Sedar tak sedar kadang kita terlupa masa mandi anak tu adalah masa diorang paling enjoy. Macam Adriana, she loves having her bath time. Seronok je tengok dia time dia mandi tu. Time mandi tu la nanti dia menyanyi lagu Frozen la, jadi Elsa la...menyanyi lagu Moana la..jadi Moana la with her English accent mat salleh celup dia tu.


Feeling-feeling tau anak kami yang sorang ni bila mama bagi green light mandi dalam bath tub!


She can spent 30-45 minutes having her me-time in her bath tub singing, playing with her imagination. Kadang-kadang tu selagi tak suruh keluar selagit u la dia duk mandi lama-lama. Seronok kot kan sejuk-sejuk tu. Ni mesti ikut perangai mama dai ni yang suka mandi lama-lama kalau jumpa bath tub. Sebab tu mama dia kalau nak check in hotel prefer yang ada bath tub, boleh letak bath bomb lepas tu berendam lama-lama sambil baca novel . Oh bahagia gila kot ber me time macam tu pun jadiklah. kahkah.


Like mother! Like daughter! Cap ibu dan anak gituuu


Selalu Adriana ni kalau berendam dalam bath tub memang i let her choose her soap to fill in her tub. Yes we have few soaps brand in the toilet. Most of the time she will choose Carrie Jr. Yelah, bukan anak je suka bau Carrie Jr ni kot, parents macam aku and lai aku pun suka tau bau Carrie Jr ni. Dah la dapat suprise toys kan. Lagi la budak-budak suka yolls,


banyak kan toys collection CArrie Jr ni kan. 

Kalau korang nak tau, sekarang ni anak-anak kita selalunya lebih terdedah kepada gajet, so it's important for us to expose them to the " real Sukan" . I mean by this way, salah satu cara untuk kita lebih rapat dengan anak-anak kita adalah dengan bersukan/ bermain bersama mereka.
Budak mana tak suka main kan? So let them enjoy their playtime, kita dulu pun pernah melalui fasa kanak-kanak yang happy dan penuh dengan playtime kan? Let the kids be kids. Don't force them to be an adult. 

Korang jangan lupa dapatkan Carrie Jr ni di pasar raya yang berdekatan dengan korang tau. And dont forget to collect all 6 figurines ya.






Credit to Google.


Haiiii guys....
Kali ni nak share skit travel tips bila travel dengan kids. Macam kami personally kalau travel memang angkut sekali anak-anak kami sebab kami takdak maid nak tinggai kan. Tak fair jugak kalau kami nak tinggaikan anak-anak kami yang stil kecik and tak boleh nak uruskan diri depa sendiri kat mak kami kan.

Kesian mak kami, bagi la maktok rest kan. But it doesn't give a right for me to critic those don't bring their kids while they're travelling. Well, kami kalau ada maid maybe kami pun nak jugak travel berdua dengan laki kami but at the tine being...angkut ja lah..mana tau nanti depa dah masuk duk hostel ka..time tu kami berjalan la berdua dengan laki kami pulak kan. So cut it short kita cerita la apa yang nak kena hangkut kalau travel dengan anak-anak ni kan.

Jom tengok barang-barang apa yang wajib kita bawak kalau travel dengan anak-anak ni:


Credit to mamonde.com

1. Pasport/mykid & tiket kapal terbang

Kalau travel keluar negara, jangan lupa pasport and mykids anak and kalau fly...jangan lupa tiket boarding korang. Sama juga kalau roadtrip naik bas ke,ketapi ka..jangan lupa tiket ye




2. Baju yang sesuai

Kalau pi negara 4 musim..time summer tak payah la beria-ria nak bawak coat bulu bagai kat anak ok. Tu namanya cempera. Pilih baju ikut kesesuaian.

3. Diapers

Pilih disposable diapers yang nipis; so far untuk next time punya trip for 10 days aku beli Fitti Gold Pants. Memang betul-betul jimat space sebab nipis gila. Korang yang ada bajet lebih boleh la beli offspring ke yg nipis gila tu. Aku bajet lebih xda. So aku opt for Fitti Gold pants je.
Buat kira-kira berapa keping kena  bawa
Contoh= 5 keping× 10 hari=50 keping
Spare= 10 keping in case of emergency.
Untuk diapers ni, kalau taknak makan space dekat dalam luggage...korang boleh la selit-selit dekat hand cary korang, 3 keping..hand cary laki korang 3 keping, hand cary anak korang 4 keping...and jangan lupa selit jugak dekat stroller bebeh 3 keping ke. Kat situ korang dah jimat space kat dalam luggage u olls.

Gambar from Google.
0.4cm je uolls. Memang nipis gila! Sep space. Bought this for travelling purpose this May!


4. Formula milk

Bagi anak korang yang minum fm, jangan lupa bawak satu kotak yang belum buka (sebab ada sesetengah negara yang quite strict dengan fm yang dah buka ni..mcm Aus tu). Masa kat Aus aku memang bawak sepeket kat Adriana dulu yang belum bukak. Yang dekat atas flight, aku letak ja dalam milk dispenser untuk habuan untuk dia minum dekat atas flight. Untuk Aishah nanti quite easy sebab takyah nak angkut FM dah sebab dia BF jer. Senang keja mama takyah nak angkut susu ni.

Pic credit to Google



5. Stroller/baby wearing

Asal ada nama anak kecik ko angkut jelah stroller tu. Bukan dia kira kgs pun dalam ko punya luggage tu. Baby wearing? Ko angkut jugak je..selit je kat stroller tu haaa. Macam aku tak larat nak baby wearing si Aishah ni sebab dia gedebab...sakit belakang aku walaupun pakai dah betul. Tolak dengan stroller ja senang. Ni dengan si kakak lagi. Memang ada dua strollers untuk anak berdua ni. Larat nak dukung salah sorang kalau dua-dua tidur time travel nanti. Jangan cari pasal wei. Boleh mengundang bad mood kalau kena berdukung. Nanti pak hang hijau...anak pun nak hijau jugak mengamuk kena paksa berjalan!


Credit to google
Bought one Mimosa Stroller origin from Spore and it's totally light and so cabin friendly. Will do the review bout this stroller soon. Adriana still using her Halford Lite Stroller which has been used almost 4 years+


6. Baby wipes

Need more explainations?


Credit to Google. 
Thanks to the inventor of wipe tissues! You are my hero!


7. Baby balm.

Bawak je. Kalau selsema takyah susah2 nak beli kan.

Credit to Google


8. Medicine

Sama juga macam kat atas. Ubat macam paracetamol, ventolin semua tu standby je.

9. Barang mandian baby

Yalah of course kena bawa khas untuk diorang sebab kulit diorang soft and gentle lagi. So kena la guna yang khas untuk diorang kan.

10. Baby blanket / sleeping bag.

Yang ada bawak baby tu sila la bawak baby blanket /sleeping bag ya. Kesian ke anak kalau sejuk tu lagi-lagi kalau travel time autumn/winter tu.


Credit to Google.


11. Small towels/ napkin

Senang kalau nak mandikan diorang guna ja towel kecik or napkin. Cepat kering pun cepat.


Credit to google.
Bawak la spare 2 helai. Banyak kegunaan ni.


12. Biscuits

Kalau nak travel jauh-jauh lagi-lagi nak roadtrips dinasihatkan beli biscuits supaya diorang tak boring kan. Bila depa kenyang, cepat skit lena

13. Baby food.

Baby food untuk baby yang start boleh makan macam Heinz tu ka. Seelok-eloknya beli yang dalam plastic pack so tak mudah pecah.


Credit to google.
Haa beli yang macam ni. Senang bawak travel.


14. Segala tooth brush and tooth paste.

Penting! Jangan lupa. Sebab aku la selalu lupa ni. End up selalu kena beli baru....membazirrrrr. sekarang ni spare siap-siap dalam bag travel diorang berdua. Senang!

Haaa tu ja lah. Anak aku tak pakai baby powder so xda la dalam list ni. Kalau anak kau pakai..kau listkan la sekali ya. Anak kau bukan anak aku. Ehhh.

Ok la chow sin chiiiii.

Semalam 2nd of April 2018..genap Adriana 5 years. Dan disebabkan semalam adalah Isnin...so kami laki bini plan nak celebrate dekat rumah ja.

And semalam jugak la mintak laki den balik awai dari kerja because usually on Monday dia biasanya balik lewat to settle all those pending tasks...ye ke pending????

Back to the topics... kali ni kami pilih untuk celebrate dekat balcony sekangkang kera kami ja. Malas nak keluar sama. Masak pun yang simple-simple ja. Yang penting, we enjoy the moments together gitu ha.

Jom layan gambar la ye....


Suasana di balcony bila tutup lampu kalimantang. Kahkah


Blur pulekkk gambar ni. Tapi tak kira nak upload jugekkk.



Bila buka lampu kalimantang gini lah dia.


Ok dak mama depa setup? Boleh jadi event planner dak?


The foods!
The konsep was serving all dishes in the tiffin!


Nugets and fries (yang ni beli siap goreng kt Mydin..kahkah..kata pemalas kan)


Chicken salad. Popcorn chicken beli dekat Mydin siap goreng. Balik petik2 mexican spinach..potong tomato cherry dua..buh mayo..mix semua sekali and letak dalam chiller sat. Nak makan baru hidang.


Seafood aglio olio! Ni ja masak sendiri. Favourite anak2 ni.


Ni burger-burger yang beli dekat 7E siam ahad tu. Sebelah lagi yang hilang tu dah masuk perut kami laki bini dah




Birthday girl with her birthday's cake!


With her hadiah. Mama beli kt Hatyai. Minta siam tu balutkan, sekali dia balut guna newspaper ja. Elok jugak guna newspaper kalau dak dah selamat masa beli tu kot dah kena bukak kan. Awal-awal cakap mama papa tak beli hadiah pun. Dia cakap ok ja. Mama da masak sedap, hias cantik-cantik. Kakak suka dah. Tenkiu mama papa. Hahaha mama dia plak touchin oiii

Mai tengok video dia unboxing hadiah ni.


Kemain seronok dia kan. 
What matter she happy on her birthday.

Heppy birthday kakak
Semoga jadi anak yang solehah, hormati orang tua, sihat selalu, dan dibawah lindungan-Nya.

All of us love u kakak! 😍😍😍








Jom sahut cabaran!


Kulit berjerawat menjadi satu fobia tak kira la sama ada kaum wanita atau lelaki. Serius memang anti betul la kalau jerawat hinggap dekat muka.  Likeee ewwwwwww jerawat!

Antara faktor-faktor jerawat boleh hinggap ke muka adalah:
* hormon yang tidak seimbang ( nak period, pregnant dsb)
* pemakanan tidak seimbang
* salah makan
* tak cuci make up betul-betul
* rutin penjagaan muka
* salah pilih skin care
* salah pilih alat make up.

Tapi kalau aku masalah jerawat aku mostly sebab hormon..asal nak period ja mesti muka nanti naik jerawat dua tiga ketul. Arghhhh stress wei. Tambah stress makin berlumba-lumba dia nak keluar kan. πŸ˜‘πŸ˜‘πŸ˜‘

Sebelum ni memang kalau jerawat keluar ja gigih la nak picit kan. Pastu nanti haa amik ada parut. Tapi kakau jenis yang jerawat batu tapi takdak mata tu lagi stress sebab takleh nak picit. Erghhhh😣😣😣

Tapi bila tau Eucerine ada produk yang bagus macam Eucerin® ProACNE A.I. Clearing Treatment ni yang boleh hilangkan jerawat dan blemish dalam masa 14 days terus rasa teruja nak cuba. 



Kalau korang nak tau Eucerin® ProACNE A.I. Clearing Treatment ni ada ingredients seperti:
- AHA, BHA dan PHA.
- 10% hydroxide acid
- agen pengelupasan seperti glycolic acid, salisilic acid dan gluconolactone yang effective.
- A.I innovation
- serta melindungi kelembapan dari hilang.




Selain dari membantu merawat masalah jerawat, Eucerin® ProACNE A.I. Clearing Treatment ni :
* 95% membantu masalah kulit berminyak.
* 94% mencegah cela dari timbul pada kulit kita.
* 94% mengurangkan bekas/kesan jerawat hitam
* 85% mengurangkan whiteheads.
* 83% mengurangkan blackheads.
* 81% mengurangkan jerawat batu/ radang.



From my experience, selalunya aku berjerawat bila time-time nak datang bulan/ period. Time tu meriah sangat especially dekat T zone aku ni la sebab most likely ni kawasan yang agak super oily. Fuhhhh stress takyah cakap lah kan.

Sebelum ni pernah juga aku cuba krim jerawat tapi end up dekat jerawat tu memang kecut TETAPIIIII JADI KERING AND PATCHY uollssss... oh no! Bila kering and patchy memang serius tak suka sebab nanti bila make up tak lawa kot! So aku jadi fobia jugak la nak pakai ubat-ubat jerawat ni.

Dengan Eucerin® ProACNE A.I. Clearing Treatment ni , masa first pakai dekat jerawat tu memang rasa pedih-pedih kot. Likeeee apa ni...apa niiii...tapi sat je lah. Tapi Eucerin® ProACNE A.I. Clearing Treatment ni dia mudah meresap dekat skin tau. And aku biasa pakai ni waktu malam sebelum tidur. Lepas basuh muka dengan cleanser, then aku buh toner, aku essence, then aku letak ni as treatment untuk kulit aku...untuk malam aku akan skip serum and moisturiser sebab aku nak apply Eucerin® ProACNE A.I. Clearing Treatment ni.

Korang tengok la hasilnya ya. Jangan cakap hakak tak umbrella korang pulak ye.



Meriah jerawats akak time ni uolls. Berlumba-lumba ya nak keluar! Nanti dia kita ajar skit...


Ni after 7 days usage tau. Jerawat da kurang!


Ni after 10 DAYS YE! YES TEN DAYS!!!
ingat kena tunggu sampai 14 days. Sekali 10 hari pun jerawat dah gone! Yahuuu.

Komen aku, bila pakai ni part jerawat tu memang kecut. Kulit tak kering kat kawasan jerawat tu, pastu muka makin kurang berminyak, whitehead pun memang kurang banyak sebab aku ni jenis banyak whiteheads and sejenis kaki korek whiteheads. Lani lega banyak bila belek muka whitehead pun dah tak nampak.

So suka ke idok????
Ehhh ajerrr gila tak suka!  Harus la mak suka noks.


So korang yang nak tau lebih lanjut pasal  Eucerin® ProACNE A.I. Clearing Treatment ni jangan lupa layari 

Web:  www.eucerin.my
Facebook: www.facebook.com/EucerinMY

Atau hampa boleh dapatkan di drugstores berhampiran dengan hampa ya.




Hai....
Rasanya cerita pasal dye/warnakan rambut ni selalunya taboo untuk orang Islam ni...
Yalah...why kena warnakan rambut...why tak guna inai...why guna hair dye...why itu why ini

Menjadi seorang wanita yang sangatlah sayangkan rambutnya...walaupun aku ni bertudung...tak semestinya part rambut aku kena amik mudah. Untuk pengetahuan hampa...aku mempunyai masalah rambut beruban...grey hair...yes uban uolls..uban..muda-muda lagi dah beruban.

Part ni aku rasa aku memamg mengikut arwah abah aku...jenis beruban...arwah abah patern beruban dia mcm Almarhum Sultan Azlan Shah tu uolls. Walaupun beruban tapi tetap ganteng bangattt gituuu.

Untuk perempuan yang dah berkahwin macam aku, harus lah aku risau kan kalau beruban..laki aku pun tak beruban lagi apacerrrr. Memang la dia tak kesah rambut aku beruban ke tak ke. Dah tu..kita as bini nak la rambut tu bersinar-sinar ja depan laki kita kannnnn.....yes aku warnakan rambut aku ni untuk berhias untuk laki aku. Sunat ye!


Aku pulak jenis tak boleh tengok uban sendiri. Mula la nak cabut! Stresss makkkk nakkk oiii

Antaranya hadis diriwayatkan oleh Aisyah, Nabi SAW bersabda: "Ubahlah rambut yang beruban (dengan berinai), janganlah kamu semua menyerupai golongan Yahudi dan Nasrani (yang suka membiarkan rambut mereka putih)." (Sunan al-Nasaie)

Haaa bukan aku memandai-mandai tau. Nak cantik nak gorjes untuk laki apa salahnya kan..lagipun aku memang jenis suka sikit jaga especially my hair part. Dari zaman-zaman on off tudung pun aku memang jenis suka buat rambut. Favourite aku dulu curl rambut la. Rambut da memang straight buat apa nak rebonding kannn....kalau tanya aku lagi nak curl lagi tak rambut...of course aku tak nak dah sebab susah gila wei nak jaga rambut curl berbanding straigh hair!


Sekarang ni memang bagi rambut bervolume walaupun straight hair  and tak melepiaq ja. Now lagi satu kena jaga...part uban ni.

One of the reason I choose Shurah is because they are using Inai in their ingredient and all the ingredients are classified as Suci. Means on their side...The HALAL can only been given by Jakim to food products. So they have to use the word SUCI instead of HALAL. clear tak apa aku cakap ni?


Variety of colors. Liokke liokke...


Ni pulak penjelasan daripada pihal Shurah sendiri pasal pewarna rambut diorang ni.


If you are wondering air meresap or tak. You should read explaination from Shurah.


Untuk pengetahuan korang aku suka pakai Shurah ni sebab serius rambut aku jadi lembut, macam pakai inai dari pokok tu. Yes aku dari dulu lagi memang suka pakai inai kat rambut kot. Sejuk kepala wei. Kulit kepala sihat. Rambut cantik. Yang pasti kulit kepala syiok..sejuk ja rasa lepas tu wei. 


Sebelum ni aku pernah cuba satu produk yang agak fames untuk warnakan uban...alaa yang owner dia tu ada wat video kena kecam tu...tapi bila aku pakai tu rambut aku kerasss kejunggggg...kejung macam aku letak mousse zaman-zaman aku duk gila curl rambut aku sampai rambut aku rosak and keras kejung. Sejak dari tu aku stop pakai. 

Dan baru-baru ni aku teringat pasal Shurah. Dulu masa belajaq ada gak aku dengan kawan aku pakai Shurah ni. Best pun best. Disebabkan tu  aku pun cari and beli la Shurah ni untuk mewarnakan uban-uban aku ni.

Warna yang aku amik kali ni burgundy. Ecewahhhhh. Alaa ada 3 warna je kot...warna hitam..burgundy dgn blonde. Pilihan warna kat tempat aku beli ni tak banyak sangat. Nak pilih hitam orang cakap tak elok...khilaf la antara ulama ada yang kata boleh ada yang kata tak boleh. Pernah ja aku warnakan hitam sebelum2 ni. Kali ni nak tukar skit. So aku pilihla burgundy ni. Turns out hasil dia memang cantik wei. Aku suka sangat. 


Aummm cantik warna ni kan....
Tengok gambar ni teringin pulak nak curl rambut tapi kirim salam lah nak jaganya yang payah nak mampus tu.


Yes...dis is how my hair look like! Ehh harus ni bukan aku seba aku tak kurus ok!


For those yang tercari-cari pewarna rambut yang inai made n warna meresap ke dalam rambut...aku rekemen hampa try la Shurah ni. Aku pakai 40 minit tadi...burgundy helokkk rambut mak nokss...



Quick update sebab aku agak kebizian giteww. Maaf atas bahasa dak2 wicet ye. Apapun jom check it out yooo


Amcam? Tergugat dak....


Bahan-bahan

Kerang (rebus jangan sampai kecut)
Cabai melaka
Bawang merah/besar
Bunga kantan(hiris nipis)
Limau nipis/limau kasturi
Belacan
Garam
Gula

Cara-cara:

1. Kupas kerang yang da direbus.
2. Dalam bekas lain, campurkan semua bahan-bahan lain dan tenyeh secukup rasa.
3. Rasa bahan-bahan yang ditenyeh tu da secukup rahsia ka belum.
4. Then masukkan kerang yang dikupas tu ke dalam bahan-bahan yang ditenyeh tadi.
5. Then masukkan ke dalam pinggan lain untuk dihidangkan.
6. Dah siap untuk dimakan!

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS