Showing posts with label pregnancy

Sentappppp...

in , by Alia Farhan, 2:07 AM
Kisah dia mcm ni...aku da 2 3 hari aku duk kata aku lapaq steak..


Steak mcm ni haaa...

Tapiiiii....bleh plak laki aku heret masuk Seoul Grden....pasrah n sentappp ja lah....telan seoul garden pun rsa xsdap...muahaha....over!



Tekak ni automatik ja st tak sedappp....wuuuu...

Nak steak!!

posted from Bloggeroid

Done doin laundary things for my baby's cloth....cloth diapers...n etc...bleh tham jugak penat ya nk jemoq satu2 baju2 kecik tett tu...tapi comelnya Ya Allah...bila da kering tu...lipat masuk dalam kotak...haihhh
..da byk rupanya baju2 baby A aku ni ya..hee...so comellll...mama love it sk much....


Bleh tahan byk jgk kn...semua tu bukan utk new born ja...pelbagai size ada...utk newborn sket jaaa...


Ni cloth diapers dia yg cartoon2 n comel2..ada lg dalam kotak tp tak bwak keluaq....malas!


Ni basuh first round utk mnjamin serapan dia...total kena 3 kali basuh...utk inner ja...shell skali baduh da ckup


Ni shell dia or outer layer dia...colorful kan...mak jemahh liokkkeee yuuuu...

Japg pas makan...nk p beli brang2 mandi baby sat ngan Amir...yang tu dgn medela FS ja yg tinggai...yg lain Insya Allah da ready smua dah...
Ohhh ya...finally we decided that i will deliver my baby kat hospital Angah reja...fuhhh legaaa noksss....


Disebabkan kemalasan hari ni...msak ni ja for luncheon....harapnya malam ni Amir wil belanja me steak....teringin....ohoiii

Ok lah...gtg

posted from Bloggeroid

walaupun aku ni baru ja melangkah 30weeks of my pregnancy..tapi harus diingat first child ni takleh nk jangka kluar awai ka mcm mana ka...yang penting kena la prepare awai2 before the lil precious pop out kan...

since aku ni plak tak duduk ngn mama...so everything kena la search sendri...pndai2 la pikiaq apa yg nk kna prepare dulu kan...

so dlm duk stadi kt tenet ni aku terjumpa la satu page ni....
dia ada la bg dia pnya checklist...dalam byk2 checklist yang aku jmpa kat tenet..checklist dia la paling bagus..ringkas dan ada logika....

so mngikut cara Ilya ni
dia bahagikan dia punya beg kepada 3...satu utk baby pnya kat labour room...beg baby...n beg mama nya lah kan...


BEG LABOUR ROOM
(barangan yg nurse akan mintak bila pas bersalin)
1 pasang baju lengan pnjg
1 pasang mitten n booties
1 topi
1 blanket
1 towel baby
1 barut
1 diaper
baby toiletteries (travel kit punye)

BEG BABY
3 pasang baju seluar
3 pasang mitten booties
3 barut
7 diapers
1 swaddle
1 sapu tangan
2 napkin
 baby wipes

BEG MAMA
 2 kain batik 
1 skirt labuh
2 baju lengan panjang
1 tudung
2 socks
 1 towel muka
1 towel
1 bungkus maternity pad 
1 bungkus pad period whisper
panties
nursing bras 
toiletteries
bedak, sikat, deodorant,minyak angin
plastic bag
kurma, milo, biskut 

so hopefully it can help all the mama to be like me out there to prepare kan...
dah prepare tu jangan la peram kat umah ja ya...buh la siap2 dalam keta...mana tau..kadang2 minggu ke 34 ke atas pun da bleh deliver anytime...
to Ilya..thanks for a beautiful tips...
ala tomey2...
cant wait to see u baby boo...




My pregnancy momentos will always be remembered..i learnt what it is like to bear the pain...but at the same time affraid if ur lil one inside affected by the pain u har been through..dats la dalam Islam..darjat seorang ibu sangat la mulia...
I heard a story from my angah...about one of her patient..so sad complication eventho the forth birth..i'm not sure if she survived or not..
What angah told me is totally right...when u start pregnant u lil one inside will be a cute parasite..dont get me wrong k...parasite here means dat...ur lil one will actually absorbed all the good things in u such as calcium....bla bla...dats y u find urself screamin in d middle of d nite...cramp...crampppp...dengan harapan husband akan bangun n urut kaki u..n in my case...my husband did dat....huhu...not only dat...when u get pregnant u also risking u life...dats y dalam Islam kalau matinya seorang wanita ketika melahirkqn zuriat akan dikira sebagai jihad kecil....n now i know y....admit dat pregnancy arent easy for me as some of others do....

N now pun da terkena Carpal Tunnel Syndrome(CTS)....at first ingat terseliuh biasa ja....tgk2 makin lama makin teruk sakit dia..smpai kena jmpa otho specialist.
What is CTS?
CTS happen to some of preggers as some might b bloating with water..so kat hand wrist kita ni ada satu tunnel or terowong sempit yg ada nerve kat situ....so bila bloating...the water retention will keep on pressurized la kita pnya nerve tu....sbb tu kadang2 ad rasa numb...ada rsa mnyucuk2..mcm aku ni. Rsa myucuk2..smpi tgn jd lemah n nk pegang apa pun xleh..jgan xtau aku siap nangeh lagi tau...nk pkai baju pun laki tolong..yg dlm2 xyah kata la...sumpah spjg msaa ayaq mata duk mleleh...nsib ada laki yg baik mcm ni....
N now Doc bg MC smpi 14/2. Bpak boring aku nk mlangut kt umah....
Ni pun terkedek2 type. ...tgan kan guna hand splint...tpi mostly guna left ja lah...xmau pressure right hand side sgt...nnt bila plak nk lega haaa
Ok lah....
Gtg...
Assalamualaikum

posted from Bloggeroid

My baby...

in , , , , by Alia Farhan, 6:44 PM
Hi mama n abah....


Cheese!

Heee...senyum plak baby mama n abah ni kn....heee...gewamm ni...pipi mcm toing2 kan....
So kiut.....dah la senyum....mcm tau2 ja org duk teropong dia kan....
Okai baby...pliz take care...jgn flying kick mama kuat2...
Mama n abah cant wait to see u lil precious...
To shower u wif lots of love....
Till d next teropong session baby boo.....

Xoxo,
Mama n abah love u baby boo...

posted from Bloggeroid

I'm 25weeks. ..

in , by Alia Farhan, 5:52 PM
Mama...i'm 25 weeks now....

Baby, please be strong....mama will always pray for u my dear baby boo..

posted from Bloggeroid

Hungryyyy!

in , , , , , by Alia Farhan, 6:18 PM
Pagi td da bfast da pkul 7.30 kt canteen...ni kui 9.30 perut berkeroncong kencang lagi!baby mama lapaq ehhh....sabaq naa sayang...satg kita mamam k...mama da beli da mknan siap2 tdi..mama tau sayang tak suka makanan kt canteen compny mama ni..tak sedap kan sayang..


Sayang mama nk makan doyan crepe ka?nnt mama suh abah order ag k...jgn nakai2 kt dlm tu...


Hat ni xpa...ada lg kan dlm peti ais kt unah tu ya baby..satg balik petang ni kita mamam k...

Oh ya...doyan crepe n rainbow cake in jar ni tersangat la sedapppp....ni aku order kt hasben aku pnya kezen...kak mam....sedap oi dia wat...aku yang tak brpa gemar doyan pun leh suka kat doyan crepe ni...rainbow cake ni pun sodap...sapa nk order kat dia leh roger aku...order utk org2 skitar perlis n penang ja lah..utk penang pun kena check dulu bila dia balik k....

posted from Bloggeroid

panduan untuk ibu2 mengandung

in , by Alia Farhan, 7:39 PM

Ok la...bgi sesapa yang tgh mengandung...baru mengandung....or sedang cuba nk ngandung...kalau lah in case korang ni bernasib mcm aku...cthnya...alah2 awal pregnancy...aku nasihatkan korang amek la obimin plus...senang...sebab first trisemester bgi org yg alah ni...mostly apa yg dia makan akan keluaq balik....so obimin plus dia lengkap dgn nutrien2 yang badan korang perlukan...cth....calcium...vit b complex...vit c...iron...n acid folic...
N for those yg nk kawen or baru melangkah ke gerbang perkahwinan n mmg plan nk conceive secepat mungkin....korang da boleh amek folic acid da as preparation utk pregnancy...kalau boleh calcium jgn lupa amek skali ya...
So bagi yang tengah pregnant n ada prob mcm aku...selalu low blood pressure ni...korang kalau ada rsa dizzy ka nk pitam apa ka...boleh la standby ORS...ala yg doc selalu bgi tym cirit birit tu kan...tujuan dia utk stabilize kan balik blood pressure kita so dat the salt can hold the water in our body...ni kira mcm osmosis yg kita blajaq dlu2 msa class biology la kan...correct me if i'm wrong...kalau ada doctors yg baca blog aku ni mst gelak...okk...aku tau xplaination aku ni agak senget...tp tu la yg aku pham hari tu masa aku nk pitam n doctor tu provide aku ORS ni..N dia pun ada explain lebih kurang mcm tu lah...ni aku explain dalam bahasa kampung lah kan...aku bukannya in medical line..hohoho...aku ni engineering line bezanya aku ada la blajaq sket2 psai biochemical n bioprocess so dat aku ada la sket2 knowledge psai ubat2 n medical remedies ni...kadang2 kat rumah tu kalau aku rsa nk pitam ke pening ka apa ka...aku mst akan prepare makanan yg masin2 mcm ikan masin ka..ikan bilis goreng bawang ka...teloq masin ka...uishhh sedappp kan...tpi kalau org yg high blood tu sila avoid dis kind of food tau....harus sangat di avoid...n kalau mngikut kata angah aku or kakak aku seorang MO dalam O&G dia suruh aku amek green vegie....cth spinach ka...kangkung ka...sawi ka...bla bla bla...selalu senang beli bayam seikat...balik tumis bawang...buh belacan sket...masuk sayoq bayam yang da diperisi....sedap ringkas dan berkhasiat....bila aku low blood pressure ni...byk la orang suruh aku makan hati ayam la..tetapi harus diingatkan hati ni merupakan organ dalam badan yang fungsi dia adalah meneutralkan toksin dalam badan kita mahupun ayam atau lembu...hohoho...since ayam ayam zaman sekarang ni banyak disuntik dengan antibiotic la dan mcm2 hormon lagi sbb nk bgi depa cepat besaq...so menda2 ni akan stuck kat hati dia...so dalam Islam pun da ckp tak elok makan organ2 dalaman kan..tapi kita ni lebih percaya kepada buku2 sains...yang mana fakta dia telah direka oleh sang yahudi laknat ni...
Cuba korang check pemakanan yahudi laknat ni...byk menda yg depa tiru Sunnah Rasul kita n amek dri Al Quran..tpi kita ni plak terbalik kuang...aku pun sama jugak...suka makan organ dalaman ni...bila pregnant ni aku stop takut kesan dia kat baby...kesan kat dri sendri tak kesah plak yo...hahaha...so bila aku baca yang kalau ibu2 mngandung consume organ2 dalaman mcm hati ka apa ka...boleh lead to serious cases like...keguguran ka kecacatan ka baru la aku ada kesedaran nak gugel pemakanan Rasulullah kita n samping tu aku curi2 tengok jugak pemakanan puak2 yahudi laknat ni..ya mmg depa copyright abeh Rasul pnya pmakanan...xpcya...try p gugel sendiri...
N satu lagi to ibu2 mngandung out there....tak yah la korang consume soya byak2 sangat time mngandung ni...bahaya utk baby n utk korang jugak...sebab apa?sebab soya ni ada sejenis chemical yg boleh wat hormone kita bertambah n can lead to cancer...cuba gugel jgk menda ni...n kalau korang perasan...org puteh mana suka sangat soya2 ni...kita Malaysian ni ja gila soya mcm apa ja...yahudi laknat lagi la banned terus soya ni sbb depa tau keburukkan dia..aku ni plak mmg bukan pngemar susu soya...sbb mayb kecik2 dlu da minum smpi muak kot...so its not a big deal for me..cuma aku tetap akan jdi tak senang duduk bila aku nmpk tempe...hoho..aku nk terang satu prsatu nnt aku pnya post da jdi mcm essay budak bru nk amek medic plak...gugel kan ada...sila gugel je lah...
N lastly...masa awai2 pregnancy dulu aku ada amek anmum..perisa coklat tapi aku stop sebab kakak aku n kawan dia yg both expert in O&G advise me not to take any milk mcm anmum ka mamil ka apa ka..becoz one thing...takut boleh diabetes...second takut baby besaq sangat n ssh nk keluaq nnt...dis one brdasarkan kajian prof depa kat ppukm kalau tak silap aku.so i took their advice...aku stop minum anmum...so yg ni depends ngn hampa la...kalau rsa nk amek...amek...aku lani cuma minum dutch lady kotak besa tu ja...yg low fat milk tu...mama aku pesan..relax la...xyah la duk wat pregnancy ni mcm pyah sangat...nk kena makan susu itu la ini lah..mama dulu minum susu kotak biasa ja pun...anak keluaq sehat ja...jadi doctor jugak...jadi engineer jugak...dushhhhh...bila mama aku da start berkata2 pening palo den...tpi what she said is totally right kan...kita yg tengah pregnant ni...xyah la obses sangat nk makan itu ini...before taking any supplement...better consult dulu ngn doctor korang k...

Btw...i'm on my 19 weeks of my pregnancy!21 weeks more to go!

Published with Blogger-droid v2.0.8

cerita hari isnin

in , by Alia Farhan, 8:24 AM

Tetiba td kt production floor kepala rsa pusing2 n nk pitam gila...terus p ke toilet n melepet kat situ....msuk balik kt dlm lab ckp2...terus rsa nk pitam balik...then on d dot terus naik p in house clinic...check2 bp...mak aih..lower lgi dr hri tu 90/70..patut la rsa nk pitam..turun balik ke production n cri deck phone...telefon husband..tnya boleh mai amek ke tak...rupa2 nya dia tgh briefing...xpa lah...pelan2 la den drive bwak keta p ke panel clinic kt luaq..nk p ke hospital...buku merah plak kt umah..great...fon pun tinggai kat rumah...semua tertinggai...lpas da p ke panek clinic...doctor pun bg aku ubat pening or than muntah...ngn ors ja...apa kah?hishhh...then doc suruh aku rehat ja kt umah..nah amek kau smpai umah ja check fon duk ada 10 miskol...laki kol la..supplier kol la...boss kol la..great...kok blik kilang rupa2 nya laki den kol cri kt kilang td...ksian dia...risau lew teww....ya lah...aku nk pitam mcm apa ja...seyes ckp!pas semayang zohor ja terus melepet tdoq...sangat penat kot...adoi baby...jgn la mcm ni...mama keja tau dak syg...jgn nakai2 kt dlm tu ya?ok lah chow...nk tdoq..
Assalamualaikum

Published with Blogger-droid v2.0.8

omaigod!

in , , , by Alia Farhan, 3:32 AM
ok sejak dua tiga menjak ni aku kan selalu rsa pening2...floating..rsa ringan..ehhh..pang sedas..pastu rsa nk pitam...then p check tdi kt clinic dlm kilang ni..omaigod penyakit lama mai balik dah...low blood pressure balik dah...dok rsa dah...ok balik ni nk kena makan ikang masing la...bagi ilang sket fening2 ni...sebenaqnya aku rasa ni penyakit keturunan kot..arwah tok ada..mama ada..angah pun ada...aku pun ada?tapi sejak preggy ni mcm asik duk pening ja..perasan jugak bila makan menda masin ja terus mcm lega...
ok ckap psai low blood pressure...what is it actually?
ayat kat bawah ni ayat kopi pess la...


Hypotension refers to abnormally low blood pressure, and a reading even as little as 20mmHg below normal can result in hypotension.
Of course there are many people in the world who suffer from Hypotension, also known as Low Blood Pressure, and they lead normal healthy lives. There are of course others who suffer terribly from the symptoms of hypotension. It is important that you are aware of these symptoms, as hypotension can deprive your brain of the oxygen it needs in order to keep you alive.

Common signs and symptoms of Hypotension

Low blood pressure may not always be a bad thing. Some people who may be in the peak of physical fitness may enjoy having a low risk of suffering from a heart attack. For others though, it is not a condition to be happy about, especially if any of the following symptoms is experienced:
 Dizziness or light-headedness
 Fainting
 Irregular heartbeat
 Stiff neck
 Burning and foul smelling urine
 Low concentration
 Blurred vision
 Nausea
 Cold, clammy, pale skin
 Rapid or shallow breathing
 Fatigue
 Depression
 Thirst

What can cause Hypotension?

Suffering from low blood pressure during your pregnancy may be common, but that doesn’t mean that being pregnant is the only cause of your low blood pressure. There are other factors which may be the cause, and they will need to be ruled out, so that your healthcare provider can be sure that there is no additional danger to you or your baby. Other possible causes of low blood pressure include:
 Heart problems
Bradycardia, a condition which is caused as a result of extremely low heart rate and problems with the valves of the heart may all cause your blood pressure to be low, and could possibly lead to heart failure, even when you are not pregnant.
 Endocrine problems
Generally caused by either an underactive or overactive thyroid, adrenal insufficiency low blood sugar and in some cases, diabetes. As you can image any of these complications during your pregnancy will need to be dealt with efficiently.

Treating Hypotension

If your healthcare provider is concerned about your low blood pressure, or an underlying factor which has been discovered, then there is a treatment. The kind of treatment which is recommended depends on what the cause for the hypotension is, your age and your fitness level.
Some of the common methods of treatment are as follows:
 Increased salt intake
This is usually recommended for those who simply need to increase there blood pressure. However this is not as simple as adding a teaspoon of salt to your diet either, as too much salt can cause you to have high blood pressure. If your healthcare provider recommends this as treatment, then he or she will also give you’re the correct directions on how to go about this method.
 Increased water intake
Of course drinking water is good for you, especially during your pregnancy. Quite simply, fluids increase blood volume, as well as prevent dehydration.
 Medication
Of course there is always medication to treat the more serious cases. Midodrine is the drug of choice to help raise your blood pressure. However this is a complicated subject, as it also has side effects which your healthcare provider will be aware of.

Courtesy of: Hypotension info


so ada sapa2 yang ada masalah sama ngn aku leh la kita kongsi2 apa cara korang wat utk reduce kan..boleh?!

week 13

in , , by Alia Farhan, 11:35 PM

Baby is now 3 inch long...mama is super duper excited to see those tiny legs n hands yg keep on moving...oh so kiut....doctor said baby is so active...thanx Lord!
Phewww takut tau...maunya tak...asik muntah ja smpai nk kena gastric n heartburn...gila perut rsa menyucuk2..first thing cross my mind...baby ok ka?aku?ahh tak kesahlah...yg penting...baby ok!tgh2 mlm buta sakit...ngat nk serang KPJ dah...tahan pnya tahan sampai trlena...phew...esok terus p check kt pearl maternity center...bukan apa..ssh...kalau hospital sultanah bahiyah tu tau la aku ujung pangkal nk ke mana...kakak sendri doc O&G..heee...ngengadakan....tapi bila dengaq doc ckp baby tu active sambil tgk2 kaki n tgan dia gerak2 semua terus tersenyum...rsa nk nangis pun ada...Ya Allah...comelnya...tak sabaq nk jmpa baby mama lagi 6 bulan..yang si amir plak poyo act cool...padahal excited bila aku kata comel tangan n kaki dia gerak2...rsa mcm every week ja nk p scan buleh?hahaha...over xcited ni!after dis semua follow up dgn angah ja...senang cita...kt kk nk kena follow up...kt spital sultanah bahiyah pun kena follow up...kalau tak sebab aku sakit hr tu...tak kot p maternity center tu...mau kata nk follow up balik tu mayb tak la kot...xmau manjakan diri sgt...ehhh?!
Oklah...will update more bout my baby after dis....eventho stil in my kiut tummy!

Published with Blogger-droid v2.0.8

hye

in , by Alia Farhan, 10:04 AM

Hi baby...
Mama n abah love u...
Take care...
All of us icluding maktok cant wait to see u dear....

Published with Blogger-droid v2.0.8
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS