Pedicure at home...

by Alia Farhan, 12:48 AM
Selalu kalau berus gg lama kita akan terus campak ja kan dlm tong sampah..
Tpi setelah aku tgk cita The Doctors...ada sorg minah ni yg pndai psal pedicure ni wat demo...
Just by using an old tooth brush...n tooth paste...tak kesah la jenama apa kan..
Dia tested kat doctor dlm program tu...





So feedback doctor tu ckp dia rasa kuku kaki dia rsa refreshing n shinning sgt...

So aku pun test la jugak kat kuku kaki aku...mmg serius best ilang la cagu2 yg ada skit2 tu..nk pedicure bgai kt nail spa mmg tak la ngn Adriana kemain lagi skrg ni...kuku kaki pun rsa best..shinning...sedap oiii

Wat kt laki den...dia pun suka...aku test kt kuku jari kurang nmpk kesan...kat kaki mmg obviously kot kesan dia...

So korg...xyah buang om toothbrush korg yg da rongak2 tu...guna tonyoh kaki plak..nk p.pedicure mau la rm40 pling murah kan..ni haa...guna toothbrush buruk ja pun da boleh dpt kesan mcm gitu...

Oklah...heppy trying ya

posted from Bloggeroid

Resign??

by Alia Farhan, 8:00 AM
Korg yg mak2 ni pernah x rsa nk resign sbb nk jga ank n tumpukan kt ank korg kt rumah?
Leh home scholling ank kt umah ja...msk mkn...tdoq ngn depa...peluk cium depa setiap msa...
Dats what i feel now...nk resign tahap melampau....
Nnt biasa la byk mulut2 yg akn nasihat jgn...rugi belajaq tinggi2...amik chemical engineering bgai ...xreja...rugi!
N dat's including my mom...yeah...as a working mother...i know her points....if she can hadap dat...i also can!!but things are...kmi 4 org adik beradik ni mmg dr kecik lg tok da bela kmi...duk ngn kmi...so we are in a totally good hands...no doubt of it....bukan nk kata bs aku x ok..no...dia sgt super duper ok!

Tpi u know kan...its dif...if ank kau sakit pun..u still can consider to leave it to ur mother rite?but me considering to leave my unwell baby to my bs is a big NO NO eventho she's OK with it...

Ntah lah...boleh ka nk hadap ngn society kita yg mng da set dlm mind depa...u have a high education background...u should probably end up being engineer, doctor, architect...bla bla bla...

Penat...dats d word...
Penat dan berat hati nk tinggalkan anak pagi2 yg mnangis2 nak mnyusu dekat badan mama dia...i feel like a heartless mother...hati kering...boleh biar n blah just to leave her n go to work...mcm bullshit...

Dekat kilang pulak..almost everytime i will godek2 my phone gallery just to browse her photos...oh my...she's grown up super fast n almost missed the jolly good time in raising her to be "somebody"....

Like i said/wrote in my fb's status...shall we take risk to be a no body in order to raise our kids to be somebody?to be precise...resign...n become fully housewife??berani ke tak?

I still find my courage...looking foward to be a WAHM someday....if aku nk resign pun..i will have my own income from home....tak semestinya amik chemical engineering have to stuck up being a chemical engineer kan?business lg best kot...oklah...gtg...

posted from Bloggeroid

Her post birthday celebration

in , by Alia Farhan, 10:06 PM
Since her birthday jatuh hari rabu..so mama n papa decided to throw her a birthday partayyy on last saturday....
Thanks for those yg mai utk celebrate bday Adriana...

Mama deco2 simple2 ja..xdan..kalut ngn reja..n kalut ngn ntah hapa2



Her bday cakes....2 bijik haa..hambik...tp yg jdi pilihan brownies hat secret recipe tu jugak walaupun bukan cake...tp org tu tuju hat tu ja...hat ada gmbaq Adriana n minion tu org kata syg nk potong muka dia...hahaha



Wif her makngah...



Muka mama dia plak blur2



Me n my lil princess



Adriana n her mak tok or my mama



Our liltle family members...

For those yg bg hadiah kt Adriana..thnks a lot ya..next year...jgn lupa bagi lagi...muahaha

posted from Bloggeroid

Her very first birthday

in , by Alia Farhan, 10:14 PM
Today...genap setahun dah usia Adriana..
How to time flies so fast..
Macam tak percaya ja..
Mcm baru ja beranak...
Tgk2 dia da besaq...
Mcm baru ja tgk dia merah2 sbb fresh from oven kan...
Haihhh...cepatnya masa berlalu...
Cpt jgk la umoq mama makin mningkat kan Adriana sayang...

Muka dia hari ni...kat umah her babysitter..muka tension ja kena tinggai after kena jab setahun tdi...
Hihi..her 1st gift on her very first bday is her 1 year vaccine...kesian anak mama...
Its ok syg..its for ur own good.

Adriana sayang...
If u happen to read about this...
Mama n papa love u so much...
U are the most precious gift The Lord had sent to us....
Semoga Adriana jadi anak yg solehah n berguna kepada agama...







Adriana sayang...

Tetiba mama rsa emo pulak..
Nk reyau tgk gmbaq2 Adriana dr day one masa Adriana keluaq dr perut mama...yg muka mcm baby ice age tu....
TT

posted from Bloggeroid

Wanita tabah...

in , by Alia Farhan, 9:34 AM
Selalu tak dengaq hnya wanita tabah ja yg dpt mnyusukan anak depa sampai 2 tahun?
Pernah dak dengaq mcm tu?
Well for me....
Helloooo...
Tak ckup tabah lagi ka kalau mngandung 9 bulan boleh harung...dengan perut boyot...bwak ke sana sini...
Muntah2 alah2...sakit pinggang..kaki bengkak bagai...tak cukup tabah ke tu??

Sebenaqnya bagi aku la kan...yg give up separuh jalan or tak bf anak ni bukan tak tabah...cumanya kurang skit knowledge psal ilmu2 bf ni....
Sebab apa aku kata mcm tu?sebab nya..as preparation nk bf...kita da kena set mind kita...KITA BOLEH!!!BOLEH DAN BOLEH...
xdak istilah..tgk la kalau ada susu mmg nak bf anak pun...
Xpun istilah...untungla hg...susu hg byk..aku takdak...
NO NO NO..
sebagai seorg ibu...kita mng kena set kan otak kita...KITA ADA SUSU!sebab tu la kelebihan mak berbanding ayah...
In Sha Allah with positive thinking...Allah akan kurniakan kita dengan anugerah yg tak ternilai ni...
Positive thinking and doa adalah dua kunci dalam misi bresstfeeding!!!
Sentiasa berdoa...doa dan doa dari start preggy lgi...In Sha Allah...Allah akan permudahkan kita...jangan tak tau...i only breastfeed my baby 3 days after she was born...hari pertama n kedua...susu setitik pun tak keluaq...tapi masa dekat ward da start pump...walaupun pump angin ja..cakap dalam never mind Alia...dont worry...ada tu..jangan sedeh2...In Sha Allah ADA!!! Smpai kakak aku pnggil her nurse yg expert bab bf ni la bg counseling kt aku...aku ok ja..open...sbb mmg aku eksaited sgt nk bf Adriana...
bila balik umah tu hari ke3(cserian so kena tahan ward lama skit ya)..mama kol mak bidan...panggil utk urut susu...
Masa mak bidan tu urut kt tulang belikat she said my susu ni ada..cuma tak kluaq ja lagi...bila dia urut tu..terus bengkak2...n memancut2 keluaq...dat time.... ALHAMDULILLAH...

Key points are postive thinking n never give up!

Then...talking about preparation...ada jugak yg nk bf(niat kalau ada la)...working mother tapi preparation ke arah nk bf baby tu takda...cth dia...invest in pump...NADA...alasan..nnt la..baby da kluaq baru beli..tgk susu ada ka dak...jgn la mcm tu syg2 oi...menda ni kena prepare betul2 tau dak...tau tak time2 baru deliver tu la susu memancut2 n mncurah2..baby pulak mnum ciput ja..time tu la boleh buat stok...
so beli pump tu awai2...takyah nak aim medela freestyle sgtla mcm aku dulu2 tu..walaupun mampu...nasib aku tak jdi beli n bijak pilih Rumble Tuff...sepp duit tau...byk ja pilihan pump2 lain yg best lani...xyah nk freestyle sgt lah..simpan duit tu utk menda2 lain ok;)

Then pendedahan...rasanya lani da meluaskan org brkempen kebaikkan susu ibu ni...kalau tak tau...u can google it...even cara2 nak simpan susu mcm mana pun byk breastfeeding mothers kat luaq sana share kan...tinggai nak type google psai breastfeeding or type beautifulnara...
N percaya lah...kami breastfeeding mother ni sangat supportive for those yg nk brtanyakan bab2 bf ni...
Psai botoi ka...puting ka...plastic ziplock jenis apa yg best...pump apa yg affordable ka bagai....tanya ja kt forum or group tu kompem dpt positive answer...
Even smpai cara nk handle ebm hatta tips2 nk mbanyakkan susu pun kami sydi share...mau ngn takmau ja tanya kat org..
Ingat..lepas ni rajin2 type psai breastfeeding ya...bukan beautifulnara ja..ok?
Plus kami2 yg breastfeeding ni mmg suka brkongsi cerita n ilmu yg kami ada...menda baik...mesti la kena kongsi kan





Together...we support breastfeeding...

If u happen to have any personal breastfeeding matters...u can whatsapp me at 0133363775

posted from Bloggeroid

Cheer me..

in , , by Alia Farhan, 7:08 AM











Ada sesapa nak beli chalkboard wallpaper lg tak??





1 roll RM37 saja...
Ukuran: 45cm x 200cm

Boleh whatsapp terus ke 0133363775

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS