Salam....

Sory 2 3 hari ni aku akan review psai kedai makan ja kt penang ni...kedai makan hat sempoi mempoi ja utk hampa...

Okey...Restoran Ikan Bakar Din ni terletak kat area Kepala Batas Penang..bukan kat island naa...kat mainland ok...hampa ON WAZE ja kompem jumpa punya...tapi aku ngan laki aku panggail kedai harimau menangis ja...

Selalu kadang2 cakap...ehhh b sedap kalau makan kat harimau menangis kan...
Haah betol la b...tapi xleh selalu2...nanti poket aku yang menangis--> balas laki aku...

Okey....

Makanan dia of coz yang paling femes tak lain tak bukan CRY TIGER or HARIMAU MENANGIS...tak ka harimau menangis tu apa noks?
Kalau tak tau cuba p tanya mak hampa apadia tu....harimau menangis tu salah satu part dalam daging lembu yg tersangat la sempoi rasa dia..daging lembut..ada lemak2 skit...bukan kata harimau ja nangis...aku pun nangis sekali wei...sebab kolestrol tinggi...mampoih nak kena work out balik lepaih tu...



Ini la dia part harimau menangis tu....
Aku dapat cekau banyak....sebab hari tu awaiw lagi aku dah ckp kat Amir..kita p harimau menangis dulu baru p amik barang....sebab ni kira hot item la wei...p ataih kui 12 ja licinnnnn....ni kira selamat la kami p time tu tak ramai lagi...
Laki aku pun cekap...sampai2 dia terus arahkan mak jemah ni p cekau harimau nangis....




Ni pulak lidah bakaq...
Erkkkkk...xmakan eh???
Geli ehhh???
Ehh pedulik la aku yang makan engkau yg geli apa kes???ehhhh....
Sedap ni woiiiii....lagi2 kalau org siam suka wat lidah masak merah...mcm daging masak merah siam version tu..mama selalu jugak wat lidah masak merah or lidah masak asam kalau dapat beli lidah ni...

Kan aku da ckap...aku ni mmg makan makanan esotik dik non....tapi tak sampai la makan ulat sagu tu....euhhhhh....itu memang GELI!!!!



Takdak dalam gambaq..kari ikan untuk Adriana dengan sotong bakaq....petai rebuih dan sambai belacan+tempoyak(aku xdan nak tangkap gambaq sebab laki aku dah start pederaih gear 3 dah..satgi habih harimau menangis..aku yang menangis plak satg(

Harga????
Apa yang aku boleh kata...sediakan duit berlebihan..sebab harga dia memang boleh tahan la....satu sebab memang sedap...pastu lauk2 dia pun memang kalau ikan tu stock boleh makan 2 3 orang...so memang kalau tengok harga ikan terubuk ka keli bakaq ka...memang nak pitam tengok harga dia...tapi bila tengok ikan dia depan mata...hampa akan cakap...ok no wonder the price tu agak mahai...

Apa pun...kedai ni memang terbaik la...
Cuma p kena poket penuh la...balik tu poket macam bocoq skit la....
Tapi xpa...bukan selalu pun kan....

posted from Bloggeroid

Al Fatihah to our Tuan Guru Nik Aziz (TGNA)...i know this entry is late...
But hey better late than never rite?

Truth is aku sangat mengkagumi arwah...ilmunya,keperibadiannya...dan macam2 lagi..yeah..i'm know i bukannya alim ulamak..kadang2 pakaian pun masih ada lack di sana sini...but hey, i'm trying to improve myself...

So i feed my post with his wise words..so that everytime aku rasa down ke nak muhasabah diri ke or whatever...I can look at this...
































Akhir kalam....




Semoga TGNA dicucuri rahmat dari yang Maha Esa....Al Fatihah...selamat berehat wahai ulama' yang kami sayangi

posted from Bloggeroid

Mana entry krabi alia?

by Alia Farhan, 10:40 AM
Mana alia mana????


Tolong yer doakan tahap kerajinan aku nak sambung entry kt Krabi msa p bercuti December lepaih...okey2...aku tau basi...but still nak share jugak....

Tolong rajin skit boleh tak alia???




Belanja selfie dua beranak jap



Ni belanja selfie 3 beranak plak....

posted from Bloggeroid

Simple resipi....

Punya la kacang...

Adriana pun leh wat...sambil pejam mata....

Ok memang kacang ja nak wat sayur ni...tapi dia punya rasa perghhhh...merecik2 kesedapan dia tu....ok...telan ailiooooo weiiì




Bahan-bahan:

Pak choy(ikutla banyak mana korg nak makan)
Sos tiram
Bawang putih
Bancuhan tepung jagung
Minyak dalam 1 sudu untuk menumis


Cara:
1. Didihkan air dan masukkan sedikit minyak....bila air da didih..cepat2 masukkan pak choy tadi...terus tosskan dengan pengering dan bilaskan ngn tap water...utk elak terlampau masak n lembik.
2. Panaskan minyak, tumis bawang putih...dan masukkan sos tiram...and then masukkan bancuhan tepung jagung.
3. Kacau sat....bila nampak dah elok kepekatan dia..boleh tutup api n curahkan kuah tu atas pak choy yang dah hidang dalam pinggan.


Senang kan....
Tapu jarang2 nak wat...
Padahal senang ja kot kan....

Ok lah....

Selamat mencuba naaa

posted from Bloggeroid

Salam....

Kalau kt kl mcm bersepah kan cafe2 yg kewl..the chemistry la apa la..minum soda ikut conical flask la...minum shake ikut beaker la....
Kena la budak chemical mcm aku ni...my chemical romèn sgt woi...

Tapi korang tau kan..kat penang ni cafe2 kewl mcm tu agak limited...utk yg type "HALAL" la...pork free maybe banyak..tapi part tang cake semua ru...tak dapat la nak kompem kan ada alcohol ka dak ka...kena buh Rums...ohhh myyyy....

So malam semalam..lepas tengok Naruto Shipuden ka apa ntah(cerita budak misai kucing...werkkk)..tengok separuh jalan ja sbb si kenit ni taknak duk diam dalam cinema..kami pun blah la...dari Gurney Plaza nak cari la tempat nak makan....

Time tu aku pun tak ingat la aku sentap apa ntah ngan laki aku ni...tetiba dia ajak aku lepak cafè...dari nak lepak kat Abu makan meggi goreng terus plak mamat ni ajak bini dia p cari cafè ni...yalah..dia tau aku ni pesyen suka skit chill2 kat cafè ni kan...so malaih aku nak panjang cita..aku pun ya ja lah...ikut ja lah..

Cari punya cari...punya cari....oiiii susahnya la nak cari oits....Lorong Carnavon la...pnya sesat2 sampai ke street art mana hala ntah...tapi paling senang landmark dia dekat Market kat Cambell Street tu...

Terpaksa la jugak laki aku ni kol membe dia yang memang keja kt sini...ewahhh...sebab member dia tangkap gambaq nampak mcm kewl ja kan tempat ni...so apa lagi kami pun terjah la kan....lorong dia betoi2 dekat depan Market tu...





Pandai mamat ni pujuk aku kan...umpan aku lepak cafè ja...acaner aku nak merajuk mntak pandora 916 ni???



Art doodles


Aku suka konsep kedai ni..dengan meja2 dia...sebab tu kot nama The Table kan...jangan taktau table2 kat sini depa yang wat tauuu



Ni bahagian atas...



Ehh gila kewl kan..bangunan lama ni...teringat plak kat melaka...area2 jonker street tu....



Part tangga dia ni aku seriau...mmg klasik wehhh..sumpah aku duk pedo ja...



Ni kat kaunter bar dia..jgk dr pallet

Ok la ni....


Kita cerita plak psal makan dan minum kat sini...

Aku ingat nak order Mocha tapi macam malas plak nak mengopi malam tu...
So aku pun order la soda-bubble gum...


Laki aku plak order latte...

For foods kami order burger



Burger incredible yg sedap..sbb patty tu homemade ok...mmg sedap sgt..thumbs up guys!



Ni pulak lamb pie...memang terbaik bohhh...


And meatball(tp gravy tu bagi aku a bit salty skit...maybe sbb aku ni kurenggg skit mkn menda2 yg agk msin ni)...tpi sedap ja...balun habih jugak pun nya oi!



Ni muka Hulk nak balon burger Incredible yg green tu!!

Overall aku suka konsep kedai ni...
N based on kawan amir pun depa cakap..depa akan xpend lagi ke kedai sebelah...and dinamakan Sambung Meja plak....heee...nama takmau kalah tau...that side more to family punya tempat nk chillex...sebab kedai hat duk ada ni..a bit sempit la...tapi ok ja....
Suka ja aku lepak dalam ni...
Layan lagu2 depa pasang...
Lagi best kalau depa letak kat bawah meja tu magazine macam Cleo ka..apa ka...kompem lagi lama aku bertenggek situ...

Tapi disebabkan tetiba si kenit ni dab jaga...maka cepat2 sesi chillex ditamatkan...masa utk mama dia chillex layan perasaan dah tamat....

Apa pun...Nora bagi 5 bintang....ewahhhh...

posted from Bloggeroid

DIY project with our kiddos

in , by Alia Farhan, 8:00 AM






















Jom mommies...kita wat ni ngan anak2 kita jomss

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS