Resipi : Steam Chicken for Nasi Ayam Hainan

Assalamualaikum

Lama gila x update blog.. Dah smnggu blog ni krik2... Hahahha... Minggu lepas giat sangat kan.. Minggu ni kurang produktif almaklum lahhh.. Hati ni asyik nak pi bercuti ja... Hakhaktuihhh...

Dalam serabut2 minggu ni bermula sebab low blood pressure hari tu.. Maka start dari situ la serabut makin mnjadi. Biasa lah.. Once kerja rutin hang terganggu sebab sakit.. Maka akan ada delay dekat routines work so sebab tu la aku lemau d whole weeks.

Tapi minggu ni rekod la tengah hari masa puasa hari Isnin tu ja yang aku beli. Yang lain masih masak. Konon rajin la. Sebenarnya seronok plak beli barang masak dekat kedai Aceh tu Guna syiling sebab nak perabih duit syiling.

So this week memang plan nak beli ayam sebab nak buat steam chicken ni. Alang2 da buat steam chicken kan buat la nasi ayam sekali. Dah jadi nasi ayam hainan gitohhhh...

Bahan-bahan and cara pun senang ja nak buat dia. Jom la tengok bahan-bahan and cara-cara nak buat steam chicken ni naa.

Bahan-bahan:

Ayam yang da dipotong2(aku request Aceh tu potong kecil sebab senang tak payah dah aku nak potong2 lagi nanti)
Kicap cair
Minyak bijan* wajib
Kiub ayam separuh
1 sudu Gula
Halia dipotong2
Bawang putih (aku ketuk2 n cincang2 skit)
Daun bawang
Daun ketumbar

Cara-cara:

1.  Masukkan ke semua bahan bersama ayam. Kiub ayam tu hancurkan dan tabur kat dalam bekas yang ada ayam tu. Jangan tambah air ya. Sebab nanti ayam tu akan keluar air dia sendiri OK.


Gail semua bahan dalam ni. 

2. Masukkan dalam bekas untuk kukus. Aku guna bekas stainless Steel dari peyuk doraemon yang lama untuk kukus dalam periuk Midea aku yang 0.6L (periuk travel aku)


Ni bekas stainless Steel tu. Elakkan kukus guna plstik ya. Its not good for ur health.. Even claim selamat pun better not. 


3. Dalam rice cooker masukkan air panas. Then masukkan bekas yang berisi ayam tadi. Sedia untuk dikukus.


Start kukus jangan lupa tekan COOK tu pulak kalau tak memang sampai Abang Kamil mampos pun ayam korang tak steam lagi... 

4. Dalam 10-15minit boleh tengok ayam korang dah masak ka belum. Jangan overcooked ya nanti ayam akan keras dan tak sedap. Bila ayam semua da masak. Angkat ayam shaja and terus masukkan dalam air sejuk. Ni nak stop ayam tu dari overcook and keras.. So that ayam tu more juicy n tender. 


Mana aku tau kena rendam air sejuk/ais ni? Tengok AFC la.. Sebab tu kena tgk Menda2 ber faedah.. Dari duk melayan KRT ja kat FB tu.. Kahkah

5. Lepas ayam tu dah bermandi air sejuk.. Angkat and toskan... Dah kering sedia untuk plating lepas tu korang letak la dekat pinggan lawa2. Then amik skit kuah yang dari pati air yang kita steam tadi curah skit atas ayam. Jangan lupa curah kan juga minyak bijan dekat atas ayam2 tadi. 


OK nampak tak juicy dia macam mana... 
Buat ratah pun sedap gilossss. 

6. Dengan pati ayam tadi korang boleh buat sup and buat nasi ayam ya. Cuma kena tambah air la. Rasa dia pekat and padu. Buat nasi ayam boleh tengok SINI ya. Sama la dengan sos dia.. Boleh tengok SINI jugak. 


Wangi nasi ni. 


Cuma untuk kali ni aku tak buat sos yang biasa aku buat yang kick tu. Korang boleh refer dekat link yang aku bagi dekat atas tu ya. Kali ni aku guna ja sos dari AYAMAS. sedap jugak. Nak rajin buat la kicap apa bagai tu. Aku malas.. So aku tak buat. Buat yang simple gila ja. 


Da siap. Nasi ayam simple2 ja. Simple yet delicious 😋😋😋


12 Comments

  1. Memang sedap ni makan Ayam masak steam... Yummy! I love it

    ReplyDelete
  2. nanti boleh cuba resipi awak! nampak sedap pulak!

    ReplyDelete
  3. Sedapnya nampak. Mudah, ringkas dan menyihatkan je nampak. Tak perlu menumis pakai minyak pun. Terima kasih sharing. Laparnya!

    ReplyDelete
  4. Terima kasih beei resepi boleh la cuba ni sbb nampak mudah dan sedap.

    ReplyDelete
  5. Yum!!!!!!! I love chicken rice. Thank you for sharing your recipe. Wish you a good weekend and take care.

    ReplyDelete
  6. Adoiii Alia sedap betul resipi nasi ayam hampa weiii... Rasa nak tey pulak resipi nasi ayam ni. Thank you share resipi nasi ayam. Mak yong dah leleh air liur ni.

    ReplyDelete
  7. Nasi ayam memwng sedap. Complete semua berkhasiat hehe. Cuma tak penah buat resepi ni. Terliur tengok ayam juicy tu. Nasi pon nampak padu warna cantik

    ReplyDelete
  8. Uishhh. Lamanye dah tak masak nasi ayam. Kalau marina biasa ayam buat goreng je. Tak pernah lg cuba yg steam punya

    ReplyDelete
  9. lama tak masak nasi ayam ...selalu kalau masak ayam goreng jer ...nanti nak cuba yng kukus nilah ...ala2 chinese gituuu...baik untuk kesihatan

    ReplyDelete
  10. Waaa, my granpa selalu masak macam ni for the family. Rindu nak makan sekarang ni. Dah lama tak makan. While reading your post, I'm currently sitting in a cafe dan belum makan lagi. Tambah lapar after seeing this post. Maybe I want to eat nasi ayam laa lepas ni hahaha

    ReplyDelete

Post a Comment