Ni tips utk kt Aus la ye. Tempat lain aku tak tau.
Kalau jnis perut Melayu dewata raya mcm aku ni bawak la food packs from Brahim, sos peket2 kecik yg dpt masa tapau kepsi tu. Kalau nak bawak sambai tumis bilis ka haapaaa kaaa...boleh tapi make sure guna hot press sealer. Jangan ikat getah bodoh tu, alamat dia bodoh2 ja immigration dia lempaq ke dalam tong sampah.

Untuk makan-makanan yang nak bawak dari Malaysia macam beras tu ka elok la bwak 1kg dulu habuan 1st day sebab tak sempat ke kedai diorang mcm Coles ka Woolworth ka apa ka untuk grocerries. Kalau habis boleh beli ja kat kedai-kedai yng cakap tadi. Sebab harga kat Coles tu tak la mahal mana sangat. Cuma jangan la gataiiio convert! And make sure korang letak dalam satu lugage ya kena check in ya. So bila diorang nak check senang, bukak ja lugage yang ada makanan tu. And one more thing jangan tersilap bawak any food in hand carry lugage tau. Silap2 kena FINE minimum AUD300 tau. Sila la convert berapa ya!


Satu lugage ni penuh dengan stok mkanan ja tau! Lupa nak snap gmbaq lugage penuh dengan makanan hari tu. Hahahah


And nak lagi senang, DECLARE everything yang hampa bawak. Kat Aus xleh bawak daging,or hasil tenusu ya. Tapi kalau FM anak tu ada pengecualian la ya. And paling bagus silalah buat check list makanan korang bawak tu dalam EXCEL SHEET ya. Aku passkan kertas checklist tu ja untuk dia check. Siap dia kata DIS IS GOOD MEM, have a good daiii in Perth. Thank you mem.
Wahh kembang gitewwww. Pendek kata declare la semua yg hampa bawak tuuuu.

Kat sana pun masak yang simple2 ja. Macam ikan bilis tu da goreng ranggup2 da kat sini and sealkan guna hot sealer ya bagi nampak semenggah. Sama jugak dengan kuah sambai tumis tu. Mama yg wat kan utk bagi tahan lama. Teloq, udang salad n timun tu beli kat Coles ja.

Ni beli kat Coles gak . Udang tu 1 bekas tu 6dolar ja bhai. Barramundi (siakap ) fillet yg bapak besaq tu cuma 6 dollar gak! Beras pun 2 dolar plus ja kat sana. Siap 2nd day tu beli lobster harga 19.9 Aud saja. Balik kukus2 makan ngn nasik goreng. Perghhh nikmat tauuu!

Kalau agak pemalas nak bawak lugage makanan. Korang boleh la beli mkanan mcm ni kt Coles. 5 dolar saja u olls. Boleh heat kan guna microwave ja.


So ni la serba sikit tips dari aku untuk bawak bahan memasak ke Aussie ya. Kat negara lain ada ja aku baca diorg bawak frozen food dari sini letak dalam cooler bag and seal betul-betul. Kat sana just panaskan ja. Sebab tu la aku takleh tinggai rice cooker aku tu. Sebab jenis perut melayu ni kadang-kadang nak jugakkk nasikkk oiii. Lagipun dapat gak berjimat while travelling. Tips ni apply kat those yang ada sedikit kerajinan n berniat nak sepp bajet la. Lagipun masa kt WA hari tu kami banyak travel ke  side South Western Aus kat sana susah skit la nak dapat halal food. Larat ke nak makan fish n chip hari2? Sebab tu la masak gak. Tak la penat pun sebab sejuk kan kat sana. Lagipun bawak rice cooker ni best gak, sejuk2 boleh masak meggi n makan ramai-ramai woo. Sedap berebut-rebut makan meggi masa msa sejuk-sejuk tu.

Oklah, nanti kita share lagi ya tips and travelogue aku tu ya. Ni duk demam plak dah. Naik2 flight terus demam! Apakah! Ewahhh.






Stay tune for my post about my Perth trip!

Salam hai.

Quick update!
Sekarang ni dekat Albany, Western Australia. Same time as Msia kalau western side of Aus ni. Kat sini pukul 5.30 da nak gelap. So the nite life start earlier. Sekarang pun rasa mcm dah malam gila walhal baru kul 7.48pm. Dah terikut dengan Ausie kot malam ja chillex kat umah (tempat kitaorang stay)

So kali ni nak cerita tips travel skit walaupun tak la terer sangat nak bagi tips kan. Ehhh.



Sebenarnya ni boleh dikatakan long hours flight untuk Adriana. Setakat Penang-KL tu 45 minutes ja apa la sangat kan. So this is what we need to consider bila travel with kid(s) ni.



Bila travel with kid(s) ni yang paling penting kita kena paham tabiat semula jadi anak kita sendiri. Jenis reti duk diam ke tak..jenis hyper ka..jenis suka lena ka...jenis tak reti duk diam ka jenis melasak ka jenis macam mana...tak tau???haaaiii anak sendiri pun tak tau kaaa??? Macam aku, Adriana ni memang jenis akan cepat menggelupur. Nasib time mai ke Perth hari tu dia lena dekat 3 hrs. So another 2 hrs plus tu takkan nak expect dia bersopan santun kan. Mesti la ada menggelupur dia tu. So untuk long hours flight, Perth ni dah cukup ok la tak lama sangat dia nak menggelupur kat dalam tu.

Second, kalau korang ni jenis kaki panjang  ( laki aku la tuuu)...panjang sangat orang nya (sebab tu la aku suka dia...sebab tinggi..hahahha) . So flight2 yang sempit tak la aku sajes. Kesian kot. P KK dr Penang pun 2 n half hrs pun aku rasa kesian kt dia bila tengok dia tak selesa naik AA.

Ketiga, condition korang. Macam aku mengandung ni memang la kan nak keselesaan. Keselesaan tu penting bagi aku. Ruang kaki untuk bagi kaki aku gerak2 pun kena la luas jarak dia dengan seat kat depan tu.

Dan sebab tu jugak la untuk trip ke Perth kali ni aku amik Malindo sebab adik aku cakap memang Malindo punya seat lebih besar skit dari AA. Siap jarak dengan seat depan pun luas. Yang paling penting , free entertainment kat atas tu, free meal and free lugage 30 kg ( sebab tu releks ja aku hangkut 1 lugage utk ration n rice cooker saja). So i trust my brother yg memang dalam aviation industry. Thanks adik sebab rekemen Malindo (walaupun ada skit slack utk trip kali ni). Lagipun time aku nak beli tiket ni tiket AA n Malindo pun tak jauh sgt beza dia...dalam seratus hingget mcm tu saja.

Kepada korang yang nk cari tiket flight murah boleh check website skyscanner ya. Kat situ dia ada wat comparison harga airlines mana yang murah. Bukan setakat AA , Malindo ja ada...MAS ka jetstar ka semua ada tau. So pandai-pandai la korang ya. Bagi yang travel solo or tak bawak anak ka maybe boleh cari tiket AA masa promo.

Pendek kata, ikut selera korang and needs korang yang nak travel time tu macam mana. Kalau aku memang kalau boleh nak naik Malaysia Airlines. Tengok nanti2 ada rezeki lebih mesti nak support airlines negara tercinta.

Nanti2 la kita cerita travel tips yang lain pulak ya. Sejuk2 ni rasa nak makan meggi ja lagi. Ehhh dunt worry. Kita wat yang healthy version of meggi ya.

Len kali kita update travel tips : memasak masa travel pulak ya. Stay tune.




Hoi takde keja ka

in , by Alia Farhan, 9:15 AM

Hoi!!! 
Dah takdak reja ka sampai nk menjual resit bodoh gini haa.

Ingat Allah ya dik, kepada penjual resit pelesu lagu ni sila lah insap ya. Tak perlu kot wat menda2 terkutuk mcam ni. Lately ni banyak betul dengar customers kencing seller. Macam-macam lah sekarang ni. Please la, dapat apa menipu orang macam ni? Seronok ka? Berkat ke hidup and aman ka hidup macam tu?

***bagi seller semua , make sure check dulu every transaction before hntaq barang ya. Sekarang ni macam-macam kan. Kita pun kena be extra careful ya.

Love from Perth
~always a traveller~




Always a traveler

in , , by Alia Farhan, 7:25 AM

currently I'm here with my lil family.
will blog about my Perth travelog soon once i get back from my trip soon.


From,
Alia
Always the traveler at heart

Burger pilihan hati

in , by Alia Farhan, 6:45 AM
Datang la burger canggih macam mana pun. Burger bakaq ka, grilled burger ka...kfc zinger burger ka...Carls Jr ka mekdi ka.....


Tetapppppp

Burger niii jugak pilihan hatiku


Dinner malam ni. Burger ayam special.


Mama dia seketul. Dia pun seketul. Habis budak ni belasah tau. 

Alhamdulillah rezeki malam ni. Mama dia tak daya nak masak la lagi-lagi esok dah nak pi ke kl dah. Awal-awal lagi kitchen closed. Hahhahaha. Pemalas betul cerita dia.

Korang punya fav burger macam mana pulak?






© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS