Showing posts with label travelog alia
Yes..finally.
Update pasal Perth. Yes da lapuk. Setahun dah pun. But who cares kan.

Kena jugak coretkan di sini untuk ingatan di masa depan. Kot-kot nak repeat Perth balik ka...huuu rinduuu.

Oklah berbalik dari cerita berjalan-jalan di Hay St &  Murray St, destinasi kami seterusnya adalah ke Wesfield Whitford yang terletak 22 minit dari Perth CBD( Hay St).

Sepanjang perjalanan tu lalu juga la dekat kawasan perumahan mat2 salleh kan. Tenang and peaceful ja nampak kejiranan depa tu. Haihhh. 1000x rasa nak migrate duk sana!


Peaceful and jatuh cinta teruk wei. Sampai lani takleh move on.


Antara rumah yang aku sempat capture. Ahhh rindunya.


Disebabkan kami pi hari Sabtu, so masa mall Westfield ni ditutup adalah pada pukul 5 pm ya. Diulang 5PM ya. Bukak pukul 9am-5pm. So koraang kalau nak pi ke mall or apa-apa yang perlukan entrance fee ka make sure check siap-siap operation hours depa especially on weekend sebab biasanya kalau Ahad depa bukak lewat dalam pukul 11 or 10 pagi and then tutup at 5pm.


Pic credit to Mr Google.
Dinasihatkan sebelum nak jejak kaki ke mana-mana mall please check dulu operation hours depa tau. Takmau la nanti hampa kata apa ni..apa ni tak sempat nak shopping woi


Kita kat Malaysia ka, pukul 5pm baru terhegeh-hegeh nak masuk mall time weekend. Depa kami kalut-kalut pukul 3pm tu mall pun macam dah lenggang wei. Heran sungguh. Mall pun tak berapa ramai orang sangat. I wonder the Ozie prefee outdoor activities compared to indoor kot.

Sebab masa kami lalu kat Scarborough boleh nampak rmai mat2 salleh ni lepak-lepak tepi pantai and beriadah dengan family masing-masing walaupun tengah winter season time tu . Please note that Ozie winter season kat Perth xda snow ya tapi boleh tahan sejuk Ya Rabbi. Aku yang tembum ni pun gigil-gigil wei.

Kat Westfield ni macam-macam kedai ada. K Mart yang femes di kalangan geng-geng scandi tu pun ada. Selain Kmart ada Target, Woolworth , Coles (ni memang favourite spot aku kalau nak beli bahan basah untuk memasak) , Big W, Chemist Warehouse dan macam-macam lagi.


Aku shopping apa?

Of course aku shopping Corelle south beach 1 set. Kat Malaysia tak dapat wei harga ni. Memang kalau kat Malaysia pun aku tak kan beli la wei sebab mahai melampau. Oh yang ni aku beli kat Big W.


Pic credit to Mr Google.
Aud59 ja hampa wei. Gila tak grab. Harus grab ok! Kalau kat Langkawi pun dah RM400+ tak kuasa aku nak usha kat mall tu.


And perfumes dekat Chemist Warehouse! Gila murah wei. Borong kami laki bini beli kat diri sendiri sorang dua tiga perfumes...gila tamak kan.


Pic credit to Mr Google.
Duduk kat dalam Chemist Watehouse ni pun berhantu gak
 Stress duit habis banyak dekat sini saja. Hahahha. Stress la sangat kan. Kejutan budaya tengok harga perfume after convert pun!


Ni aku punya sorang ja tau. Tu pun ada tambahan lagi pi beli last minit. Belum masuk yang laki aku borong buat stok dia sendiri. Berat lugage balik dengan perfume ja wei.


So selesai ja shopping-shopping bagai ni. Terus kami balik ke hotel. Sebab kat area Hay St tu ada restaurant makanan Malaysia. D'Ankasa Restaurant nama dia. Price not bad la. Makanan big potion. Sedap la jugak. Bayangkan seharian cuma makan kebab ja dari pagi. Memang sedap la kan bedal. Itupun nasi goreng tak habis kena tapau bawak balik.



Nasi goreng seafood for me. 
Harga Aud15+


Nasi lemak rendang ayam for husband
Harga Aud15+


Lepas makan, kami balik berehat di hotel. Ikutkan hati memang da penat gila and nak lepak kat hotel ja takmau pi mana dah. Tapi malam tu, en suami ajak makan piza kat Ciao Italia. Heyyy, malas mula-mula nak pi. Tapi suami pujuk jugak pi temankan dia.


Pic credit to Mr Google. 
Yes memang kat Ciao Italia ni crowd dia memang macam ni. Masa kitaorang pi tu kena que jugak la untuk makan. But good thing is orang yang da habis makan akan terus blah. Takda maknanya diorang nak lepak lama-lama dalam tu.


Nasib baik sedap wei. Pekerja dia pun bagus. Greeting bukan main. Tau kan pelancong yang mai makan. Seronok sebab Ozie ni memang tak sombong. Sentiasa ringan mulut untuk greet kita.

Harga makanan sumpah dah tak ingat. Tapi okla, masa road trip turun ke South WA kami da save a lot da kat makanan sebab banyak masak sendiri due to limited halal food masa on the road kan. So kat Perth hari-hari terakhir ni memang tak masak dah ler.


Bukan main dua beranak ni kan.


Thank you husband sebab paksa bini dia ni pi jugak makan tang sini. Sumpah sedap pizza dia๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹


Seafood pasta dia.
Sedap betul-betul taste Italian wei.
Kalau aku buat ada rasa fushion dengan tekak Melayu aku dah! 
Kahkah



Ni yang PALING WIN!
omaigod this pizza ka memang the winner wei.
Sumpah sedap nak mati pizza ni. Dengan topping smoked salmon and avocado nya.
Ya Allah sedapnya!
Nikmat dunia mana yang aku dustakan๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜

Selesai ja makan and tapau pasta yang banyak gila and tak habis tu. Maka kami pun bergerak balik ke hotel. Esok nya adalah hari last kami di Perth dan banyak lagi tempat nak kena terjah before balik ke Malaysia.

Nanti next entry kita cerita pulak ye.






Fuhhhh.
Lamanya delay nak update pasal travelog ke Perth hari tu kan.
Biasa la orang mengandung ni kan, hormon upside down. Lagi nak edit masukkan watermark semua bagai lagi. Semua tu perlukan kesabaran yang tinggi. Hihihi.

Tapi takpa, demi blog tersayang dan sumber rujukan dan kenangan pada masa akan datang, maka kita pun simpan di blog ni la kan.

Oklah sambungan untuk cerita hari ke 4 di WA, selepas selesai ja meneroka Cape Leeuwin Lighthouse; maka kami pun terus gerak ke Pemberton. Pemberton ni actually dalam routes kami nak ke Albany. So before pi ke Perth sana memang da study dulu dah satu2 routes yang akan singgah.


Kalau dari Cape Leeuwin Lighthouse memang amik masa lebih kurang 1 jam 41 mins. Kat sini bawak kereta memang gila2 patuh halaju sampai balik ke Malaysia pun da terset pulak. caya tak?


Pemandangan sepanjang jalan nak ke Pemberton.


Kat area ni pun ada gak vineyards. Ada satu kawasan forest tu sebijik macam dalam cerita Twilight yang pokok gergasi tinggi-tinggi tu. Rasa seram gak tapi at the same time rasa tenang pun ada.


Cantik tak pemandangan kat sana?


Da sampai Pemberton!


Pekan kecil tapi sangat2 calming.


Nak nampak kereta lalu pun susah.



Kat sini terkenal dengan landmark landasan kereta api dia ni la.


Ok ready set go and strike a pose!


Well i guess this is a guy most have pose kot kan?!

Masa kat Pemberton ni, rasa mcm kat pekan dalam cerita Twilight tu pun ada. Nak nampak kereta lalu sebutir pun payah kadang-kadang.



The famous train kat Pemberton. 


Wajib la kan bergambar kat sini 3 beranak.


Apa pun kena singgah refill and refresh dulu sebelum teruskan perjalanan yang seterusnya. Kami singgah minum kat cafe ni. Minum hot choc je lah dengan scones. 



The scone, tapi prefer lagi scone kt Uncle Bala kt CH tu. hahahah.

Punya gila azab masa kat dalam cafe ni sebab semua orang pakat makan pasta la noodles la. Kat dalam cafe ni ada jual noodles ala2 Siam tu sebab rasa-rasanya bini tokey tu Siamese sebab nampak dia duk cakap-cakap ngn tokey dia tu sambil bemesra2. No wonder la ada Asian fusion kat dalam cafe ni. Telan ailio je lah time tu. Dahla sejuk gedi kt luar tengah2 winter, nasib xda snow ja. 


Lepas minum, jalan-jalan lagi kat luar cafe tu. Pusing-pusing sat sebelum nak meneruskan perjalanan ke next destination.


Dia punya la suka bunga kecik-kecik tu. Mama dia pun suka gila. Rasa macam jakun sat.

Bagi korang-korang yang ada banyak masa and tak rushing kejar routes boleh la naik Pemberton Tram . Antara tourist attraction juga la kat sini. Seronok bila tengok gambar-gambar orang yang pernah naik tram ni.  Macam kami hari tu tak sempat sebab nak kena sampai ke Albany before 5 pm kan so kami terpaksa skip yang tram ni.



Pic courtesy of Mr Google.


Serius rasa 1 week kat WA memang tak cukup. Next time kalau ada rezeki lagi ingat nak layan motorhomes and nak explore sampai ke Esperance. Husband pun da bagi-bagi hint tak leh move on and nak repeat balik tu. hihihi.

***mode menabung is ON








Selesai sight seeing di Busselton Jetty, maka kami pun bergerak ke destinasi seterusnya iaitu Margaret River untuk beli bahan masak dekat Coles situ. Perjalanan dari Busselton Jetty ke Margaret River akan melalui banyak pemandangan menarik antaranya vineyards (ladang anggur-khas untuk pembuatan wine) .


Perjalanan dari Busselton Jetty ke Margaret River ambil masa lebih kurang 40 minutes ya. Kebetulan masa kami bertolak dari Buseelton Jetty pun da lebih kurang pukul 4. Sampai kat Margaret River memang da nak gelap dah.

Tapi sebelum sampai ke Margaret River, akan lalu satu town kecil ni yang dinamakan Cowaramup atau dikenali sebagai "Cow Town" dikalangan masyarakat setempat kat situ. Memandangkan kami pun da lewat dah masa tu. So kami tak singgah pun. Kalau dapat singgah memang niat nak singgah jugak. So kita share gambar dari Mr Google je lah ya.



Memang time lalu kat Cowaramup ni abih slow da husband bawak sebab kitaorang duk tertengok-tengok pekan kecil ni. Memang menarik sangat sebab banyak gila patung Moo Moo gitu kat sepanjang tepi jalan tu.

Perjalanan diteruskan sampai la ke Margaret River, cepat-cepat sebab dah nak malam kan. Kitaorang punya last pit stop dekat Augusta kan. So risau la jalan gelap ke apa ka kan.

Margaret River yang tenang gila. Husband suka Margaret River ni. Macam aku personally suka Busselton tu.

Selesai ja beli barang kat Coles, Margaret River kami pun terus shoot ke Augusta, time tu da pukul 5.30 ptg dah. Memang da senja-senja dah. Kiri kanan ke Augusta macam hutan paya skit. Memang takdak rumah orang ya. Nasib baik sewa gps kan. Kalau pandai-pandai taknak sewa gps and nak bergantung kat Waze matilamaknakoi. Buatnya takdo tenet, mati!



Sampai-sampai ja Augusta memang da gelap gila dah. Augusta ni lagi la pekan kecil gila! Petrol pump ada satu je kot. Kedai makan pun boleh kira dengan jari ja. Tapi by the time kami sampai tu hujan rintik-rintik tau tapi sejuk dia gila punya hazab sebab tengah winter season kan kat sana. And time kami sampai tu semua kedai da katup! Memang orang-orang Ausie ni menghargai masa dengan family kat rumah lagi la dari duk lepak tak tahwan kat kedai-kedai ni.

 Tapi takpa, apa-apapun terus cari tempat penginapan yang kami booked untuk malam tu. Nasib senang ja nak cari tempatnya. Kami stay dekat Augusta Escape. Masa kami sampai tu, nasib la owner tempat ni ok ja. Dia pun paham dia kata sebab biasanya memang pelancong akan singgah Augusta as last pit stop sebelum ke mana-mana keesokkan harinya.


Ni hasil rembat kat Coles untuk letak dalam meggi malam tu and untuk bekal bawak keesokkan harinya.


Jom usha apa yang ada dalam rumah kami malam tu. Bak kata memang lengkap la.


Baru sampai, kat luar tu da gelap gila padahal baru ja pukul 7pm.



Bawak sabun taharah setel boleh guna dengan kompidennya.



Si suami tengok basketball sambil tunggu makanan dipanaskan.



Kenit dalam bilik. Bilik ni memang selesa la, satu katil queen, satu katil super single!


Dapur yang spacious gila 


Toilet pun bersih!


Lauk yang masak kt Scarborough tu tak abis ya. Bawak ke dinner la jawabnya. Senang ja kita heatkan ja guna microwave. Licin.



By the time pukul 9pm perut bergendang lagi. Apa lagi, meggi la jawabnya! Nikmat oi time-time 11 degree C makan meggi macam ni.


Lepas ja makan meggi masing-masing berebut nak masuk bilik tidoq. Pukul 10 malam da tidoq tau. Sejuk-sejuk gitu memang berselubung habih haaa. Kat sana memang tidor awai betul, almaklumlah kul 10 da rasa mcm kul 1 pagi. Lagipun esok awai-awai pagi nak keluar awal kan. nak kena prepare breakfast and bekal untuk makan dalam perjalanan lagi kan.

Next entry kita sambung pasal the next day pulak ya. Tak lain tak bukan, antara tempat favourite aku sepanjang di Western Australia sana, Cape Leeuwin Lighthouse.











Stay tune for my post about my Perth trip!

See yaaa

in , , , , by Alia Farhan, 1:51 AM


Taaa zabarrr. Tak dapat p Holland tengok cik tulips...kita p yang dekat2 pun ok!

See ya!



© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS