Food review: cool cafe at Jitra

in , by Alia Farhan, 7:13 PM
Hai korang....
Since memang duk ada kt jitra ni kan...
Hari tu aku keluaq ngan angah nak beli phone dia kat area2 Jitra Mall tu....
Bukan kat dalam tapi kat luaq tu....
Yang kat depan Jitra Mall tu la dia.....

So sementara tunggu org kedai tu transfer contact number angah semua...kami p la kedai RM2 kat belah belakang tu.....

Tup tup masa nak p balik kedai phone tu....kami nampak kafe tu...
Dia macam agak terlindung skit....
Tapi depan2 pintu masuk ada Cool Blog...then ada lagi 2 kedai makan dalam tu...

Sebabkan ada Takoyaki..kami masuk....
Aku pulak nampak wraps terus nak order...

Jom tengok apa yang kami order jom...


1 set ni RM8.50 ja...sekali ngn nugget 4 ketoi...murah kot oiii..
Rasa pun not bad la utk wraps ni....dah la banyak ayam dalam tu....
Tak rugi try kot...



Takoyaki...RM5 dapat 5 ketoi....
Haaaa...gila banyak kan....
Sedap pun sedap...
Amik yang prawn ngan beef....
Yg beef tu dia letak 1/2 ketoi meatball...
Tak kedekut inti kan...
Memang terbaik la.....



Tengok budak manja ni ngan makngah dia...tak sabaq2 nak makan...nuget mai2 terus nak makan..pastu marah kt org pulak sebab nugget tu panas....
Oh anak!!!


Masuk2 akan nampak cool blog ni...
Pastu ada tempat2 nak tangkap gambaq la bagai....tapi takdan nak tangkap gambaq pun sebab da lewat time tu.



Walaupun kecik...tapi aku macam suka kedai ni...not bad...

Bukan ada takoyaki n wraps ja...tpi pasta...chicken chop...lamb chop pun ada...so bagi sapa2 yang nak try n support bisnes orang kita....boleh la p try....sebab aku ngan angah rasa memang tak rugi kami p makan kt situ hari tu....

Ok lah....
Tu ja lah food review utk hari ni....

Nama cafe tak perasan...tpi kat2 deret kedai RM2 tu la kekdahnya.....

Chow...

posted from Bloggeroid

Haul from Guardian

by Alia Farhan, 11:52 PM

Hasil cekauan kt Guardian hari ni

Heppy sebab dapat beli Happy Bag dari Guardian ni...

Dah la siap dapat ni lagi....



Vitamin kau...lecitihin kot....
1 bag ni RM3.88 ja kot....

Harus aku suruh laki aku p tolong p borong lagi kat Guardian...

Baru tau dari group whatsapp blogger utara...depa kata boleh beli lebih dari 1....why oo why.....baru tauuuu....

Harus hakak sruh laki akk beli 3 bag terus....

Dapat nanti boleh wat GA kat korang kan....

Hover jahhh hoverrr

posted from Bloggeroid

Merah mak ngah

in , by Alia Farhan, 3:49 AM
Selalunya aku ni biasanya akan make up natural n earth color for eyes...klau lips pulak biasa suka kaler yang soft...pinky or bright pink.....

So far aku ni memang takdal keberanian lagi nak pakai lipstick kaler merah mak ngah tu....tapi event baru2 ni...yg Dumex tu...aku request MUA Laura Mercier buh kaler merah kt aku....



On the way to event...make up simple2 ja...nude color lipstick from NARS...tak ingat code apa...tapi memang aku suka sangat nude kaler yang ni...selalu duk wat ombre buh kaler bright pink kt tengah2 lip tu....



What do u think?



Baru la merah mak ngah kan.....

So korang rasa sesuai tak mak jem pkai kaler merah ni?

I think...i have to start collecting a red one!
But my husband don't really like this color on me....dia cakap macam mami korè...ntah hapa2 ntah....

posted from Bloggeroid

hi korang....
bila cakap pasal bil letrik ja ada yang geleng-geleng kepala...
alahai....
mahei bebenau bil hakuuuuu bulan-bulan kan....
aku pun tak larik la dari mengeluh tu....
tiap-tiap bulan dapat bil letrik rasa nak pitam....
average rumah aku ni RM160++ yer....
untuk umah apartment cinonet ni..pkai air cond sebijik...peti sejuk 2 pintu 1 bijik dan deep freezer sebijik...
bulan-bulan memang tak larik la bil macam gini haaa


ok aku nak cerita la experimen aku sepanjang dua bulan ni...aku start bulan 6 macam tu la...
aku boleh nampak la keberkesanan dia..
dari bil aku RM160++ tak larik...sekarang dah RM130...
ehh ok apa kan...
RM30 tu dah seppp uolls!

so meh sini aku share few tips yang aku apply la:

1. CABUT PLUG LEPAS GUNA...
contoh yang paling aku liat selama ni nak tutup suis adalah kettle...washing machine..modem...charger n etc...korang tau tak as long as korang tak tutup suis tu and tak cabut plug tu....keadaan arus eletrik adalah dalam keadaan standby mode...so still ada ya tenaga eletrik yang duk stanby kat situ...

2. KERAP CUCI KIPAS
ok menda ni simple ja...tapi memang malas nak wat kan...cuba korang rajin-rajinkan cuci bilah kipas tu...bila da cuci kipas tu..kadang-kadang no 3 pun da macam helikopter kan...so kat sini, bila ada kotoran..motor akan bergerak lebih perlahan dan banyak tenaga eletrik yang digunakan kat situ..logikal thinking...more heavy dust...more energy for the motor to work!

3. KERAP CUCI FILTER AIR COND
oh yang ni aku dah lama tak mintak laki aku cucikan filter..pastu bila air cond da kurang sejuk...bising pulak kan..nak cuci pemalas...sudahnya 20 degree C pun kau tak rasa apa...kau rasa dengan suhu yang kau tetapkan 20 degree C tu berapa banyak tenaga yang digunakan....heehhhhhh....hari sabtu ni jangan lupa remind encik suami cuci filter air cond ya...

4. SERVICE AIR COND
haa..ni pun aku nak kena remind husband aku gak..sebab dari start beli air cond ni masa awal-awal kawen dulu memang tak pernah lagi service air cond ni..bukan apa..selalunya yang nak guna and tarik tenaga yang banyak adalah kat bahagian compressor...sebab tu pkai menda-menda macam air cond ni maintenance kena jaga...ehh kang aku cita macam plant utilities and maintenance pulak dahhhh

5. GUNAKAN THERMOS INSTEAD OF GUNA WATER APA NTAH MENDA ALAH TU....
haaaa..balik kepada tradisi nenek moyang..why not kan..kalau dapat menjimatkan tenaga...kita kena berpikiran jauh..bukan jimat letrik ni semata-mata sebab kita nk jimat duit..tapi kita pikiaq nak jimat ni sebab nak jimatkan tenaga...untuk menghasilkan tenaga eletrik ni berapa banyak fuel, charcoal dan air yang digunakan untuk menghasilkan tenaga eletrik.....haaa kena berpandangan jauh tau...untuk anak dan generasi akan datang jugak.

6. MASAK AIR BANYAK-BANYAK KALI
yang ni aku selalu buat la..once da mendidih sekali...aku cepat2 tuang dalam jug tupperware tu..n then refill air tu then masak balik..biasa 3 kali berturut-turut..reason aku wat macam ni..sebab coil stil panas..so dia tak perlukan banyak tenaga untuk ank panaskan the whole kettle...ni pandangan aku la..abis kali ke 3 tu tupppp aku tutup suis da terus cabut...

7. MASAK AIR GUNA CEREK DAPOQ
haaa...hat ni paling jimat...beli hat kettle besaq tu kan..masak ayaq banyak-banyak...takpa nanti aku nak p cari cerek lagu ni gak...tapi untuk keselamatan beli hat yang bunyi bila steam da keluaq tu naaa..satg hampa duk nganga tengok tb 3...kering ayaq hampa tinggai cerek ja...naya!

8. IRON BAJU BANYAK-BANYAK
ermmm...hat ni aku tak pernah try..tapi ada yang kata memang berkesan..seminggu dia iron baju sekali(baju reja dia la kot..one shot gutu la)..dia dapat jimat RM20 wei...RM20 tu bukan skit cek kak naa..try la naa..aku xleh nk habaq keberkesanan dia sebab aku ni pemalaih nk iron baju ka shawl ka semua beli yang takyah iron..dulu reja kilang pun uniform memang tak dibenarkan iron gutu...selamat mak nak!

9. TUTUP LAMPU DAN KIPAS YANG TAK DIGUNAKAN
hat ni memang selalu la careless..kalau kat rumah mama dulu selalu kena pokpek...sampai lani kadang-kadang ada lagi careless tu...hampa ada dak habit lagu ni?jom la kita pakat ubah..tak guna tutup naa...

10. GUNAKAN ELECTRICAL APPLIANCES YANG ENERGY SAVER
kalau rasa barang letrik tu hat lama-lama...yang tak berapa nak energy saver tu..boleh pakat-pakat tukaq da skit-skit..kami pun nak start tukaq kepada lampu LED instead of traditional lampu kalimantang ni haaa....tak urban la pkai lampu kalimantang lagi kannn....

oklah...

tu ja lah apa yang aku duk apply and apa yang aku baca pengalaman orang lain jugak...
jom sama-sama educate kita punya anak-anak untuk berjimat dengan pengunaan eletrik ni...
ingat bila kita jimat eletrik..actually banyak menda yang kita tolong untuk bumi ni...boleh google psai how electricity is generated...so by this way..mata kita akan luas jugak terbukak....

oklah....

tata....

Malam ni quick update ja tau...
Mak jemah bz skit tau niiii.....




Bahan-bahan:

Udang
Bawang besar (potong biasa/bulat)
Bawang putih (cincang)
Daun kari
Garam
Kunyit
Gula
Kacang panjang (potong panjang mancis)

Cara-cara:

1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih.
2. Masukkan udang, kunyit, daun kari, garam dan gula.
3. Lastly masukkan kacang panjang yang da dipotong.
4. Goreng kejap dalam 3minit macam tu. Then dah boleh tutup api.
5. Sedia untuk dihidangkan.

Selamat mencuba ya korang.
Sedap dan simple pulak tu..

posted from Bloggeroid

Cepat gile!

in , by Alia Farhan, 8:44 AM
Hi korang...
Apa ntah yang cepat gila kan....
Korang tak perasan ka...masa sekarang ni makin cepat ja....
Baru ja aku rasa 2015...now its already August....
Yeah 4 months more before the comin year....
Fuhhhhh
To many targets & wishlists yang tak di full fill lagi...

And how bout u guys?
Nama ja dah jadi fulltime housewife...nama ja kerja dari rumah....
Hakikatnya kadang-kadang aku rasa macam nak pinjam tangan sotong jap....
Non stop kerja...kecuali klau tengah-tengah malam...

Time tu pulak...biasa aku baru masuk SOHO...time lain...jangan harap la....

Kalau dapat offer jadi engineer taknak keja balik ker???
Ermmmmm.....mcm mana nak cakap eh....i will reconsider kalau dapat Schlumberger yang dekat sejengkai dengan rumah aku ni... tapi hakikat dia..aku tak pernah apply..so celah mana nak dapatkan....iklan kt jibstreet pun xpernah jmpa...ehh jibstreet pulak...semua nk jib jib jib sekarang ni .hidup PM!haktuih.jobstreet la korang..typo teruk!

Tak dapat nak kejar dream job dulu2 pun xpa lah...asalkan dapat jadi domestic engineer untuk budak ni sorang pun ok lah...n adik2 dia soon...hehhh



My akhirat investment...



Her playroom.....
Penuh dengan barang2 main masak2...
Mama dia pun join...
Hahhahaha



Mama tolong collect barbie untuk Adriana...ni kes kecik-kecik dulu tak dapat barbie la katakan....

Hari ni tidoq kat rumah in law kat pulau sebab pagi esok kitaorang nak bawak Adriana p swimming kat pantai. Dah lama tak mandi laut. Bestnya.

Boleh la jugak p makan kuey tiaw thng kan. Dah lama papa dia janji nak bawak makan kuey tiaw thng yang dia duk canang-canang kata sedap. Dari Adriana dalam perut lagi. Nasib la tak ngidam menda tu hahahahha. Kalau tak kesian ke anak aku.

Oh ya.. lagi satu dah lama tak bagi dia main pasir. One of the way nak develop motor skill. Nanti next time beli kinetic sand pulak. Senang boleh main kat rumah ja kan.

Oklah. mengantuk gila ni.

Gud nite



Khas untuk pembaca-pembaca blog picisan ku ini...

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS