Showing posts with label penang
Assalamualaikum

Sebab hari ni aku ke ceri beri-an ditambah pulak dengan muntah dan sakit kepala yg teruk amat sangat. Maka dengan ini keja aku melingkau di atas katil ja lah kejanya...

So sebab boring and tak torahhh dah nak buat apa.. Dengan ini aku nak cerita kan satu port baik untuk makan Koew tiaw Kerang kat Penang ni... Tapi ni belah mainland la ya. Sapa yang ada dekat mainland boleh la pi terjah makan dekat sini ok.

Kedai ni kedai/gerai biasa ja kat tepi Jalan. Aku ni pun discover kedai ni masa aku balik reja and nak cari makan. Masa tu bujang lagi la kan. So bayangkan punya la sampai lani ada anak 2 pun aku duk pi makan lagi Koew tiaw Kerang kat kak ni.  So disebabkan tak tau nak makan dekat mana.. Tak silap aku masa tu aku dengan moon ka aku sorang ntah.. Kami singgah la makan and order Koew tiaw Kerang dekat sini.

Bila sampai ja aku tengok dia punya Koew tiaw Kerang tu dah buat aku terlioq gila2 wei. Bila rasa lagi la sedap nak mampoih. Serious punya sedap.

Aku ni jarang la nak pi makan berkali-kali and repeat jadi customer tetap kan kalau tak sedap. Sebab sedap aku berani rekemen la.


Macam biasa kalau aku kena togeyyyy lebihhhh. 


Ni kalau ada teloq mata kot ataih lagi Surrrr orang Penang kata. 

Selain dari juai Koew tiaw Kerang, kat sini ada jugak juai meggi kerang, nasi goreng kerang, and terbaru ada char Koew tiaw yang versi basah and nasi goreng mama. 

Untuk yang meggi goreng, char Koew tiaw and nasi goreng mama tu aku tak pernah try lagi. Tapi husband aku selalu la order nasi goreng kerang dia. Sedap wei serious sedap gilos. Walaupun realiti nya aku bukan lah penggemar nasi goreng yang letak kicap ni... Kira mula2 aku mcm errmmm krik2 la jugak nak rasa kan. Serious bila rasa aku terus macam wowww sedapnya. Note that aku memang x gemar nasi goreng yang masak dengan kicap mahupun sos. Sebab memang aku dibesarkan mak aku masak nasi goreng x letak kicap mahupun sos.. 

So bila aku rasa ni aku terus macam wowww sedapnya nasi goreng akak ni. Rasa nasi goreng dia walaupun letak kicap ada rasa char2 yg susah nak explain. Selalu kalau aku makan kt kedai nasi goreng yang letak kicap ni mesti 1 mulut aku dah xnak. Tapi yang ni memang sedap. Sory gmbaq nasi goreng kerang xdak sebab baru2 ni aku makan Koew tiaw Kerang ja dengan anak2 aku. 

Untuk nasi goreng mama yang baru ni aku ada tengok orang lain order, nampak  macam ala2 nasi goreng kampung tu. Mesti sedap rasa dia. Next time boleh la Cuba kan.. Tpi tu la masalah aku kalau mai sini mesti nak kena makan Koew tiaw Kerang dia. Hahahhaha

So untuk hampa2 yang nak try makan Koew tiaw Kerang yang sedap boleh la try makan dekat sini. Rasa dia kompem2 hampa tak mnyesai OK. 








Thomas & Friends™ Meneruskan Pengembaraannya ke Pulau Pinang Untuk Meraikan Hari Kanak-Kanak Malaysia



Bersedia semua! Satu-satunya taman tema Thomas & Friends di Malaysia membawakan Thomas Town ‘Mini and Mighty’ Tour ke Gurney Paragon Mall, serta pameran eksklusif  70 enjin MINIS, sesi bertemu peminat dan banyak lagi!




Pulau Pinang, 1 Oktober 2016 – Thomas Town, Puteri Harbour, dengan kerjasama Mattel Asia Tenggara dan Gurney Paragon Mall meraikan Hari Kanak-Kanak Malaysia lebih awal dengan Thomas Town ‘Mini & Mighty’ Malaysia Tour yang berlangsung pada 1 hingga 16 Oktober 2016.

Berlatar belakangkan Pulau Sodor, ‘Mini and Mighty’ Tour akan memberikan pengalaman terindah kepada  pengunjung kanak-kanak di Pulau Pinang. Ia menyediakan aktiviti kekeluargaan yang menyeronokkan seperti Thomas Town Track Challenge, Thomas Train Ride,  Story-telling Adventures, Thomas Maze Challenge dan sesi bertemu peminat dengan watak-watak Thomas &Friends, iaitu Rusty & Dusty dan Sir Topham Hatt. Kesemua acara dan aktiviti ini adalah sama seperti yang terdapat di Thomas Town, Puteri Harbour, Johor!






Istimewanya, buat pertama kali di Penang, para peminat cilik Thomas turut berpeluang menyaksikan sendiri pameran 70 buah enjin Thomas & Friends setinggi satu meter! Menerusi  pameran yang merupakan replika siri televisyen popular Thomas & Friends ini, pengunjung boleh melihat sendiri enjin-enjin popular seperti Thomas, Percy, James, dan Gordon, dan juga enjin-enjin lain yang dihias dengan tema istimewa seperti Dino, Heroes, Spooky, Racers, Neon, Robo, Chillin’ dan Metallic.




“Kami teruja dapat menjadi hos ‘Mini and Mighty’ Pulau Pinang pada bulan sambutan Hari Kanak-Kanak. Di Thomas Town, Puteri Harbour, setiap permainan (rides) dan aktiviti dicipta khas agar seluruh ahli keluarga boleh mencipta memori indah bersama dan menggalakkan hubungan mesra di antara ibu bapa dan anak semasa melakukan aktiviti yang disediakan. Besar harapan kami agar setiap rakyat Malaysia dapat merasai sendiri nilai pembelajaran melalui pengalaman dan meluangkan masa bersama keluarga tersayang di Thomas Town ‘Mini & Mighty’ Tour,” kata Fahruddin Najumudeen, Pengurus Besar Thomas Town, Puteri Harbour.




Turut serta dalam perasmian ni , Ketua Menteri Pulau Pinang, Yang Amat Berhormat Lim Guan Eng.




Thomas & Friends mempunyai legasi selama 70 tahun dan Mattel berbangga dapat menjadi sebahagian daripada  ‘Mini & Mighty’ Malaysia Tour sebagai tanda penghargaan kami terhadap salah satu karakter yang paling popular dan disayangi di seluruh dunia,” kata Fong Jia-Li, Pengurus Pemasaran untuk Kategori Bayi dan Prasekolah Mattel Asia Tenggara. “Watak-watak yang berwarna-warni dan mudah disayangi ini membantu kanak-kanak belajar sambil bermain, ia sejajar dengan visi kami di Mattel, dan kami berbesar hati dapat berkongsi pengalaman ini dengan peminat-peminat cilik di Pulau Pinang.”




“Mengujakan, interaktif dan mesra keluarga - ini yang boleh anda jangkakan di Gurney Paragon Mall dan ‘Mini & Mighty’ Malaysia Tour 2016 sememangnya menawarkan kesemua itu dan lebih lagi. Kami menjangkakan jelajah ini pasti mendapat sambutan hangat daripada pengunjung” kata Khor Tze Ming, Pengarah Eksekutif Kumpulan Hunza Group. “Acara ini telah mengubah ruang legar Gurney Paragon Mall menjadi dunia penuh keajaiban untuk peminat Thomas & Friends dan kami berbangga dapat menjadi hos untuk acara yang dapat merapatkan hubungan kekeluargaan ini.”




Thomas Town, Puteri Harbour (dahulunya dipanggil The Little Big Club) merupakan tarikan taman tema dalaman keluarga yang menawarkan permainan (rides) dan aktiviti-aktiviti menyeronokkan dan bermanfaat dengan membawa kanak-kanak ke dunia Thomas dan rakan-rakannya. Ibu bapa bersama anak-anak mereka yang ingin melawat Thomas Town, Puteri Harbour boleh membeli tiket pada harga promosi iaitu RM 99 untuk dua pas masuk (harga asal RM 170), tiket boleh dibeli secara eksklusif di ‘Mini Mighty’ Tour.



Untuk mengetahui lebih lanjut tentang Thomas Town, Puteri Harbour ‘Mini & Mighty’ Tour Malaysia 2016, sila layari www.puteriharbour.com/play/thomas-town.

Khas sepanjang dua minggu berlangsungnya showcase ini, para pengunjung di Gurney Paragon Mall yang berbelanja RM200 ke atas dalam 2 maksimum resit pembelian di mana-mana outlet dalam mall ni atau di Thomas Town, Puteri Harbour booth tiket atau di bahagian barangan Thomas & Friends bolehlah menebus sepasang pas untuk kanak-kanak berusia empat hingga 12 tahun untuk menikmati perjalanan keretapi di showcase ini. Atau boleh lah membeli tiket perjalanan yang bernilai RM80. 



Jadual Aktiviti 

Thomas & Friends Train Ride (1-16 October, 2016)
10.00am-12.00pm
1.00pm-6.00pm
7.00pm-9.00pm
1 October, 2016
5.00pm Rusty & Dusty Meet and Greet Session On-Stage
6.00pm Thomas Town Maze Challenge
8.00pm Thomas Town Track Challenge
9.00pm Thomas Town Trivia

7 & 14 October, 2016
1.00pm Thomas Town Maze Challenge
4.00pm Thomas Town Trivia Contest

8.00pm Thomas Town Track Challenge

 8 & 15 October, 2016
12.00pm Rusty & Dusty Meet and Greet
1.00pm Thomas Town Maze Challenge
3.00pm Sir Topham Hatt Meet & Greet
5.00pm Thomas Town Track Challenge
7.00pm Thomas Town Storytelling Session
9.00pm Rusty & Dusty Meet & Greet

2,3,9 & 16 October, 2016
12.00pm Rusty & Dusty Meet and Greet
1.00pm Thomas Town Maze Challenge
3.00pm Sir Topham Hatt Meet & Greet
5.00pm Thomas Town Track Challenge
7.00pm Thomas Town Storytelling Session


Bukan anak-anak ja yang teruja, mak-mak budak pun teruja juga. Bersama blogger Kak Eyda pada hari pertama showcase.

*** untuk orang-orang Penang, jangan lepaskan peluang untuk ke Gurney Paragon Mall dan boleh saksikan sendiri kesemua 70 minis Thomas & friends di situ.  Boleh rujuk schedule di atas untuk rujukan korang ya.






pictures only

in , by Alia Farhan, 5:50 AM

Mode~>pelancong lah sangat

Published with Blogger-droid v2.0.8

Since we are on a short n super quick weekend get away...we decided to have our dinner here...near to our chalet....yeah...later will tell u more about d chalet for those who are planning for super quick get away....super dekat dengan pantai...super cheapo place to stay...will let you know later..
Since we r having our dinner at hard rock cafe...both of us decided to go for grilled salmon...super sedap...comes with the butter+cheese yg akan melt...secara totalnya akn wat pencinta salmon lagi melting and nak makan kt sni bila pikiaq psai salmon..believe me!dis is d best salmon i ever taste...kalau yg ikea tu..uhh my goodnesss....sangat lah tak sedap bagi aku...huahua..
For pencuci gigi....we decided to go for strawberry cheese cake!yet d best ever cheese cake i ever taste....so for those yg nk try dinner kt hard rock cafe penang...u guys can go for dis menu..actually d burger is not bad...but since i'm so i love wif their salmon...so this will be my forever choice if i go for dinner here....
Total dinner cost here~rm131.10..
But if u r using cimb or citibank credit card..u are entitled for 10% off..

Published with Blogger-droid v2.0.8
actually dis one was likes ages ago...n i dont remember when actually...mayb somewhere around chinese new year if not mistaken..(ni pun sbb nk clear kn memory utk my big day..so dslr aku bgi kezen aku pegang..its always a saviour to have a second photographer..jgn la photographer aku kali ni wat tahikkk lagi sudahhh)...amir treat me for a dinner here..thnx hubby.....just njoy d photo ya




 his mixed apa ntah...beef...lamb n chicken

 mine salmon grilled...

 atas tu butter...melting lma2 bila duk atas salmon tu...
dapppnya dapppnya oii

ni pun marvellous... 

 mna lah gmbaq aku kn?maklumlah cam dekat aku..so aku la conquer...cik abg plak bz ngn tab...gmbaq aku ada kt tab jer lah jwabnya....

the tourist

in , , , by Alia Farhan, 4:16 AM
hahaha
tourist la sgt
jln2 penang ngn amir ja pun...
tp biasa la..penang kan fames ngn one the most unique heritage town in the world...
ecehhh....
sama la mcm melaka...
unik kan!
pliz enjoy the pics..

startin wif the famous rope walk....


amir said dis uncle hev cooked dis char kuey tiaw since he was in primary school...
not bad...but love char kuey tiaw parit more!


pitty him...
haha...
candid!





finally i got dis bekas celak
for rm10.



now at padang kota lama...




my tourist guide lah sgt!



© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS