Hee...sejak bila plak belog aku ni jdi belog make up neh...hahha...ntah...just browsing u tube tdi.n nmok ni...selalu layan make up michelle phan tu ja...hahha...
But anyway...senang ja kan...mcm b0dok2 slalu aku dok wat p kilang...malu lah nk cake kan muka ngn foundation tebai2 sbb selalu wat mcm tu operator ja...tetttt...
Fyi...now i start to love applyin coral n orange based lippy to mylip....selalu nmpk innocent ja dgn pinky lippy smpi tenggelam kegarangan aku....jambu ya auw auw tau...hahahha....
But stil tak berani lagi nk pkai lippy merah mak ngah....tak dak keberanian....hahahha

Published with Blogger-droid v2.0.6

housewife...

in , , by Alia Farhan, 9:08 AM

Sejak2 da jdi bini org ni...rsa dri ni mcm makin rajen...ewahhhh....panggg laju2...bukan nk perasan...tpi mcm agk realiti lah..dulu dok sorg kt rumah tu. .blik reja pun da dkt kul 10 mlm...pastu makan asal boleh ja...sausages ka megi ka...roti ka...asai perut berisi...lani seawal jam 5...n pling lewat kui 8 a rekod skrg...dah kelam kabut balik....otak ligat nk msak apa ya kt laki aku ni...huahuahua...rajen kan saya...yg si hasben plk bila tnya nk mkn apa...ikot suka...u msak apa...semua i makan ja...hahaha...senang ada laki mcm ni...mkn xmemilih sgt...cuma aku benggang kenapa dia xmakan tempoyak...rebung?!wut d man...tau dak tempoyak goreng adalah d best in d world?oh my n gulai rebung dgn daging nombot dua hat ada bukan daging pejai.ada urat2 n lemak tu(nombot lagi..hahah...kampung nya hang!) tu pun sempoiii habaq kat hang...tpi apa kan daya laki den xmakan...tgk la. ...nnt aku wat smpi dia makan jugeks....muahahah....ikan keli?xmakan lgi byk dri makan...alasan..helo i org penang...org penang mkn ikan laut ja...ikan semilang layan la....tpi kalau u da msak ikan keli ja...terpaksa la i makan....nmpk tu?terpaksa ok terpaksa....dasarrrr.....hahahha....wahai laki ku en amir firdaus..sekiranya anda bca entry ini...ampunkan dinda ya kanda..puihh...hahah....
Well actually i m enjoying my new chapter in life....bgun awal...6pgi(ehhh awal la sgt kn?ok wat dulu 6.45...terkejan2 nk smayang..berak mandi lagi...huhuhu)...prepare mknan utk hasben bwak keja....kalau dan wat simple bfast...sbb hubby xsuka sgt bfast..dia suka bf ja...tettttt.....bodosss....seronok jugak bila kol tym lunch dia ckp...i da mkn da mknan yg u prepare...sedappp b....tenkiu!.....heheheh....suwitttt la sgt kan....bila org ckp aku rajen prepare mknan utk hasben aku bwak p reja....sebenaqnya bukan nk kata aku ni rajen tara mna pun...aku msak pun main campak ja lah....bak kata chef at home....my secret resipe is i cook wif no recipe at all....hahah...poyo lagik...lagi satu aku rsa sbb mama aku dlu pun reja...bleh ja dia prepare kan lunch utk late abah aku...bila abah blik lunch kt rumah...arwah tok cuma tlg hidangkan ja...basuh pinggan semua abah wat sendiri..mcm laki aku ni...aku msak di tolong basuhkan pinggan....tu yg aku suka...cuma belanga ngn periuk dia tak sentuh la...tinggai kenangan memasak kt aku...kira ok la laki aku...mau jugak angkat pinggan aku n pinggan lauk n basuh pinggan kan...hahahha....after all we need to help each other rite bcoz dats d way marriage works...i hope i can serve him n cook for him well...hahahah...notjust hangat2 tahik ayam jer...mana la tau kan...thun dpn pemalas...asik2 nk mkn luaaa jer....kot2 la da kaya sket kan....mmg mintak kaki la jwabnya tu....hihihi...
Lagi satu...i stil believe in wut mama said....the mother/wife cooks boleh mngeratkan lagi hubungan suami isteri....mak n anak....n it's proven to our family...
Mcm late abah pun..kalau dulu kami beria2 nk mkn luaq...dia mmg xnak nyalahh...biaqla mama msak simple teloq dadar pun xpa...asai kan mama yg msak....n mcm me n my siblings....aku dok kt sek sains and angah n adik yg dok mrsm tu pun homesick sbb rindu msakan mama.....wuuuuuT_T...yeahhh...its proven.....
N hari khamis lepas...got stomach ache...sakit...satu hri MC duk rumah....lipat baju...kemas rumah...smbil tgk AFC....baked shepperd pie....rsa boring gila duk rumah tunggu hasben blik....oiiii..boringnya oiii....mcm mna la kn ada yg bleh duk rumh jdi fulltime housewife?ful respect to them....i rather bz wif works...n come back home...doin my cookin n laundary...lipat kain semua smpi kul 11 mlm rather than staying home kill by the boring~ness....wut a word alia!

Nota kaki;gmbaq dia atas bukan sekadar hiasan..ni gambaq lunch hr ni...kalut balik dr kilang...ni ja sempat msak kt hasben...sorry ya b

Published with Blogger-droid v2.0.6

resipi char hor fun

in , , by Alia Farhan, 7:58 PM

Salam...


Mood nk upload resipi kt blog tgh membuak2...boiihhhh...boihhhh tu...bak kata laki aku...huahua...dah ada laki lani...euhhhh...org lain pun ada laki jgk alia oi tp xda la poyo....ok...pangggg sedassss.....

Sebenaqnya char hor fun ni senang ja nk wat...srius x tipu....

Ok jom cekidout....


Bahan2;

Kueytiaw

Teloq

Carrot

Anak kobis

Mushroom

Seafood...bleh ja nk ganti ngn ayam ka lembu ka kambing ka

Kicap pekat

Oyster sos...

Garlic

Onion

Tepung jagung sket

Kiub ayam

Garam...

Pak aji~nomoto

Kicap sotong/ikan


First thing first....utk kuey tiaw tu...pnas kan minyak...jgn overdose...tumis garlic...then msuk kicap pekat n oyster sos...tmbah ayaq...pastu msuk kueytiaw...kacau smpi smua kaler kuey tiaw jd hitam...then trus angkat....


Utk kuah pulak;

Mcm biasa...pnas minyak...tumis garlic ngn onion...pastu buh la kiub ayam...buh oyster sos...pastu bancuh tepung jagung sket n tuang dlm tu...nmpk kuah da tick...campak carrot...dan sayoq2 len...pastu pecahkan teloq...n kacau bgi cun...pastu bru la buh seafood...kalau hampa pkai ayam ka daging lembu ka..buh la sblm msuk carrot td...kalau dak...xmsak la...n kalau la seafood msuk slps sayoq ya..takut nnt udang n sotong hampa jdi haluih tet ja...pastu try rsa..kalau xckup gram buh la kicap sotong or ikan...nnt akn tmbah flavour dia...pastu buh pak aji sket...sket ja tau....kalau ska pedas...tumbuk la sket cabai..buh sket...in my case aku xleh buh byk sbb laki aku xthan pedas...apa brang ntah laki aku ni...dlu aku kutuk lelaki yg than pedas tgk laki aku pun xthan...muka ja ganas...makan pedas sket berpeluh n gelisah satu mcm...mauahaah....

Kalau hampa ada laki mcm aku ni...nk feeling pedas lebih2...potong ja cabai tu...buh dlm kicap sotong..pastu humbam ja dlm pinggan korg sorg2...senang cita


Published with Blogger-droid v2.0.4

rinduuuu

in , , by Alia Farhan, 10:04 PM

Rindu kt bb kat atas tu...

Geram kt todler yg ngada2 kt ats tu...sket2 naness..naness ja reja...

Tu la gmbaq zakwan time bb dulu...comey ja...skrg ni haihhh kereknya...bila aku tunjuk gmbaq msa dia bebi n tnya zakwan sapa ni...kalih kt aku smbil wat muka kerek...apuan la...pastu sambung men tab...haihhh...gerammmm nya akuuuu......marah sket uwaaaaa....cengeng....byk akai ikot perangai bapak dia abg aku tu...nnt upload gmbaq muka zakwan mcm smurf....comeiii wooo


Published with Blogger-droid v2.0.4

awesome agoda

in , , , , by Alia Farhan, 10:49 PM
heheheh....
sabtu ni nk off far2 away to phuket...
far2 away la sgtttt kan....
done buyin hotel voucher from agoda last week....
love to d deal via agoda....more cheaper...
huhuhu.....xcaya?!
tgk ni..
4D 3 N 
only rm215 sumthing rite...
super cheapo kan...

actually hotel ni okla not bad...sebab berlambak kot hotel kt phuket tu...as for me aku prefer to stay at Patong area...senang....mlm2 pon best..happening...tp xtau la la ni happening ker dak sbb sblm2 ni p pun tym peak season...tym xmas kan...hopefully tak mcm PD yg mmbosankan..hell yeah...n hotel ni pun ok jgk...dpn tu ja beach...lintas jalan terus beach...sonok2...aku ni kan gila ngn beach...nama nk p huneymoon kt cameron ka..ermmm sory la..boringgggg....hahahah....

n kalau ada sapa2 nk cri n book hotel....book la thru agoda...they r the cheapest...hari tu hard rock hotel pun dpt half price...big clap for me...
hehehe....
till then..

later wil update bout budget for two to Patong...


samsung sIII

in , , by Alia Farhan, 5:28 AM

<p>Fulamak...mmg gempak gila la features samsung sIII ni...as samsung user mmg aku terkesima bila tgk dis phone....trully smart n intelligence phone...wut i lioke about samsung is d features n d service after sales which is trully great!like mine the nenek version of samsung sIII...which is samsung sl only...da brpa kali wat hal...first2 software crash...pastu board wat hal...n latest aku punya screen wat hal....n pling bestnya bru ja dpt blik mcm newborn...tpi segala data aku xilang la....weee....sbb just tukaq screen ja...tpi.....kena la beli yg original warranty from samsung ya..bukan AP set ya...bygkan kunun nk seppp seratus dua...tpi kalau jdi mcm kes aku ni naya ja kena tukaq screen la board la...bukan nk kata brg samsung tu byk defect...aku rsa tak...ni punca nya aku la jgk...pkai glove penuh ngn chemical kt lab tu pun selamba ja sretttt touch screen...mau x lingkup saja la...nsib depa foc ja...muahahhaha....tpi kalau warranty sl aku ni da abeh n fon ni wat hal ker...mmg come to mama la sIII Mintak2 la en hasben paham ngn hint2 aku nk adiah bday fon ni....muahahha...over kau jah!! Elok sgt aku pnya warranty pun mati tym bday aku....oh en hasben....tlg la paham hati nurani bini hang ni....Sesapa yg da pkai sIII?amcam? Ada gempak kah?mula ingt mau angkut note ja tpi bila nmpk sIII aku mula jdi mcm sakai....korg ada rsa mcm aku dak?aku bukanlah gadjet freak tpi bila tgk menda alah ni ter freak la jgk...hehhh

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS