Gunakan ujung penyodok yg cenggini utk tadah ayaq korg..lg2 musim catuan ayaq kan..nak pulak sinki mcm gini...jenuh..



Guna kan coke kalau pencuci toilet korang da abeh...very acidic ni..patut la yahudi buat bgi kaum2 lain mnum...cuci perut korg skali oi yg suka mnum tu



Gunakan lemon utk cuci water stains



Gunakan dry sheet utk cuci glass



Hang ja korg pnya pencuci tu kalau ada rail mcm gitu..nmpk tersusun kan...



Ni utk yg bela.kucing yg byk bulu2 bagai tu..guna glass scrapper..In Sha Allah bersih carpet korg



Gunakan garam kasaq utk removed pan's stains



Gunakan penyapu n towel kecik utk cuci bhgian yg pyah nk gapai



Lap tv screen guna coffee filter...ermmm...aku xpernah jmp pun coffee filter...
Wakaka



Gunakan old tooth brush n cotton buds utk bersihkan keyboard korg tu...lgi2 utk keyboard warriors kan...mesti da berdaki n keladak kan korg pnya keyboard...aku jarang on kot lappy hatta surface sekalipun...byk guna note 2 aku ni ja..so aku bukan keyboard warrior...ehhh



Guna cuka utk cuci stains kt celah2 ni..aku selalu gak guna cuka utk cuci dlm2 peti sejuk aku tu



Kt malaysia ada dak menda ni?kalau ada kt daiso..dah lama aku beli!!



Guna sarung teloq tu utk jdi pelapik mustard or mayo mcm kewpie yg dlm tube tuu



Dah apply ni utk baju Adriana...senang nk pilih baju...baju aku ngn laki aku masih guna method kuno yg cepat gila sepah...menci!!!



Owh mcm ni ka cara lipat dia...muahaha



Guna razor atau tape utk tarik keluaq kesan kotoran kat baju or seluaq hitam korang



Guna vacuum plastic mcm ni utk simpan baju2 lama korang...aku ada jual..sapa nak beli angkat tangan!!!



Hangkan pkaian korang dalam keadaan terbalik...bila da pakai...alih hanger tu ke depan..tgk dlm masa 6 bulan...pkaian mana yg tak beralih ke depan hanger tu...maksudnya da boleh p antaq kt charity ka juai preloved ka apa yg patut

Sumber:cilok dari internet

posted from Bloggeroid

iHeart organizing

in , by Alia Farhan, 8:58 AM
Suka keadaan yg organize...
Tp selalu tak ter organize...
Ada ja yg brselerak kt mata...

Maciam mana tu nak wat....

Adriana pulak suka "kemas" cara dia...

Mama kemas mainan dia...buku dia..toys dia....nnt dia tolong "kemas" jgk...

Pitammmm

Lani...mama start organize mama pnya make up dulu lah...

Nnt mama pikiaq len nak wat maciam mana segala toys..menan Adriana bagai tu...

Nnt mama akan pujuk papa wat bilik belakang tu playroom aka bilik tdoq Adriana skali...walaupun tau...lmbt g kot Adriana nk tdoq lam blik tuu...



Guna bekas putik kapas tu...
Buh segala maskara...
Berus...
N cotton face(ni tiru konsep kat Sephora hari tu)




Lippies...segala mak nenek lipsticks...lipgloss bagai semua dalam ni...beli bekas ni kat ikea..dah lama...ada 3 color semuanya...tpi tak ingat la hrga dia brpa kan



Pastu yg belakang bekas lippies bagai tu...segala mak nenek serum...serum muka...rambut...toner bgai la dalam tu...yg tu guna bekas ferero rocher ja...niat dlm hati nk beli clear vinyl organizer tu xtercapai lagi...maheiii nya lahhh...tak koser makkkk...



Ni pulak bekas letak perfumes n eye pallets bagai....
Guna kotak kasut...balut...siap...guna!



Yg ni plak.drawer yg rona roni td tu...
Dlam ni ada foundation....tak tersusun lgi sbb still serabut



Yg second drawer...ada blusher ngn eye shadow...



Yg ni pun blusher ngn foundation jugak...main letak ja ni...

Caca marba lagi utk drawer comels tu...

Pastu tdi mula la wat project utk label kan...


Tetiba pulak mek.kenit ni.kacau mama dia ajak main...layan lah dulu...
Projek tergendala....


Ermmmm....korang....
Aku ada nak letgo make up aku yg aku tak pakai sgt....

Ada yg nak tak?
Bgi free ja...
Malas nak.semak2

Nanti aku gtau mcm mana ya...

posted from Bloggeroid

Volunteer please

by Alia Farhan, 8:59 PM


Tolong!!!
Ada sesapa volunteer nk tolong lipatkan baju2 yg sebemban ni.....
Pfftttt...
Menda paling x suka adalah lipat baju!!

posted from Bloggeroid

Tak reti ahh

by Alia Farhan, 7:17 PM
Lately sejak2 lepas operate...aku dah jdi mcm tak reti masak...masak pun mcm tasteless...tak sedapppp....
Mcm apa ntah taste semua ke laut...
Adakah disebabkan tekak aku yg stil sakit ni...
Haih la...
Jumaat ni kena p follow up check up blik...
Tak tau la tmbah MC lg ka mcm mana...
Tpi tekak ni mmg perit la...
Bersin xyah cakap la azab dia...
Mcm nak tercabut kerongkong rasa....

Sabaq ja lah....
Dugaan.......
Allah bagi dugaan kicik saja Alia....
Relaxxx sudahhhh....

Ok lah.....
Go to go....

Tengah berusaha up balik yield susu...
Sebab agk drop sebab kurang mnum sbb tekak sakit nk telan....kena telan ayaq sejuk ja...ketaq gg oiii



Currently ni sumber bacaanku...

posted from Bloggeroid

Ketinggalan....

by Alia Farhan, 6:25 AM
Disebabkan MC dan boring..dan kebetulan aku mmg nak cari botol baru utk Adriana...maka...aku dengan slamber...drive p ke Queensbay sorg2...
Haihhh laaa...seronoknya p Queensbay time org gheja...nikmat..parking senang...p kt ground level ja...kalau hari cuti..nan hadoo...pastu parking pun murah...RM1 ja aku byaq parking hari ni..
Smpai ja cpat2 p ke Jusco/Aeon...
Cari NUK pnya botol yg wideneck...ada...satu set ada 2 botoi...RM69...pfttt...mahainya....tapiiii....silicone la pulak...aku nak yg latex...Adriana da biasa ngn NUK latex tpi yg narrow neck pnya...saja kot2 aku tukaq wideneck ni dia mnum byk skit kot kt umah Bbsitter dia...kot2 dia rsa mcm mnum dr badan aku...ehhhhh...
Disebabkan xdak botoi wideneck yg ber-teats kan latex...so aku decide beli ja botoi wide neck Baby Kiko...RM9 per bottle...beli 2 bijik...pastu aku beli ja teats NUK latex yg wide neck ja...jimat n seppp duit aku..ehhh...duit laki aku....
Pastu...dari hari tu lg aku nampak Sephora da open kat Queensbay....so harus lah msuk n cari...usha dan beli apa yg patut...

Macam dah lama gila kot tak beli make up...asik shopping kt Adriana ja...
So maka hari ni...setelah ditimbang tara...
Maka....

Ini lah...

Hasil tangkapan ku....




Ada lagi 1 tapi rahsia...
Xleh reveal k...

Kenapa aku beli Naked 2 and bukan Naked 3?

Sebabnya aku rsa aku lebih suka color2 Naked 2 banding yg 3 pnya...3 mcm soft skit color dia...yg 2 pnya more dark skit...
Tpi both Earthy color la...
Ketinggalan kan...org da beli smpi Naked 3...tapi aku beli yg Naked 2...

Yg bestnya lani Sephora bg freegifts...



*make up pouch
* tarte mascara(yeayyy)
* nail colors
* Clinique moisture surge(maciam tau2 ja duk nak beli ni kan!!)

Apa pun abeh la mama Adriana oi...cik pora da bukak kat Queensbay puleks...jenuh nak tepih la lepaih ni

posted from Bloggeroid

Natural remedies for cough

by Alia Farhan, 6:09 PM
Gila ahh...
Tajuk nk omputih abih...
Bajet la...

Sejak2 Adriana asik batuk n berkahak...n nangis2 takleh tdoq sebab byk sgt kahak...smpi kul 2 pgi bergegas dr island balik ke kpj seberang ni semata2 utk neb....haihhh...berdarah mata mama ni Adriana oi...sabaq ja lah..kes sayang anak pnya psai...

So banyak la natural remedies yg aku dpt mngunakan natural source yg lebih alami...ehhh...ayat nak poyo ja...

Antaranya....
Guna kan honey....



Dan lemon




Kekdahnya...

Korang slice kan lemon korang tu...
Then lemon slice tu mskkan dalam jar..n then buh honey dlm jar tu...press kan skit lemon slice tu bg kluaq juices dia...

Then sedia utk bg anak korg mnum direct terus or bancuh dgn ayaq suam....

Macam Adriana aku bg direct n bancuh..dua2 dia suka...so takdak la mnjerit2 menangis mcm kena cubit tu haa..

Senang keja mama Adriana ni...

Laki aku pun aku suap ngn menda alah ni since dia pun batuk2...

Yang remaining dlm jar tu korg letak ja dlm peti ais kt bhgian chiller tu haa



Ni stok yg aku wat...
Baru ja bg mnum n mkn semalam kt Adriana nmpk cough n phelgm dia makin ok...kalau tak...nak nangis ja rasa mama dia ni tgk..

Ni pun aku da bancuh siap2 utk bg kt bs dia...hopefully she will drink it

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS