Showing posts with label breastfeeding

Gmbar frozen ebm stock aku yg mngundang kontroversi ibu2 yg bresstfeeding....ya mmg saya saja packan saya pnya susu 12oz terus....
Aku tau ramai mak2...ibu2 mama2 n mommy2 kat luaq sana pack kan susu korg sekali minum 4oz kan...sbb korg dinasihatkan mcm tu kan...aku mula2 pun mmg plan nk gitu...tp memandangkan pack tu adalah 12 oz n after do some more study...mmg ada pun org yg buat packing susu dia 12 oz terus...kalau tak takkan la manufacturer tu nk p wat or produce utk 12oz pnya liners kan?
Method yg aku follow ni sama ja mcm yg korg2 pkai tu..bezanya korg mlm2 bwak la kluaq 3 or 4 pack yg korang da bekukan 4oz tu kan...tp method ni ko kluar kan satu pack n then esok pagi ko bahgikan 3 or 4 bottle...kalau nk hantaq ke babysitter sulam la dengan fresh ebm 2 3 bottles...xke sama ja method tu...cumanya aku da jimat pngunaan liners aku....
kadang2 kita ni cpt sgt judge method org tu tak betol..itu la ini la...just because I'm still new doesnt mean I have zero knowledge bout dis...yes...I do some study n research first...bukannya nk wat fyp ja ko kena wat research n study bagai...nk breastfeeding ni pun sama la...takkan la aku menonong nak hentam keromo ja...
Kalau ikut dr segi science pun...kualiti susu aku takkan terjejas...sama mcm let say aku prepare chemical in a large volume n then divide into 3 smaller bottles rather than preparing the same chemical in 3 different bottles...well is dat make a sense? Yg mana lgi senang? Menda sama...dont make it complicated lah...take it easy man....in engineering terms...dis is called cost saving...why cost saving? Bcoz we need less liners per day..anyway, we have to be smart...takdak rule pun kata wajib ko kena letakkan ko pnya susu 4 oz or 3oz ja mcm baby ko skali minum...no right? Kalau mcm tu jenuh la...dgn space lg nk kena saving...duet da tentu2 melayang kan....
Apapun ikot la...method kau nk follow cara mana follow...aku rasa method aku ni ok ja...aku xdak pun paksa2 org suh ikot method aku...sbb aku rasa method ni suits me d best...aku pun takkan argue with ur method...no nid to argue aku rasa..sbb dua2 pun betul...
Apa pun breastmilk is still d best eventhough its not fresh anymore compared to formula one....

Aku pun xpernah nak argue org nk guna disposable diapers...cakap tak bagus la just because aku bagi baby aku pkai cloth diapers....dat doesn't make me right to comment on the other's choices right? Itupun kalau aku nak wat banggang aku boleh ja kutuk org pkaikan anak diorg disposable diapers dengan 10 alasan aku sendiri....tapi no...I choose not to....wat apa aku nak argue...sebab aku ada cara aku sendiri dan hang pun ada cara hang sendiri....afterall, we only want the best for our kid rite? Lets not argue....lets respect each choice that we make....

Peace...

Assalamualaikum

posted from Bloggeroid


BAGI IBU-IBU YANG MENYUSUKAN BAYI, HALBA MEMBANTU UNTUK MENAMBAHKAN SUSU BADAN.

Bila saya terbaca sebuah hadis, Nabi s.a.w bersabda yang bermaksud ” Sekiranya umatku tahu akan kelebihan halba nescaya mereka sanggup tukarkannya dengan sebanyak timbangan emas” (Books of Sufi Healing m.s.58)

Rasullullah s.a.w juga bersabda yang bermaksud “Gunakanlah halba sebagai ubat” (qamus Al-Tibb)

Online shopping

in , , , by Alia Farhan, 12:37 AM
Kenapa saya suka online shopping?
Sebab ia bestttttt sangat.....
First sebab senang...di ujung jari ja...
Boleh wat comparison price hanya di ujung jari...xyah pun nk kena p msuk kedai sana sni...dlm erti kata lain xyah penat2 berjalan...sepppp lomak denn yuu...
Lpas tu kadang2 online shop lgi murah sbb diorg xyah nk sewa2 kedai...so we pay less n less...
Lpas tu jimat masa...sambil2 check emel keja...sambil tu usha blogshop..senang koja...xyah nk mandi2...make up make up..panas enjin keta...pegi kedai or mall...half day p shopping...boleh setel dlm masa xsmpi sejam kalau kita da abeh survey n compared price la..
Jimat duet parking, etc..xyah nk pkiaq2 psai parking la...biasa kalau kita kluaq shopping bukan duet trbang utk parking ja kan...kompem2 terbang ke menda lain jugak...makan la...kompem2 pling cikai kalau kat mall dua org makan rm50...cess...da berapa dah tu...
Lagi...sebab pantas n xmemeningkan kepala....beli hari ni...setel payment hari ni...kalau owner tu pos hati tu jugak...In Sha Allah esok sampai la kt umah...
Lagi2 untuk orang yg tgh brpantang mcm aku ni...lagi la...nk kuaq pun mana org bgi sangat ..so duduk d rumah sgt la boring...maka bila da tangan tu usha2 blog2 barang2 baby ka..mak baby ka..mula la tangan tu menaip dak menanya owner shop tu mcm2..kalau rasa berbaloi..on jer beli...haih lahh..seronok...segalanya di ujung jari...


Ni barang2 utk bfeed Adriana...plastic storage bags for ebm la..murah kot...4 kotak rm38 ja...biasa satunkotak rm12.90..
Then cooling bag utk ebm Adriana hantaq p umah bbsitter rm18.90 ja brand jingle jungle...
Drying rack for milk bottle rm29.90 bramd treenie
Last but not least 10 bottles of jingle jungle in lilac bpa free for rm39.90..
So all together dgn postage rm140.70..ok la not bad...aku suka beli kt kedai ni...actually owner ni ada kedai dia sndri..aku bayar kelmarin..hari ni terus brg sampai...gila pantas! Suka maks....poslaju mai tdi mcm rsa santa claus yang mai...kahkah...poyo jer...
Ok lah...
Gtg...
Queen nk beradu...

posted from Bloggeroid

cakap psal breastfeeding ni...aku da rasa aku ni da semakin matang..ehh cehhh matang ker?kena la matang....dah ada anak sorg dah pun..xkkan la nk stay mcm dulu2 kot....
oklah back to topics...aku suka angat breastfeeding ni...lagi2 bila si Adriana ni duk tgh nyonyot aku main2 pipi dia...ehhh makin bulat n montel pipi kamu ya Adriana Arissa....semalam pergi cucuk Adriana yg sbulan tu..dia da 3.57kg....yeayyy da naik da berat dia....tak sia2 sumbat nenen aku ni everytime dia nangeh....
pipi Adriana ni makin bulat tapi badan stil solid gitu...kecik..haluih ja..nk mandi pun aku rsa takut....
n yg the best part of breastfeeding is....berat aku makin turun...yeayyyy....makan aku rasa pnya la byk gila...like seriously byk gila kot...sekali makan dua kali ganda dulu..pastu siap brtmbah baiiii....timbang semalam aku ingat nak naik...sekali trun haa 2kg...yeayyyy...seronok2....ni yg kalau boleh nk suh ja Adriana ni isap nenen sejam sekali neh...ehhhh....sesetengah org takmau nk breastfeed ni sbb takut breast sagging...dont worry model terkenal mirinda kerr pun breastfeeding..apedehal...yg penting khasiat susu ibu tu lebeh la bernilai dr any other milk in this world...bear dat in mind...jgn give up....always set mind to positive...jgn pikiaq yg negative...n yang penting kena doa selalu kat Allah...sebab yg nak bagi tu hak Allah....
relax ja makcik ni breastfeeding anak dia...no breast sagging issues pun!hahaha

akhir kata......
.....
.....
.....
...
..
.
yeah!
BREASTFEEDING....
IT ROCKS!

Susu ku oh susu ku

in , , , , by Alia Farhan, 1:14 AM
Disebabkan space yg makin terhad dlm peti ais mama n aku malas nk kacau peti ice luaq tu...maka 3/4 dr stock susu adriana da ditransfer balik ke penang oleh husband aku yg hensem itu...hikhik..kembang idung la tu kalau baca kan...
Xsangka boleh tahan jugak susu den ni haaa...kena trus think positive n berdoa kat Allah semoga Allah murahkan rezeki Adriana utk mnyusu dgn aku smpi la umoq dia 2 thun...seppp uu....
Duet beli susu n diapers pasni leh simpan utk Adriana pnya education you....hihi

Masuk dlm ice box ja..nsib angah beli ice cream cake so ada la ice box kosong yg baru n tak berbau...
Cara2 nk transfer kan susu beku kita ni senang ja...yg penting..kena ada ice box..garam n ice...
So masa nk buh ebm stock aku ni...muka2 buh ice..then layer kan ebm..pastu layer lg dgn ice..n buh garam..so d process repeating lah kan...
Then seal kan ice box tu..aku pkai tape kuning yg tebai tu ja..nk make sure dia tak trbukak..then sedia utk ditransfer...

So skrang ni tgh giat balik kumpul ebm stock for Adriana...seronok sgt breastfeeding ni...jgn tension2 bg yg br strt breastfeeding...aku dulu pun Adriana ni xbrpa reti sgt breastfeed..now da ok...berkat kesabaran n doa kat Allah...

Oklah..quick update....
Ni nk usha jobstreet sat..apply apa yg patut...

posted from Bloggeroid

Ebm stock

in , , , , , by Alia Farhan, 11:29 AM
Ckp psai ebm stock aku...Alhamdulillah...rezeki Adriana lately makin meriah...terima kasih Ya Allah...
Ckp psai ebm stock ni...currently stock ebm aku utk adriana makin memenuhi or conquer ruang peti ais kt dapoq mama...
Ya lah..of coz la aku balik brpantang kt jitra kan...nsib la mama ada dua peti ais...so selamat la..xdak la rsa brsalah sgt...huahua...
Dulu masa awai2 nk kumpul stock ebm adriana tu...awai2 guna bkas dadih yg kecik2 tu ja..pastu up sket guna bekas dadih biasa tu...mai la ni kena guna pkastic storage yg double zip lock tu..biasa pgi2 stock aku meriah sket...boleh dpt dlm lingkungan 8~9.5 oz....so trus msuk dlm plastic storage 12oz tu..n then freeze kn kt bhgian atas..n biasanya for second session n session berikutnya aku selalu dpt 4~6oz...depends la..kalau adriana direct breastfeed tu kurang la sket...tpi xpa..aku lagi suka bonding time dia direct breastfeed.boleh sembang2 ngn dia..pastu cuddle2 dia..hee comels betul la mek ni...gewammmm.....
So biasanya the second n next2 session tu aku akan bubuh dlm bekas dadih ja..sebab kdg2 aku pumo tym adriana tdoq kan..so mau tak mau aku bg la dia stock2 yg aku da perah ni...
Persoalannya lani...peti ais umah mama aku ni nk penuh dah...harus ke dak aku sruh laki aku bwak balik dulu ebm stock yg ada ke penang n simpan kt umah ktorg dulu...acaner tu? Buntu aku tau...


Stock ebm yg makin memenuhi ruang legar peti ais...


Rekod pgi td..9.5oz...go alia go!

N ptg td pun ada satu cita sedeh jugak..satu jitra black out...lbeh kurang dlm sejam jgk la...kira dlm kul 6 mcm tu patutnya aku kena pump kluaq dah...dan nk dijadikan crita letrik plak xdak...adoyaiii...mmg la rumble tuff aku ni leh manual...tp kan ker aku pnya tgan sakit..so xdaya la aku nk manually pump them.lagipun..sebelah pump..sebelah mnjejes2 jugak kuaq kan...trus bg adriana mnum ptg td..while the other side mnjejes2 kluaq tau...abeh basah baju aku...sedeh oi....nk nangeh aku rsa td...
Terus aku msg laki aku suh beli rechargeable battery...senang aku nak guna kalu takdak letrik ka power point ka..

Mmg byk jugak dugaan nk sediakan ebm utk Adriana ni...btw aku br ja try Alfalfa from Shaklee...esok nk tgk kesan dia...sebab Alfalfa ni org kata milk booster..apa pun yg penting kena byk brdoa kat Allah...sbb rezeki ni milik Allah...mind set kena positive...kita boleh merancang n berusaha ja...yg nak bagi tu hak Allah...

posted from Bloggeroid

Hi since motherhood hit me...I was super bz...bz la sgt kan...adriana tdoq aku pun tdoq...bila mlm ja layan cita korea...haihh...tu pun curi2 sat msuk tgk dia kt dlm blik..takut dia lapaq ka apa ka...hehe...
Ok back to my main purpose of this post...I want to introduce u guys to my super fren..NUK teats...
Y NUK teats? Simply bcoz u can see d design is quite same with the mother's nipple..plus it's anti colic too...
Why d design is super important during feeding ur baby while u're still breastfeed ur baby? Simply bcoz to avoid nipple confusion...
For example I'm still fully breastfeed Adriana...n In Sha Allah will try to breastfeed her till she's 2 years old..
My problem is..sometimes when my breast is full n melimpah ruah dgn milk..she refuse to drink or maybe too lazy to drink because she's fall asleep..so to avoid "bengkak susu" I have to pump out n make a my ebm stock..
So what do I do with my ebm (express bresst milk) stock? I still using it to feed her sometime...sbb kalau dia da lapaq sangat meraung2 anak aku tu taknak suck kt my nipple maybe due to slow flow...haha...so to prevent dat..last time I fed her using syringe but the problem is both of her arms xleh duk diam...nk jgk bersilat dengan mama dia ni...padahal meraung2 lapaq...so sebab kesian I refuse to use the syringe..n start using common teat n bottle..
N then bermula lagi satu episod duka bila start guna common teat ni...sudahla cepat ja dia minum..pastu bila nk menetek kat aku mula la meraung2 lagi...flow lmbat n nipple confusion...
So to avoid this...I remembered...one of my fren k.shila before dis suggested me to 7se this NUK teats due to the design...
Memang before this da pernah tgk kt jusco..tp asik lupa ja nk beli. .so now beli facinh this problem mngelabah nk cri kt jitra ni...nsib la dkt guardian ada..tpi yg tak bestnya sgtla limited..after few research on d net...si for Adriana yg fully consuming her mama's milk ni...we have to go for size 1 or for 0~6months...but if u happen to feed ur baby with formula milk which the molecule is quite big..then have to go for size 2...size 2 also for 6~12 months but if ur baby consuming ebm..then no 1 will be no problem...


Ni stock ebm hasil perahan tiap2 hari..hopefully dpt berikan yg terbaik utk Adriana..


Nak cri teats size 1 saja tapi xdak..ada size 2 ja...quite mahai..dlm rm23.90 for this set..kalau yg 250ml dlm rm25.90..nk beli yg besaq mcm too big for her...belasah ja lah amek yg kecik...so mau tak mau amek la dgn botoi sekali..at least kalau tak muat ngn botoi lain boleh pkai botoi ni kan..tp yg bestnya..nsib la boleh msuk ngn botoi pureen jgk...


Hasik perahan di pagi hari...agak lumayan...syukur kepada Allah...

posted from Bloggeroid

Yeah...first of all...dalam Islam pun da tuntut untuk kita susukan anak kita dengan susu kita sehingga lah anak kita ckup umor 2tahun...tpi kalau susu xdak nk wat mcm mana kan?
Ermmmm......mcam mana kan?ckup ka just bg ebm ja tak tmbah fm?
Well...aku ni beranak pun xlagi..tpi based on my SIL yg fully bf aku pnya nephew smpai dua thun...n based on colleague aku sorg ni...ckup tak ckup sebenaqnya depends dengan kita...mcm2 supplement ada lani....and diorg pun ada motivate aku....nk fully bf ni kena self motivated sket...sbb org2 di sekeliling kita yang tak paham psai kebaikkan susu ibu ni dia akan sentiasa encourage kita utk campoq dengan fm...tak ckup la..ksian baby la...mcm2 la...
So abaikan ja lah..pekak kan ja lah telinga...tak kuranggg jugakkkk ada yg wat muka bila aku kata aku nk fully bf.....nk ja aku ckp wutdeheck...tpi lantak lah...lain org lain pemikiran dia...lain jugak cara nk besaqkan anak msing2..
Yes...zaman mak2 kita dlu byk yg kita ni dibesarkan guna fm...berjaya jugak kan?mama aku pun ckp...ktorg 4 beradek minum dumex ja dr kecik....
Tpi kena pham....zaman tu mana ada pump2 tetek yg canggih manggih mcm lani....lani mcm2 ada...bila mampu tu...aku rsa tak slah kan kalau kita invest utk anak kita....lgipun khasiat susu ibu ni xdak tandingannya...kena ingat lani mcm2 penyakit ada...itu la ni la...so aku dpt tgk la perbzaan baby yg fully bf ngn baby yg minum fm ni....kalau baby yg mnum ebm ja...system immune bdan dia kuat compared to yg campoq2...kalau tgk baby yg consume fm ni selalu demam2 la...cirit birit la...kulit sensitip la...so menda ni semua terpulang kepada individu msg2....
Insya Allah...hasben pun support aku nk fully bf...siap nk sponser lgi medela freestyle...hoyeahhhh....
Seronok.....
Tenkiu en suami....
Sekarang ni tgh tggu survey dr London brpa harga medela freestyle kat sana...
Why medela freestyle?of coz la sbb medela fs ni double pumping....means dat suction n pumping system dia lagi bgus....mksudnya boleh perah dua2 belah breast dlm satu masa...kan senang tu....and dis pump also ringan...senang la nk bwak p ke kilang kan...
So xdak la alasan kata ssh la..apa la....nk seribu daya...xnak seribu dalih..yg penting...mental kena kuat n berdoa selalu kt Allah supaya dikurniakan susu yg mncukupi utk baby nnt....

So ni lah dia pump idaman ku....

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS