Haiiiii.
Berbuka dengan apa hari ni???
Hari ni kami sekeluarga buka puasa dengan ayam goreng berlado , air asam kaki ayam, ulam n sambal belacan ja. Simple-simple ja. Sesuai la dengan tekak sekarang ni nak yang masam-masam n pedas-pedas sekarang ni.

Ok kali ni meh nak share resipi air asam kaki ayam. Bagi penggemar kaki ayam, boleh cuba resipi ni. Bagi yang tak gemar n duk eeeiiii eeeiiii tu boleh skip baca resipi ni. Hikhik.


Bahan-bahan:

* kaki ayam
* cili padi (8 biji. Potong nipis)
* tomato (aku guna yg besar tu sebijik terus. Potong nipis-nipis)
* daun ketumbar (hiris macam biasa)
* limau kasturi( 3 biji)
* bunga kantan ( separuh ja guna)
* serai ( 1 batang)
* cuka ( 2 sudu makan)
* namfla ( 1.5 sudu makan)
* ajinomoto ( ujung sudu kecil)
* gula ( 2 sudu besar)

Cara-caranya:

1. Rebus ayam bersama 5 ulas bawang putih dan halia dan tak lupa juga garam. Aku rebus lama, memang sampai kaki tu kembang and air tu kering jugak la.
2. Dalam bekas lain, masukkan kesemua bahan-bahan di atas kecuali kaki ayam dan satu kan dengan segala perencah mak nenek.
3. Bila bahan-bahan air asam da bersatu, masukkan ke dalam bekas yang berisi kaki ayam dan air rebusan kaki ayam (air rebusan tu skit ja tau, jangan lebih2.)
4. Satukan kesemua and biar mesra bahan-bahan air asam dengan kuah rebusan kaki ayam. Rasa mana yang patut, balance kan rasa. Macam bulan puasa ni pandai-pandai la korang ya.
5. Hidangkan dalam pinggan lain.
6. Siap dan boleh standby untuk dihidangkan masa berbuka nanti.

Apa pun selamat mencuba ya. Kalau try tak sedap tu, pandai-pandai la adjust bahan rencah dia tu. Macam tekak siam aku ni memang suka pedas, masam n manis2 skit. So memang ketiga-tiga rasa ni aku balance kan.

Ok lah,nak p melayan anak n laki den jap.



Hai bulan-bulan puasa ni kadang-kadang buntu gak kan nak masak apa. Kadang-kadang selera nak yang simple-simple ja kan.

Macam aku sekarang ni la,silap makan memang uwek2 la jawabnya. Pastu menyesal ja rasa. *dugaan ibu mengandung wei*
**lap air mata berkoyan-koyan**

So kali ni nak share masakan mama aku yang memang fav kitaorang adik beradik. Tak lain tak bukan Ikan Masak Jeruk.

Simple tapi menyelerakan.

Bahan-bahan:

Ikan yang da digoreng.
Biji sawi
Bawang besar ( potong kasar)
Bawang putih ( seulas belah 2 atau 3 ja)
Cili padi /cili besar ( potong kasar)
Biji sawi
Serbuk kunyit
Cuka (5 sudu besar)
Garam (secukup rasa)
Gula (secukup rasa)

***bahan-bahan macam bawang besar, bawang putih dan cili padi tu lagi banyak lagi sedap tau.

Cara-cara:

1.Panaskan minyak. Masukan bawang merah, putih dan biji sawi. Biar hingga kekuningan.

2. Masukkan air, cuka, air dan gula. Tunggu hingga mendidih.

3. Masukkan ikan goreng dan cili padi/ merah. Biarkan 5 minit. Masukkan garam. Balancekan rasa masin, manis & masam.

4. Dah siap.


Ikan masak jeruk ni kalau wat malam hari, makan esoknya tu best gila sebab rasa da sebati and masuk ke dalam ikan goreng tu.

Mama aku cakap ni makanan orang dulu-dulu. Orang dulu kalau ikan goreng tak abih diorang akan wat masak jeruk ni sebab masak macam ni akan tahan. Ya lah preserve dengan cuka kan. Zaman dulu mana ada peti ais nok. Makan time sahur pun cara noks.

Apapun selamat mencuba ya.

Yeayyy...
Baru-baru ni dapar watermark comel dari Cik Ash


Comel kannnn.

Terima kasih kepada Cik Ash kita. Bagi yang berminat nak dapatkan watermark comel macam ni boleh la terjah blog Cik Ash kita ya. Harga In Sha Allah dijamin puas hati.

Kepada Cik Ash, semoga murab lagi rezeki Cik Ash lepas ni.


Salam Ramadan 2016

by Alia Farhan, 2:33 AM

Walaupun da masuk hari kedua berpuasa, tetap jugak nak ucapkan selamat menyambut Ramadan 2016. Semoga kita dapat gunakan bulan yang baik ni untuk berbuat baik sesama kita.

Sama-sama jaga hati, jaga mata dan tak lupa juga jaga mulut. Berpuasa bukan setakat tahan dari tak makan ja, tapi kena tahan segala-galanya.

Salam Ramadan Al Mubarak.
Hai. Macam tak caya ja lusa da nak sambut puasa. Hampa semua da beli ka barang-barang nak sambut puasa?

Preparation awal nak sambut puasa tu penting supaya nanti tu xdakla kelam kabut kan. Aku pun baru semalam habis shopping beli barang-barang untuk memasak time puasa nanti. Diharap kesihatan memuaskan la untuk masak dan berpuasa nanti.

So meh tengok list wajib ada setiap kali Ramadhan untuk aku. List ni more kepada penyediaan sahur / soq la orang kata sebab time tu tekak bukan boleh makan hat heavy-heavy sangat. Kadang-kadang suka yang simple-simple ja. Ni kalau tengok pola pemakanan aku dan laki aku la kan. Orang lain den tak pasti la. Tapi jom aku listkan apa yang wajib kami restock setiap kali nak sambut Ramadhan

1) Sardin dalam tin


Pilihan hati da tentu la King Cup. Dari dulu mai lagi suka King Cup. Tapi sardin lani mak aihhh mahainyaaaa.

2) Ikan bilis.


Ni memang senang sangat, ada dia goreng garing buh bawang and cili padi setel!

3) Teloq


Nak buat nasik goreng ka, teloq dadar ka teloq goreng kicap ka apa ka yang simple time soq ni antara yg paling simple.

4) Ikan masin.


Layan oiii goreng pagi2 buta ikan masin ni. Terus dari takdak mood nk makan, mood memuncak2 duk mai.

5) Teloq masin


Wajib ada! And wajib kena makan setiap kali bulan posa.

6) Kentang


Goreng dia buh dalam ikan bilis pun layannnn.

7) Ikan perkasam.


Orang kedah tak makan ni time soq memang pelik kot. Oh btw, laki mak tak makan ikan perkasam. Ntah hapa-hapa ntah orang tua tu. Hilang nikmat hidup.

Bila da lengkap benda-benda ni ada dalam peti ais baru rasa seronok ja nak sambut Ramadhan. Semangat nak masak time soq n berbuka bagai.

Kepada kaum Mulimin dan Muslimat, selamat menyambut Ramadhan Al Mubarak. Jom sama2 kita kejar pahala di bulan yg mulia dan penuh barokah ni.
Akhir kata, tingkatkan ibadah, kurangkan mulut laser dan cakap bila perlu ja. Selamat beramal.

posted from Bloggeroid

Hi

in , by Alia Farhan, 2:37 AM

How are u in there baby????

Mama hope u'r in a good condition.
Love u to d bits bebehhhh......

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS