Teringin Seafood dan Ikan Bakar

Alhamdulillah.. Sekarang ni walaupun stil dalam MCO... Dah boleh dine in kat kedai walaupun satu meja 2 orang kan... Memang rindu wei nak makan kat luaq. 

Sebabkan hari tu rindu gila nak makan Ikan Bakaq and seafood. So memang rasa alaaaaaa.... Rindu! 

Tapi sebab dah teringin punya pasal kan... Pi market kat Taman Tun Sardon tu beli ikan siakap.. Sotong n udang... Balik petang tu mula la ketung ketang dekat dapoq tu haaa.... 





Semua ni total RM32... ikan siakap tu RM12. Udang laut /bukan udang bela and sotong tu RM10.. dalam pinggan dia letak... Kira dekat side lelong.. Actually udang and sotong tu stil elok and ok. 


Buat ikan bakaq sendiri.. Letak dalam aluminium foil..  sebelum letak ikan atas aluminium foil tu lapik dengan daun kunyit supaya bau dia wangiiii ja masa bakar tu.... Lepas tu balut la ikan tu guna aluminum foil and letak atas hot plate ka oven ka.. Aku guna hot plate ja senang. 


Haaa.. Lauk RM32 tu dapat la masak banyak gila.. Ikan bakar... Tomyam seafood... Udang+sotong celup tepung.. Udang n sotong tu macam biasa guna tepung bestari ja. 

Alhamdulillah.. Suami kata sedap... Lepas tu terus mintak upah rm150 sebab kalau makan kat kedai kompem2 kena banyak tu kan.. Dengan sotong n udang celup tepungnya yang banyak gila tu.. Kalau makan dekat kedai iman bakar tu alahai.. Sikit ja sotong celup tepung dia tu.. Stressss mak 😂... Ni buat sendiri.. Makan la sampai termonyeh-monyeh nak habiskan.... Hahahah... Air asam pun boleh buat ikut taste kita.. Nak letak bunga kantan banyak ka kerisik banyak ka.. Tarak hal lah kan... 

Lepas ni kalau rajin boleh buat lagi.. Ya lah... Buat kat rumah boleh makan puas-puas.. Dekat kedai ni kadang2 biasa la... Gaji pekerja nak kena byar lagi kan.. Tapi kalau rasa tak larat nak masak tu boleh ja share rezeki dengan peniaga kan.. Apa salahnya.. Bukan hari-hari makan dekat luar kan... 

Hampa da rasmi makan dekat luar ka? Kami dahhhhh🤣🤣🤣







 

3 Comments

  1. Memang rindu nak makan kat luar. Tapi memikirkan risiko. nanti lah.

    ReplyDelete
  2. Tak keluar makan lagi kat luar..masih gigih masak lagi...risau risiko..cuma masalah buntu x tau nak masak apa aje la..

    ReplyDelete

Post a Comment