Tips Simpan Daun Kesum dan Pudina Kekal Segar.

Assalamualaikum



Kali ni nak share pasal satu lagi tips penyimpanan daun kesum & daun Pudina supaya kekal Segar dan fresh.


Kutip sayuran di balcony. Yang daun bayam Brazil tu dah selamat buat lauk dah. Yang dua lagi tu banyak sangat so kita simpan yek. 


Tips aku sennag ja... Korang bersihkan Elok2 dan masukkan dalam plastic and then terus belikan dekat kawasan freeser tu. Dengan cara ni daun2 tu akan kekal Segar. Bila nak Guna keluarkan terus boleh guna sama ada dalam Masakan or minuman (mint).


Jangan lupa labelkan. And lagi satu buat siap2 untuk sekali Guna ya. And plastic ni reusable Guna la selagi boleh guna. Bukannya kotoq pun kan dalam dia. 


Simpan dalam freeser. 


Ni lepas dibekukan and nak Guna untuk letak dalam ayaq Teh o. 


Fresh sama sbijik macam baru lepas petik. 


Yang daun kesum dah selamat buat asam pedas kot. Ada lagi dua plastic. 

Sennag bila simpan macam ni.. Xdak la isi daun2 tu cepat rosak ka. Nak makan or masak pun senang ja bahan-bahan dah ada. Tak perlu nak mnggelabah nak kena pi kedai beli bahan macam ni kan.

Teringat dulu masa amik Bioprocess fyp aku kena freeze dry kan beatle leave extract aku guna freeze dryer. Seronok bila buat tu from zero, cari daun2 sireh dekat rumah2 orang kampung kat Naning tu. Lepas tu balik cuci... Blend daun2 tu.. Then extract pulak... Dah lepas extract, freeze dry kan pulak.. Lepas tu dapat sireh powder tu kapsul kan pulak. Gila buat kena cermat gila sebab sireh powder tu kalau exposed dengan air akan cepat keras. Pengalaman btul.

Sebab tu la aku menyampah betul dengan pesen2 orang suka kondem orang frozen kan food diorang ka apa ka. Memang tak pernah dengaq ehh pasal frozen technology. Memekak ja cakap laki saya tak lalu frozen food la apa. Kakak oiii.. Lauk frozen ni penting time ko malas masak. Xpayah la hari ni masak.. Lepas tu ko frozen kan.. Esok jugak ko makan... Cuba makan seminggu lagi.. Panas kan.. Laki ko pun x sedaq tu lauk frozen. Kecohhhh macam la makan nugget tu bukan Sejenis frozen food. Kahkah

OK terkutuk sat.... OK lahhh.. Baiiiii








4 Comments

  1. oh terima kasih kongsi tips. sangat berguna ni. boleh la buat pasni ^_^

    ReplyDelete
  2. Sis pun buat gini jugak, dok simpan dalam frezeer daun2 ni, senang kot..tak mudah rosak. Tapi plastic nyimpan yang alia gunakan tu tertarik sungguh sis tengok

    ReplyDelete
  3. wah menarik ni..terima kasih dia ata sperkongsian dan tips yang diberikan..nanti bolehlah mencubanya sendiri di rumah

    ReplyDelete
  4. Oo camtu caranya. Nak juga try selepas ni. Saya selalu simpan je dalam bekas Tupperware utk simpan sayur. Nak la try buh dalam zip lock tu jugak. Masuk freezer.

    ReplyDelete

Post a Comment