Introducing....

by Alia Farhan, 10:31 PM

Our second bundle of joy.
A baby girl.

Both mom n baby in a good health.



Kali ni nak cerita skit makanan favourite masa duk kat Melaka sana. Ye lah walaupun duk Melaka kan, tapi tempat belajar aku UniKL MICET tu dekat-dekat sempadan dengan Nismilan haa. So aku ni memang berhantu and berahi skit ngan masakan Nismilan ni haa. Lagi berapi lagi berhantu gitu haaa.

First time rasa Masak Tempoyak Pucuk Kayu ni masa bulan puasa, masa tu pi ke PaRam kt Tampin tu. Ya ampun, sedapnya lahai. Meleleh bhai meleleh. Masak lemak tempoyak orang Kedah tak kick macam masak lemak tempoyak Nismilan ni. Sebab tu aku duk kat sana asyik bedai masak lemak cili padi yo.

Mengikut kata-kata kawan-kawan aku yang berasal dari Nismilan, masak tempoyak pucuk kayu ni sebenarnya guna macam-macam jenis daun kayu. Pucuk ubi , sekentut, daun kunyit, daun pegaga, daun cekur , dan macam-macam jenis daun lagi la. Aku pun tak terlist kan oi. Tapi untuk kali ni, aku cuma guna apa yang ada kat urban garden angah aku ja,pucuk ubi, daun kunyit, daun pegaga and daun cekur ja. Itu pun dah penat nak rincik daun tu halus-halus. Kalau orang Nismilan tengok mesti cakap eeeeiiii apohal kasa bonar daun ekau ni yo? hahaha. Ok la dari takdak kanπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚


Nampak macam susah nak buat, tapi percaya lah tak susah pun. Cuma kalau kau pemalas dan tak suka renyah-renyah nak rincik halus-halus segala daun ni, memang kau akan cakap eeeiii susahnya. Macam mak aku dia tak koser nak rincik halus-halus so awal-awal lagi dia da passing suruh aku buek kijo yang renyah-renyah gini ( ya kat rumah tu, keja yang renyah-renyah semua depa passkan kat aku; contoh buat begedil yang renyah pun semua passkan kat aku..dengan alasan aku buat sedap lagi!)

Ok lah, jom la kita tengok bahan-bahan and cara-cara dia ya.

Bahan-bahan:
* pucuk ubi 
* daun kunyit
* daun pegaga
* daun cekur
* petai (wajib ada, xda tak kick oi)
* 2 ketul kunyit hidup
* 20 biji cabai melaka 
* 8 biji bawang merah
* 3 biji bawang merah
* santan sekotak
* asam gelugor 3 keping
* tempoyak 4 sudu besar
* garam 
*ajinomoto skit je
* gula

Cara-cara:

1. Rincik halus-halus segala daun mak nenek tu.
2. Blend kesemua kunyit hidup, cabai melaka , bawang merah dan bawang besar.
3. Panaskan bahan-bahan yang yang diblend tadi dan masukkan daun-daun pucuk kayu.
4. Masukkan air dan santan, kacau -kacau jangan sampai pecah minyak ya dan jangan lupa masukkan asam gelugor.
5. Then masukkan tempoyak 4 sudu besar dan kacau sampai pekat.
6. Perasakan dengan garam, gula dan aji (agak2 balance dengan rasa tempoyak n pedas cabai melaka tu)
7. Then last sekali masukkan petai. Kacau-kacau jap then tutup api. 

Aku suka aku punya masak tempoyak ni tak pekat and tak cair sangat sebab nanti yang ni kalau tak habis makan boleh simpan dalam peti sejuk ya. Bila nak makan keluarkan and panaskan. Bila selalu panaskan nanti lama-lama makin pekat and umphh tau. 


Dah menyesal pulak tengok gambar ni. Elok-elok warded tengok gambar ni telan ja lah ayaq lioq tu. Sob sob



Okla straight to the point nak share resipi sotong steam limau / lemon ya. Resipi ni sebenarnya senang sangat-sangat tau. Pejam mata pun boleh buat.


Sotong steam limau / lemon


Bahan-bahan:
* 5 ekor sotong dikelar-kelar
* bawang putih 7 ulas (crush-aku guna Tefal Manual chopper ja)
* cabai melaka 8 biji(crush-aku guna Tefal Manual chopper ja)
* air pati limau kasturi/ nipis( siam mari) -2 sudu besar
* namfla (2 sudu besar)
* ajinamoto ( sikit je)
* gula ( 2 sudu besar)
* daun ketumbar / corriander

Cara-caranya:
1. Panaskan 1 cawan air dan biarkan menggelegak dan masukkan air pati limau.
2. Masukkan namfla, pak aji dan gula. Lepas tu agak kuah da pekat masukkan pulak garlic and cabai melaka yang da crushed tadi.
3. Biarkan menggelegak and rasa apa yang kurang, kalau kurang masa sila letakkan lagi air pati limau tu..kalau kurang masin masukkan namfla klau manis x rsa masukkan gula. 
4. Bila kuah da pekat masukkan sotong and masak kejap. Actually dalam 2 3 minit pun sotong tu da masak.
5. Keluarkan sotong da masukkan dalam pinggan and kuah tadi masak lagi sampai pekat and tinggal skit ja (air sotong kan keluar bila da masukkan sotong tadi). So aku suka kuah steam limau aku pekat, so aku biarkan mnggelegak sampai kuah tu tinggal skit.
6. Kuah da tinggal skit maka tuang ja terus atas sotong. And letak la daun ketumbar / corriander as hiasan kat atas tu.
7. Da siap makan panas-panas memang marvellous. 

Kuah tu siap nak berhirup lagi. Aku la tu. Memang addicted betul dengan makanan2 siam ni. Mana nak lari kalau da ada darah-darah situ gak.

Apa pun selamat mencuba ya.

New puff pizza from Dominos

by Alia Farhan, 8:58 PM

Ahad lepas masa papa Adriana balik ke Jitra, tekak aku ngengada nak makan Dominos Pizza, ala pizza puff yang baru tu. As usual la kan mesti aku nak yang classified chicken tu. 

Aku kan suka yang ala-ala puff ni kalau p bakery ka apa ka. So i was kinda excited at first. 

Sekali bila rasa, ermmmmm. So so ja lah. I think I prefer the thin crust one lagi kot. Yang ni crust dia macam ada layer puff tu macam not nicely baked. So macam mana ek nak cakap? Maybe yang dekat branch sini buat mcm tak berapa sedap kot. Tapi tu la, rasa dia agak tak menepati citarasa tekak aku. So kesimpulan dia kalau Dominos ni memang aku prefer yang thin crust ja. As usual memang classified chicken ja lah pilihan hatiku!

Korang dah rasa ke the new Dominos Pizza ni?

No matter what....

by Alia Farhan, 9:06 PM

Time2 kita rasa down ni ada lagi yang nk mengdown kan kita. Tak kira la yang rapat dengan kita atau tak.

Rasa macam kadang-kadang da immune pun ada. Tapi bila time-time down ni bukan kata-kata macam tu yang kita nak dengar tapi more towards encourage. Rasanya dari dulu-dulu lagi asyik dengar ayat-ayat negative. Sebab tu kadang-kadang aku malas! Sebab aku malas nak buat dosa. Malas nak serabutkan kepala hotak!

Yes...sampai satu saat aku jadi malas!
Kenapa la tegar sangat mulut tu berkata-kata tanpa pikirkan orang lain. Lagi-lagi di kala orang tengah down!


Manusia ooo manusia!
Tak kira la siapa pun engkau...apa pangkat engkau. Be considerate in your words! You'll never know how much the pain someone be holding for so long!


Baru-baru ni 11-11-16 pakat-pakat kecoh gila kat Facebook, everyone go crazy over Lazada Online Revolution Flash Sale!
Yes tempias dia pi la jugak kat aku ni ha. 


Eksaited bukan main lagi haa bila macam-macam tengah SALES. Haiyooo. Ya Allah, rambang mata oi. Nak sales apa, periuk? action camera? tripod? eh macam-macam sales la ada wei. Sakit hati la jugak kan. Ye lah, nak kena berjimat sebab ada si kecil yang nak keluar soon kan. Tapi of coz la bila tengok barang-barang yang offer tu akan jadi rambang mata jugak. Lagi-lagi part barang-barang baby boo tu. Haihhh


So korang sila SAVE THE DATE ya! Jumaat ni BLACK FRIDAY pulak dah! Dia buat lagi haaa. Marilah kita berhuhu.
Sales dekat LAZADA bermula dari 11-11 hingga 12-12 ye korang!


Box of Joy from LAZADA!
Bila dapat ja parcel ni dari Lazada terus eksaited sangat. Dengan pantas masuk dalam rumah terus UNBOXING tau. Super excited sebab semuanya yang dapat tu semua best-best. Gila tak best macam ni?

Yang TEFAL manual chopper tu dah selamat rasmikan untuk kegunaan di dapur. Memang serius memudahkan ya.


Korang yang nak dapatkan manual chopper tu boleh dapatkan di SINI ya.

Antara yang best jugak dalam box of joy tu Longitech Speaker.


Best sebab Longitech Speaker ni boleh connect dengan smart phone by bluetooth ja. Sound pun best. Dapat ni aku terus berlagak gila dengan laki aku, ye lah selama ni bukan main lagi berlagak dia memekak dengan speaker dia tu pasang youtube. Eleh, aku pun ada lah!

Korang yang berminat nak dapatkan Longitech Speaker ni boleh click SINI ya.


Bagi peminat Nescafe, Nescafe White Coffee Pandan ni memang ada umphhh. Aku yang rasa one sip ni pun rasa sedap. Ye lah, aku kan mengandung so kena kurangkan intake caffein aku. Takut nanti hb low pulak. Masa bancuh kat laki aku tu sempat la rasa satu sip. Tapi serius sedap gak la. Korang die hard fan Nescafe wajib try ya, and boleh click kat SINI ya untuk purchase.


Nampak tak dalam parcel yang aku dapat kat atas ada dapat beg Ola Bola kan? Haa, kalau korang nak gak beg tu boleh la purchase kat lazada dengan pembelian seperti dalam gambar ni. Beg Ola Bola ni da selamat dah guna untuk letak barang-barang berpantang aku untuk balik ke Jitra. Korang yang nak beli Milo and nak dapatkan beg Ola Bola ni, boleh la click kat SINI ya.


Apapun, aku ucapkan selamat bershopping untuk korang semua di LAZADA!






© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS