Resipi: kimchi mudah

in , , , by Alia Farhan, 8:12 AM

3 balang kimchi ni sekali buat haaa
Puasss hati...

Sejak dua menjak suka sangat nk wat lacto fermentation food ni...n kimchi is one of them....

Oklah...
Nak tau cara2 nak wat dia dan bahan-bahan dia?
Meh usha meh

Bahan-bahan

Untuk sayur:
Kubis cina
Carrot
Lobak putih/radish
Daun bawang
Garam

Untuk paste 1:
Tepung pulut 1cup
Gula 3 sudu(ni utk feed bacteria korang utk wat keja dengan efektif ya)

Untuk paste 2:
Sos ikan 1 cup(ada yang guna budu tapi sbb mama aku ajaq aku guna sos ikan maja gunskan sos ikan)
Bawang putih 2 labu
Halia panjang jari telujuk korang
Bawang besaq(aku guna yg betl besaq terus..so aku guna 1 labu yg besaq tu ja)
Serbuk cabai/cili

Cara- cara

Untuk sayur:
Kubis cina tu aku potong-potong macam dalam gambar ni...cuci betul2 dulu before potong gini



Then toskan dia smpai air betul2 kering...
Baru masukkan dalam bekas macam ni dan tabur garam bagi sekata.then wat layer by layer macam tu...kubis garam..kubis garam..gutuuu...pastu kau tindihkan kubis yang digaramkan tadi tu dengan penutup and menda berat(aku guna lesung batu jaaa)
Ni orang panggil process osmosis...nak remove water dalam kubis cina tu..sebab tu la kena letak menda berat skit baru cepat..aku wat dalam 4 jam macam tu..
Lepas 4 jam bilas 3 kali dengan air biasa..nak bagi hilang rasa masin tu..kalau terlalu masin boleh bilas byk2 kali lagi...
Ok...pastu kubis tu korang toskan la..sampai la air semua da keluaq...xmau la ayaq banyak2 kan...
Boleh wat reja lain dulu sambil nak tunggu kubis tu kering sikit...
Oh ya potong carrot ngn radish tu macam bentuk mancis gituuuu....sama gak ngan daun bawang...potong panjang...cuci dan toskan 3 menda alah ni...

Untuk paste 1:
Larutkan 1 cawan tepung pulut dengan air dan masakkan...guna api slow ja sampai la pekat...dan kacau jangan tak kacau ...dekat last2 tu masukkan gula naaa...tunggu la sejuk...ok?




Untuk paste 2:
Blend semua mak nenek bahan-bahan kat atas tadi tu...
Tunggu paste 1 tu sejuk dan combine kan sekali...

Semua da siap..dah boleh combine sekali paste yang ada dengan sayur-sayur tadi



Da siap dah..
Fermented la utk 1 hari mcm tu...
Pastu pindah la masuk jar baru segak bergaya skit kimchi ku...haha



Dan malam ni aku da belasah dah kimchi dengan nasik panas n sambai udang...
Perghhhh sangattttt....

Ok lah..
Tu jaaa cara2 nak wat kimchi....

Tapi klau hampa malas nak wat..meh la beli ngn hakak niiii....
1/2 kg RM12 saja...
Dijamin halal dam toyibban gituuu


Hat ni da ready nk jmpa buyer dia da esok....

Klau selain dari penang..boleh ja poskan..tambah rm9 jer....

Ok lah...babai...
Gtg na

posted from Bloggeroid


Ni la dia retak seribu goreng pedas yang less then 10 minutes nak msak dia...
Aku tak sure korang panggil ni apa..tapi kat tempat aku mmg panggil retak seribu.maybe sebab tgk kat shell dia tu mcm retak2 kan...

Ok lah....
Jom kita usha bahan2 dia...

Bahan-bahan:
*siput retak seribu(kalau nak ganti ngan kepah ka lala pun boleh jugak)
*garlics yang siap dipotong
*ibu sambal(sebelum ni da bagi resipi dah)
*sos thai
*kicap ikan
*daun selasih or thai basils omputih panggil... (nak ganti ngan daun limau purut pun boleh..tapi effect n bau dia lain la skit kan)
*minyak (sikit ja...utk menumis ja) tapi kalau guna minyak kelapa...perghhh dia punya wangi n sedap tu lain macam weh
*gula
*garam

Cara-cara:
1. Panaskan minyak, tumis garlics hingga naik bau.
2. Masukkan ibu sambal dan sos thai, masukkan siput retak seribu.
3. Then masukkan sos ikan, biarkan seketika. Jangan tambah air ya. At first memang akan nampak takda kuah. Tapi nanti air dari siput tu akan keluar.
4. Then seasoned to taste.

Dah siap weh...
Modai tak sampai rm9 kot...
Makan kt kedai siap la mendapat..
Ni hrga beli siput ni sekilo baru rm8 ja..
Makan puas hati...
Tu la best nya homecook ni..
Makan puas...
Muka ada sunyum lah

posted from Bloggeroid


Tengok gmbar ni pun da telan ailio wehhh....

Hampa tengok gmbaq ni drooling dak???

Oklah..jom kita tengok bahan2 dan cara wat

Bahan:

Untuk udang goreng
*udang besar
*kunyit
*garam
*minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan kat atas ni untuk menggoreng udang ya

Untuk kuah:
*minyak sedikit
*butter 2 sudu
*garlics yang dicincang
*daun kari
*susu sejat/fresh milk pun boleh
*cheese keping /cheese parut(tak kesah sangat jenis cheese..asal bukan cream cheese)
*garam sikit
*gula skit

Cara-cara:
1. Goreng udang seperti biasa, angkat dan toskan.
2. Untuk kuah, masukkan sedikit minyak dan butter(guna api slow sbb bila letak butter, cepat hangit).
3. Tumiskan daun kari dan garlics cincang, masukkan susu sejat/ fresh milk.
4. Masukkan sedikit garam dan gula, seasoned to taste.
5. Lastly masukkan cheese, kalau kuah terlalu pekat n korang nk kuah banyak, masukkan air skit biar jap.
6. Tutup api....curah kuah atas udang goreng tadi.

*makan ngan nasik perghhhh Ya Ampun....jadi la 2 genggam atau 3 genggam...abih diet noks!

posted from Bloggeroid

Doakan aku...

in , by Alia Farhan, 8:11 AM


Yerp bayangkan...aku rsa aku apply utk attend course ni dari 2013 or maybe dr awai thun lepas...i cant recall back...

Tapi perghhhh...bila dpt jwapan mcm ni...rsa mcm best la jugak...
Dan harap2 sgt aku dpt join program ni...
Fully sponsored weiiii...xnak ka?siap module kali ni lain dari sebelum2 ni...

Ya Allah...semoga aku dapat la..doa kan aku ya...

Semoga dengan ini..aku dapat tolong ramai lagi mak2 kat luaq sana yang nak bf tapi kurang knowledge or lack of moral support n etc....

Aku nak kalau boleh ...breastfeeding ni adalah benda yang biasa dan normal..bukannya bila kau nak bf anak kau kt mall even with nursing cover on u...orang pandang kau macam alien...ya macam alien!kau tau alien tu macam mana kan???dan orang pun xkkan cakap yang gmbar susu tu adalah aurat/aib(wut the heck???UAI pun da ckp susu ibu bukan aurat..yg aurat tu nenen ibu...tapi aku pasti utk Muslim bukan sj2 nak p selak bg jantan2 selain laki dia bg tengok aihhh...kadang2 secara tak sengaja...yang hampa yg tertengok tu takyah la nk otak blue n imagine maciam2 sangat lah!!!aku rasa lelaki yg waras takdak la nak pikiaq n imagine smpai gila2 mcm tu kan...)

So tujuan aku tak lain tak bukan hanyalah nak educate more mommies utk bf...n to normalize breastfeeding....ya cita2 aku utk tgk more n more mommies ada kesedaran nk bf ni sangat tinggi...sbb tu la knowledge dalam breastfeeding ni penting...aku pun banyak membaca psal ilmu bf ni..n walaupun skrang anak aku dah 2 tahun..aku still cari buku2 yg related to bf...sbb kadang2 lain org lain cabaran dia....n perjalanan bf aku pun bukan la seindah yang disangkakan...klau kau rasa aku berjaya dalam bf journey aku ni sbb susu aku byk..kau salah...aku ada jugak up n down jugak dalam dapatkan yield susu utk Adriana...di uji demam panas bertalu2(sampai 40C)..tonsilitis yg cronic...smpai kena operate buang tonsils semua tu...semua tu cabaran utk aku...tapi yang pasti aku bukan yg jenis cepat mngalah dan asyik pikir negative ja susu aku takdak..susu aku takdak...aku mmg akan pikir..susu aku ada...susu aku ada...Ya Allah..limpahkan aku dengan susu untuk anakku...tu yang aku doa hari2...n Alhamdulillah aku dah berjaya tempuh semua tu...

So untuk mama2 ..mak2..ibu2...mommies..bonda2 kat luar sana...dunt give up...susu anda adalah hak anak anda....



To my lovely Adriana Arissa...thanks for being a good girl to mama...
N to my shuben..thnx for being my backbone throughout my breastfeeding journey...
I love both of u mucho2...

And to u yg membaca ni...
Tolong doakan aku ya

posted from Bloggeroid

Hi...
Banyak ibu2 yang baru terjebak ngn bf ni agak blur2 dgn cara nak simpan susu perahan...
Berapa jam tahan suhu bilik? Berapa hari kt chiller?berapa hari kat tempat beku atas tu?dan tak kurang jugak deep freeser kan...

Memang seriously akan blur2 jgk awal2 tu...sbb ada tang cakap mcm ni..ada tg cakap mcm tu...

Apa pun...depends jgk ngan korang pnya observation....selain dari observe dengan mata kasar..korang boleh bau...boleh jugak rasa..elok lagi ke tak...geli nak rasa??? Helooooo...susu korg kot....nak geli kenapa plak jemah oii

Ok lah...ni some reference utk new mommies out there ya...






Ok ni ada sekali untuk yg dah thawed(nyah beku) sekali macam mana...

**oh ya...btw dalam deep freeser boleh up to 2 years ya...

Aku punya deep freezer penuh lagi dengan stok susu beku Adriana....huhu..
Ni dia da masuk 2 tahun..n currently i'm a WAHM...mmg takdak maknanya dia nk feed dr bottle...try bg dutch lady choc pun dia taknak...ntah macam mana ntah nak wean off dia..n bagi dia mnum susu lain ntah....
(Ni da masuk dilema mak nak wean off anak dah ni)

Ok lah...
Apa pun...
Ilmu breastfeeding ni luas tau...
Kena sentiasa gali dan gali yer...

Ok lah...
Majulan breastfeeding utk anak kita

posted from Bloggeroid

Aku perhati ja dia ni...

by Alia Farhan, 2:48 AM
Yerppp...
Aku mmg dah lama perhatikan perangai si mangkuk lahabau ni...
Sorry perkataan utk post hari ni akan ada unsur kesat yg melampau....
Mangkuk ni aku dah lama perhati perangai dia...nnt kan dia upload cerita n status kt fb perangai adik dia...

Cerita anak adik dia buas la apa la...
Uishhhh seram aku...
Sbb anak aku ni kategori kahaq...aku tak tau la cita apa pulak dia duk p menjaja kat orang lain pasal anak haku kan...
Ye lah anak dia baik gila vavi budi pekerti...duduk stempat ja...sbb mak ayah bagi gadget...sruh main tu...jangan nakal2 yer....asal skit suap gadget...pastu bila aku share pasal artikel jiji yg nk control anak dgan gadget tu tetiba meroyan...
Puihhhh sangat kan....

Tu aku tak tuju kat hang pun mangkuk lahabau....aku share sbb aku nak take note jugak...sb aku pun kadang2 bagi jugak adriana note aku...tpi adriana ni...5 minit 10 minit dia layan lagi la..pastu nan hadoooo...tak minatnya dia!so yg tu utk garis panduan jugak utk aku in future...
Xyah nak terasa bagai sangat la gile!kau kan mak yg baik gila...org lain ada ja tak kena mata kau...status ko kat fb pun good2 jer!

Tu belum lagi part aku da resign keja apa la...tetiba ja nk update status cita psal org tak keja la kalau nak resign bla bla bla...
Macam la makan berak..bra aku semua kau tolong bayaq kan kan????takyah la nak jadik loser sangat bz body sangat hal org tak keja ka apa ka...jaga mulut kau yg busuk n family kau sudah yer....
Aku percaya rezeki aku Allah yang tentukan...ke kau jeles sbb aku takyah keja and kau pulak kena keja nak gila??

Dah lama aku perhati...dah lama ok..dah lama!
Jangan bajet good2 sangat...
Nnt terserlah kebodohan diri sendiri....

Bebelan hari ni hasil pendaman selama beberapa tahun....

Kalau kau terbaca...insaf lah...xdak sapa pun nak heran kat hang tu...seriously!

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS