2013_Toyota_Vios_fuel_test 011
The government has announced that from tomorrow (December 1), the price of RON 95 petrol will drop four sen to RM2.26 a litre, the price of RON 97 petrol will drop nine sen to RM2.46 a litre, while the price of diesel will rise three sen to RM2.23 a litre. Euro 5 diesel which is currently available in Johor has gone up by three sen as well, now retailing at RM2.33 per litre.
The price changes follow the Domestic Trade, Cooperatives and Consumerism (KPDNKK) ministry’s announcement about two weeks ago that subsidies for RON 95 petrol and diesel would be no more from December 1, and that their prices would, like RON 97 petrol, be derived based on a managed float system.
Globally, the price of crude oil – which now directly affects RON 95 petrol and diesel prices in Malaysia – is currently at its lowest point since August 2010, hovering around US$70 (RM237) a barrel. If this keeps up, we could see more price drops in the months to come.

CREDIT TO PAUL TAN PAGE


Read more: http://paultan.org/2014/11/30/ron-95-rm2-26-ron-97-rm2-46-diesel-rm2-23/#ixzz3KbhS1kkx


Ni semua pokok2 aku kat balcony....







Ada rose, ada pine, rosemary, cilantro,thai basils... anak pokok chilies..
Yang terbaru..aku da pindahkan balik pokok2 cili aku yang kat luaq rumah...dat side macam tak direct sunlight sangat..
So bila aku pos ke fb group ni...yang kebun dalam bandar ni...diorg ckp pkok cabai aku terbantut sbb kurenggg direct sunlight....

So dengan pantas...3 pokok cili aku sumbat dah kt balcony...makin penuh balcony aku...cuma nya...balcony aku tu...kalau panaih...panaih sgt...org utara kata panaih lit lit....

Kalau ujan lebat mmg kuyup la sebab direct depan apartment aku ni level aku kira xdak apa2 halangan...flat yg kt depan tu smp tgkt 4 jer...umah aku tgkat 6..so angin tu kalau mai mmg syiok la....

Pokok hydrangeas aku pun...aku da pindah mai kat balcony...harap2 positive la skit...berbunga la wahai cik hyrangeas intan payung ku....

Tapi aku rasa roses paling senang nak handle la sebab tahan lasak....tahan matahari...tak lembik n lemah gemalai yoo..

Impian tu...nanti nak letak rumput carpet kt balcony ala2 umah kok ping...heee...Amir pun tgh survey kata nya rumput carpet yg murah n berkualiti...tp tak tau la kontraktor sorg ni nak bgi quotation yang dia sendiri bayaq tu bilakan...ahaks....

Nanti...nak bubuh mcm bidai badi teduh skit...pastu letak kerusi n meja kecik...habuan nak lepak minum teh petang2 sambil layan novel ka apa ka....pastu buh pebbles skit2 kat bawah tu bagi rancak....


Fuhyooooo

Dan2 aku mmg da berangan gila nak beli rack besi yang kt ikea tu....ehhh bila ikea penang bukak ni???



My kind of fav ....sebab rumput tuh...ohhh jangan lupa ai kan suka kaler2 ijau ni...


Ranggi ja..tp maybe aku prefer kerusi yg biasa tu kot..or yg bulat tu jer...boleh sumbat bawah meja after that..



Ni pun mcm best...cuma beza nya..yg kat bawah kayu tu ganti ngn rumput carpet jer....

Oh encik somi....sila lah realisasikan impian wife mu ini

And to my lovely and fav flower....
My lovely hydrangeas...please be nice to mama....tolonglah berbunga ya sayang...mama harap sgt awk berbunga ya syg....
Mcam ckp ngn anak2 ja kan...hihi...
Ngan pokok2 ni kita kena penyayang2...cakap2 ngan diorang sama...jaga diorg macam jaga pets jugak..sebab diorg pun makhluk Allah n in fact depa ni akan berzikir sepanjang masa...so sedikit sebanyak bila kita tanam n jaga depa..pahala2 tu p kat kita jugak ye tak???

Plus..bagi aku...bercucuk tanam/planting/ gardening ni one of the way to release stress...tak guna banyak cost pun n kadang2 korang boleh guna..cth untuk masak ka apa ka...sbb tu aku suka tanam herbs jugak

Mood

by Alia Farhan, 10:01 AM
Sorry

Mood blogging aku serius sgt ke laut weh...
Macam2 dalam otak aku ni....
Berselirat wayar otak aku ni kot....

Xpa...only Allah knows whats next....
Tapi In Sha Allah i can handle it....

Jamu mata dulu la yer....















Da besaq da ank dara aku ni kan....

Adriana,
Nak adik x???tetttt

Testing

by Alia Farhan, 9:55 AM
Testing
1
2
3
sebenarnya... resipi ni resipi from mama...kalau rasa sekali-sekala nak tekak kampong bolehlah masak ni.... simple tapi sedap.... Bahan-bahan: 1. Ikan nyior-nyior(aku tak sure org selatan panggil ikan apa...) or ikan ketul/ ikan kembong 2. Bawang besar-2 / 3 biji...potong nipis2...kalau suka banyak letak banyak 3. bawang putih -ikut korang suka banyak or sikit 4. Cili* aku tak letak sebab ni nak bagi Adriana makan since pishhh is her fav dish.... 5. Asam Jawa-wajib...sebab nama pun masak asam kan...aku guna yang Adabi tu jer.... 6. garam 7. cukup rasa 8. gula perang/ gula Cara-cara: 1. Gorengkan ikan macam biasa(letak kunyit garam bagai). 2. put aside ikan yng da digoreng tadi...keluarkan minyak yang balance goring ikan tadi....agak patut padan utk menumis. 3. tumis bawang besar dan bawang putih(bukan semua ya..sikit jer utk menumis) 4. Masukkan paste asam jawa Adabi...masukkan air....kacau bagi paste tu fully diluted. 5. Masukkan garam, cukup rasa dan gula perang.(korang rasa...dah rasa masam2 manis tu kira ok la tu) 6. Then masukkan balance bawang besar, bawang putih dan *cili. 7. Masukkan ikan yang da digoreng tadi...dan biarkan kuah tu pekat sikit.... 8. Then tutup api...dah sudahhh dahhhh.... Senang kan...see told ya... oklah.... apapun...aku tengah kesengalan ni..sebab Note 2 aku da arwah rasanya.... sedih pulak..sebab dalam phone tu ada mcm2 video n gmbq Adriana dri dia beranak dulu...almaklumlah Amir bagi aku sebab lahirkan anak dia. heeee...... boleh pulak kan nak rosak celah2 ni..... dugaan betul

grilled set yang nyummmehhh

in , by Alia Farhan, 9:13 AM

ok this grilled set tersangat lah healthy....
accept the rice potion mcm byk skit...tapi xper...i shared this with mek kenit yg makan banyak tu....
dalam set ni ada salmon, chicken n prawns...n not to forget some grilled cabbage, carrot and taugeh....
most of the salmon eaten by Adriana...mama layan chicken je lah...anak i ni kan suka makan pishhhh...pishhhh je memanjang...but it's ok...it's good for her...high in Omega...
kalau dia reject fish lagi aku pening daaa....
chicken makan gitu2 jer...
prawn mmg A++ la kalau Adriana ni...dri dalam perut lagi papa da jamu macam2...

so harga set ni RM18.90
last time aku suka order yg salmon set tu...RM16.90...tpi rasa macam rugi plak sebab yang ni kan ada macam2...
tapi yang salmon tu potongan dia of coz la besaq lagi kan....but this set varieties la kan....

kat mana ya ni????



ni kedai nya....kat food avenue kat Aeon Jusco Bukit Mertajam tu....
dijamin korang akan suka and jatuh cinta...



jangan tak caya...1 mulut suap dia...pastu baru suap mulut aku....nisbah is 1:1...takpa lah...janji anak mama mau makan n sehat ye dakkkk...
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS