DIY project with our kiddos

in , by Alia Farhan, 8:00 AM






















Jom mommies...kita wat ni ngan anak2 kita jomss

posted from Bloggeroid

Nyummmm...nyummmmm
Tengok tajuk pun da telan ailio....
Cisssss.....

Ni lah padahnya bila duk tengok balik gmbaq2 dalam fon....



Abaikan pinggan yg comot momot tu....

Bahan-bahan:

*wings 6 pieces(potong dan asingkan bahagian kepak dan drumettes)
*Garlics 6 ulas(ketuk2 ja)

Utk blend( A)
* halia
*bawang besar

Untuk sticky sos:
*kicap manis
*sos cili
*madu

Cara:
1) panaskan minyak dan tumis garlic dan masukkan chicken wings tadi.
2) selepas 5 minit masukkan bahan2 yang dah diblend dan lepas tu masukkan kicap manis, sos cili dan madu
3) then masukkan air, kacau bagi tak hangit sebab madu tu akan buat menggelegak...kacau dan alih-alihkan wings tu sampai kuah tu jadi sticky...kalau nampak macam tak masak lagi...masukkan air..dan ulang sampai pekat...
4) nak lagi best lepas da pekat tu...bakar jap guna oven or pemanggang ajaib...takpun kalau malas sangat buh dalam microwave sat, set dalam 1.30 minit...
5) dah siapppp dah haihhhh....boleh ngapppp teruihhhh

posted from Bloggeroid

Kuch kuch hota hai

in , by Alia Farhan, 9:37 AM
Favourite aku ni weiiii....
Tengok berapa puluh kali pun aku tak tau dah...
But stil boleh tersenyum2 kan....

Ehhhhh...jiwang sgt ni...
Pang karang...

Dekat wei ngan jiwa...
Sebab aku pun bercinta ngan kawan baik gak...
Berkahwin pun ngan kawan baik aku ni jugak...
Benggong aku dari dulu mai dia paham..
Benggong dia pun aku paham sgt2 dah...

So memang bagi aku...
Pyar dosti hai....
Cinta itu persahabatan...
I cant imagine living without u my best friend, my best rival...my best what ever!!!
Hahaha...
Banggang kan....

So ko xyah la nk gebang2 ngan aku...
Kalau laki ngan pompuan duk kawan2 baik sgt2 tu...xkkan ada perasaan...serius tipu...lagi2 pompuan..sebab pompuan yg cpt2 touching dulu...mcm anjali tu...serious wei...pompuan mmg akn cepat terasa apa2 dalam hati ni...kuch kuch hota hai la kan...
Tapi dalam kes aku ni...kuch kuch hotak hang la kan...dua2 jenih tak mau ngaku...tapi last2 aku ngaku jugak la kan..tu pun baru dia tau penangan kehilangan kawan baik dia ni ...ehhhhh



Heee...feeling weiii duk layan cita ni...laki aku dah ke laut.sgt dah...padahal td dia yg beria nk tengok jugak...ni aku layan ngan Adriana ja lah

posted from Bloggeroid

Resipi phad kra pao

in , , , by Alia Farhan, 4:56 AM
Ni antara menu2 buntu kalau aku tak tau nak masak apa....masak phad kra pao ni ngn wat tomyam da setel mcm makan kat Hat Yai...




Bahan-bahan:
Ayam(bahagia dada...potong mcm dalam gmbar)
Garlic 6 ulas(potong nipis bulat2)
Bawang besar potong biasa
Cili padi 5 biji
Daun ketumbar jawa/ daun rempah vietnam/culantro
Daun selasih(kra pao org siam panggil)
Kicap ikan
Perasa(aji/cukup rasa)

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis garlic td.
2. Then masukkan cili padi, bawang besar dan isi ayam td.
3. Selepas 3 minit, terus masukkan kicap ikan dan perasa*(ni ikut la nk bubuh ka dak ka)
4. Then tambah air skit...
5. Masukkan culantro dan daun selasih....done...siap dah....

Senang kan....
Nak match kan dia...ada yg goreng teloq mata ja...selalu kt siam mmg makan macam tu...tapi aku nak lg power...wat tomyam ayam cendawan.....
Perghhhhh....telan ailio weiiiii



Hidangkan ngan nasi panas2.....
Jahanam la diet....
Ingat...nasi 1 genggam ja tau.....

posted from Bloggeroid

My current obsession

in , , by Alia Farhan, 3:54 AM
Jom layan gmbar2 urban garden aku ni....
Actually ni dekat balcony aku ja....
Stress release kot tengok2 pokok2 ni....


Japanese roses ni aku beli 1 bekas/pasu ni rm8 sajaaaa...puas hati nyahhh...nanti kerat batang dia cucuk kat pasu2 lain...sangat senang dijaga....tak perlu ait banyak sgt because this plant cam stand hot weather...cuma jangan la smpai seminggu ko tak siram dia..kesian dia nyahh...



Bell pepper ni aku beli kat nursery kat rumah aku ni jugak...rm10 kot...ntah dah lupa...tapi ada 3 pokok dlam ni kot..puaih hati..nnt boleh la bagi sepokok kat sapa2 yang nak..



Ok roses ni rm10...tapi tokey tu kasik aku rm8..ok sgt2 kot



Yeayyy..another English herbs...hoyeahh..da dapat parsley ngn thymes ni...2 pasu ni dia bagi rm15...dah la segar elok...sukanya...sukaaaa nyaaa



Pokok cabai ni eksidenly tumbuh..aku main campak2 ja benih yang ada kt dlm satu bekas ni...tengok2 haaa..naik subur elok gila...maybe sebab aku suka siram pokok2 aku dengan air basuhan beras+ikan kot....



Ni pulak roses angah bagi kat aku...hari tu lama jugak tak berbunga...ni dah galak berbunga balik dah...banyak putik duk keluaq dah....


Ni selasih or thai basils...masak apa2 buh daun ni perghhhhh....yg daun besaq2 tu pulak pokok hydrangeas aku...sedih sebenaqnya kalau cita psal hydrangeas ni..sebab dia galak berdaun jaaaa....bunganya tak keluaq2....sedeh lahai....ni nak try buh baja bunga tengok...tokey kt nursery tu kata...u gunting dia pnya pucuk kasik dia keluar itu bunga..dan bubuh itu baja bunga...okey...baik tokey...
Oh actually aku ada beli pokok hydrangeas kat nursery tu...rm10 kot..ka rm8..ntah..tak hingat...dlm range tu ja harga dia...tp da ada putik2 bunga la....heee cant wait



Kasik up closed skit bell peppers aku ni.....



Ni pulak yg cabai aku tertanam tu..crunchy n pedas berdenggung



Cepat la blooming yer....



Malam ni or esk nak wat rose infused water lah....hihi....

Sekian...

posted from Bloggeroid

Dah lama aku nak tulis pasal menda ni...
Dari kes Kiki CDM250 lagi aku nk wat entry pasal menda ni....
Sampai la sekarang ni kes awek bertudung kena "cabul" ngan mamat Kepak or KPOP....(tu pun macam dah basi kan)

Kadang2 la orang kita kuat gila la nak judge orang....siap keluarkan kata2 kesat....
"Hey..pakai ja tudung...tapi perangai lahanat Ya Rabbi....tapi mulot puaka...tak hormat orang tua"...
Sambil2 tekan button SHARE video Kiki maki uncle tu...pastu sama2 bermulot puaka komen2 video tu ngan member2....dah tu...xsama ke kau ngn Kiki sekarang....kes Kiki tu pun da setel..dia da mintak maap lgi kat uncle tu...kau ngn kwan2 kau ada mintak maap kat Kiki tu???baik2 Cik Salmah....nnt jenuh awak nak cari Kiki kat Padang Masyar....

Macam2 la scene aku tengok kadang2 tu...macam2 la..nnt kawan2 kat dalam friendlist aku akan share menda2 yg tengah trending macam kes Kiki....kes pakai tudung tapi itu la ini lahhh...sampai latest...kes Kepak/KPOP ni...

Balik cerita budak2 yg pakai tudung tapi kena peluk ngan mamat Kpop tu...kau rasa la kan..kalau budak tu Melayu tapi TAK PAKAI TUDUNG ...agak2 jadi bahan tak???AKU RASA TAKKKK KAN!!...bukan lah aku nak back up diorg..langsung tak..wrong is wrong...point is...kita yang duk sebar video dan aib diorg pastu kutuk2 PAKAI JER TUDUNG TAPI MACAM TUTTTT....kau agak2 lah kan....kau dapat pahala ke dapat dosa kering ja??
Kamon...aku pernah muda remaja...aku pun pernah juga ada perasaan kegilaan melampau2 terhadap retis2 ni...tapi aku xminat la Kpop...aku minat Brandon Boyd ja...fav band aku Incubus...tapi tengok la aku sekarang...1 lagu sekarang pun ssh nak lekat dalam otak aku...faktor usia sama kot....takkan anak da sorang nak angkut p concert Incubus plak kot....
Nanti viral...ibu bertudung kejam bawak anak ke konsert Incubus(bunyi macam vanggang jer kan)

pastu cermin balik diri kau....mungkin dulu satu ketika dulu kau pun pernah ada fasa jahil...cumanya...dat time...tak secanggih sekarang...semua org boleh amik video n viralkan kt internet....kau pun dulu pernah...nama ja pakai tudung tapi berkepit ngan boipren tapi at the end tak kawen pun ke dengan boipren ko tu(ni contoh la ya aku bagi)....apa perasaan kau..kalau orang canang xerita kau ni kat orang2 lain? Pedih tak rasa?

just because sekarang maybe kau da start mendalami ilmu2 agama...ya lah...start masuk fasa yang lebih baik...kau kena rasa orang yang free hair tu kompem2 masuk neraka jahanam ka hapa ka...dan kau rasa darjat kau depan Allah naik satu anak tangga ker kak Salmah???kamon....mana tau orang2 yang kau caci bagai nak gila...itu la ini la..sexy tak ingat tuhan ker...tak takut azab api neraka ker....adoiyainya pun nya...
Kau tengok Miss Nina.....sapa sangka kan?now look how lovely n humble she is...

Kita ni baru jadi baik skit dah wat alim teruk sangat dah...ni nama dia penyakit alim taik kucing....aku tak kesah...kau kata kau nal berdakwah ka apa ka....Nabi Muhammad pun dah pesan...jaga aib orang...jaga aib orang...jaga aib orang...kalau kau nak Allah tu jaga aib kau....
Dan kalau nak menegur pun..bukan depan2 orang ramai....
Tegur secara persendirian or personally supaya tak jatuh maruah orang tu...

Allahu....aku paling takut bab2 aib ni...sebab aku tau....aku ni pun bukan baik...cuma berusaha setiap hari nak jadik yg lebih baik....

So friends,

Let just spread a good things about our Deen....bukannya hari2 buka aib orang sana sini....jenuh nanti banyak pulak waiting list duk que nak cari kat Padang Masyar nanti...

*sudah2 la..playing a God's role...kita ni siapa...hatta Nabi pun xpernah nk hukum ummat dia...kita ni sapa la sangat kennnn

Nama cik Salmah dalam ni hanya lah rekaan semata2...

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS