You Need A Holiday Lah | Ke Melbourne kah Kita by Traveloka

Dalam pantang-pantang ni banyak masa berehat ja lah kan. Time ni la nak rehatkan badan and recover balik. Mengandung sembilan bulan with hormones upside down buat energy cepat drained.

Tapi heran masa travel ke Perth hari tu masa perut 5 bulan lebih steady pulak. Siap boleh berlari lagi dalam KLIA masa terlepas flight Malindo. hihi. Kenangan sangat. Nasib la dapat tiket ganti sebab salah Malindo. Boleh refer sini untuk baca pengalaman terlepas flight kami. Serius kenangan sangat.

Tahun ni awal tahun sebelum disahkan mengandung sempat la berjalan-jalan ke Koh Lipe yang mana perjalanan dari Penang ke Pak Bara mengambil masa lebih kurang 3 jam setengah macam tu ja. Hai rindu pulak pulau-pulau cantik kat Koh Lipe tu. No wonder la people called it as Thailand's Maldives. Nak p Maldives tak tau bila tahun dapat pi kan, so kita pi la ke Koh Lipe dulu. Tu pun da menggelupur lawa oiii.

Then bulan 5 macam tu husband ajak p ke Korea or Spore. I was like, no! Can we go somewhere else? And he was like where?
Cepat-cepat ja mulut ni jawab Perth. So he agreed. And i took part incharge in flight booking, hotels booking, itinerary n bla bla bla.

The Perth journey goes well except the missed flight issue ( yeah, we missed 1 day itinerary due to this issue). But Alhamdulillah everything goes well there eventho we went there during winter season.

Australia ni sentiasa dalam hati untuk travel. Be it Perth again ( rasa nk repeat sebab 1 week journey seems not enough for us to cover the whole Western Australia side) , Sydney, Melbourne, Adelaide or Gold Coast ke. Semua rasa nak p ja. Tapi tu la. Kalau dekat and exchange rate tu murah best la kan. Memandangkan exchange rate sekarang pun boleh tahan la, boleh menangis jugak bila tengok T____T

Tapi bila tengok Traveloka ada buat contest terus mata bersinar-sinar☺☺☺
Wink wink


Tengok Grand Prize tu. wink wink *

Kalau nak tau pilihan percutian kalau diberi pilihan untuk next time mestilah



Melbourne!
(Gambar sumber dari Google)

KENAPA MELBOURNE?

Salah satu sebabnya kenapa aku nak sangat ke Australia balik, sebab satu orang-orang dia and culture mereka yang sangat-sangat friendly. I feel welcome there! And Melbourne should be the next Australia's city i must visit!

Antara tempat-tempat yang ingin dilawati di Melbourne adalah;

1. Great Ocean Road



(Gambar sumber dari Google)

Teringin sangat nak datang sini and tengok keindahan alam sepanjang Great Ocean Road ni. Aku ni memang jenis suka tengok keindahan alam and cari tempat-tempat yang cantik sebab tu masa kat Perth tu kami tak stay kat area Perth sangat banyak travel ke luar Perth sampai ke Albany untuk cari tempat-tempat menarik macam The Gap and Natural Bridge.

2. Port Campbell Natural Park


Port Campbell Natural Park, must visit place kalau ke Melbourne! Hopefully i will get the chance to go there.

(Pic from Google)


Kan da cakap, i'm nature lover! This breath taking scenary is a must place to go in Melbourne!

( Pic from Google)

3. Twelve Apostles



Another must visit place in Melbourne! Twelve Apostles ni terlalu la cantik. Bila tengok gambar orang travel ke Melbourne mesti ada gambar ni. Alahai cantiknya!

Jeles la bila dengar mama and angah cerita pasal this beautiful places along Great Ocean Road ni. Mau nya tak, sebab memang betul-betul lawa kan. Subhanallah.

(Pics from Google)

4. The Nobbies | Philip Island


Mesti la ke sini sebab nak tengok anjing laut dan penguin. Hari tu kt Perth tak sempat nak p cari penguin. So kalau dapat ke Melbourne of course la nak kena mencari si penguin ni!

( Pic from Google)



5. Maru Koala & Animal Park




Maru Koala and Animal Park ni kiranya must visit gak la kalau ke Melbourne kan. Walaupun dah ke Caversham Wildlife Park masa kat Perth and pegang-pegang dah kangaroo and koala tapi kalau ke Australia lagi mesti la kena p jenguk lagi kan si cute-cute ni semua!

(Pic from Google)

6. Hosier Lane Melbourne Street Art



Must go and amik gambar di Melbourne City 😍😍😍.
Wajib kot. sesapa p ke Melbourne mesti akan ada gambar kat Hosier Lane Street Art ni.


7. Bathing Box Brighton Beach


Dan destinasi harus selfie banyak-banyak di Melbourne. Alahai cantiknya kan. 

(Pic dari Google)