pregnancy

in , by Alia Farhan, 4:29 AM

Well talking about pregnancy...i'm aware dat dis is my first pregnancy n my first 9 months journey carryin a baby...now i'm just 8weeks of my pregnancy n it is a long journey to go....i know dat...must admit pregancy aint easy n bein a pregnant woman u have to bear wif all up n down hormones...ur job..ur activities n so on...aku baru 8 weeks of pregnancy pun rsa sgt penat...well aku ni pun jenis alah yg boleh tahan la jugak...just like my mama...pagi2 kalau aku masuk toilet tu da uwek2...jawabnya mmg tak p reja la aku...jawabnya terlentang satu hari la aku kt atas katil..ye lah...kalau aku p keja..aku nk terlentang kat mna?kt production floor?xdpat la beb...dari aku nyusahkan org lain nk angkat2 aku yg terlampau ringan ni...baik aku duk umah...jwabnya unpaid leave la ya...mc larat nk amek tiap2 hari kau..last week keja dua hari ja...dis week pun baru dua hari aku keja...hopefully esok aku ok dan sehat utk keja....seyes aku rsa stress sbb prestasi keja aku da menurun...tpi aku nk wat mcm mna...kalau aku p reja pun belom tentu aku boleh nk wat semua tu...mmg dat part aku stress...tpi aku anggap tu semua Allah nk uji aku..nk up satu entry kt blog ni pun amek masa 3 hari tau dak..type sket save...type sket save...bila nk siap ntah..
Bila time aku sehat n p reja...cepat2 aku siapkan mana yg delay...chemical mana yg patut kena buy off..nnt tak psai2 ada plak chemical yg tak ckup la time2 aku xda..apa issue pun kena make clear...sapa technician yg nk cuti pun...mcm catch me if u can...adoiii....well sejak start pregnancy ni mcm2 perubahan yg boleh rasa...awal2 dulu asik rasa nak marah ja...esp kt suami..en amir...Ya Allah...pastu badan pun rasa xnak berenggang ngn katil...cuti jgn harap nk ke kilang....mcm no way k...kalau tak...jenguk la jgk aku ke kilang tym cuti..mmg mcm ni ka rsa pregnancy?ka depends dgn org?smlm masa balik keja...tgh drive tu tetiba rasa nk muntah...boleh melelong jgk la aku drive...sudahnya baru aku perasan aku tak suka bau car freshner yang baru tu...terus aku bukak tingkap n baling kt luaq...boleh mcm tu?balik elok2 smpai umah...londeh sluaq...masuk toilet terus uwekkkkk seround...nah puas....husband plak tgh mandi kt toilet sebelah pun bising2 jgn teran sgt la muntah tu la bla bla...kalau x teran..mana nk abeh...dah tu kang dok terasa ag dlm tekak aku ni...adoi...baby mama ni...byk ragam ya?n sejak2 aku detect aku ni preknen...otomatik aku jadi x berapa suka masak...sbb nya aku xleh nk bau ayam ka ikan ka udang yg raw...nnt mula la kepala aku pusing2...bila da pusing tu start la uwekkk seround then terus trlantar kt katil....seminggu sekali tu ja paksa diri masak jugak untuk suami...ksian dia...mama pun bising knapa slalu xmsak walhal dia tau anak dia ni suka masak...mama kata mmg la pregnant...tapi sekali sekala tu masak la...ksian kt amir tu...kat anak mama ni mama tak kesian ka?T_T so sbb ksian jugak pnya psai..aku masak la jugak skali skala...
So at this time being....resipi2 makanan yg aku rajen masak mayb akan takdak utk datu tempoh msa...smpai la alah aku ni ok...n aku bleh continue masak mcm biasa...
Hopefully sangat morning sickness aku ni xlama....siang malam doa bagi la Allah ringan kan sket dugaan sepanjang pregnancy ni...jauh la dari segala menda2 yang tak elok..
Well...ok la...finally one entry is done after 3 days tried hard to finish one!hahaha....
Time for maghrib prayers...lets read Yassin everyone!

Published with Blogger-droid v2.0.8

first trisemester

in , by Alia Farhan, 6:38 AM

Alhamdulillah...dgn nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasihani...aku da pun preknen....n stil dlm fasa trisemester..yang mana bgi rata2 orang pompuan mcm aku ni adalah fasa yg sgt mencabar...jgn tnya brpa minggu ok...sbb hr tu msa raya mntak angah scan kn dia kata baby is too small..n cannot predict how many weeks she or he has been there...so dis weekend is the next scanning session with the baby's makngah...untung lah baby ni....makngah dia doc...mmg line O&G ag....to b exact gynae la kn...n now she's pursuing her specialist cost which to b exact MRCOG...sumthing like dat...dont ask me what it stand for...u can ask me engineering terms but no no medical terms ya..
Talking about my trisemester experience...fuhhhh....mncabar...morning sickness tu xyah ckp la...ni da dua hari x msuk keja...adoi tunggang langgang idop aku...umah xyah cita la..mcm kapai karam...err....tipu ja...xdakla smpi mcm tu...masak kat laki bleh kira ja brpa kali....ksian laki aku....kami asik mkn kt luaq ja...nk wat mcm mna kan...bau ikan ka ayam over2 mula la aku nk muntah...dah kalau nk muntah tu mula la melepet ja aku....Ya Allah...kuatkan lah hambaMu ini dengan dugaan Mu yg sekecil zarah....no wonder la dlm Al Quran pun da state kan....syurga tu dibwah tapak kaki ibu...mcm mana pengorbanan seorg ibu nk bwak anak dlm perut slama 9 bulan...aku yg baru mayb dlm 2 bulan ni pun terasa dah sgt2....melepet haaa wat keja sket...baru jalan sket dah mengah....apa daaa
Ni pun dinner aku tak lalu nk mkn menda lain....nk makan megi kari jgak...haaa amek..kunun nk brkhasiat sket buh la carrot...baby tomato...ngn pak choy....ayam tak dilupakan...slurrpppp...abeh spinggan..saya sayangkan mamee...ok over...i know....forgive me....yg lain nk masuk tekak pun mcm xleh blah...but before dat mmg kena telan dulu la ubat tahan muntah....xtahan den haaa...
Skrang ni pasrah je lah..tiap2 kali solat mntak kt Allah...baby sehat...mama n abah baby ni pun murah rezeki....n hopefully morning sickness ni reduce la day by day....
Ok lah....nid to off now..nk solat sat....n then nk off to dreamland....
Semoga hari esok lebih baik dari hari ini...
AMIN

Published with Blogger-droid v2.0.8

make up

in , by Alia Farhan, 7:33 AM

Aku ni agak suka la make up...nk kata terra tu tak lah..kalau terra tu dah lama weekn aku bz jdi mak andam la jwabnya...more tu natural make up...tpi tuto make up kat atas tu very outstanding kan?lagi2 tang mata..part mata ni aku agak lemah la eksheli...huahua...stakat smokey sket2 tu boleh la..part tang lippy tu aku ni mmg jenis tak brani brexperiment ngn warna2 ganas mcm tu...stakat kaler soft pink tu mmg fav la...mcm ala2 innocent....haktuihhh la kan...ok lah...now berazam utk belajaq make up dgn lebeh gigih...who know frkm hobby ni leh wat duit kan?

Published with Blogger-droid v2.0.6

too much tak too much

by Alia Farhan, 7:49 AM

Baru ja masuk keja mood raya aku terbang hilang...
Betoi2 mati mood aku...yelah aku paham tym2 raya ni ramai sakit...sakit sbb terlebeh makan mcm aku ngn hasben aku hri tu...perut elok2 rest sebulan...tetiba kena process lebeh2...tu psai semua jam...muntah la..cramp la...cherry berry la..demam la..hi blood la...semua mcm nk balas dendam makan itu ini kan...sama la...aku pun sama..mcm xdak hari dah...haih...ckp psai mood raya..hari first aku msuk keja da msuk half day second half sbb p repair keta sat...masuk2 tudia haih...technicians xckup...terus jgk kena cover keja2 diorg...walhal aku pun bru ja baik dr muntah2..cherry berry semua...pastu lagi hangin bila tgk dan2 brlambak2 annual leave application yg aku x approve lagi...mc la apa la..yg awal bulan pnya cita baru nk submit la ni?ni apa cita ni?cuti dulu...bru apply leave la apa la...apa pnya cita ni...bukan la company tu company bapak korang mahupun bapak aku...so please la...jgn la bagi aku serabut...aku baru msuk reja...kena serang dgan asstnt manager yg mcm bagus tu..sound aku apa pnya technicians la...da sign kata nk mai tym raya tetiba tym raya xmai la...i want d reason la...atittude problem la apa la..nk wat mcm mna kalau da diorg sakit n dpt MC aku leh wat apa..mmg la ada yg sstgh tu amek kesempatan...tpi xsemua kot...boleh nmpk kot yg mana satu betoi yg mana satu reja ranjau ja...semua buh ataih kepala aku...amboih sedapnya...okai fine...sbb yg tu subordinate aku..so aku kena responsible lah...hari ni pun aku p reja half day...tolong lagi tech aku sbb tak ckup org...ada yg bru cuti raya...pastu deal vendor masuk hari cuti tak reti nk habaq kt aku dlu...aku incharge kot untk tempat tu...suh aku p brjemput vendor..40mins aku tercongok tggu vendor dkt guard sana...agak2 la...aku blah terus balik msuk production...sambung run machine semua...smpai aku lupa psai mangkok hayun ni...pastu kol aku dok mrah2..aku ckp dia aku tggu smpi 40mins u ingat i apa...i kat production ni brlambak lagi keja...org i xckup...u kalau kol i nk marah2 baik xpyah...i pun ada byk lagi keja lain...i tau u bos so what...xleh nk ckp elok2? Kalau u nk ni sgt...u mai duk sini wat apa yg i wat...bru u tau...terus diam...smpai aku kena tnya la ni u nk i wat apa?terus xpa2 nnt i sruh dia mai balik la apa...lantak hang lah...nk ckp ngn aku...ckp elok2...pompuan ni kaya ngn hormon...amek la nasib hang...
Selama ni aku sabaq ja..salah technicians buh ataih kepala aku...salah vendor buh ataih kepala aku...semua la nk buh ataih kepala aku...lani amek nasib hg...
N kepada technician2 yg rasa aku ni gila kuasa ka apa ka...too much ka apa ka...lantak hampa lah..mcm awai bulan..20hb baru nk submit sgala bagai...pastu da kantoi plak date pegi clinic tak tally ngn date mc...amenda ni beb?apa jadah ni?mcm tu nk aku approve...blah buang...dah2 la bagi aku problem ngn korg pnya msalah...so jgn nk blame aku la kalau kena semboq tu...asstnt manager pun aku semboq...korang apa tah lagi ye dak?but i stil givin u guys chance...tpi jgn la pijak kepala aku...aku ni manusia biasa ja...ada limit jgk...at certain point aku ada boiling point aku sdri...xpyh nk heran la kalau kena kan...

Published with Blogger-droid v2.0.6
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS