Showing posts with label motherhood
Bunyi macam seronok kan tak kerja duduk rumah. Mengadap main fon. Kahkah. Hakikatnya Allah saja lah yang tahu betapa men-yotong nya supermak2 sekalian. Kannnnn???


Cerita aku  bukan seorang  Supermama


6:00-6:30am : Bangun n solat Subuh. Siapkan bfast (ni kalau tak terbangun lambat la kan)
6.40am: Husband tolong mandikan si kakak untuk ke sekolah.
7:00am : Hidangkan bfast.
Tu belum kira Aishah bangun nak susu celah2 nak prepare bfast or solat ka😥


Macam ni aku da prepare siap-siap malamnya lagi. Sambal da siap buat. Telur da siap rebus. Ikan bilis siap goreng. Ayam siap perap. Bangun pagi masak nasik lemak and grill ja ayam yang perap malamnya tu. 

7:15am : Siapkan kakak bagi tomey-tomey.
7:35am: Bfast kakak n hubsie.


Tapaukan sekali dekat Amir. Dengan pakej sandwich tuna lagi ha. Aku siap da pesan jangan lupa bawak balik tupperware aku sebab tu TUPPERWARE BUKAN TIPUWARE. kahkah ada penegasan di situ. Sebab apa aku kena remind macam tu? Sebab selamba katak dia pi buang jug and bekas tupperware aku masa nak renovate rumah hari tum nasib baik 2 bekas ja. Kalau tak bini hang hijau jawabnya


8:00am : kakak dah pi ke sekolah normally dis time Aishah da bangun
8:30am : Aishah feeding time. Lepas tu bagi dia main-main sat apa yang patut.


Tu port terbaru dia. Feeling-feeling kerusi dia sendiri la tu.

9:00am : bagi mandi Aishah, susukan apa yang patut. After that perform Dhuha.
10:00 am : mama pulak baru mandi. Kahkah.
10:15 am: prepare simple lunch
10:45am : update blog/bisness
11:50am : ready amik kakak kat school.


Kakak yang bubbly. Sayang kakak forever.

1:00pm : sampai rumah terus lunch, bagi kakak mandi, mama solat n prepare kakak untuk mngaji AlQuran
1:50pm: get ready untuk ke rumah tok mama untuk mengaji.


Gey ready nak pi mengaji.

2:30pm : sampai rumah. Cepat-cepat susukan Aishah. Kakak normally terbongkang dah. Aishah pun goal. Dengan mama2 pun goal sekali. Kahkah.
3:30pm : update bisness apa yang patut n rest.
5:30pm : prepare n top up masak untuk dinner.
6:30pm: bagi kakak n adik mandi
7:00pm : suap anak2 makan.
7:30pm: maghrib and mandi
8:30pm : ajar kakak reading n writting.


Sory kakak kalau mama garang macam KINGKONG

9:30pm : main dengan anak-anak before sleep.
10:30pm : make sure both sleep.
10:45pm : laundary time (basuh and lipat time anak2 tidur)
11:30pm : kemas dapur and kemas hall. Jemur kain.
12:00am : ready to sleep.
Tapi selalunya kul 1 pagi jugak yang tidur nya. Biasa la update bisness ig pun laju time2 tu la.

So sapa cakap jadi housewife tak penat? Kadang-kadang rasa macam dah jadi super sotong dah. Kahkah. Tapi ok la, seronok tengok anak-anak depan mata.

Macam aku basically da set laundary aku waktu malam. Kalau siang aku just basuh yang senang and cepat kering ja macam cadar etc. Laundary time aku memang time anak-anak aku dah lena. Tapi sekarang ni aku tengah taip ni dah kenapa mata aku nak pejam-pejam pulak dah. Yeah lani baru 11.25am. Japgi 11.50am kena get ready nak pi amik kakak dah.

Ok la hampa. Chow. Nak kena update pasal bisnes pulak ya.

Hampa kalau sudi jangan lupa follow Instagram @scandi_scandu tauuu






Saja nak share...
Lately ni Aishah macam refuse nak direct feeding sebab maybe tak puas and prefer bottle feeding (but still bmilk). Yes diakui, memang susu drop. Maybe due to pola pemakanan yang tingtong. Makan ikut dan, kadang2 tak sempat makan. Kadang-kadang makan pun macam tak makan. Ohoiii...pastu badan penat. Pastu bammmmm...susu drop. Serius jenuh kot, dah la duk kat rumah, tak nak direct feeding pulak tu???nak yang pump ja? Bila pump pun dapat sikit. Tak macam masa bf kat Adriana, 6oz satu session tu adalah biasa. Siap over supply and penuh 1 deep freeser lagi. Memang jenuh jugak pikiaq nak wat lagu mana ni...ni nak dapat 3oz pun bercinta untuk both side. Stresss T___T

Terus teringat dulu2 masa bf Adriana selalu minum air rendaman halba or fenugreek ni. Memang serius takdak masalah milk supply.  Awat la kali ni aku tak minum2 air halba ni dah? Semalam terus p kedai mamak kat rumah ni untuk beli.

Bammmm, pagi tadi engorged gila and lepas df Aishah sebelah, 1 side lagi pump dapat 4oz+ . Satu peningkatan la. So hari ni, dari pagi dia direct feeding ja maybe sebab dia dah rasa susu tu banyak  balik kot. Kalau tak, memang dia alihkan ja muka dia. Stress woi kalau anak tak mau direct feeding. Memang susu boleh drop kaw2 punya. Ni Alhamdulillah la dia start mau direct feeding balik macam biasa.

So hari ni akan teruskan minum air halba. Nanti aku update lagi hasil dan kesan dia dalam masa seminggu.

Silap aku jugak, sebab aku ingat dulu aku oversupply so dengan Aishah ni aku wat lek wat pis ja. Kadang-kadang nak p luar semua aku pump susu dalam botol sampai satu peringkat dia selesa lagi minum kat botol sebab tak payah susah2 sangat mnghisapnya kan. My bad. So lepas ni, minum botoi bila mama takdak kat rumah pi zumba or spa ja ya Aishah. 

Korang2 yang ada prob dengan milk supply. Silalah try halba ni. Aku rendam dengan air panas and mnum masa suam2. Takda rasa pun. Kalau nak ada rasa letak madu sikit. In Sha Allah, ni antara d best milkbooster ever yang aku pernah try. 

And jangan lupa kena banyakkan direct feeding dengan baby. Yang bekerja, ikut jadual pump masa kat kerja. Makan kena on time , takyah gatai nak diet bagai. Pastu air minimum 4L ya. Penting tu tau. Ingat jangan ngelat direct feeding, pump and minum air tau! And hubungan dengan Allah pun kena jaga, sebab nak bagi ke tak tu kat Dia. Banyakkan zikir Ya Matin tau. Ingat, nak bf ni memang bukan mudah. 

Apa pun, enjoy and cheerish the breastfeeding moment ya. Nanti bila anak da wean off mesti rindu gila bonding tu.

Cepat gile!

in , by Alia Farhan, 8:44 AM
Hi korang...
Apa ntah yang cepat gila kan....
Korang tak perasan ka...masa sekarang ni makin cepat ja....
Baru ja aku rasa 2015...now its already August....
Yeah 4 months more before the comin year....
Fuhhhhh
To many targets & wishlists yang tak di full fill lagi...

And how bout u guys?
Nama ja dah jadi fulltime housewife...nama ja kerja dari rumah....
Hakikatnya kadang-kadang aku rasa macam nak pinjam tangan sotong jap....
Non stop kerja...kecuali klau tengah-tengah malam...

Time tu pulak...biasa aku baru masuk SOHO...time lain...jangan harap la....

Kalau dapat offer jadi engineer taknak keja balik ker???
Ermmmmm.....mcm mana nak cakap eh....i will reconsider kalau dapat Schlumberger yang dekat sejengkai dengan rumah aku ni... tapi hakikat dia..aku tak pernah apply..so celah mana nak dapatkan....iklan kt jibstreet pun xpernah jmpa...ehh jibstreet pulak...semua nk jib jib jib sekarang ni .hidup PM!haktuih.jobstreet la korang..typo teruk!

Tak dapat nak kejar dream job dulu2 pun xpa lah...asalkan dapat jadi domestic engineer untuk budak ni sorang pun ok lah...n adik2 dia soon...hehhh



My akhirat investment...



Her playroom.....
Penuh dengan barang2 main masak2...
Mama dia pun join...
Hahhahaha



Mama tolong collect barbie untuk Adriana...ni kes kecik-kecik dulu tak dapat barbie la katakan....

Hari ni tidoq kat rumah in law kat pulau sebab pagi esok kitaorang nak bawak Adriana p swimming kat pantai. Dah lama tak mandi laut. Bestnya.

Boleh la jugak p makan kuey tiaw thng kan. Dah lama papa dia janji nak bawak makan kuey tiaw thng yang dia duk canang-canang kata sedap. Dari Adriana dalam perut lagi. Nasib la tak ngidam menda tu hahahahha. Kalau tak kesian ke anak aku.

Oh ya.. lagi satu dah lama tak bagi dia main pasir. One of the way nak develop motor skill. Nanti next time beli kinetic sand pulak. Senang boleh main kat rumah ja kan.

Oklah. mengantuk gila ni.

Gud nite



Khas untuk pembaca-pembaca blog picisan ku ini...

posted from Bloggeroid

Talking about my breastfeeding journey...I must admit it is tough...esp for those working moms...lagi2 kalau keja hg jenis kena entertain org ker...keja kt production side mcm aku ni ka..pendek kata...keja kau bukan la sekadar duduk di meja..sambil mnghadap pc n sambil2 tu boleh mngepam selang 3 jam...fuhhh...paham tak maksud aku...
So sekarang ni...masa keja...aku hanya pump 2x ja...pkul 10.30pg n 3.30ptg...pagi kt umah kul 5.30am aku da pump da siap2...tinggai direct feed adriana ja kadang2 tu...
Kenapa aku tak pump selang 3 jam? Sbb aku rsa ianya tak effective n efficient utk aku...sbb aku da pernah try selang 3 jam sekali...aku nk dpt 2.5oz pun bercinta...ni dalam masa selang 5 jam aku boleh dpt 6.0-8oz....kira ok la tu kan...maybe bila 3 jam aku mcm pressure sket kot kn...ye lah...terkejar2 nk kuar production...salin kasut kt changing room bagai..masuk surau nk londeh2 uniform bagai lg...lahai...bila da stress da tak tenang...takut org cri bla2...mula la aku takleh focus n ilang tumpuan n rsa stress masa tgh pump...
So no no no....its not good....
Admit sekarang stock aku pump agk kurang dr dulu...cuma leh dpt dlm 24oz ja shri...but I already consult my personal doctor, my sis....she will gimme some medicine or supplement or wutever to increase back my milk production...
So now...aku mmg tak follow dah org lain pnya schedule yg tight gila2 3 hrs ja kena pump...sebab aku rasa...3 jam tu tetek aku lembik lgi...xsempat lgi nk refill ngn susu bru...lagi pun aku duk kt production mana boleh makan minum air susu bagai nk bg milk supply aku cpt kan...
N my doc sis also told me that all her breastfeeding friends semuanya p pump bila tetek diorg rasa da penuh n cekang...
So I think yg ni pun ikut org jugak kot kan...so as long as ko dpt brpa oz yg ko target utk shri...da kira bgus kan...aku bajet shri 20oz ja...tp aku dpt kdg2 24oz...so kira ok lah kan..cumanya aku mntk angah amek kan aku supplement tu supaya aku dpt cover utk nx coming fasting month...risau milk production aku merudum time tu...
But anyway...aku enjoy breastfeeding. ..n aku harap sgt aku tak patah semangat! Fighting alia!!


Bila sekali sekala dpt 10 oz mcm gini pnya la eksaited uolls...


Some of d stocks....


Xrugi uolls bli deep freezer mcm gini


A great pump! Ringan n setanding dgn medela FS!

posted from Bloggeroid


So now confinement leave aku da abeh...so kena la aku masuk kojer balik...huwaaa sedeh oiii nk kena tinggai anak....
Kalau tak pikiaq psai commitment yg byk...dah lama aku resign aku rasa....hoihhh...
So Adriana ni aku hantaq ke rumah babysitter...blok sebelah apartment ni jer...nasib dpt xjauh....xpun laki aku membebel kata penat nak angkut...cesss...org lelaki mmg cenggitu....pagi2 laki aku hantaq...sebabnya aku masuk keja awai sgt...kang before 7 nk hantaq kesian kt mek tu....aku lagi la byk beg...dengan beg pump nya...beg keja nya..lagi kalau kena angkut Adriana 2 trip la jwabnya...tpi da sbb laki aku willingly to hantaq aku lagi on jer....cuma kadang2 masa balik tu aku amek la...kalau aku rsa mlas nk masak la.
So far ok...baru 4 hari kan...bbsitter Adriana pun mcm ok...willingly to put her on her CD...feed her with my milk...tp before dat...mmg kena ajar dulu la sbb dia xpernah handle dua2 ni....
Tengok cara dia jaga Adriana pun so far ok...kemas n comey ja anak aku...xyah cakap tu la...umah dia pun sentiasa kemas...mcm xdak anak kecik...umah aku? Anak tak leh merangkak lagi..rumah da mcm tongkang pecah. ..esok boleh mrangkak jenuh haaa
CD n bottle susu Adriana semua aku tak bagi dia basuh...biaq letak ja dlm tu...nnt balik aku basuh...sbb aku takmau bebankan dia...lagi satu Adriana ni pe'el dia kadang2 tu ada la tdoq xsmpi 30mins da meraung2 nk susu balik...ye lah...susu ibu kan mudah handam....terkejut pengasuh awai2 tu tengok Adriana yg comey lotey ni meraung2 nk susu...kahkah....ampun ye kak...anak saya mmg cenggitu...cenggeng sehhh...
Tapi apa yg aku best psai bbsitter aku ni dia ada 2 org anak lelaki...yg kecik 4 thun...yg besaq 6 thun...so dia mmg suka sgt baby pompuan ni...Alhamdulillah. ...akak jaga la elok2 ya mcm anak sendiri...



Ni pun aku da strt rindu kat cik mek molek ni....


Haih...mcm mana la anak mama kt umah bbsitter kan...rindu sangat ni....aku plak mcm catch cold sket..so aku xnk la duduk dekat2 ngn dia...takut jangkit...nnt sian kat baby aku tu pulak

Oklah...gtg...

posted from Bloggeroid

Untitled...

in , , , by Alia Farhan, 10:42 AM
Sorry sbb da lama x updat3...s3babnya p3nat giler....0enat jadi seorg mama....ni pun nk tdoq da...s3mpat jenguk ke blig yg bersawang tu.....
Penat oiiii....
Tapi hilang penat bila tengok budak tecik2 tenet2 ni....
Haih laaa









Adriana..if u happen to read dis when u grow older n of coz me too....mama just want u to know that mama n papa love u so much darlin....
Please be a good muslimah....

Ok kah...
Mata pun da berat...
Gud nite....

posted from Bloggeroid


BAGI IBU-IBU YANG MENYUSUKAN BAYI, HALBA MEMBANTU UNTUK MENAMBAHKAN SUSU BADAN.

Bila saya terbaca sebuah hadis, Nabi s.a.w bersabda yang bermaksud ” Sekiranya umatku tahu akan kelebihan halba nescaya mereka sanggup tukarkannya dengan sebanyak timbangan emas” (Books of Sufi Healing m.s.58)

Rasullullah s.a.w juga bersabda yang bermaksud “Gunakanlah halba sebagai ubat” (qamus Al-Tibb)

Online shopping

in , , , by Alia Farhan, 12:37 AM
Kenapa saya suka online shopping?
Sebab ia bestttttt sangat.....
First sebab senang...di ujung jari ja...
Boleh wat comparison price hanya di ujung jari...xyah pun nk kena p msuk kedai sana sni...dlm erti kata lain xyah penat2 berjalan...sepppp lomak denn yuu...
Lpas tu kadang2 online shop lgi murah sbb diorg xyah nk sewa2 kedai...so we pay less n less...
Lpas tu jimat masa...sambil2 check emel keja...sambil tu usha blogshop..senang koja...xyah nk mandi2...make up make up..panas enjin keta...pegi kedai or mall...half day p shopping...boleh setel dlm masa xsmpi sejam kalau kita da abeh survey n compared price la..
Jimat duet parking, etc..xyah nk pkiaq2 psai parking la...biasa kalau kita kluaq shopping bukan duet trbang utk parking ja kan...kompem2 terbang ke menda lain jugak...makan la...kompem2 pling cikai kalau kat mall dua org makan rm50...cess...da berapa dah tu...
Lagi...sebab pantas n xmemeningkan kepala....beli hari ni...setel payment hari ni...kalau owner tu pos hati tu jugak...In Sha Allah esok sampai la kt umah...
Lagi2 untuk orang yg tgh brpantang mcm aku ni...lagi la...nk kuaq pun mana org bgi sangat ..so duduk d rumah sgt la boring...maka bila da tangan tu usha2 blog2 barang2 baby ka..mak baby ka..mula la tangan tu menaip dak menanya owner shop tu mcm2..kalau rasa berbaloi..on jer beli...haih lahh..seronok...segalanya di ujung jari...


Ni barang2 utk bfeed Adriana...plastic storage bags for ebm la..murah kot...4 kotak rm38 ja...biasa satunkotak rm12.90..
Then cooling bag utk ebm Adriana hantaq p umah bbsitter rm18.90 ja brand jingle jungle...
Drying rack for milk bottle rm29.90 bramd treenie
Last but not least 10 bottles of jingle jungle in lilac bpa free for rm39.90..
So all together dgn postage rm140.70..ok la not bad...aku suka beli kt kedai ni...actually owner ni ada kedai dia sndri..aku bayar kelmarin..hari ni terus brg sampai...gila pantas! Suka maks....poslaju mai tdi mcm rsa santa claus yang mai...kahkah...poyo jer...
Ok lah...
Gtg...
Queen nk beradu...

posted from Bloggeroid

Aktiviti rangsang si manja

in , , by Alia Farhan, 10:08 AM

Menurut pakar, bermain membantu perkembangan bayi dan kanak-kanak. Bayi baru lahir mampu melihat, mendengar serta berupaya mengenal bau ibunya. Lakukan aktiviti sesuai dengan usianya. Anda pasti terkejut melihat kemampuannya memberi tindak balas.

Jom ayah dan ibu sama-sama lakukan beberapa aktiviti bermain dengan si kecil bermula sejak lahir sehingga enam bulan.

NEWBORN

Perkembangan deria sentuh baru bermula. Bayi ingin merasai kelembutan. Cuba sentuhkan anak patung beruang di tangannya. Dia akan dapat merasai kelembutan.

1 BULAN

Ketika usia ini, bayi suka menendang dan membuat aksi mengayuh. Pegang kakinya dan buat geralam seperti sedang mengayuh basikal. Sambil membuat gerakan itu anda boleh menyanyi mengikut rentak kakinya. Dia akan berasa keseronokan. Secara tidak langsung ia membantu perkembangan kemahiran motor kasar bayi.

2 BULAN

Bunyi bising boleh membuatkan bayi bertindak balas mencari arah bunyian yang dihasilkan. Barang mainan yang mengeluarkan bunyi bising akan membuatkan bayi aktif dengan menggerakkankaki dan tangannya. Cara ini membantu merangsang perkembangan deria pendengarannya.

3 BULAN

Kebanyakan bayi pada usia ini sudah mampu menggerakkan tangan. Dengan menggantung objek yang bergerak ke kiri dan kanan boleh membuatkan bayi teruja untuk mencapainya. Namun pastikan objek itu ringan. Pergerakan objek itu membuatkan tangan dan mata bayi bergerak ke kanan dan kiri. Dia juga mula memberi fokus kepada objek tersebut. Alat permainan ini membantu perkembangan koordinasi tangan dan mata.

4 BULAN

Duduk bersamanya dan pegang buku yang berwarna-warni dan penuh ilustrasi. Warna-warna terang mampu menarik minatnya untuk memberi fokus dan menyentuh buku. Anda juga boleh mula memperkenalkan kad imbasan bergambar dan berwarna. Sebut perkataan yang tertera. Walaupun masih kecil tetapi bayi belajar menyerap apa yang didengari. Ia sekali gus membantu perkembangan visual dan lisannya.

5 BULAN

Bayi baru sahaja mengenal beberapa perkataan. Mungkin aktiviti menyanyi boleh membuatkan dia bertambah ceria. Baringkan bayi di atas katil, dan bertepuk tangan atau menggerakkan badan anda, dia pasti seronok.

6 BULAN

Aktiviti memperkenalkan ahli keluarga menerusi album gambar keluarga. Sebut nama mereka satu persatu. Cara ini mengajarnya mengenali wajah orang yang dekat termasuk pengasuh, kawan atau jiran anda. Ini membantunya berasa selamat apabila melihat wajah-wajah tersebut.

SUMBER : http://pama.karangkraf.com/


Bergelar ibu berkerjaya memang mencabar. Banyak yang hendak diuruskan, keperluan suami, anak-anak dan rumah tangga semuanya sama penting. Pasti setiap ibu punya cara tersendiri memastikan semuanya terurus rapi.

Semoga panduan berikut mampu membantu ibu-ibu berkerjaya menjadi bertambah hebat dalam pengurusan rumah tangga dan kerjaya.

Tip menyediakan sarapan

*Sediakan menu ringkas berasaskan roti seperti roti bakar, sandwic, telur hancur, telur separuh masak, bijirin bersama susu atau nasi goreng.

Tip menyediakan makan malam

*Rancang menu masakan untuk seminggu lebih awal. Ia dapat menjimatkan masa untuk berfikir dan membuat persediaan bahan-bahan.

*Bagi memendekkan waktu memasak, pastikan semua bahan masakan disediakan lebih awal. Buat stok cili kisar, segala bawang, daging, ayam, ikan siap disiang dan dinyahbeku.

*Sediakan hanya dua menu untuk makan malam hari bekerja iaitu berasaskan daging, ayam atau ikan bersama sayur.

*Masak hidangan lauk yang mudah dimasak seperti ikan stim, isi ayam masak masam manis, daging masak kicap atau ikan goreng. Untuk sayur pula, tumis, masakk sup atau salad sayuran.

Tip menggosok pakaian

*Gosok pakaian pada hujung minggu untuk kegunaan seminggu.

*Gantung pakaian yang sudah digosok berasingan bagi mengurangkan kedutan.

Tip mengemas rumah

*Sapu dan kemas barang-barang yang bersepah setiap hari.

*Kemas rumah setelah anak-anak kecil tidur bagi mengelakkan mereka membuat sepah lagi.

*Di hujung minggu, buat jadual mengemas yang berat seperti vakum, mop lantai, cuci bilik air dan mengelap habuk almari.

*Sediakan bakul atau tempat menyimpan barang mainan anak supaya lebih teratur dan mudah disimpan.

Tip mencuci pakaian

*Cuci pakaian kotor dan setiap hari untuk mengelakkan daripada mencuci terlalu banyak pada waktu cuti dan terus sidai sebelum masuk tidur.

* Lipat pakaian kering segera dengan bantuan suami dan anak-anak untuk mengelakkan ia bertimbun lebih banyak dan berkedut.

Biarpun sibuk dengan urusan kerja-kerja rumah jangan abaikan anak-anak yang perlukan perhatian. Luangkan masa sekurang-kurangnya satu jam dengan anak-anak. Pelukan, ciuman dan berbual-bual dengan mereka sambil membuat kerja membantu mengeratkan hubungan ibu dan anak. Pastikan sebelum tidur anda bercerita atau membacakan buku cerita untuk mereka.

SUMBER : http://pama.karangkraf.com/

Cloth diapering....

in , , , , by Alia Farhan, 10:30 AM
So hari ni da start bg alAdriana pkai her cloth diapers....bygkan beli pnya ka byk...about 24pieces jgk..strt day she was born aku pkai kn dd (disposable diapers ) ...ye lah satu sbb aku cser...n mmg aku ngaku aku tak ckup kuat utk nk bsuh n change her diapers semua...so I just let my husband bought some dd instead of wearing that ready cd...
Sedeh tgk Adriana pkai dd...ye lah...mak mana xsedeh bila ko sndri dedahkn anak ko dengan not so healthy thing mcm dd ni...mcm2 chemical yg ada kt dlm dd tu..ssh jugak ya bila da trlebih xposed hal2 chemical ni...nama pun amek chemical engineering...harus lah peka terhadap all those hazardous chemicals....
Lagipun Adriana ni bukannya born normal, czer plak tu...baby czer ni dia sensitif sket...sbb tu la aku kena jaga sgt2...so far masa dia pkai dd hr tu nsib xdak naik rashes ka apa ka...legaa sgt...so bila Adriana da msuk 1 bulan lebeh sket baru hari ni aku testing bg dia pakai cd ni...
So far Alhamdulillah...nampak dia comfortable sgt...untk siang td pun aku tukaq 2x ja n mlm ni pun 2x ja...tu pun sbb kul 11 td check cd dia..dia berak sket...klau dulu pkai dd berak sket pun da nangeh2 mcm kena cubit...ni relax ja dia...agaknya selesa ka kot ya smpai taik dkt bontot dia pun dia xrasa....hehehe...
Knapa aku eager sangat nk bg Adriana berCD ni????
1. Healthy issue..as I said before there are lots of chemicals been used in producing a DD.
2. Environmental issue....anda harus tahu...saya adalah org yg sentimental bab2 environmental issues ni....dats y I also against Lynas...ehhh....n do u know it take 500 years for one DD to be disposed naturally....
3. Saving....aku kan sepppp....penting tu...for her future jgk...bygkn brpa aku boleh saving guna CD ni...cuma one time costing ja awai2 tu...anak 3 4 org pun still leh pkai lg...In Sha Allah....
4. Sbb aku rsa nyampah gila bila tgk bakul sampah aku penuh dgn DD...mcm eiiii geli...pastu mula la nk ngarah laki aku pegi buang sampah la...NO NO...dats not good....

Mesti ada akn tnya aku....xsusahka nk basuh semua tu?
So far aku br bg Adriana pkai shari ni...aku rsa ok ja...lpas change her cd tadi trus ja sku basuh guna sabun mandi...so far aku rsa ok ja...xbeban pun...sambil mandi sambil bsuh CD dia....

Eeeiii xgeli ka?
So far tak geli lg la sbb Adriana minum susu ja pun...apedehal...nnt da mkn solid food tak tau la nk kata.. tp mcm nana pun kalau anak kita berak ttp kita kena bsuh kn..so aku rsa ok ja kot...xdak masalah...bak kata org...di mana ada kemahuan...di situ ada jalan....

Ni diapers yg da siap msuk insert...
Bahagi pada 2 types utk CD ni...satu aku letak satu insert ja utk kegunaan siang hari...satu lagi 2 inserts utk kegunaan malam....so xdak masalah la klau baby tu heavy wetter kn...
Comel n cute kn CDs ni....
Pastu bika Adriana pkai nmpk bontot mcm donald duck ja....omeyyy sgt....

Hehehe...okkah chow...
Gud nite
Assalamualaikum

posted from Bloggeroid

cakap psal breastfeeding ni...aku da rasa aku ni da semakin matang..ehh cehhh matang ker?kena la matang....dah ada anak sorg dah pun..xkkan la nk stay mcm dulu2 kot....
oklah back to topics...aku suka angat breastfeeding ni...lagi2 bila si Adriana ni duk tgh nyonyot aku main2 pipi dia...ehhh makin bulat n montel pipi kamu ya Adriana Arissa....semalam pergi cucuk Adriana yg sbulan tu..dia da 3.57kg....yeayyy da naik da berat dia....tak sia2 sumbat nenen aku ni everytime dia nangeh....
pipi Adriana ni makin bulat tapi badan stil solid gitu...kecik..haluih ja..nk mandi pun aku rsa takut....
n yg the best part of breastfeeding is....berat aku makin turun...yeayyyy....makan aku rasa pnya la byk gila...like seriously byk gila kot...sekali makan dua kali ganda dulu..pastu siap brtmbah baiiii....timbang semalam aku ingat nak naik...sekali trun haa 2kg...yeayyyy...seronok2....ni yg kalau boleh nk suh ja Adriana ni isap nenen sejam sekali neh...ehhhh....sesetengah org takmau nk breastfeed ni sbb takut breast sagging...dont worry model terkenal mirinda kerr pun breastfeeding..apedehal...yg penting khasiat susu ibu tu lebeh la bernilai dr any other milk in this world...bear dat in mind...jgn give up....always set mind to positive...jgn pikiaq yg negative...n yang penting kena doa selalu kat Allah...sebab yg nak bagi tu hak Allah....
relax ja makcik ni breastfeeding anak dia...no breast sagging issues pun!hahaha

akhir kata......
.....
.....
.....
...
..
.
yeah!
BREASTFEEDING....
IT ROCKS!

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS