biasanya untuk ke Thailand kami akan isi segala document untuk bawak masuk kereta dan insuran ke sana a day earlier. Boleh refer sini, aku ada cerita. Sebabnya rumah mak aku tak jauh pun dari border ya.

So biasanya mak aku akan uruskan a day earlier supaya nanti hari nak pi tu tak kalut. Boleh sampai border awai pagi and terus masuk ja. Kalau dak kena tunggu kedai-kedai yang uruskan insuran semua tu nanti lambat. Urus awai tak kalut.

Untuk entry Pak Bara ni, dari Jitra ke Wang Kelian tu rasa ada la dalam sejam lebih. Selesai saja urusan di border kami ambil keputusan untuk makan di Tan Yong Po atau nama Melayunya Tanjung Poh. Oh kat sini banyak ja orang Siam yang boleh dan fasih berbahasa Melayu sebab jarak dia dengan Malaysia tak jauh..malah banyak ja orang Islam dekat wilayah ni. Kalau di Danok, tu dalam kawasan Sadao. Kalau Pak Bara, Tan Yong Po ni pulak dalam kawasan Satun.

Dekat Tan Yong Po ni ada dua kedai tau, best sebab dua-dua kedai ni kat tepi laut. And jangan tak tau masih dapat coverage Celcom dekat sini.

Jom jamu mata dulu lah dengan gambar-gambar kat sekitar restoran dekat Tan Yong Po tu


Selesai makan maka kami teruskan perjalanan ke Pak Bara yang terletak lebih kurang 1 jam daru Tan Yong Po ni. Kat sini kami cari chalet untuk check in dan bermalam semalam di sini. Tujuan ke Pak Bara kali ni lebih kurang untuk food hunting ya.


Ni la kedai yang kami singgah makan. D food is nice.


Coconut ice cream ni makan time tengah panas rembang perghhh sedapnya...nikmat mana lah yang aku dustakan ye dak.


Ketam apa ntah


Sotong teloq masin. Lain dari yang kat Malaysia kan.


Kailan ikan masin


Kengsom ikan siakap

Udang goreng.


Daging bakaq. Masa sampai-sampai aku macam under estimate nampak macam biasa-biasa ja kan. Sekali perghhhh sedap nak mampus ok. Taste different from Danok punya. Sedap woi. Satu set tak cukup. Last-last kena tambah.


Total makan dekat sini tak sampai 1000B tak ingat exact berapa tapi wayyyy cheaperrrr la than Malaysia. Udang tu kat Malaysia amik da boleh menangis kot

Sambil makan sambil menikmati pemandangan alam.

Lawo nya lahai. Tu yang bukit depan tu katanya Langkawi. Dekat ja lahai. No wonder dapat coverage Celcom kat sini.


Adriana masa rambut panjang.


Aishah time ni pun rambut nan hado sangat. Hahahah

Lepas ja habis makan kat sini kami pun gerak la ke Pak Bara. Fuhhhh aku dah lena time tu. Sebab kenyang kan..baik aku lena. Nasib la ada mak aku untuk temankan en suami aku drive. Kahkah.


Sampai ja Pak Bara kami terus cari chalet untuk bermalam. 

Cantik kan. Aku suka tengok rumah-rumah orang Siam ni. Design depa lawa-lawa jugak la. Sory nama chalet aku tak tau sebab dalam bahasa Siam. Ni pujln boleh stay sini sebab mama aku pernah mai tidur dekat sini.

Kami ambil 2 chalet.


Bilik selesa la.

Ada tv kerusi semua. Ok la tu kan

Ada air mineral. Cuma xdak peti sejuk ja. Ok la kan. Setakat nak tidur ja kan. 


Toilet pun bersih and selesa.

Harga bilik tak silap aku dalam 800B macam tu la.

Ni dekat cafe dia. Masa kami mai check in tu air surut bhai. Sampai ke tengah. Hahahhaha.

So petang tu kami berehat dekat bilik ja sebab panas gila kot. Biasa la tepi pantai kan. Lepas ja Maghrib baru kami keluar cari makan.

Ni dekat dataran dekat Pak Bara ya. Makanan dia sedap-sedap and murah sangat-sangat.

Lepas ja makan and tapau apa yang patut kami serang 7 E pulak. Aku kan ada obsession dengan 7E kat sana. Kalau kat Msia takut nak masuk doh.

Burger-burger ni sedap ok especially yang shrimp tu..adudu betul.


Ni semua halal ya.

Collagen drink.

Borong-borong jangan tak borong

Nampak pun sedap je

Halal section

Sedar-sedar dah penuh bakul. Bahahhaha.

Geleng kepala laki aku tengok kelaku akh kalau masuk 7E sini. Fuhhhh.

Malam tu balik makan dekat bilik ja lah hasil tapau makanan-makanan kat dataran tu. 


Bersambung untuk next day ye.

 

Birthday treat

in , by Alia Farhan, 7:02 PM
Hai..saja nak share pasal birthday treat masa birthday hari tu.
Walaupun birthday awal bulan hari tu..and now da nak hujung bulan pun kan..tapi xpa lah kan...
Kira halal la kan..janji ber update.

This year birthday jatuh lagi on weekdays. Huuu biasa la kalau dah nama pun weekdays mesti la sadis skit kan sambutannya.

My birthday is on 3rd July , Tuesday tapi masa 2nd July tu dalam pukul 11 malam macam tu aku baru nak lenakan Aishah ntah tetiba laki aku ngan Si Adriana masuk bawak kek and mnyanyi lagu birthday. Aku cakap eh belum lagi laa... tapi laki aku cakap kena celebrate and ucap awal sebab esok kakak sekolah. Hahahah sadis gila.





Amcam?cun tak kek i? Thank you husband for this cake!

Then keesokan malamnya masa birthday aku tu En Suami ajak dinner dekat Tao Cuisine. Tengah-tengah lapar kan memang sedap la kan nak melantak banyak-banyak kan. Huhuhu. Jom jamu mata ja lah.

















Overall memang Tao Cuisine ni favourite place untuk kami empat beranak. Konsep dekat sini ala carte buffet. Boleh order and diorang buat and makan la sampai lebam. Tapi jangan membazir, kalau tak habis 100g kena cas RM50 uolls. Hahhaha

Yang nak details pasal TAO CUISINE ni boleh la CLICK SINI 

Special thanks to my husband sebab sudi bawak kami semua makan2. Thanks kepada mama yang melahirkan acik ke dunia ni. Thanks jugak arwah abah yang sentiasa manjakan acik. Thanks kepada adik beradik yang sentiasa ada tak kira apa juga keadaan. To anak-anak tq sebab menceriakan hari mama. I'm blessed to have wonderful people around me. God bless u all. Lots of love from me😍😍😍

"Semalam jalan-jalan pergi kedai elektrik ternampak satu poster 'identify your electricity usage'. Jadi, gigih aku merajinkan diri untuk infografikkan poster tu semula. Penggunaan elektrik mengikut jumlah watt yang terhasil oleh sesebuah peralatan elektrik. Gunakanlah dengan bijak."

Sumber: Mohd Rizal Razak

**** credit to above mentioned people. Aku upload ni sebab nak pinned dekat blog aku. So senang lepas ni kalau aku nak beli barang electric aku boleh refer kat sini ja


Air cond ni aku rasa pengunaan dia pun depends jugak dengan berapa suhu/temperature kita tetapkan betul tak? Kalau memanjang sokmo setting dekat 16 deg C or 18 deg C memang ke laut la bil hang. Kalau boleh maintain at 24-25deg C. Kalau dekat temperature tu tak sejuk maksudnya hampa kena panggil orang mai cuci and do some maintenance to hampa punya ekon..nescaya nanti sejuk la ekon hampa.


Ni 24hrs ON kan. Baru tau rate dalam macam ni. Lepas ni kena check pulak berapa yang Cuckoo punya.




Yes. I'm using front loading washer/ dryer. Nanti nak kena check berapa W. So far bil letrik xdak la tinggi sangat bila on Dryer pun.


Beza banyak ye. Tapi tu la dengan washer dryer aku ni tak rasa sangat. Maybe sebab ada setting yang dekat washer aku yang boleh shorten the period kot. 



Wah LED 1 sen per hour. Baru tau jenis2 screen mempengaruhi electricity.




Kat rumah ni anak-anak ja mandi pakai water heater. Makpak nya jarang gila guna heater ni kecuali tengah  "winter"


Nanti plan nak beli philip steam generator iron..pun nak kena check yang ni


Buat sementara ni guna yg ni la untuk iron baju si kakak pi sekolah


Selalu guna pun 2 3.minit. Baru tau pengunaan dia dalam banyak ni untuk sejam.

Dah tu yang banyak-banyak tu amenda eh? Kikikiki. The best way nak jimatkan eletrik kalau tak guna barang-barang eletric tu cabut terus plug. Bagi yang takda plug untuk dicabut macam air cond or heater yang mostly electician akan buat suis ja terus sekarang ni, jangan lupa OFF kan suis tu. 

Kalau nak tau pasal penjimatan eletrik korang boleh baca dekat sini

Yang paling penting,apa benda pun cari yang energy saving and GREEN TECHNOLOGY. In Sha Allah ada dia punya penjimatan eletric dekat situ.


It's been a while I didn't update about my recent balcony garden. Yeahh after my recent trip to Perth for 10days some of plants died and some of them survived. Huuuu so sad to come home and watched some of them dried and died. Huuuu...

Yes...i grieved ok. I always have feeling for plants especially those I plant one. Ingat bela kucing je ke sedih bila kucing mati? Huhuhu.


My laksa leaves / kesum ready to repot again. 


I took a break from gardening because Ramadan just happen around the corner when I went back from Perth. I just maintain the exist and survived one ja. At that time, no mood to plant a new one pun. I cleared all the dried and died plants and empty the pots. Oh my banyak jugak yang mati kejung ok!!! I need a break! Still sedih ok.

But hey, after browsing around the FB group for urban garden, terus semangat. I start back my gardening habit. I start repot and propogate some of my sweet basils to a new pots. Then I have 2 papaya plants that accidentally grown when my mom compossed some papaya to the pots. That one I removed them to my house corridor..nak buang sayang. So i let them be there. Sikit lagi nak sama tinggi dengan Aishah. Lol.

There are few things you need to consider before start planting anything:
1. Are you more into edible or just for landscaping? For me, i prefer both. So i got both. Edible ada for landscaping my balcony pun ada.
2. Lighting. You must now your place got covered with full lighting/semi shades or what.
3. Type of plants. Dis one also need to consider the lighting factor.


This chilies survived during my absent . πŸ‘πŸ‘πŸ‘

Well as for my balcony, i got full lighting almost the time accept winter! Kahkah berangan ko nak winter sangat kan..coiii. i mean if the raining season n cloudy then the light much more dimmer like one in Perth. Sekarang pun cuaca acah2 autumn dekat Perth kan.. hahahahha.. accept the temperature won't go down further than 23C I think. Hahaha

Let just cuci mata and see all my pokoks ok.




My sweet basils also survived. Wehuuuu


This one..bought it from market. It's culantro, cousin to cilantro. Smells and taste the sama as cilantro. Both my fav. I like both.


Thai basils. Also my favourite one. Masak pakai ni memang sedap!

Shall update more about my balcony garden soon. Till now...buhhh -byeee





Hola Penangites,

Good news for all of us especially those coffee lover...say Hi please! San Francisco (SF) Coffee finally make a way for the first outlet in Penang. Well it's located at Gurney Plaza. Yahuuu my favourite hang out place with my family.


Located in the bustling Gurney Plaza, the brand new coffee joint offers a “cool ambience” that is cosy and inspirational designed to stimulate all five senses of smell, touch, taste, hearing, and sight. Well you know how cool to lepak at the outdoor side in Gurney Plaza right? Cool breeze, smell of the sea n cup of coffee. Walaaa

With each SF Coffee outlet displaying a unique identity, the first outlet in the North draws on the history of Gurney Drive and the sea, creating an oasis from the hectic life of modern Penang, offering a calm and serene space for consumers to enjoy the good stuff.



There are two different section of SF Cofcee where it divided into two: a more private lounge area screened off at the back; and a casual seating area at the entrance to allow customers to watch the world go by.




During opening ceremony.


The coffee chain aims to combine the perfect blend of coffee, people, and space, with beans sourced from the best coffee farms around the world.

Coffee lovers of Penang now can look forward to quality, fresh, and robust deliciousness as SF Coffee takes pride and diligence in the brewing process for every cup of coffee – from sourcing, cupping, to the roasting of the beans. Sounds wonderful right?


Aside from Penang, SF Coffee currently has 40 other outlets located throughout the Klang Valley, Negeri Sembilan and Pahang.

For more information of San Francisco Coffee, please visit www.sfcoffee.com or visit their Facebook page here: https://www.facebook.com/sfcoffee/


As for me, I woulf love to try their coffee of course. Mine would be great if I can have Mocha Ice Blended. Nyummy.


Pic credit to midvalley.com

Jom Penangites, kita try mengopi dekat new port pulak




Disebabkan kami laki bini tengah nak Onz diet kan..maka lately ni kami suka la nk bersteam boat dekat rumah ken...



Selasa lepas dah buat tapi kurang menyengat sebab makan dengan sos cili thai tu ja. Alaa takleh jadi ni nak kena buat jugak sos ala2 Jhonny's tu. Pedulik aa jadik ke dak ka. Setelah puas godek-godek blog lain yang pernah buat so aku olah mengikut kesesuaian tekak aku lah ye.

Jom kita tengok bahan-bahannya:

8 biji cabai besar merah
6 ulas bawang putih
5 sb minyak bijan
5 sb cuka
5 sb sos ikan
3 sb sos tiram
2 sb kicap manis
Air secukupnya
1 sb sunquick (sini la rahsiaaaa segala rahsia kesedapan sos Jhonny's noks)
1 sb tepung jagung (bancuh)
Bijan bukan najib ye! (Sangai..lagi banyak lagi sedap)
Daun ketumbar rancik halus (lagi banyak lagi sedap noks..kick dia dekat daun ketumbar ni lah)
Garam (aku tak letak sebab dah ckup masin bagi aku..so up to u lah ye (
Gula (aku masukkan 2 1/2 sb ya)


Cara-caranya:

1. Blend cabai besar dengan bawang putih guna air secukupnya.
2. Masukkan semua bahan(kecuali bijan, bancuhan tepung jagung dan daun ketumbar) ke dalam periuk dan panaskan.
3. Api guna slow-slow ja tau. Perasakan dengan garam n  gula ya.
4. Then masukkan bancuhan tepung jagung untuk bagi pekat. Pekat ni pun ikut suka korang la nak pekat macam mana kan.
5. Dah siap  boleh masukkan ke dalam mangkuk and tabur bijan dan daun ketumbar.



Dah siap. Boleh la makan dengan sepuas hati. Kalau tak habis boleh simpan dalam peti sejuk ok.

Laki aku cakap boleh celen Jhonny's dah lepas niiiii...

Jom jamu mata tengok steamboat kami dulu la naa

Prawn dumpling, segala ball2 ni untuk anak-anak.


Udang, ayam, daging n kambing slices tu beli dekat Jusco..memang ada utk steamboat punya.


Sayuran wajib bagi aku.


Nak makan tu kacau-kacau la dia. Rasa dia paduuuuu...perghhhh


Dah lepas ni takyah nak Jhonny's sangat dah. Sekali makan kat Jhonny's tak terbang RM150+ memang bukan dia la...

Ok la nak sambung tengok Spain Vs Russia ni. Tengah draw pulak wei. Stress awat la Pique ni guna tangan pulakkkk..ko bukan main handball bhaiiii
Seteressss mak jem!






© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS