Showing posts with label urban garden
Haiiiii

Dah lama tak update apa jadi kat kebun balcony sekangkang kera aku tu kan.

Jom layan mata dulu naaaa



Bunga peria kata sekarang tengah galak berbunga. Fuhhhh tak sabaq nak makan hasil dia.




Sama jugak dengan tomato aku. Galak jugak tu. Sukanya dalam hati ni




Bunga rose aku. Sayang gila kot.




Strawberry pun da berbunga. Harap dapatla makan buah dia dan biakkan dia ke pasu lain pulak.



Ni pun baru la nak galak berdaun bila da letal baja roti bagai. Kalau dak, nan hado haaa.

Ni la terapi aku. Seronok bila tengok hasil dia. Orang yang ni ja yang tau perasaan bila guna hasil yg kita tanam sendiri untuk masak n makan.

Bukan sahut seruan kerajaan pun. Tapi sebab langkah berjimat cermat. Busuk-busuk pun menda-menda alah ni makan jugak RM3 -4 kalau kena beli kan.

Bagi yang nak start , aku suggest start dengan yang simple simple macam daun bawang ka apa ka. Bila tengok hasil baru la korang akan excited semacam. X caya sudah! Hihu.

posted from Bloggeroid

Yahuuuu
Setelah sekian lama menanti buncis renek ni keluarkan hasil.


Finally



Tadaaaaa
Wehuuu da keluarkan hasil.
Yang ni kita simpan kasik wat benih pulak untuk future ya.
Banyak lagi bunga dia duk keluar.
Seronok tu Allah ja yang tau.
Yang gila berkebun ja akan paham. Walaupun secara kecil-kecilan kan.
Cukup la habuan nak makan skit, letak dalam nasi goreng Mat Maslan ka. Hikhik.
Jom usha yang lain sama.
Selamat menjamu mata di balcony kecikku ini.



Kacang panjang yang tak berhenti-henti berbuah.



Sweet pepper.



Landscape pun sendiri-sendiri ja bikin



Peria katak cepatla berbuah ok.



Pokok-pokok bunga ni kegunaan dia untuk divert attention serangga-serangga perosak. Lagi bagus kalau dapat bunga taik ayam or marigold tu. Memang boleh buat companion tree yang sangat bagus. Salah satu kawalan organik instead of using harmful chemical pesticides.



Stress pulak haku sebab kenit ni suka betul main-main ngan batu putih mama dia ni. Haishhh

Oklah. Tu ja lah nak update pasal balcony garden atau urban garden kesayangan aku ni.

Sekian.

posted from Bloggeroid

Update on my urban garden

in , by Alia Farhan, 12:26 AM
Update kat my urban garden di balcony sekangkang kera kuuu...


Ni project re plant ngn my sister...
Akan masuk dalam next project....
Orang penang klau nak beli English Herbs dengan harga murah pasni leh roger ai...okeh?



Batu tak ckup lagi...kena tambah skit



Ni pokok kacang panjang renek...cepat berbuah ya



Tu zucchini, daun bawang ngn kangkung



Ni pulak peria katak.my fav



Pokok tomato



Da berbunga.harap2 lekat la buahnya



Kangkung



Roses n pokok kunyit

Tu ja lah update dr hakak hari ni....
Ni pum da rindu urban garden kt umah kt pnang tu....

Balik mai Jitra...layan urban garden makngah adriana laaaa....

posted from Bloggeroid

Sejak2 da keja dari rumah ni...aku memang suka explore banyak menda...contohnya gardening...

Mula2 aku pun macam...ishkkkk...mau ka hidup pokok kat tangan aku ni...ishkkk...macam mana kalau tangan aku panas(heee memang la panas sebab aku manusia-mamalia kan)

Tapi bila da join group kat Fb..to name few of them Kebun Mini, Kebun Keliling Rumah, Kebun Kita n more...banyak gila kot aku dapat input....serius memang banyak...and yang best nya diorang ni semua tak kedekut ilmu....

So siapa kata rumah apartment ni takleh nak tanam bagai...tak sesuai nak tanam sayur-sayuran bagai...hishhh korang ni...aku sekarang ni tengah tanam kangkung...tengah membesar bagaikan juara lagi haaa....tomato pun membesar bagaikan johan..tu belum english herbs aku lagi....roses...japanese roses....semua tu kesayangan sangat2

Sebenarnya...nak menanam ni tak susah mana...cuma kena rajin membaca...n bertanya pada yang arif...gali segala input dari depa2 ni...sbb depa ni expert...ok...sampai sekarang ni aku da boleh buat my own organic fertilizer haaa...kalau beli kt luaq..harga tak lari RM50 satu botol kecik tu.....

Tapi tu laaa...for those yang nak start...boleh start dengan yang simple-simple dulu macam daun bawang ka...oh ya..kadang2 aku saja pilih yang da tumbuh skit daun kt bawang tu...sbb boleh nnt letak kat pasu..bila nak makan..gunting ja...sbb kadang2 tak padan nak keluaq ke kedai semata2 nak beli daun bawang ja...ye dak?

Tak pun...meh usha sini...

Tengok apa lagi tumbuhan yang korang boleh start as beginner....


Senang kan..pastu cucuk kt dalam pasu..
Nak makan..gunting jaa



Bawang putih pun boleh gak..daun dia pun sedap mcm daun bawang gak..tp more aromatic...letak dalam sup mmg best gak ni



Yang ni aku tak pernah try lagi...
Xtau menjadi ke tak...but boleh try next time kan...



Sawi or pakchoy boleh guna kekdah ni...
Tapi masa dah nak bwak ke tanah...air jangan siram byk sgt..ni petua org bagi kt aku...sb aku pun failed gak dlu2 nak tanam ni...asyik mereput ja ...



Basil ni...klau terus cucuk pun boleh ja



Sama gak mcm pakchoy pa td



See...ada hasil kan...



Utk daun sup, englisg parsley semua tu pun boleh gak guna kekdah ni...
Pun sama..air tu kena brjaga2 once da pindah ke tanah......

Apa pun korang....selamat mencuba ya...

Seronok tau...dapat makan hasil dari kebun walaupun hanya sebutir cili....feel dia tu lain macam beb!

posted from Bloggeroid

my lovely....

in , , by Alia Farhan, 4:21 AM







my lovely japanese rose....
kesayangan hakak ni......
suka sangat2....

posted from Bloggeroid

Lagi di urban garden ku

in , , by Alia Farhan, 8:19 AM
Jom jamu mata tengok urban garden kat tingkat 6 ni...
Ada yg kat corridor...ada yg kat balcony































Seronok bila tengok hasil2 cucuk tanam diri sendiri....

posted from Bloggeroid

Urban gardener kata nya

in , , by Alia Farhan, 12:33 PM




Hasil harvest di kebun urban ku...
Ewahhhh...
Seronok kemain lagi kan..
Ya lah...dapat makan hasil yang kita tanam...kita jaga n belai lain woo feel dia..

Nak daun kari...nak daun ketumbar jawa..nak daun limau purut...nak daun bawang...daun selasih...semua main petik ja kt balcony n kat corridor rumah tu....

Cuba bayangkan..menda2 alah ni...busuk2 kalau aku amik kt kedai skit2 pun mau tak mau 2 3 hingget gak ni...

At least dapat berjimat...
Dapat sahut seruan Ahmad Maslan dan Ismail Sabri...dan tak lupa jugak Hassan Malek....



Ni pulak daun mulberry yg aku wat masak lemak...guna bahan2 yang aku petik kat rumah ni ja...

Alhamdulillah..dapat gak satu hidangan kan...

Nanti aku update resipi masak lemak daun mulberry ni ya...
Bagi yang bertanya..sedap ka daun mulberry ni..ok la...sedap..macam pucuk manis/asin2 tu....



Ni kat corridor luaq rumah...
Bertani kat tingkat 6 beb!



Ni pulak kt balcony



Masih di balcony yg sekangkang tikus....

Takpa lah...janji bercucuk tanam ni..bagi aku ketenangan...like seriously...

Aku pernah terbaca kat mana ntah..sesapa yang bercucuk tanam ni..bila ada binatang tumpang makan ka apa ka...kita akan dapat pahala dari apa yang depa ni makan...belum lagi kalau jadi tempat perlindungan depa kan...
Wallahualam....

Ok till then...

posted from Bloggeroid

My current obsession

in , , by Alia Farhan, 3:54 AM
Jom layan gmbar2 urban garden aku ni....
Actually ni dekat balcony aku ja....
Stress release kot tengok2 pokok2 ni....


Japanese roses ni aku beli 1 bekas/pasu ni rm8 sajaaaa...puas hati nyahhh...nanti kerat batang dia cucuk kat pasu2 lain...sangat senang dijaga....tak perlu ait banyak sgt because this plant cam stand hot weather...cuma jangan la smpai seminggu ko tak siram dia..kesian dia nyahh...



Bell pepper ni aku beli kat nursery kat rumah aku ni jugak...rm10 kot...ntah dah lupa...tapi ada 3 pokok dlam ni kot..puaih hati..nnt boleh la bagi sepokok kat sapa2 yang nak..



Ok roses ni rm10...tapi tokey tu kasik aku rm8..ok sgt2 kot



Yeayyy..another English herbs...hoyeahh..da dapat parsley ngn thymes ni...2 pasu ni dia bagi rm15...dah la segar elok...sukanya...sukaaaa nyaaa



Pokok cabai ni eksidenly tumbuh..aku main campak2 ja benih yang ada kt dlm satu bekas ni...tengok2 haaa..naik subur elok gila...maybe sebab aku suka siram pokok2 aku dengan air basuhan beras+ikan kot....



Ni pulak roses angah bagi kat aku...hari tu lama jugak tak berbunga...ni dah galak berbunga balik dah...banyak putik duk keluaq dah....


Ni selasih or thai basils...masak apa2 buh daun ni perghhhhh....yg daun besaq2 tu pulak pokok hydrangeas aku...sedih sebenaqnya kalau cita psal hydrangeas ni..sebab dia galak berdaun jaaaa....bunganya tak keluaq2....sedeh lahai....ni nak try buh baja bunga tengok...tokey kt nursery tu kata...u gunting dia pnya pucuk kasik dia keluar itu bunga..dan bubuh itu baja bunga...okey...baik tokey...
Oh actually aku ada beli pokok hydrangeas kat nursery tu...rm10 kot..ka rm8..ntah..tak hingat...dlm range tu ja harga dia...tp da ada putik2 bunga la....heee cant wait



Kasik up closed skit bell peppers aku ni.....



Ni pulak yg cabai aku tertanam tu..crunchy n pedas berdenggung



Cepat la blooming yer....



Malam ni or esk nak wat rose infused water lah....hihi....

Sekian...

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS