Showing posts with label puasa

Ramadhan Day 13

in , by Alia Farhan, 9:57 PM
ermm...
today is saturday...
evetho off day today..but stil mai keja...
sbb smlm aku da MC dek kena cirit birit dari hari khamis pagi lagi...
nasib bek lah leh control...
kalau menceceh2 kt production floor tak ka naya...
apa pun satg nak chalo awai...
nak msak sket utk bukak posa dgn tunang tersayang....
pastu nk kirim kat syu sket utk budak2 ni bukak posa kt kilang....

today plan nak masak:
~masak lemak tempoyak udang wif petai
~ikan termenong msak asam(ikan termenong=ikan kembung)
~sayur kobis....
~lamb lasagna
~agar2 bandung

nyum2....
nnt nk kirim sket bagi budak2 ni makan kat kilang...
slalu org tnya aku..xpenat ka balik keja nk msak2 bgai ni...
xpunnn....
sebab aku enjoy kot cooking ni....
sukaaaa sgt okeyh!
and aku rsa by dis way...aku jamu org makan..secara tak langsung aku wat jugak pekara2 sunat di bulan puasa....everytime aku wat something untuk bagi orang makan...aku niatkan sedekah utk arwah abah and tok kat sana...secara tak langsung...abah ngan tok pun akan dapat bonus kat sana kan...
cuma aku xdak la se-extreme dlu boleh wat makan sampai 20 org masa bulan puasa(sem satu degree masa tu)....
bayang kan duk hostel aku leh masak ayam masakk merah la..sayur kubis la(sbb pling simple)....pudding time tu dak mira yg wat kan....

sekarang ni mmg aku ada plan nk wat makan untuk budak2 lab ni...
but disebabkan syif diorg semua tak sama...
susah pulak aku nk wat....cuma cara ni ja lah yg aku leh wat pun
aku memang suka tengok orang makan apa yg aku masak....
nk kata sedap tu xdak la sgt kan...
tapi stil 100 kali lagi sedap dari kafe ibiden ni.....
hahahah....

ok la chow....


bersedekah di bulan ramadhan

in , by Alia Farhan, 8:45 PM
Bersedekah.
Hendaknya berusaha untuk selalu memberikan ifthar (berbuka) bagi mereka yang berpuasa walaupun hanya seteguk air ataupun sebutir korma sebagaimana sabda Rasulullah yang berbunyi:" Barang siapa yang memberi ifthar (untuk berbuka) orang-orang yang berpuasa maka baginya pahala seperti orang yang berpuasa tanpa dikurangi sedikitpun". (Bukhari Muslim)

teringat...

in , by Alia Farhan, 6:03 AM
tetiba bila bulan posa ni mst aku akan ingat....
masa belajaq dulu...
masa awai2 masuk degree tu....first sem jatuh time posa...
kiranya masing2 xdapat la lagi loan mara...yg ada hanyalah loan mama....
and angah as d main sponsor masa awai2 aku stadi dulu....
ingat lagi..masa tu boleh kata kalau seminggu tu...ada la kot 6 hari aku and the gang....sha,iman,moon and beba p bukak posa kat surau...sbb duit xdak....
kiranya...asik2 muka kami ja lah time bukak surau...
tapi bila time terawikh ja ilang(mcm syialll ja kan?!...alasan time tu..byk esaimen,tuto...n lab report nk kena anta)
pastu makan dalam talam....wah...berebut2 kau....
mmg taklah kan aku nak satu talam dengan moon ngn iman....
smua stock bleh than mcm ulaq sawa kalau membedai makanan..
nak2 si iman...pandai plak tu dia cilok mkanan kat bahagian orang dengan wat muka x bersalah nya...wakaka....iman,if u reading dis...jgn marah ya..but dats d fact,ok!hahaha
so aku lebeh suka makan sharing satu talam dgan sha..sebab sha makan x banyak...beba plak thap makan lembab nk mati...memeyyy sedap la aku bedai sorang2 kan...
kadang2 tu....bukan la xda duit pun nk beli makan...tp sebab membe2 ada yg xda duet kan..xkkan la kita sorg2 gamak nk makan yg sedap2 kan...
so orang kata biarlah susah bersama2....
tapi seminggu skali tu ada la jugak p balas dendam bukak posa kat jhonny...
siap sewa keta bagai...mau lah duit tak abeh....
kawan2,ingat lagi tak time sem 1 ni?
lama kan penderitaan kita nk dapat sara diri mara...
smpai berlarutan p ke sem 3....
tapi bila da dapat duet mara..cover blik yang sem dua tu...semua pakat joli katak tak hingat...
tiap2 hari takdak class mesti nk p DP tak pun MP...men bowling...
apapun....aku rindu gila korang....especially dak2 class aku BCP ex-dip MICET...
korang memey sgt rawk lah!



© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS