Dalam 3 hri lagi...Adriana will turns to 6 months...yeayyy...means dat da 6 bulan dia fully feed by my milk...yeayyyy....I made it..I know I can make it...
Now pun da start bgi da skit2 solid food because ksian sgt kt dia..mulut tu da mcm mulut ikan emas da yg duk ngunyah2 mkanan msa aku n amir dok makan...oh no..pitty my baby...dia pun ok ja mamam moi nasik ngn carrot...she's OK with it...
So to all new mommies out there yang betul2 nk fully breastfeed ba y2 korang smpai 2 thun... (In Sha Allah ni impian aku)...tolong:
1) pasang niat betul2 kenapa kita nk fully bf anak kita...doa kat Allah supaya journey breastfeeding kita dipermudahkan...
2) start doing your reading as early as u know u are pregnant....dis is what I'm doing...first trisem da baca da psai breastfeeding tawww...eksaited kot...
3) beli siap2 kelengkapan breastfeeding cthnya pump..botol susu utk simpan susu kita..plastic storage. .so bila ada menda2 ni..automatik korg akan jdi rajin gila nk pump...
4) percaya susu sentiasa ada...never ever give up...bcoz we born to produce milk...seriously..kalau baby asik nk menetek tu n berkepit ja ngn badan kita...tak bermakna susu kita xdak...tp sebenarnya sbb mmg tu lumrah dia baby yg breastfeed ni...sebab susu ibu mmg mudah hadam...dats y 30 minit ka sejam sekali ka baby da merengek rengek nk menetek lgi....believe me...Allah jadikan kita dengan tetek ni ada sebabnya ya...
5) kena rajin menge-pump...sebab nya..konsep dia senang ja...makin kerap kita kosongkan breast makin cpt otak hantaq rangsangan more and more milk should be supply...rajen2 la pump at least 3x sehari...ok? No istilah malas2 k....never ever!
6) jangan stress ok...u shud enjoy ur bf journey...take time...sit back n njoy it...kalau stress jgk amik b complex bcoz believe to make us calm...aku consume vit b complex+ folic acid Shaklee..tak tau nk beli kt mana? Meh sini meh beli ngn aku...sgt penting point jangan stress ya...sbb bila stress otak kita pun takleh nk process n ransang betoi2 hormone prolaktin kt dlm badan kita...bila jdi mcm tu..automatically susu akan drop....
7) kalau susu drop...jgn stress...try amik supplement apa yg patut sbb maybe badan kita penat. ..supplement ni BUKAN JAMINAN yer susu akan byk...apa yang penting kena paham konsep supply and demand...bila paham konsep ni..In Sha Allah anda one step foward akan berjaya...semakin kerap menyusu or pump..semakin byk susu akn terhasil...
8) start kumpul stock start 2 weeks after delivery...believe me...u will impress with ur milk collections. ..time ni...susu byk gila...baby plak mnum skit2 jer...perut dia pun baru sebesaq guli or buah cherry...sbb tu kena paham konsep supply n demands. ..n sebab tu jugak perlunya banyak membaca regarding breastfeeding ni...

So...wut else ya...
In Sha Allah I will try my best to feed Adriana wif my milk till she's 2 years old...
After 2 years old...aku pernah dengaq cita...toddlers tak mnum susu fm pun xpa...she or he will get nutrients from her or his food...betul ker ehh? So I think...for dat case..I need to do more readings regarding dis...for time being..kena study dulu mcm mana nk hantaq solid food ke umah bbsitter Adriana ni...heee...xsempat ag nk study mndalam psai solid food ni..



posted from Bloggeroid

My lovely Adriana Arissa...

in , by Alia Farhan, 8:32 PM

Dis pic...rsanya Adriana bru ja brapa hari..


Ni bru semnggu kot..

Ni pun sama..sbb tak cukur lagi rmbut dia time ni

Ni pun awai2 dulu jgk..2 weeks plus kot sbb rmbut pun xckur lg

Ni da strt jdi si botak yg cun

Ni da lpas pantang ni..sbulan lebih



Ni da msuk 3 bln lebih kot...da strt ayu2 dah ni

Da strr jd yuna dah ank mama ni

Msa 4 bln lbih hri tu

Latest now...5mnths oredi oooo....

Heee...I'd been obsessed wiyh my own daughter....

posted from Bloggeroid

Happiness

by Alia Farhan, 8:23 PM

Thanx Allah for sending me this two amazing n wonderful persons in my life....

Seronoknya weekend ni..lying in bed..cuddles wif hubs n Adriana. ..
Sebenarnya ada kt kl ni....visit my bro's newborn...Adni....
Dah lama xtrun kl..feel so jakun...
Oklah...bye....

Bye
Bye
Bye.....

posted from Bloggeroid

aku akan datang...

in , , , by Alia Farhan, 12:52 AM






 the hobbits house...yeayyy...

 hobbit houses...


incredibly beautiful

wahhhh..cant wait...In Sha Allah..tunggu Adriana besaq skit...will go for family vacation to this amazing place...sesapa yg pernah p NZ..kindly please let us know which side is the best North or South?actually we plan take a caravan...have anyone been to NZ or stay there? please let me know...kinda excited...In Sha Allah..umor panjang smpai la rombongan  Mak Jah ke NZ...yahuuu...

so sekarang ni harus kumpul duit laju2 untuk ke NZ...no more shopping menda2 yg tak perlu ya....

*how's ur life lately after dua kupang isue?Me? i've been doing great ever than before..hahaha


Kenapa perlu ambil supplement?
  1. Kita sering terdedah kepada pencemaran alam sekitar dan radikal bebas yang menjejaskan kesihatan.
  2. Badan kita memerlukan dos yang tinggi bagi sesetengah nutrient (kalsium, dsb). Hakikatnya nutrient hanya diperolehi dari pengambilan pemakanan kita.
  3. Buahan-buahan dan sayur-sayuran yang diambil mungkin telah terjejas nutrientnya kerana terdedah kepada racun serangga dan bahan kimia yang lain(non-organic)
  4. Mengamalkan gaya hidup yang tidak sihat seperti kurang bersenam dan merokok.
  5. Rutin pemakanan rakyat Malaysia yang rata-rata tidak menhiraukan diet yang seimbang.
  6. Gangguan penyerapan nutrient dari makanan, akibat dari pengamibilan kafein, gula dan garam yang berlebihan.
  7. Kehilangan nutrient dalam makanan terutamanya di kedai makan, restoran makanan segera dan sebagainya.


Kelebihan supplement Shaklee?
  1. Lebih dari 80000 ujian kualiti dijalankan setiap tahun bagi memastikan ia berkesan dan tulen.
  2. Tiada PARABEN, Bisfenol-A, Peluntur, Perisa Tiruan, Pewarna Tiruan, Lemak Trans dan bahan-bahan larangan lain.
  3. Lebih US$300juta dilaburkan dalam penyelidikan dan pembangunan produk Shaklee.
  4. Menggunakan bahan-bahan semula jadi yang paling halus dan paling tulen.
  5. 54 pingat emas Olimpik dimenangi oleh para atlit yang menggunakan produk Shaklee.
  6. Produk mesra alam yang benar-benar selamat untuk anda, keluarga, rumah  dan juga bumi kita.
  7. Peneraju dalam pergerakan alam sekitar dengan mengamalkan perniagaan yang ECO-friendly.

STATUS HALAL SHAKLEE
Produk Shaklee untuk pasaran MALAYSIA telah disahkan HALAL oleh Islamic Services of America(ISA), badan yang diiktiraf oleh JAKIM.



Contact me, your Shaklee distributor:
Alia (966291),

0133363775
Alhamdulillah…Adriana mek kenit tu dah masuk 5 bulan…dan Alhamdulillah jugak…Allah masih memberi rezeki untuk Adriana menyusu badan. Seronok bila tengok anak kita membesar dengan air susu kita sendiri…terima kasih Ya Allah, Yang Maha Pemurah…
Buat kawan2 kat luaq sana yang masih ragu2..takut2 susu takda..jangan macam tu….mindset tu kena always positive. Ingat Allah jadikan tetek kita ni suka2 ka…tak ….sebab Allah tau dari  situ la letaknya susu untuk anak2 kita….Allah jugak jadikan kita ni dengan tetek khas untuk anak2 kita..bukan untuk bapak nya ja ya…..kat sini nak list out kan beberapa tips: selok2nya dari awal pregnancy lagi da start cari bahan bacaan berkenaan breastfeeding ni. Kalau nak tau, aku pernah diperlekehkan oleh kwan2 yang kununnya da brpengalaman (da ada anak terlebih dahulu) bila aku cakap psai breastfeeding ni…n mcm mana pngalaman kakak ipaq aku masa mnyusukan Zakwan dulu…for them alaa..ckap pengalaman org boleh la…cuba try tgk nnt mcm mana…ok now, aku da buktikan(bukan nak riak dlm hal ni..tp aku suka sgt kalau ada kwan2 yg tnya psai aku pnya breastfeeding journey..yg mana aku boleh kongsi kan..aku aku kongsi)
1)      Niat kerana Allah. Dalam Al Quran pun dah menyatakan kewajipan seorang ibu untuk menyusukan anak dia selama 2 tahun…yang penting kena niat kerana Allah

Ini telah disebutkan di dalam surah Al-Baqarah ayat 233. 
Maksudnya:


Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap, iaitu bagi orang hendak menyempurnakan penyusuan itu: dan kewajipan bapa pula ialah memberi makan dan pakaian kepada ibu itu menurut cara yang sepatutnya. Tidaklah diberatkan seseorang melainkan menurut kemampuannya. Janganlah menjadikan seseorang ibu itu menderita kerana anaknya, dan (jangan juga menjadikan) seseorang bapa itu menderita kerana anaknya dan waris juga menanggung kewajipan yang tersebut (jika si bapa tiada). Kemudian jika keduanya (suami isteri) mahu menghentikan penyusuan itu dengan persetujuan (yang telah dicapai oleh) mereka sesudah berunding, maka mereka berdua tidaklah salah (melakukannya). Dan jika kamu hendak beri anak-anak kamu menyusu kepada orang lain, maka tidak ada salahnya bagi kamu apabila kamu serahkan (upah) yang kamu mahu beri itu dengan cara yang patut. Dan bertaqwalah kamu kepada Allah, serta ketahuilah, sesungguhnya Allah sentiasa melihat akan apa jua yang kamu lakukan.

                                            

2)      Jangan cakap “Susu saya kurang”….tu adalah pantang larang dalam menyusukan anak….sebab kata2 tu doa…kena sentiasa ckp “alaa…xper…maybe aku letih..japg susu aku byk la tu..In Sha Allah”…sambil tu kena la doa2..zikir2 sama…mcm aku hari tu tonsillitis and demam panas…mmg susu drop byk jugak la…dengan badan panasnya..badan xlarat nya…mmg nk pump pun rasa berat lahai…tp bila pikiaq kewajipan dan amanah Allah dalam nak menyusukan Adriana..terus rsa takleh manja2…hewhew….pastu sambil pump sambil doa n ckap menda2 yg positive ja..Alhamdulillah..sekarang nib ack to normal dah.
3)      Always follow pump schedule….kalau baby taknak menyusu…sentiasa pump kluaq so dat otak kita akan rangsang hormone prolactin supaya sentiasa mnghasilkan susu sebab ada demand…kena paham konsep demand and supply…
4)      Amalkan pemakanan yang sihat…banyakkan makan sayur2 hijau…minum air masak yang mncukupi…air manis pun ok jer..Cuma jgn lebih2 ya..cth:milo, horlicks panas.
5)      Banyakkan amalan rohani dan zikir. Sentiasa berdoa supaya Allah murahkan rezeki untuk kita susukan anak kita sampai 2 tahun…amalkan zikir Ya Matin..In Sha Allah  susu akan banyakJ
6)      Jangan berputus asa kalau tips2 kat atas tak Berjaya….boleh jugak usaha dengan mengambil supplement macam Set Menyusu Shaklee terutamanya Alfalfa yang terkenal sebagai milkboosters. Ni adalah salah satu usaha kita ya. Amalkan pengambilan Habbatus Sauda, madu dan halba untuk menambah susu kita.(rujuk makanan2 Sunnah)

Always remember, bagusnya dan hikmahnya suruhan Allah ini buat ibu yang menyusui anaknya. 
1. first, anak kita dapat susu yang sepatutnya iaitu dari ibunya sendiri bukannya dari sumber lain.
2. Second, bonding itu amat kuat antara kita dan anak.
3. Sistem pertahanan badan anak kuat.
4. Ibu pun sihat, rahim cepat kecut. Sesungguhnya setiap yang Allah suruh itu tidak memberi mudarat dan jika ada sedikit mudarat sekalipun ada penyelesaiannya. Kita kena sentiasa berusaha.



pesanan penaja: sesapa yg nak rsa ke"best"an product Shaklee...boleh whatsapp 0133363775....free consultation regarding breast feeding...because sharing is caring

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS