Kalau based on Adriana hari tu memang betul la ikut kaedah ni.
Ni kaedah kalender Cina. Boleh

So lepas ni boleh pulun untuk baby boboi pulak la kan.

Hihihi.

posted from Bloggeroid

Hai korang.

Kali ni meh nak share skit tip jimat nak beli bahan rumah. Ya lah sekarang ni apa-apa pun kena jimat noks. Tak jimat nanti Najib murka macam mana nok. Jenuh nak ngadap Kak Mah seumor hidup! Bahaha

Ok tips yang pertama , yang ni untuk detergent baju hampa. Hampa suka beli yang macam mana? Beli yang biasa ka then beli softner asing ka macam mana?
Aku dulu memang suka beli detergent yang murah and then beli softner downy yang hitam Mystique tu in fact sampai sekarang aku stil suka yang tu untuk rendam tudung-tudung aku.
Tapi sekarang ni aku lebih prefer detergent yang sekali dengan softner. Macam fab ni.


Suka sangat-sangat bau dia. Kadang-kadang sental toilet pun pakai ni. Apa de hal kan. Bau wangi. TETAPI meh aku nak SHARE sikit, kadang-kadang cuba check untuk size yang kecik tu and then compare kan berat yang besar dengan harga. Macam lani untuk Fab Downy dan Fab yang bau lain-lain tu harga dia untuk 800g RM4.50. And untuk 2.3kg harga dia RM13.90. So mana yang sebenarnya lebih untung? Cepat-cepat kira dalam otak tu. Biasa kita akan set kan dalam otak kita beli yang besar lebih jimat. Tapi tak semua macam tu ya. Sebab tu otak kena cepat2 calculate time nak beli tu.

Kalau based on calculation aku,
Peket kecik= 800g × 3 pek=2400g= RM4.50×3=RM13.50
Peket besar=2300g= RM13.90

STILL HAMPA UNTUNG RM0.40 DAN 100G. SAPA NAK BAGI WOI?

Next pulak.

Untuk body bath, ada yang tiap2 bulan angkut botol yang berbeza2 ka?
Macam aku memang suka konsep refill ja. Agak nampak tinggal suku memang aku akan topup ( sama jenis la)


Ni antara brand yang aku suka Palmolive. Tapi sekarang sejak2 buat sabun homemade sendiri lambat betul body shampoo aku nak habis. Memang aku jenis banyak body shampoo sebenarnya. Sebab tu prefer beli sekali dalam botol and then bila da luak aku topup ja. Bau main rotate2 sebab suka bau yabg berbeza2 ikut mood aku.

Tu cerita bab bahan mandian and bahan basuh baju. Macam mana yang part stock makanan pulak?

Aku bet semua kalau beli bahan makanan suka beli yang size besaq kan. Sama la macam aku. Beli rempah kunyit nah haiii amik yang macam nak meniaga. Walhal bukan hari2 pun goreng ikan or ayam. Bila dah lama sangat buka ( even da ikat getah or simpan dalam bekas) lama kelamaan percayalah rosak jugak rempah2 yang dibeli tu. Habih la bubuk2 mak nenek tu mai. Sayang oi...

Sekarang ni aku da bijak dah skit. Beli ja size yang patut padan sebab size kunyit adabi yang paling kecik tu pun berbulan2 nak abih. Kalau besaq makan tahun la jawabnya. Point is dont be bodoh to buy beyond ur usage. LESSON LEARNT OK! or else kena duk de clutter kitchen sokmo lepas 4 5 bulan sekali kan.


Beli ja kecik macam ni. Pastikan Adabi...
Melazatkan adabi menyelerakan. Mengandungi pelbagai rempah melazatkan kari dan kuah.heyyy.

Termelalut pulak.

Oklah tu ja tips untuk hari ni. Len kali aku share lagi na.

posted from Bloggeroid

Merap kat husband

in , by Alia Farhan, 6:38 AM
Semalam masa petang kan aku macam demam2 kora sikit.
Sat demam sat ok kekdahnya.

Maka dengan galakbya merap la kat husband. Dah tu mesti la aku merap kat husband aku. Takkan nak p merap kat laki org kot.

Kol tanya tengok2 dia memang duk tengok reja dia kat Bayan Baru.
Yahooooo!!!!

Apa lagi....


Metallic cheeze satu dari Rockstarz Burger. Kalau nak tau lanjut pasal Rockstarz Burger boleh tengok kat SINI ok.

Sedap oi.
Memang tak share dah. Semawa dia pun dia xnak. Dia duk sedap makan nasik goreng yang aku wat. Sedap la aku makan sorg2 burger tu.

Tenkiu en suami.

posted from Bloggeroid

Hi assalamualaikum

Korang apa cer?
Sehat dak?
Weekend ni apa plan korang?
Kalau takdak plan apa2 lagi jom nak ajak hampa semua p ke grand opening kat Malvita Penang.



Kalau hampa blur kat mana Malvita ni...hampa tau dak Mydin Mall yang baru bukak tu? Dia opposite ja Mydin tepi Shell tu. Ada bangunan baru kat situ. Haaa kat situ la tau!

Jom kita usha-usha apa yang best kat Malvita Penang ni.



Penang Exclusive Muslimah Fashion Hub dimana puluhan brands terbaik dan top akan berada dibawah satu bumbung. Konsep butik yang exclusive di Pulau Pinang dengan harga yang berpatutan. .
.
Apa tunggu lagi, mark up your calender ok?! .
.
19 DECEMBER 2015
⏰ 10 pagi - 9 malam
Malvita Penang
.
Antara brands hebat ialah :
Adleenur
Adora.co
Alhumaira Contemporary
Ashh&Annas
Ammara Official
Anggun Zara
Arricia Core
Bymawaddahizzati
Bynuramirah
Cattleya
Chentaqaseh
Clarameeca
Claseekha
Dewi Anggun Hijab
D'loris
Edast
Elrah Exclusive
Fynnjamal RTW
Heaxabell
Imaan Boutique
Jubah Souq
Leeyanarahman.co
Malady Couture
Marlena Hijab
Medifeet
Mumu Scarves
Nealofarhijab
Neng geulis
Padieka Raccolta
Qaira Hijab
Qoma Boutique
Sincerelybyus Shawls
Shawlforyou
Sha Zaha
Sugarsista
Three_Ns
Wa.Clothing
Wrap Official
.
.
.

SAVE YOUR MONEY FOR MALVITA
.
Ajak kawan-kawan, Makcik-makcik, Jiran , semua lah datang MALVITA PENANG. Tak sabaqq dah ni. .



Wewit hampa....bestnya kan.
Bestnya!!!!
Takut pun ada nak p sebab takut ter over spend kat Malvita...
Mati la mak nak!

Jom hampa kita pakat2 serbu Malvita sabtu ni naaa

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS