Hai holaaaa
Setelah lama bercuti dari masak memasak kan.
Maka dengan ini bila anak da start sekolah maka mama haruslah lebih rajin dan gigih masak yang sedap-sedap untuk yang tersayang. Kata tahun baru kan. Semangat berkobar-kobar lagi la kan.

Kebetulan last week masa cuti lagi tu aku pi ke Jusco dengan biras aku. Sesaja la nak shopping last minit kat Sephora tu kan dalam Queensbay tu maka habis ja shopping apa bagai kami pun pi la masuk Jusco sebab nak beli barang-barang rumah.

Bila tengok-tengok ikan aduhhhh cantiknya jenahak, ikan merah dan tenggiri cuts tu. Maka apa lagi. Nampak pun fresh. Dalam otak dah ligat pikiaq menu nak masak apa kennn. Harga? Jangan tanya noks...of coz mahai kedaung kan. Zaman pokjib ni nak jimat kena beli bahan mentah and masak je. Seketul jenahak pun dah rm8-9 noks. Malas aku nak bising.

Untuk jenahak ni memang aku da setkan nak buat asam podeh je....



Jom ler tengok bahan-bahannya dan cara-caranya:

Bahan-bahan:

Ikan jenahak 3 ketul
Cili kering 8 biji
Bawang besar 1 biji
Bawang putih 5 ulas
Asam keping
Air asam jawa
Daun kesum (aku ganti dengan daun limau purut )
Bunga kantan
Tomato
Minyak untuk menumis
Garam
Gula
Serbuk perasa

Cara-cara:

1. Blend bawang besar, bawang putih dan cili kering.
2. Tumis bahan-bahan yang diblend tadi, masukkan asam keping dan air asam jawa.
3. Tunggu sampai pecah minyak dan jadi pekat.
4. Masukkan garam, gula dan perasa ikut tekak korang.
5. Then masukkan isi ikan jenahak,tomato, daun limau purut dan bunga kantan.
6. Agak-agak ikan da masak n tomato da lembut skit, boleh la tutup api tu ya. Jangan lama-lama sangat sebab ikan jenahak ni isinya lembut.


Dah siap. Makan ni dengan telur masin perghhhh jauh pergi dia tauuuu.



Perghhhhh menjejes pulak nengok nya haaa.

Psss...korang suka masak ikan jenahak ni masak apa? And korang selalu shopping ikan2 semua dekat mana? Jom share...macam mana korang bajet barang-barang dapur korang





Heppy 2018

in , by Alia Farhan, 8:57 AM



Yeah...
It's already 3rd of January...
N here I am wishin u guys heppy 2018!
Jangan caruts mak nok!


Truth is......
I wish in 2018 i have at least 30hrs per day...LOL.
I wish I have maid so that she can take care 9f my baby n toddler while I do all the blogging things and my business...yada yada...
Bluerghhhh...truth is I'm still a plain Jane wishing that I'm supermom to my kids while I'm not



So I'm simply hope that this year will be better than last year. Yes, I have making a big move by moving my ass off from this group of people whom to be so toxic. They try to bring me down, but never mind they dont know i'm not just a pokok getah where they can simply chop and bring me down...hellooooo...I'm a Timber ok! So jangan mimpi sangat nak down kan aku. Lagi-lagi in this blogging world...pfffttt.

What matter in this new chapter/year, I hope I can be a better me. Have to start picking who should be friend, who shouldnt be one. Yeah...for me having a quality one is much more better than having quantity of bullshits around me. I dont mind people say I takda kawan or what. Perhaps I have my own family, siblings and quality of friends that will gimme an advice when I need it. Dari ramai "kawan" but at the end buat dosa sebab asyik menyindir orang ja. Perasan diri tu bagus...yada yada.



And as usual malas nak azam nak kurus tiap2 tahun kan. Pulun la bagi Aishah habis menyusu dulu. Nanti later on will slowly start again. Give up bila start diet susu drop!


And for this year jugak aku organize trip dengan bff aku. Memang tak sabar sangat-sangat. All of them roomates aku masa kt UniKL dulu. Alhamdulillah dah lama planning nak gathering kan. Sekali buat keja gila booking flight ramai-ramai hari tu. The "Bikoi Sisterhood" trip katanya. Hopefully jugak akan menyusul trip-trip lain lepas tu. 


My quotes for myself " always a traveller" 


***malas nak listkan segala wishlist 2018 kat sini...biar la bagitau yang simple2 ja kat sini kennn







Hai hampa. Sory MIA for a while. huahua. Tak sempat nak update blog sebab masih mempunyai tugas hakiki sebagai seorang ibu dan isteri serta kuli untuk perniagaan kecil-kecilan ku ini.

Sementara anak-anak tengah melenakan diri maka mama pun seret kaki bangun on laptop and update resipi paling simple and cikai untuk tatapan hampa semua k. Alaaa simple ja pun. Tu pun nak kecoh. huahua.



Bahan-bahan:

Mangga yang diparut
Cili (potong)
Bunga Kantan (hiris nipis)
Bawang besar (hiris nipis)
Garam
Gula

Cara-cara:

1. Lepas parut mangga, potong cili dan hiris nipis bunga kantan dan bawang besar maka gaulkan kesemua bahan dengan garam dan gula.
2. Letak dalam peti sejuk bahagian chiller lebih kurang 30 minit.
3. Boleh hidngkan dengan lauk pauk korang yang lain.



Ekeleh gitu ja resipi nya? Kan aku da bagitau awal-awal tadi MUDAH DAN SEDAP kan. So memang mudah ja lah caranya. Kalau hampa nak letak udang kering pun boleh. Aku guna bahan yang ada dalam peti sejuk ja.

Reason pasaipa aku letak dalam chiller? Sebab aku suka bila letak dalam chiller dia macam sejuk2 skit bila masuk tekak sejuk-sejuk..masam-masam..manis-manis gituuuu....Oh padu rasa dia wei. Ratah macam tu pun cara wei. Aku ni memang jenis penggemar kerabu-kerabu ni..so pelawa la aku makan apa jenis kerabu...In Sha Allah memang aku makan.

Ok lah. Dah melalut dah ni.

chow

Hai umum kita tau, cakap pasal awek atau mamat Korean ja mesti aku nanti jadi duk kagum satu maciammm ja dengan kulit depa. Tengok kat tv yang berdefinisi tinggi nak cari satu cela pun punya susah. Haihhhhh depa ni pakai apa oiii.

Setelah diteliti dan study, maka aku membuat kesimpulan mereka tersangatlah rajin dan menitik beratkan penjagaan muka mereka. Basic skin care depa sahaja ada 10 steps ok. Hampa ada berapa steps? Aku so far duk ada 3 4 steps ja tu pun selalu culassss dan ke laut dalam. Dah culas dan pemalas tapi ada hati lagi nak cantik macam awek korean? ommmooooo.

Jom kita tengok 10 steps of  Korean Skincare:



Credit to onmogul


1. oil based cleanser

Yang ni selalu aku tak pakai pun lagi-lagi kalau kat rumah. Tapi akan guna bila make up. Lepas make up memang wajib pakai ni untuk removed segala make up and kekotoran yang melekat dekat muka.

2. foam cleanser

Ni normally first step aku kalau aku tak pakai make up la kan. Currently using yang honey- bee venom based products. Sedap ja bila lepas cuci muka tu.

3. Exfoliater

Atau scrub muka. Yang ni normally aku guna seminggu 2x ja sebab kalau lebih-lebih nanti kulit hampa akan jadi sensitif dan merah-merah. Scrub muka ni bagus untuk buang sel-sel kulit mati, tak bagi pori-pori tersumbat dan promote pembentukkan sel kulit baru,

4. Toner

Biasanya toner ni pun selalunya aku amik mudah. Basically toner ni penting ya untuk remove  resideus yang tertinggal masa step 1 sampai step 3. Toner pun penting untuk bagi kulit kita bersedia untuk absorp apa yang kita akan pakai on the next step.

5.  Essences

Dulu aku selalu skip toner bila duk pakai essence. Sebab nampak macam textrue sama ja kot. NEHIIII NEHIIII. Jangan repeat kesalahan aku ok. Sebab essence tu most likely a concentrate of liquid nourishes yang provide skin elastic, moisture, kurangkan pigmentasi  dan prevent kedutan dekat muka. I'm so in love with my SKII essence.

6. Serum/ ampoules

Haa ni kira ultimate option la jugak ye. Sebab tu kalau check skin care korean ni macam-macam ada; serum la, ampoules la, boosters la name it. Aku pun kadang-kadang heran nak bubuh bila weiiii. Tapi untuk pengetahuan hampa, biasanya serum ni adalah super concentrated essence yang ada specific target; contoh untuk wrinkles ka pigmentation ka, dewy skin ka.So basically untuk ni hampa boleh apply dekat targeted area ja lah ye.

7. Sheet mask/ sleep mask



Nid an elaboration more on this? I just love sheet masks and sleep masks. I apply sleep mask every nite shifting between sheet mask. Hahahaha.


I don't have time for spa. So this is how i treat myself at home. I freak out whenever my sheet mask supplies decreased.

8. Eye cream

Disebabkan kulit di sekitar bawah mata ada;ah paling nipis dan sensitive, maka this area cepat dehydrate. Sebab tu kdang-kadang bila pakai eye shadow nanti eye shadow tak lekat and then nanti nampak capuk-capuk. So the best way to prevent dark circles and wrinkles dekat area bawah mata tu adalah dengan eye cream. So far aku selalu pakai eye mask, at the time being not using any eye cream sebab non work for me. Do let me know if you have any eye cream that u love, ok?

9. Moisturiser

Yes, yang ni biasanya step ke 4 aku. Hahahaha. Basically untuk moisturiser ni korang kena cari yang sesuai dengan muka korang. For oily skin, u can go for gel based. Kalau yang kulit kering tu boleh go for cream/ lotion based moisturiser. Penting ya untuk pakai moisturiser ni. Even kalau oily skin pun wajib pakai sebab moisturiser will lock the moisture to our skin. Kalau kulit tak cukup moisture it will send the wrong signal to our brain so that it will send a wrong signal to produce more oil to our skin. Paham-paham ja lah bila oily skin ni make up susah nak lekat, pastu jerawat pun cepat ja hinggap. Sebab tu kena pakai moisturiser yang sesuai dengan skin type kita. Macam aku combination oily, so aku prefer yang gel based moisturiser.


Lately, bila nak mentrual memang muka akan cepat break out. Stress gila mak oiii. Cuba bagitau ubat jerawat apa yang sesuai untuk perubahan hormon yang mencanak-canak ni nak oiiii. Dah macam remaja2 pulak duk jerawat sana sini. Yes my remaja time muka susah nak naik jerawats kot.


10. Night cream/Sun protection.

Night cream antara yang fames dalam penjagaan kulit orang korea. It also promote youthful skin and new cell regeneresis gituuu haa.

Untuk sun protection; as we know la kan, UV rays ni memang berbahaya untuk kulit kita. disamping untuk mengelakkan sun burn, ia juga boleh elak dari cancer kulit. 


So hampa punya skin care steps macam mana?
Ada banyak culas macam kami dak?
Lepas ni kami berazam sempena tahun baru ni nak follow step by step yang ada ni supaya skin kami segak helokkk nanti. Stress wei tengok kulit lani duk break out sokmo. Mesti sebab kulit duk oily kadang-kadang tak kena gaya kan.


Disamping tu jangan lupa amik wudhu selalu tau. Baru la muka ada Nurrr. Bukan nur sajat ye...


p/s: So sesapa yang tau eye cream yang best-best sila la rekemen dekat i ya
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS