Susu ku oh susu ku

in , , , , by Alia Farhan, 1:14 AM
Disebabkan space yg makin terhad dlm peti ais mama n aku malas nk kacau peti ice luaq tu...maka 3/4 dr stock susu adriana da ditransfer balik ke penang oleh husband aku yg hensem itu...hikhik..kembang idung la tu kalau baca kan...
Xsangka boleh tahan jugak susu den ni haaa...kena trus think positive n berdoa kat Allah semoga Allah murahkan rezeki Adriana utk mnyusu dgn aku smpi la umoq dia 2 thun...seppp uu....
Duet beli susu n diapers pasni leh simpan utk Adriana pnya education you....hihi

Masuk dlm ice box ja..nsib angah beli ice cream cake so ada la ice box kosong yg baru n tak berbau...
Cara2 nk transfer kan susu beku kita ni senang ja...yg penting..kena ada ice box..garam n ice...
So masa nk buh ebm stock aku ni...muka2 buh ice..then layer kan ebm..pastu layer lg dgn ice..n buh garam..so d process repeating lah kan...
Then seal kan ice box tu..aku pkai tape kuning yg tebai tu ja..nk make sure dia tak trbukak..then sedia utk ditransfer...

So skrang ni tgh giat balik kumpul ebm stock for Adriana...seronok sgt breastfeeding ni...jgn tension2 bg yg br strt breastfeeding...aku dulu pun Adriana ni xbrpa reti sgt breastfeed..now da ok...berkat kesabaran n doa kat Allah...

Oklah..quick update....
Ni nk usha jobstreet sat..apply apa yg patut...

posted from Bloggeroid

Nursing aid

by Alia Farhan, 4:48 AM
Ckp psal breastfeeding...msti la kena tau segala mak nenek yg perlu masa nursing kan.....antara yg penting masa nursing adalah seperti brikut (cesss...ayat nk skema...so not me!!)

1. Nursing bra
Mcm aku nursing bra ni aku bli jnis yg ada clip on kt tali dpn tu...senang nk pump..senang nk breastfeed adriana skali..klau tak guna nursing bra n guna common bra...msti tobat sakit msa nk pump ker..nk2 kalau susu tgh pnuh dkt breast...so mmg sgt2 pnting nursing bra ni ya...aku bli jnis fabulous mom...design comey2...suka sgt..polkadot la...candy la

Spek mata la

Candy lah....

design ni pun haku ada...comels kan...



2. Nursing cover or poncho...
Ni pun sgt penting lg2 klau hg nk bfeed kt public kn...tp aku pn xbli lg..ingat nk guna pasmina shawl ja...pashmina shawl kn luas jgk bidang dia...pastu pin ja guna brooch sket...
Ok x? Ka kna bli jgk nursing cover or poncho tu?
sumber gambaq..dr mr G...
mcm boleh jahit sendiri ja kan..pashmina pun banyak..boleh la try jahit....jahit jelujur sudeyyyyy....guna mesin?den tak reti haaa...


3. Bra pad..disposable or washable...
This one for me pnting jgk...utk elak leaking...sbb kdg2 mna tau nnt da msk kja ttiba time selalu pump tu kna meeting trgempar ka...kang tetiva lencun plak kt situ....

 washable....
disposable....
*mana satu lagik okeh ya?aku ni kurenggg sket guna yg disposable2 ni...go green la kata kan!tapi kalau guna washable...daya serapan ok dak?kena wat research lagik ni...xleh blah..research laghik haaa
Apa lgi eh? Klau psai nk prepare ebm or pump tu da msuk cita lain dah...
Okla..quick update...
Nk p mkn sat...
Assalamualaikum....
Chow sin chi....
posted from Bloggeroid

Ebm stock

in , , , , , by Alia Farhan, 11:29 AM
Ckp psai ebm stock aku...Alhamdulillah...rezeki Adriana lately makin meriah...terima kasih Ya Allah...
Ckp psai ebm stock ni...currently stock ebm aku utk adriana makin memenuhi or conquer ruang peti ais kt dapoq mama...
Ya lah..of coz la aku balik brpantang kt jitra kan...nsib la mama ada dua peti ais...so selamat la..xdak la rsa brsalah sgt...huahua...
Dulu masa awai2 nk kumpul stock ebm adriana tu...awai2 guna bkas dadih yg kecik2 tu ja..pastu up sket guna bekas dadih biasa tu...mai la ni kena guna pkastic storage yg double zip lock tu..biasa pgi2 stock aku meriah sket...boleh dpt dlm lingkungan 8~9.5 oz....so trus msuk dlm plastic storage 12oz tu..n then freeze kn kt bhgian atas..n biasanya for second session n session berikutnya aku selalu dpt 4~6oz...depends la..kalau adriana direct breastfeed tu kurang la sket...tpi xpa..aku lagi suka bonding time dia direct breastfeed.boleh sembang2 ngn dia..pastu cuddle2 dia..hee comels betul la mek ni...gewammmm.....
So biasanya the second n next2 session tu aku akan bubuh dlm bekas dadih ja..sebab kdg2 aku pumo tym adriana tdoq kan..so mau tak mau aku bg la dia stock2 yg aku da perah ni...
Persoalannya lani...peti ais umah mama aku ni nk penuh dah...harus ke dak aku sruh laki aku bwak balik dulu ebm stock yg ada ke penang n simpan kt umah ktorg dulu...acaner tu? Buntu aku tau...


Stock ebm yg makin memenuhi ruang legar peti ais...


Rekod pgi td..9.5oz...go alia go!

N ptg td pun ada satu cita sedeh jugak..satu jitra black out...lbeh kurang dlm sejam jgk la...kira dlm kul 6 mcm tu patutnya aku kena pump kluaq dah...dan nk dijadikan crita letrik plak xdak...adoyaiii...mmg la rumble tuff aku ni leh manual...tp kan ker aku pnya tgan sakit..so xdaya la aku nk manually pump them.lagipun..sebelah pump..sebelah mnjejes2 jugak kuaq kan...trus bg adriana mnum ptg td..while the other side mnjejes2 kluaq tau...abeh basah baju aku...sedeh oi....nk nangeh aku rsa td...
Terus aku msg laki aku suh beli rechargeable battery...senang aku nak guna kalu takdak letrik ka power point ka..

Mmg byk jugak dugaan nk sediakan ebm utk Adriana ni...btw aku br ja try Alfalfa from Shaklee...esok nk tgk kesan dia...sebab Alfalfa ni org kata milk booster..apa pun yg penting kena byk brdoa kat Allah...sbb rezeki ni milik Allah...mind set kena positive...kita boleh merancang n berusaha ja...yg nak bagi tu hak Allah...

posted from Bloggeroid

Random things..

by Alia Farhan, 9:34 AM
Few weeks ago...I won some contest from Sabrina...
Here is what I won....few samples from Oslee...yeayyyy.....



Many samples rite? Later on will try them..


Got this from Angah...from her vacation..japan..


Treat myself dis...hihi...



My baby boo...

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS