Hai hampa. Ada yang plan nak ke Selangor and stay dekat area Kajang tak? Kali ni mai kami nak cerita sikit pasal satu homestay; DANISH HOMESTAY ni yang terletak di Taman Puncak Saujana, Kajang. Untuk pengetahuan hampa, owner homestay ni tengah buat PROMO KAW2 punya MURAH wei. Promosi sampai hujung tahun ni serendah RM150 dari RM250 semalam.





DANISH HOMESTAY menyediakan:
° 3 bilik ( 2 queen bed + 2 single bed )
° 2 bilik air
° 2 penghawa dingin (master bedroom + living hall)
° water dispenser (hot + room temperature)
° peti ais
° iron + iron board
° tv 32" + astro njoi
° tuala disediakan
° shampoo + shower cream disediakan
° 2 parking persendirian berbumbung








Dan untuk pengetahuan korang,  DANISH HOMESTAY terletak kira-kira;
UPM 20KM
UNITEN 18KM
KOLEJ KOMUNITI HULU LANGAT 2KM
SEMENYIH 12KM
PUTRAJAYA 26KM
UKM 18KM
UNIKL 25KM
KUALA LUMPUR 30KM
McD 3KM
HOSPITAL KAJANG 5KM
HOSPITAL SERDANG 18KM
GIANT, TESCO
NILAI 32KM
SATE KAJANG HAJI SAMURI 5KM

Sekiranya korang berminat untuk menyewa DANISH HOMESTAY korang boleh la directly book dengan ;

EKIN:

Facebook:




Haihhh...
Baru sompek nak upload psal travelog ke Phuket ya. Seperti yang sedia maklum kami ke Phuket dengan kereta ya.



Tapi macam biasa la kan nak bawak masuk kereta ke sana ada beberapa prosedur yang hampa kena tau. Antaranya kena prepare dokumen seperti geran asal kereta (owner kena ada). Kalau guna kereta aku; nama kat geran nama aku, makna nya aku haruss ada sekali dalam kereta tu. So jangan gatal-gatal nak guna kereta omak kau tapi omak kau tak ikut kau yo.



Lepas prepare semua dokumen tu maka korang cari la kedai yang uruskan untuk buat insuran and uruskan dokumentasi masuk ke dalam tu. Kalau dekat Changloon tu yang aku tau dekat lepas Masjid Changloon tepi hiway tu ada satu, satu lagi lepas traffic light kat Aneka Changloon tu ada satu kedai makan cina belah kiri tu memang ada buat segala urusan mak nenek ni. Nak tukaq duit kat sini pun ok.

Untuk pengetahuan hampa semua; insuran untuk kereta ke Thailand adalah kurang dari RM20 untuk 9 days. Price depends dengan tempat hampa buat ok.

Untuk roadtrip kali ni kami pi 4 family so ada 4 bijik kereta la. And sebab nak urus segala dokumen masuk ke sana, kami gerak dulu ke Changloon one day earlier. Kiranya tengah hari sebelum nak masuk Siam kami da pi setel dulu dah. Malam tu kami tidur umah mak aku ja kt Jitra. So esok pagi tu boleh la kami gerak awai kan dari Jitra. 3 lagi family gerak dari Penang awal pagi tu. Ya lah, nak uruskan dokumentasi tu mau makan masa 1 jam setengah jugak tu. Kalau nak gerak awai, mana kedai bukak lagi kan.

Semua dokumen untuk masuk ke sana kami setelkan siap2 a day before termasuklah borang kemasukkan kat immigration tu. Buat siap-siap senang. Kalau semua nak buat pagi yang nak pitu jawab nya memang delay la korang punya perjalanan. Mana nak isi borang lagi, nak beratur kat immigration depa yang sentiasa ramai tu especially bila time cuti sekolah menjelma. Kami pernah stuck masa Xmas 2015 kat border BKH-Danok for nearly 3 hours untuk beratur and setelkan kemasukkan kereta ke dalam Thailand. Bear in mind, tu pun setelah semua dokumen da prepare one day before tau.


Ni untuk passkan dekat kaunter immigration
Untuk yang ni..sila simpan and jangan hilangkan ye.


So korang yg dari KL kalau nk roadtrip ke Phuket mayb boleh pit stop dekat Jitra or Changloon dulu. Yang nak cari homestay murah kat Jitra boleh tengok sini ya. In Sha Allah murah. Homestay mak aku memang murah2 jek.

So pagi-pagi tu sementara menunggu yang dari Penang sampai ke Bukit Kayu Hitam (BKH) kami pun gerak dulu ke Changloon. Yes as usual breakfast dekat Kedah memang heaven ok especially all those nasi bungkuih!

As usual, masa kat kat border depa memang la kena beratur panjang ye. Berliku-liku. Walaupun diorang da buat tempat immigration baru ya. Stress pun ada nak kena beratur panjang-panjang dengan baby lagi. Tapi nasib baik baby dapat express lane. Wakakakak, untung jugak ada baby ni dapat privilege skit kan. Alhamdulillah masa dekat immigration Danok ni xda la lama mana. Lagipun hari tu Jumaat so maybe yang masuk ke Danok cuma orang Kedah saja. Kalau hari Sabtu In Sha Allah lagi berliku-liku la kena beratur ya.


Welcome to Thailand.


Setel urusan kat immigration, husband aku kena bawak segala dokumen masuk kereta dekat kastam depa pulak. Lepas tu, ok setel boleh masuk sana. Semua documentation yang korang bawak tu simpan elok-elok ya. Sama jugak resit or dokumen yang dapat dari immigration or kastam sana. Sebab nanti masa nak keluaq kena tunjuk semua tu. Kalau tak next trip hampa tak boleh dah bawak masuk kereta hampa.

Lepas da setel, maka next adalah membeli simcard dekat Danok. Ala bersepah-s8epah ja. Sekarang ni da ada simcard untuk tourist kat Thailand. So boleh la beli yang tu. Yang ni aku tak tau berapa sebab suami aku ja beli simcard tu. Aku share data dia buat hotspot ja. Gila vavi laju dari kita punya tenet kat sni. Celcom pun kalah!

So bagi yang bertanya aku guna waze ja boleh tak? Aku rsa ok ja kalau guna waze sebab tenet depa kat ceruk-ceruk pun stil ok tak macam kat Malaysia ni.

Lepas da dapat simcard, maka kami pun makan-makan dulu di sekitar Danok. Ala breakfast pagi tadi tu dah hadam sebab penat duk menunggu urusan kat immigration n custom sebelum tu.

As usual la kan, kat Danok tu memang panas ye. Peluh keti tu biasa. And aku pun da biasa dengan cuaca panas gila bab kt Thailand tu sebab Jitra tu pun memang da iklim sana dah..

Untuk routes ke Phuket dari Danok,

Danok --> Patthalung --> Trang ---> Krabi -- > Phang -Nga --> Phuket 

Lepas ja makan dekat Danok around pukul 11 macam tu; kami pun meneruskan perjalanan ke Phuket.

Nanti kita sambung lagi ya noks. Mak da penat taip panjang-panjang. Kang panjang-panjang aku bebel hampa boring pulak kan...



GA Winner

in , by Alia Farhan, 8:29 PM
Hai hampa. Sory for the late update. Biasa la kan. Kelam kabut skit awal-awal weekdays ni.
So sperti yang dijanjikan..kami nak umumkan pemenang utk GA kami yang lepas ya.


Sebelum tu, kami nak ucapkan thanks kepada yg sudi join ya. Berikut nama mengikut urutan yang join GA ni ya. Keputusan /pemilihan pemenang GA ni mengikut number urutan contestant .

  1. Nisha
  2. Najwa Zahid
  3. Siti Nurfauzani
  4. Princess Serra
  5. Raizah Halisah
  6. Cik Capucchino Latte
  7. Sheila Adziz
  8. Azieta Adam
  9. Kak Yong
  10. Zafirah Nazri
  11. Sis Gee
  12. Siti Awadah
  13. Rodiah Amir
  14. Syah Banu
  15. Yatie Owner
  16. Shikin Razali
  17. Pokcik Blogger
  18. Najiah Shaharom
  19. S.K
  20. Hani Fadhlina
  21. Syuhada Salleh
  22. Dya Bunga
  23. Hernee Nazir
  24. Nufaz
  25. Radhia Razali
  26. Noor Najwa
  27. Maya
  28. Azman Arshad
  29. Kin Naz
  30. Atiqah Amelya
  31. Nysa Chubby
  32. Mas_Fvome
  33. Syahidah Napisah
  34. Nur Raihanah
  35. Syafyqah Azry
  36. Thezofiroh
  37. Farhanna Jafri
  38. Nurulatika Yunus
  39. Asmafiqah
  40. Asyiqin
  41. Nieyl
  42. Ombak Bergigi
  43. Mialiana
  44. Permata Biru
  45. Atiah
  46. Haslina Kasbullah
  47. Nur Musfirah
  48. Nurul Farhana
  49. Mas Zull
KEPUTUSAN:


No 33 ( Syahidah Napisah)

No 20 (Hani Fadhlina)

Kepada pemenang-pemenang, sila emailkan details anda kepada saya di;

aliafarhansaid@gmail.com

Kepada yang tak berjaya, In Sha Allah soon akan ada lagi GA. 

STAY TUNE NA.

Once again thanks kepada yang sudi join😘😘😘





Hai hampa semua. Sehat ke tu? Kali ni kami nak review sikit psai eye shadow palette kegemaran kami from Tarte.


I like the size of this palette. Senang nak bawak travel uolls.



The colors😍😍😍



Senang nak masuk dengan tema make up yg i suka..natural & timeless make up look



I like how they formulated it. Free from parabens, mineral oil, phthalates, triclosan , sodium lauryl sulfate & gluten. Yeah all those ingredients cam lead to some health problem.


The swatch ; from Left to Right :
Drive | stylin | boss | hype | crisp | dominate



So can you guess which colors I'd used?


Me using :

Drive | crisp | dominate

Overall, I must say I really love this Tarte mini eyeshadow palette. 

Easy to bring along when travel; look at the size pls.

Where to buy?

Sephora

And how much it cost?

RM95



Soon, I'm going to review another mini eye shadow pallete...so stay tune ok! 
πŸ’žπŸ’žπŸ’žπŸ’žπŸ’ž


Giveaway by Alia Farhan

in , by Alia Farhan, 1:08 AM

Hai hampa.
Kali ni nak share skit rezeki dengan hampa yang baca blog ni....

Jom mai join giveaway dari kami ni



Hampa cuma perlu :

*paste kan entry ni dekat blog hampa 


* follow @aliafarhan


* follow @scandi_scandu

* komen DONE dengan paste entry hampa na.

GA ni akan berakhir  30 September

DUA Pemenang akan diumumkan 1 October

Pemilihan pemenang menggunakan Random.org



Thank you.

πŸ’‹πŸ’‹πŸ’‹




Ya..seperti yang aku cakap before this. Aku ada amik job make up bertunang untuk rakan & adik blogger aku iaitu si Manis Miamor Zafirah. Untuk make up bertunang ni Zaf request nak natural look.

Kiranya timeless look gitu haaa. Jom tengok pic Cik Miamor Zafirah kita.


Gorjes tak cik adik kita sorang ni?


Alhamdulillah senang nak make up muka Miamor Zafirah ni sebab kulit dia memang sedia cantik and flawless. Macam kulit baby pun ada. Eii geram. Rasa nak cubit-cubit macam duk cubit Ecah.


Alhamdulillah. Yang penting tuan empunya badan puas hati dengan make up i kan.

Hampa yang duk kat Penang and sekitarnya  kalau nak kita make up kan untuk dinner ka, bertunang or any special event boleh la directly whatsapp ya.

0133363775





© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS