resipi sup utara

in , , , by Alia Farhan, 6:53 AM

Haaa....hila da strt boleh masak ni...mcm2 nk msak...maklumlah...hr tu dekat dua bulan jgk makan minum laki bini ke laut....asik makan kedai ja...jenuh cekau duet!plus kalau msak sdri ni lagi save...pastu kita boleh ja nk byk mana bahan tu...cth ayam ka daging ka...beli bahan bru brapa ja...pastu slap2 bleh dua tiga kali masak...let say kos aku beli barang hari ni rm12..tpi leh wat utk tiga kali makan...sekali makan costing dlm rm4 ja...ni kira aku beli kt kedai runcit ja yg agak mahal kalau compare dgn tesco ka mydin ka...but stil way cheaper compare to kalau makan kt kedai kan...mau tak mau dua org pnya meal busuk2 rm10+...mahai kan?
So back to topic...tgh hri td msa kt production floor tu tetiba lapaq bihun sup utara...ala yg bihun celup kunyit...n sambai dia kaler merah ang2 tu...so nekad...balik umah nk msak jugak...habaq kat laki aku...dia pun ON saja makan bihun sup!
So...let's get started!

Bahan2:
Bihun
Ayam/daging
Bunga lawang
Buah pelaga
Sup bunjut*ada xpa...xdak pun xpa
Kulit kayu manis..
Bunga cengkih..
Bawang besaq
Bwang puteh...
Serbuk cabai
Garam
Gula
Pak aji/perasa
Lobak masin
Daun sup
Bawang goreng

Cara2:
Untuk sup!
Blend bawang besaq...n bawang puteh...
Then dlm periuk buh minyak...tumis 3/4 bawang besaq n puteh yg kita blend td..brsama2 dgn bunga lawang...buah pelaga...bunga cengkih n kulit manis...kalau ada bunjut nleh campak sekali naa...then top up ayaq...
Baru campak ayam n daging yg da diblend...
Agak dah mendidih tu jgn lupa buh garam n pak aji!jgn lupa rasa ok!
Biaq mendidih sampai daging tu lembut ok!

Untuk sambai merah:
Dalam belanga...buh minyak sket..then tumis bawang yg balance blend td...pastu amek kuah sup kt dlm periul tu buh sket..then buh serbuk cili or cabai....
Kacau...n slowkan api...biaq sampai cabai tu masak...jgn lupa buh garam...pak aji n gula....rsa tgk ok la dak rsa sambai tu..

Untuk bihun:
Rendam bihun agak patut padan dua org nk makan...
Pastu dlam periuk yg lain...panaskan ayaq...buh kunyit n garam...biaq smpai mendidih...n then jgn lupa masukkan bihun yg da direndam td...jgn lupa buang ayaq rendaman dulu...
Agak bihun tu da lembut...cepat2 toskan n bilas dgn ayaq sejuk...nnt lembik sgt pun xbest la..

Untuk hiasan
Potong lobak masin halus2...sama jugak dgn daun sup!
Bawang goreng pun xdilupakan....beli yg siap sudah...malas kot nk goreng bawang merah tu!hahaha....

So nk makan...campak2 la semua bahan tu...ayam dgn daging jgn lupa angkat n potong dulu la ya...xkkan itu pun nk habaq...ok lah...chow...nk tgk adam dan hawa!

Published with Blogger-droid v2.0.8

spring roll recipe

in , , , by Alia Farhan, 7:45 AM








Tu muka org tahan panas....mau tak bru j angkat da tak sabaq2 nak makan....haaa...ini makan dia!
Mudah...lazat n cepat disediakan..
Bahan2;
Udang
Crab stick
Daun bawang~tapi aku xbuh pun td..
Garam
Minyak bijan
Pak aji..or perasa
Kulit popia...
Cara;
*Potong isi udang halus2
*kalau ada daun bawang potong halus2 n masuk sekali dgn isi udang n crabstick tu
*titiskan sikit minyak bijan~bg aroma...wangi tau
*garam n pak aji or perasa sket...dah siap dah bahan inti...
Pastu gulung ja lah...laki aku pun leh wat menda ni...he enjoy rolling this...so i let him do this!
Pas da gulung...goreng n serve it with thai sauce!
Published with Blogger-droid v2.0.8

Kalau tgk actually resipi ni tersangat la mudah...makanan org2 kampung ni...simple ja...tpiiiii....sangat la mnyelerakan...dan watkan laki aku makan nasik brtambah2...mayb effek beras siam yg diseludup dr padang besaq pun main peranan kot...heee....wuteva lah...mmg pkai beras siam tu elok ja nasik panjang2...tapi aku tak beli pun lah beras wangi...sbb kena be careful jugak...tak semua beras wangi yg kita beli dr siam tu..mmg beras wangi...makna kata...dlm perkataan lain ada additional lah menda depa p buh dlm beras tu bagi wangi ya tuan2 dan puan2 semua...aku tau ni pun sbb dulu kan aku prektikel kt kilang bernas...n mama pun kan kerja bernas dulu...so jdi issue jugak la psai beras wangi dr siam ada yg p buh perfume...dat one kita kena b careful lah kan...sbb thailand ni teknologi pertanian dia 10 thun ke depan dr msia...bak kata mama...org kita ni wat bendang malas nk jaga...hasil nk byk...upah org brcucuk benih padi pun amek org siam.org siam plak rajen...sudahnya...bila da lepas menanam tu biaq ja smpai rumput lagi tinggi dr padi...haaa...pastu bising kata padi tak jadi...haaa kan da tersesar jauh dr topik resipi aku ni....
Oklah off the topic psai padi..beras dan nasik...
Kat sini nk bgi resipi ikan termenun goreng masak asam
Ok bahan2 nya:
~Ikan termenung...nk guna ikan bawai pun sedap...hatta ikan masin pun gilos sedap
~ayaq asam jawa
~bawang besaq
~bawang puteh
~cabai melaka
~garam
~gula
~pak aji...ajinomot la tu

Cara2:
~first thing first...goreng ikan tu dulu...
~lpas goreng...simpan blik minyak yg byk tu dlm bekas lain...biaq sket kt dlm belanga...belanga?kuali la tu
~tumis sket bawang besaq ngn bawang puteh yg da dipotong..
~then masukkn ayaq asam jawa
~kalau pekat tambah lagi ayaq...ikot nk pekat ka ceroi...kalau takdak lauk lain wat la ceroi bgi byk kuah..kalau ada lauk lain lagi...wat pekat pun xpa...bukan apa satg takut takdak kuah mcm aku berebut kuah asam ni ngn laki aku...huahuahua...huduh perangai wei..
~pastu masuk garam...pak aji sket ja...jgn byk...nnt botak kepala...pastu gula...gula ni bgi rasa sket la...masam2 manis dia kan...bgi manis sket pun sedap
~pastu yg balance bawang besaq...bawang puteh ngn cabai melaka tu boleh la humbam dlm belanga skali...
~lastly...masukkan ikan yg da digoreng td dlm kuah...
~tara da siap mcm gmbaq kt atas...
I tell u senang ja...p la try wat...laki kami suka ja masak ni...dia kata simple lagi delicious kot...ecehhh...
Oklah aku nk tdoq ni...laki aku da ke laut da ni berdengkoq bagai...aku pun nk join sekaki ni...
Ok bai...nite..
Happy trying gals!

Published with Blogger-droid v2.0.8

suka kot

in , by Alia Farhan, 8:49 PM

Suka sgt cita ni...never missed tau...da record da back to back...tpi makin hangat hati plak aku dgn si ain tu tau...eiii gewaaammmm....laki hang tu aaron aziz kot!ecehhh kan da emo dah....hahahhaa....tapi part yg aaron ckp dee tu setan yg best sgt...

Published with Blogger-droid v2.0.8
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS