Showing posts with label UniKL

fakta bukan auta

in , by Alia Farhan, 1:27 AM
fakta pertama: UniKL mmg sebuah universiti swasta di Malaysia

fakta ke 2: fully owned by MARA...DIULANG FULLY OWNED BY MARA...

fakta ke 3: pencapaian tier 5 dlm universiti2 di Malaysia...

fakta ke 4: excellent student from MRSM kebanyakkan diserap masuk ke dalam UniKL because fully sponsored by MARA

fakta ke 5: where knowledge is apply...fakta yg tak boleh disangkal...cuba bagitau aku kat U mana yg diploma student boleh run freeze dryer sendiri utk fyp without any supervision?dpt tajuk...dapat manual..supervisor/lecturer and technician terang skit...nah...kau buat sendiri a to z....diberi kepercayaan penuh eventho ko baru diploma student...u lain?aku dgr student Master ja dpt pegang equipments...ni lecturer aku sdri yg mngaku sbb diorg pun student local u jgk dlu....so they said..u shud be thankful sbb diploma pun dpt pegang equipments tau...ktorg dlu..technicians run demo ja..so tell me..kat mana lekehnya U kesayangan aku ni???

fakta ke 6: sapa kata private U ni lekeh?meh sini aku nk luku kepala korg laju2...private u lain aku tak tau...tp UniKL aku ni...fully owned by MARA so i think u better trust MARA ok!

fakta ke 7: kau ingat senang nk.lpas MQA accredition?aku ni first batch..tau la mcm mana nk dptkan akreditasi MQA ni...dah la yg jdi panel tu Prof2 local u...masing2 kemain haaa....kerek kemain...tnya soklan tu soklan ni...check lab report itu ini bagai...kau ingat si diorg ni nk bg senang2 ktorg lepas?

fakta ke 8: lab yg superb...sesuai dengan student engineering....budak2 local u pernah tak run bubble cap distillation column sendiri masa diploma ngn degree?pernah tak?ka korg kena sambung master baru boleh run???ehhh sorry la kalau soklan ni kerek2 alam...sbb aku pun mnyampah jgk bila org kata ala private u...ada duit jalan...i tell u...waklu...ko hingat lecturers ktorg ni bingai nk bgi lulus kalau kau tu tak layak lulus???

fakta ke 9: senang nak dapat reja...terbukti....tak abeh belajaq lgi pun dah pnggil reja...ni kejadian sebenar ke atas diri aku dan kawan2....

fakta ke 10: theory ngn practical gempak...sbb where knowledge is apply la katakan....sesetengah tu nama ja engineering student...gempak tang theory ja..tapi practical harammmm......takyah ckp lani...berlambak2 ja kt tmpat aku keja pun...kunun dr U yg gempak gila suka tendang menendang org...tp...menda simple pun problem solving takdak..technical skill hancoqqq....aku pun tak paham apekejadah yg gempak sgt ntah....

fakta ke 11: pinjaman mmg kaw2 ngn MARA..tp kalau score....byaq skit ja lah beb....lab report jgn malas buat...buat betul2...hg malas wat lab report bagai...lecturer pun malas la bg markah kt hg kan...walaupun kdg2 aku sdri pun mnyampah gila nk wat lab report...sbb almost every subject ada ja lab kena wat...dah ada experiments...kompem2 la kena wat report kan...tu belom kira esaimen bgai lg....study weeks pun tak pernah ada kt UniKL tu...so struggle lah kalau xnak byaq byk2 kt MARA tu....
lgpun MARA bukan kejam mcm ptptipu...ehhhh...tetttt....sowieee😅😅😅

oklah...
sekian sahaja...
dr ex student UniKL MICET

posted from Bloggeroid

kinda remind me of...

in , by Alia Farhan, 7:50 AM

Well dis vid kinda reminds me of something...
Taking chemical engineering course wasn't an easy task...i used to cry....especially when it comes to never ending lab reports...assignments...tests...exams...n not to forget the most meaningful subject...plant design project...
For this plant design project...i used to sleep only 3 hrs per day for almost 2 weeks in order to calculate all dis crazy design things...calculate sket cancel...ronyok kertas...calculate lagi...ronyok kertas lagi sbb xdpat mcm assumption....input and output tak balance la...my room?totally a mess....dengan sampah kertas takyah ckap la...rambut?macam jin toncit dah haa....pikiaq balik...well dat the sweetest moments masa belajaq dulu...mcm2...design kena reject la...apa la...but dats made me tougher day by day....
Memang best sangat masa jadi student dulu....tiap2 hari pikiaq psai nk siapkan lab report..assignments..tuto...n stadi utk test...kalau xdak class apa lgi meronggeng la...weekn ja mst lepak...eventho takdak duet sangat but stil aku heppy sgt...
Dah keja ni asik cepat la pkul 5...nak balik umah...cepat la 28hb...nk tekan gaji...byaq loan mara...byaq itu la ini la...
Btw thnx to MARA sbb bgi discount yg byk utk utang saya yg byk2 tu...
N thanks to all my lecturers t UniKL~MICET yg tak jemu2 mncurahkan ilmu yg tak trhingga!

Published with Blogger-droid v2.0.10

Ckp psai engineering…aku pun xtau mcm mna aku leh terjebak nak amek engineering ni…

Huahua…..bajet la mcm pandai sgt…yg aku tau dulu masa aku pas SPM tu aku mcm minat ngn Chemistry…dat time baru rasa mcm minat…baru rasa pas SPM ok?mcm banggang kan pas SPM baru aku sedar aku jatuh cinta ngn Chemistry…walhal masa nk amek SPM tu haram tak stadi pun Chemistry…stadi gitu2 ja…nama ja dak SBP/sekolah sains….tp subject2 yg dpt A nya smua subject teras…wakluuuu…mcm budak sekolah harian besa ja…almaklumlah..dok SBP pun bila prep aku p lena…asai cikgu meeting ja…tutup buku terus lena…mcm tu lah dak2 SBP kalau baloq mcm aku ni…hahaha…kalau hat rajen tu mmg la rajen…tp tahap kesedaran aku masa form 4 form 5 sgt la nipis..stai p class xmau stadi…pastu cikgu Chemistry aku plak cuti bersalin punya la aku syok x hingat…end up result mcm harem j ja….

Then tetiba plak pas SPM aku terjatuh cinta ngan Chemistry…bajet nk amek pharmacy la kt UiTM….tp tgk2 borang UPU aku xdak dlm list..dat moment mcm oh ranap nya harapan aku…smpai la satu hari tu arwah abah aku balik dari opis and suggest kat aku masuk BMI(British Malaysian Institute), sebab arwah abah kan kerja ngn JABATAN TENAGA KERJA/BURUH…so he said graduate dari BMI ni mcm pisang goring panas..senang dapat reja…TAPI!!!....tapi tgk2 kat BMI tu ada electric&electronic…I was like wut d heck…aku tak minat letrik….msa blajaq fizik tu ada letrik skit tu pun aku jem gila…yg aku ngat2 lupa get logic and xlogic…hahaha..ada lgi ka menda ni dlm syllabus?

pastu aku habaq la kt abah aku…abah acik xmau la letrik…acik xminat..acik minat nk amek pharmacy…sakit pala gila abah n mama dat moment..aku tau…tu la padan muka…time SPM xmau stadi..baloq sgt…bajet pandai sangat org nak amek aku sgt2 masuk U depa…wakaka…pastu abah cakap kat aku..kalau da minat Chemistry tu why not masuk UniKL ni…amek chemical engineering….kira sama la ngn BMI tu..bwah UniKL jugak….tp dis one Faculty of Chemical Engineering(FCET)..nama MICET dlu2 ya adik2 jr ku kalau nk tau…kira aku pun mcm pasrah ja lah…masuk la…kira aku second batch kat tempat ni..tempat padang jarak padang terkukur….kalah SAINA lg…

sampai adik aku pun sound aku…acik..hg slalu kena p belajaq tempat2 ulu kan…

kojaqqq tak….

Dulu atas pokok(sebab sekolah aku Sekolah Sains Pokok Sena) lani celah bukit ..dlm utan sawit….syabas2…

Pastu start la kehidupan aku sebagai seorang student Chemical Engineering nya…pastu kat sana tak leh blah aku jdi rajin gila kot…stadi ja first sem….kira subject chemistry bgi aku celah gigi ja…n rasa menyesai tu harus ada lah dlm diri aku sbb masa SPM tak mau stadi..walhal senang gila ja kot chemistry SPM tu dek non….matematik xyah ckp la…kalau la aku stadi add math tu betoi2..aku rsa la ni aku tak tau aku jadi apa dah….sem one dpt pointer mencanak2..dean list syalll…

Mai second sem jatuh menjunam ke 3pointer sumthing..pastu sem 3 bgun kembali….kira pointer utk last diploma kira nya cun la walau x dean list…at least merasa la sekali….apa pun Alhamdulillah lepas ja aku practical(practical ni masa sem 6)…bln 6 mcm tu aku dapat 2 offer untuk aku keja..satu kt Pharmaniaga…satu lagi kat Sumitomo…so aku pilih Sumitomo sbb kat Penang…

Aku decide nak keja ni sbb time tu kat MICET x offer lagi course utk Bachelor in Chemical Engineering…so sbb tu aku amek keputusan untuk keja sethun and cari pengalaman…

Apapun aku nak bgtau korang2 smua ni…sebenaqnya result masa SPM tu bgi aku penting tum mg lah penting…tapi…kadang2 aku tengok membe2 aku time2 sekolah yg mcm dpt result SPM lgi ok dari aku..bila masuk matrik..terus jadi jahanam n amek course ntah apa2…so bgi aku…jgan pandang rendah kat org yg amek diploma and then baru amek degree…u ols tak tau..sebenaqnya kami ni lagi byak belajaq dari korg yg straight away amek degree….

and one more thing…jgn under estimate IPTS...just because we’r private(tp hakikatnya UniKL ni bwah Universiti Teknikal Mara-means dat UniKL ni MARA yang pnya..kira kami ni anak emas MARA la jugak)..korang tak tau mcm mna azab nya penilaian MQA tu untuk kitaorang lepas…sbb yang mai nilai tu smuanya lectrurers dr IPTA yg kadang2 xleh terima hakikat yg UniKL ni gila gempak dgan lab nya…mmg kitaorang ni totally hands on pnya orang la…kalau nak kata psai level…da diiktiraf kot yg UniKL ni standing dah dgn USM,UTM smua tu…da ada kat Tier 5 kan…and Alhamdulillah aku sendri pas practical bulan 11 tahun lepas,and tgah bulan 12 da kena start keja kt Ibiden ni…

~~aku rasa aku kena sruh UniKL kasik aku konvo pnya fees n robe pnya fees free sbb aku dok promote UniKL ni…

Apa pun…I’m proud to be one of UniKL’s student…

Dear frens,jmpa nanti time konvo!

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS