Travelog Perth ( Western Australia) : Day 7, Shopping Day

Fuhhhh... Lupa gila nak perabih Travelog Perth ( Western Australia) ni tau. Untuk hari ke 7 ni, memang kami set kan dalam iti untuk shopping and main-main di sekitar Perth CBD, jalan2 di sekitar Hay St and Murray St yang terletak bersebelahan ja. Tapi sebelum tu kami gerak ke CBD, kami singgah ke Blue Boat House or Blue Boat Shed atau nama sebenar dia Crawley Edge Boatshed yang menjadi salah satu landmark Perth. Tak Perth la kalau tak bergambaq dekat sini kan.

Untuk pengetahuan hampa, Blue Boat House ni tersangatlah fames sampai kena que nala punya panjang. So kalau takmau que panjang2 Sila la mai awai2 OK... And dekat area ni kena parking jauh skit and kena Jalan skit la nak pi ke situ sebab dia macam tepi Jalan besaq tau. Dulu ada tempat parking dekat area UWA (University of Western Australia).. Tpi masa kami pi tu macam tengah construction. So kami pun decide untuk parking dekat area depan residence yang menghadap Swan River tu.

Dekat area sini agak hot tau. So banyak kes pecah keta dekat area sini. Nak selamat jangan la tinggai handbag or anything yang mngundang untuk kereta hampa dipecah OK. Kebetulan mak aku baru ja tak sampai setahun pun pi Perth masa tu. So dia malas la nak pi bergambaq kat rumah biru ni. Apooo... So mak aku la stay lepak kat area keta tu. Aku walaupun dah 2x pi. Tetap batak kena pi tangkap gak Gambaq kat situ.


Orang depan ni pi duk tengah membuyung 4 ka 5 bulan. Ni anak dia keluaq da besaq dah. Punya la baloq aku nak perabih entry pi Perth thun lepas oi. 


Ni ayaq kat Swan River. Jenuh wei. Compared ngan Pinang River... Macam hareyyy hitam diaπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚



Gemok and don't care! 


Jom pa kita melakar ke tempat lain pulak paaa... 


Time ni mak buyung dah lari sebab sejuk dengan angin bagai kan. Nampak panas kan tapi sejukkkkk... 


Lepas da ciwi2 bergambaq kt Blue boat House ni kami pun bagi la chance kat ornag lain pulak bergambaq. Lepas dari kaki tu tudia a nala punya que. Nasib hampa lahhhh.. So kami pun meneruskan perjalanan ke CBD. Dah tak jauh dah Swan River dengan CBD ni ya. Tambah Hay St and Murray St ni sebelah-sebelah ja. Kalau nak tau, di sekitar kedua-dua Jalan ni penuh dengan kedai-kedai untuk shopping. Ada Pandora di kedua-dua St. Tapi di Murray St lebih besaq ya. Ada Lush Cosmetics di Murray St. Target pun ada. Masuk kot pintu Hay St and boleh tembuih keluaq dekat Murray St.

Kami parking kereta dekat tempat parking khas. So kena Jalan la untuk ke Murray St and Hay St tu. Tempat yang kami parking tu building dia dekat hotel yang kami pernah stay masa first time pi ke Perth dulu, Kings Perth Hotel(aku pernah story dekat SINI, Sapa nak stay boleh la baca) tapi masa kami pi tahun lepas hotel tu macam tengah renovate so aku tak tau sekarang ni masih nama hotel tu atau tak lagi dah. Tapi yang pasti ya parking dalam building tu sangat mahai OK. So ni adalah salah satu cara kerajaan kat sana buat untuk kawal jumlah kereta masuk ke kawasan CBD. And masa kami pi tu hari Sabtu ok. Masa sampai dekat CBD kalau tak silap around 10am kot.

First stop aku adalah 7E dekat Hay St tu sebab aku nak beli hot choc dia yang dalam cup yang kena bancuh dengan ayaq panas tu. I tell u... Sedap gilos OK hot choc dia. Masa first time pergi Perth dulu.. Dekat 7E yang sama la aku beli hot choc dia sedap nak mampus masa tu mngandung Ecah lagi. Laki aku minyak skit.. Memang skit ja aku bagi. Aku suruh dia pi beli lain. Masa duk kt 7E tu Tiba2 nampak newspaper depa ada ni. Time tu kan lepas election.


Terus grab beli weiiii. Nampak sangat cita dah lama gila kan. Tapi baloq nk update psai cita Perth tahun lepaih ni. 


So after duk jalan2 tu aku punya la lapaq wei. Nasib la dekat area tu ada banyak makanan halal. So kami decide la nak lepak makan dengan Insan Cafe yang terletak di Murray St.


Sumber Google. Lapaq2 otak pun lupa nak snap gmbaq uii. Masa first time pi dulu kami makan kat D'ancasa kat belah Hay St tu. Sedap gak. Tapi dekat Insan Cafe ni ada lauk pauk tu yang best tu. 


OK la not bad. Masa duk makan tu jumpa dengan seorang pakcik ni orang Sarawak dia dah lama migrate duk sana. Katanya dekat 20 years dah. Lebuh kurang lah. Dia kata Perth ni dah macam Msia dik. Nak makan Masakan Malaysia senang ja. Ikan masin durian petai semua ada.. Hoho. Cuma kalau makan dekat kedai mahal skit la. U kena masak makan murah la skit kan.... Sembang la dengan orang duk sana.. Best pulakkk depa niii. 

Lepas ja makan2.. Kami pun sambung la jalan2 kat Hay St n Murray St ni. Aku tak beli apa pun dekat situ. Target nak shopping dekat Westfield Innaloo. Dekat dalam Westfield ada macam sebab situ ada Kmart, ada Target, Big W ada Pandora eh ada macam2 la. Tapi kena cepat la sebab hari Sabtu shopping mall katup awai. Dalam kui 5pm dah katup dah. Apa laaa. Kalau Malaysia hari cuti katup kui 12am OK.. Hahhaha... 

Sampai ka dekat Westfield Innaloo aku jadi lupa diri. Terus pi serbu Kmart. Allahu.. Murah ya.. Jahanam duit aku. Macam2 baju n kasut Budak2 aku beli. Memang x tangkap gmbaq apa la sebab bz shopping OK. 


Ikut gila aku nak ja beli bawak balik OK. Nasib otak Centre lagi time tu. Kalau dak boleh bergaduh laki bini oiii

Dekat Kmart, Big W n Target nak beli barang2 deco utk orang yg gila deco macam aku ni best la. Lepas tu baju plus size depa pun best2 wei. Banyak pilihan. Style plak tu. 

Jom tengok kt Big W pulak


Murah nak mam


Hee kalau dekat mmg angkut dahh


Ni pun sama


Murha gila OK. Nasib masa first trip pi dah beli dah. 



Hat petak satu set xsilap aku $89 kot tak silap aku


Aku beli topup bagi ckup 6pcs each ja. 


Meroyan tengok free gift dia. Malaysia nan hadooo


Reward diri sendiri. 

Kami keluaq dari Westfield Innaloo dekat2 nak tutup dah. Lepas tu teruih pi ke Chemist Warehouse yang terletak dekat luaq and bersebelahan ja dengan Westfield ni. Kiranya building asing la. Best jugak Chemist Warehouse ni sebab besaq compare dengan dekat Hay St or Murray St tu. Banyak gak borong perfume yang orang kirim. 

Lepas ja habis kat Chemist Warehouse tu memang dah penat gila da wei. Untuk malam tu, husband aku tapau ja smoked salmon pizza dekat Ciao Italia(aku pernah cerita dekat SINI) and makan dekat hotel.

Balik tu Allahu.. Penatnya. Lepas makan.. Lepas mandi.. Lepas solat semua terus terbongkang wei sebab penat sangat. 











13 Comments

  1. shopping kat aussie memang best .. lagi-lagi kalau corelle, pandora and barang2 makanan.

    ReplyDelete
  2. bestnya kakkkk ! teringin nak ke perth jugak ni tapi tak tahu lah bila kesampaian. tapi tempat akak pegi tu semua best. kalau saya pun angkut sekali nak balik. pakai courier lah. hahahah, kecuali corell.

    ReplyDelete
  3. Awak!! Kita memang nak sangat pergi Perth ni tau. Husband pun pernah ajak last-last kitorang pergi Jepun dulu. InsyaAllah ada rezeki nanti nak pergi perth pulak hee geramlah tengok pinggan corelle tu! rambang mata tengok gambar ^_^

    ReplyDelete
  4. Bila la nak sampai negara omputih ni. Teringin sangat. Jernih betul la air dia. Mak aih , kalau pergi sana terlebih shopping juga rasanya ni. boleh jadi tak keruan rasanya.

    ReplyDelete
  5. Hahaha. Lamanya la up post kan. Selalu gak terjadi kat Rawlins.
    Rawlins tak pernah sampai Perth lagi tapi Smiggle and Pandora serta pinggan mangkuk memang murah kat sana kan

    ReplyDelete
  6. Walhal dah komen ye tadi. tetibe internet putus!Haha. Kalau yg pi sini mesti akan bergambar la kat Boat House tu kan. Jeles tengok sape dah sampai sb sis tertinggal trip ke sini. Kalau dpt pegi sis akan pakai dress, sambil angin bertiup masa photshoot. Hahaha.Ni bape karung guni nak bawak shoping pinggan mangkuk etc ni alia? Hehe

    ReplyDelete
  7. best yer shopping , harga memang berbeza kan kat Malaysia. nnt holiday ke sana, kena standby banyak2 duit shopping ni.

    ReplyDelete
  8. wow .. best nia shopping bila i tengok pinggang mangkuk i sudah gila. Tapi kena prepare banyak duit kalau nak shopping dan enjoy :)

    ReplyDelete
  9. seronoknya dapat bercuti ke luar negara. saya ni dalam negara pun belum habis lagi. in shaa Allah dalam perancangan. ;) doakan saya ya.

    ReplyDelete
  10. tu dia tempat, menarik..tak sah kalau tak bergmbrdekat boat house tu..pemandangan cantik..macam-macama da dekat sana ya..shopping tu tak tahan

    ReplyDelete
  11. bestnya, insyaALlah tahun depan saya ke Australia juga. Maybe ke Melbourne. best kan melancong?

    ReplyDelete
  12. Wahh.. Bila tgk alia kongsi pengalaman di sini nie.. InsyaAllah ada rezeki sampai la jasad AM di bumi Australia.. Leh la rujuk entri alia

    ReplyDelete
  13. I've never really wanted to travel to perth but seeing your post kinda makes me wanna go there too.

    ReplyDelete

Post a Comment