Showing posts with label cooking

lauk simple

in , , , , by Alia Farhan, 6:57 AM

Cakap psal sardin...sapa lah tak pernah makan kan...aku dulu2 msa stadi kat unikl~micet melaka tu....tara duk hostel pun bukan main lagi main masak2 kat hostel....beli sardin tin byk2 bila awai bulan wat stok ngn roomate aku...pastu stock beli ikan bilis pun wat stock jugak..bawang ngn cili padi tu mmg wajib ada...senang kau...ujung minggu kalau lapaq ja...lauk kat cafe micet plak kadang2 mcm nk bgi kuceng makan ja...baik kami msak2 kat bilik....mula la sesi memasak..multicooker ada...rice cooker tu mmg wajibul ghunnah kena ada...jangan tak tau aku siap bwak microwave tau...gila otai...msak megi pun guna microwave ja kalau lapaq tgh mlam masa stadi dulu...pastu laki aku ni dulu2 tgh mlm kalau dia skype ngn aku...kalau dia tau aku tgh melahap megi...mesti dia pun sebuk jugak request sruh aku masak...tpi tyme dulu kami mmg tak bercinta la...cuma as kawan baik or teman tapi mesra...ehhh...sebab tu la kot dia jatuh cinta ngn aku...sebab aku pndai masak...wakakak...
So...cakap psai sardin ni...aku rsa ni essential items yang hampa kena standby kat rumah...mna tau kalau lapaq ka...malas nk masak...nk wak keluaq daging or ayam dlm peti ais brkurun nk tunggu dia cair kan...better la hampa bukak ja sardin hampa ni...msak...buh la apa hampa nk buh...weiiii takkan resipi nk wat sardin simple pun nk mintak kot...lempangggg kanggg....sama jugak dgn ikan bilis...wajib ada tau...bawang ngn cabai melaka tu mmg la kena ada...sedap bila goreng skali ngn ikan bilis tu or ikan masin...buh dalam sardin pun sedap.... Ok la...ni la update untuk malam ini...makan mcm ni ingat laki aku xsuka...rupanya dua kali tambah jugak...pastu ckap tenkiu sayang...sedap u masak lauk malam ni...walhal aku duk msak siakap 3 rsa xdak la muka beria heppy mcm makan mlm ni...lauk yg simple jugak dia berkenan...mmg sebijik sama ngn aku laki aku ni...ni mesti kes teringat dulu2 selalu duk makan sardin aku masak masa kat melaka...terkenang la tu kan....
Huahua
Tgk...aku tekel laki aku dgn perut dia ja....senang!pegang perut dia...sama ngn pegang hati dia...ehhh apa pnya peribahasa lah ni...
Ok lah chow.....
Guten nacht

Xoxox

Published with Blogger-droid v2.0.8

housewife...

in , , by Alia Farhan, 9:08 AM

Sejak2 da jdi bini org ni...rsa dri ni mcm makin rajen...ewahhhh....panggg laju2...bukan nk perasan...tpi mcm agk realiti lah..dulu dok sorg kt rumah tu. .blik reja pun da dkt kul 10 mlm...pastu makan asal boleh ja...sausages ka megi ka...roti ka...asai perut berisi...lani seawal jam 5...n pling lewat kui 8 a rekod skrg...dah kelam kabut balik....otak ligat nk msak apa ya kt laki aku ni...huahuahua...rajen kan saya...yg si hasben plk bila tnya nk mkn apa...ikot suka...u msak apa...semua i makan ja...hahaha...senang ada laki mcm ni...mkn xmemilih sgt...cuma aku benggang kenapa dia xmakan tempoyak...rebung?!wut d man...tau dak tempoyak goreng adalah d best in d world?oh my n gulai rebung dgn daging nombot dua hat ada bukan daging pejai.ada urat2 n lemak tu(nombot lagi..hahah...kampung nya hang!) tu pun sempoiii habaq kat hang...tpi apa kan daya laki den xmakan...tgk la. ...nnt aku wat smpi dia makan jugeks....muahahah....ikan keli?xmakan lgi byk dri makan...alasan..helo i org penang...org penang mkn ikan laut ja...ikan semilang layan la....tpi kalau u da msak ikan keli ja...terpaksa la i makan....nmpk tu?terpaksa ok terpaksa....dasarrrr.....hahahha....wahai laki ku en amir firdaus..sekiranya anda bca entry ini...ampunkan dinda ya kanda..puihh...hahah....
Well actually i m enjoying my new chapter in life....bgun awal...6pgi(ehhh awal la sgt kn?ok wat dulu 6.45...terkejan2 nk smayang..berak mandi lagi...huhuhu)...prepare mknan utk hasben bwak keja....kalau dan wat simple bfast...sbb hubby xsuka sgt bfast..dia suka bf ja...tettttt.....bodosss....seronok jugak bila kol tym lunch dia ckp...i da mkn da mknan yg u prepare...sedappp b....tenkiu!.....heheheh....suwitttt la sgt kan....bila org ckp aku rajen prepare mknan utk hasben aku bwak p reja....sebenaqnya bukan nk kata aku ni rajen tara mna pun...aku msak pun main campak ja lah....bak kata chef at home....my secret resipe is i cook wif no recipe at all....hahah...poyo lagik...lagi satu aku rsa sbb mama aku dlu pun reja...bleh ja dia prepare kan lunch utk late abah aku...bila abah blik lunch kt rumah...arwah tok cuma tlg hidangkan ja...basuh pinggan semua abah wat sendiri..mcm laki aku ni...aku msak di tolong basuhkan pinggan....tu yg aku suka...cuma belanga ngn periuk dia tak sentuh la...tinggai kenangan memasak kt aku...kira ok la laki aku...mau jugak angkat pinggan aku n pinggan lauk n basuh pinggan kan...hahahha....after all we need to help each other rite bcoz dats d way marriage works...i hope i can serve him n cook for him well...hahahah...notjust hangat2 tahik ayam jer...mana la tau kan...thun dpn pemalas...asik2 nk mkn luaaa jer....kot2 la da kaya sket kan....mmg mintak kaki la jwabnya tu....hihihi...
Lagi satu...i stil believe in wut mama said....the mother/wife cooks boleh mngeratkan lagi hubungan suami isteri....mak n anak....n it's proven to our family...
Mcm late abah pun..kalau dulu kami beria2 nk mkn luaq...dia mmg xnak nyalahh...biaqla mama msak simple teloq dadar pun xpa...asai kan mama yg msak....n mcm me n my siblings....aku dok kt sek sains and angah n adik yg dok mrsm tu pun homesick sbb rindu msakan mama.....wuuuuuT_T...yeahhh...its proven.....
N hari khamis lepas...got stomach ache...sakit...satu hri MC duk rumah....lipat baju...kemas rumah...smbil tgk AFC....baked shepperd pie....rsa boring gila duk rumah tunggu hasben blik....oiiii..boringnya oiii....mcm mna la kn ada yg bleh duk rumh jdi fulltime housewife?ful respect to them....i rather bz wif works...n come back home...doin my cookin n laundary...lipat kain semua smpi kul 11 mlm rather than staying home kill by the boring~ness....wut a word alia!

Nota kaki;gmbaq dia atas bukan sekadar hiasan..ni gambaq lunch hr ni...kalut balik dr kilang...ni ja sempat msak kt hasben...sorry ya b

Published with Blogger-droid v2.0.6

memasak itu mudah

in , by Alia Farhan, 3:09 AM
yes..aku memang suka memasak....
bukti nya?
mmg la aku jarang upload gmbaq msakan2 aku dlm ni...
tp bukti nya..aku dan tunang yg makin tembun da sehat walafiat....
haaa...
kan da cukup strong aku pnya bukti..kan2?
sebenaqnya...
aku kadang2 mcm tak paham...
pasaipa ada sesetengah wanita yg bekerjaya la sangat ni sampai xleh nk memasak bgi anak laki makan....hishhh...bahaya tu....
wat nya laki2 ampa tu melekat kat siam2 kat kedai thai food tu mau jenuh nk berubat...
by dat tym..mnyesai pun xdak guna dah lah...
bagi aku...aku berpegang dgan prinsip yg mama pernah cakap kat aku
mama:acik..u belajaq tinggi2...n kerja tinggi2 pun nnt...makan minum laki ngn anak u..u kena jaga..jangan amek mudah menda ni...menda2 yg mcm ni eksheli pengikat kasih sayang anak2 n laki kita kat kita nnt....
(aku pun mcm blurr gila dat tym...dah la aku baru abeh pas SPM ja kot tym tu)...
aku mcm...errrr....
aku:acik mmg suka memasak pun...siap taraf pro lagik...
wakakaka....


renung sejenak apa yang mama kata.....
betui tak apa yg dia kata?
yes...she's totally rite!
i agree wif her...
livin in a boarding school since 13 years old made me miss home so much...especially mama's cook....
i stil remember someone i know from the past....sgt beria2 nk balik rumah sbb nk makan makanan kt umah..i tot it was his mother's cookin or wut....but alih2 rindu maid dia punya masakan....if me his mother...i must be pretty sad ok!
see....
apa yg aku nk cakap skrang...
apa yg mama kata tu betoi......
apa yg mendekatkan aku dgn mama is her cooking...
mcm ada bonding yg kita xleh nk deny n xleh nk nmpak...
(ceh..apa yg aku merepek ni syaitoonnnn)
apa pun...
kalau da kawen nnt i wil try my best to prepare lunch n dinner for en amir...
i'll try my best...
i want to him to be like my late abah...tak suka makan kat luaq...suka makan msakan mama ja...
so same it wil goes to me in the future....
.........
now it's already reach 6.19pm....
and 1.15hr to go before breaking fast....
n i'm stil stuck kat kilang ni...
duhhhh....
i promise kalau da kawen by this tym bulan2 posa takkan stuck dekat sini dah....
..................
...............................
....................................
n sangat rasa gian gila nk memasak!
malas la nk keja kilang ni....
nak bukak kedai makan ja lah....
LOL....





selamat berbuka semua



© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS