Fesyen Rambut dan Warna Rambut

Assalamualaikum


Credit to Google 


Macam semua orang tau.. Rambut adalah mahkota wanita. Aku pun antara salah seorang yang sangat2 mementingkan penjagaan rambut ni.


(Credit to Google) 
Ada ka yang bangun pagi rambut mngerbang macam ni? Hahahha


Ya kalau dulu aku suka rambut aku yang tebal and panjang ni. Tapi bila umoq dah meningkat ni mula la rambut gugur la.. Beruban la.. Paling teruk kalau bercabang... NO NO NO...

Paling aku stress bila tengok lantai rumah banyak gila dengan rambut. Erghhhhh tak boleh akuuu... Paling drastic keputusan aku buat tahun ni adalah potong rambut aku...


(Credit to Google) 
Dari rambut panjang n layered mcm ni... Aku potong mcm kat bawah ni


(Credit to Google) 
Paling drastic n paling cute.. Hahahahha
Nak jaga pun senang.. Shampoo n conditioner pun x pakai banyak. Selamat duit. 


(Credit to Google) 
Sebenaqnya stail jugak rambut pendek tak pendek sangat ni kan... 


(Credit to Google) 
Aku kalau bukak tudung macam ni lahh. Auchhhh. 

And untuk rambut beruban... Sebab kan rambut aku ni warna dark brown tak brown.. Bila kena cahaya Acah2 brunette macam rambut anak2 aku.. So bila dah tua2 ni makin senang beruban.. Arghhhh lagi satu stressssss... 



Rambut Si Aishah... Dia ada wavy hair that I wish I had.. Haha




Rambut Si Adriana.. Si kakak... 
Yes semua menurun ikut warna rambut aku... Tapi yg ni betul2 ikut sbijik.. Warna rambut.. Straight.. Lebat... 

Rambut warna ni la dulu masa masuk sek menengah kena keji sebab kata dye rambut kan... Truth is... Xpernah pun dye rambut masa sekolah Dulu2... 

Cuma lani bila da tua2 rambut makin kurang Black pigment and cepat jadi grey hair iaitu uban.. Stress gila.. Ada masa kalau banyak sangat uban aku akan stress and start cabut... Lepas tu makin meriah n rancak depa duk kluaq.. Lepas tu aku geram.. Aku inai kan rambut aku.. So bayangkan makin merah la rambut aku. Memang dari dark brown nampak brunette terus. Hahaha. 

So bila lepas inai kan rambut, yang aku perasan rambut akan makin sihat and bersinar. Shining gitu.. Lepas tu kurang gugur.... Lepas tu boleh la feeling Adele Sambil mnyanyi Rolling In The Deep gitohhhh.... 

Teringin nak ada rambut hitam bersinar. Tapi orang cakap tak elok inai kan warna hitam kan. Sebab ada khilaf kata menyerupai Yahudi yang suka warna kan rambut depa warna hitam. Wallahualam. Aku ni inai kan rambut sebab geram oii tengok uban tu.. Lepas tu laki aku tak beruban.. Aku pulak uban berlambak2. 


Hampa pulak macam mana... Apa stail n Gaya rambut yang hampa suka? Kita walaupun berhijab..tapi rambut kena jaga naa.. Rugi laa kalau hijab elok.. Tapi rambut kepammmm, lepiaq.. Mengerbang n berminyak... Tak gituhhh sisthur2 sekaliannnn..... 

Aku guna inai apa untuk warna kan uban aku tu? Aku guna inai yang serbuk tu.. So far memang rambut aku yang dark brown ni memang jadi brunette. Hahhaha.. 


(Credit to Google) 
Ni lah warna rambut aku sekarang. Serius bukan pakai any hair dye ya. Memang pakai inai. Maybe senang jadi warna ni sebab rambut aku tak hitam sangat macam rambut orang2 lain... 

So peribahasa rambut sama hitam.. Hati lain2 tu tak applicable untuk aku ya... Hahhaha... 

13 Comments

  1. Akak kan..suka jer nak tukar warna rambut..sebelum ni warna Dark Brown and Ashley Grey..tapi bila office dah kuar memo takleh warna rambut terang2..makanya back to black again..until now..rindunya nak warna rambut..cantik tu ha semua warna...

    ReplyDelete
  2. Oooo, so cantik la just using inai & the color also quite pleasing. Auntie also wanna try inai t dye my hair - can u share with me the name of the product & where can Auntie buy this inai?

    ReplyDelete
  3. teringin nak inai rambut tapi malas nak buat sendiri. haha
    ada tak salon yang inaikan rambut ??

    ReplyDelete
  4. dulu masa kecil teringin nak letak inai dekat rambut. haha. tapi tak berani. sememangnya bukan wanita sahaja yang mementingkan rambut, lelaki pun sama jugak.

    ReplyDelete
  5. Bestnya kalau ada rambut panjang-panjang macam ni boleh bergaya dengan apa gaya sekali pun hehehe tapi kena penjagaan rapi juga rambut panjang ni kita yang tak berambut ni pun tak terjaga wakakakaka..

    ReplyDelete
  6. Alamak.. masalah uban tu sama la dgn saya. Pantang nampak mesti gatal tangan nak cabut. Lepas tu makin meriah la dia naik.. now rambut pun dah makin menipis. adoiiii, teringin nak rambut lebat macam dulu.. huhhu

    ReplyDelete
  7. Uishh sis pun dah banyak uban kat kepala ni. Kalau color cepat je nampak uban tu balik. Rambut pun byk gugur..mmg sadis betul. Teringin gak nk cuba inai

    ReplyDelete
  8. dulu suka buat rambut pendek macam tu. terasa cute giler. hahaha. tapi memang senang nk jaga la sebab pendek. bila dah kahwin ni memang tak sempat nk pergi kedai potong rambut. potong sendiri je.

    ReplyDelete
  9. tersuka pula bila tengok gambar gambar rambut pendek. mesti ringan je kepala. haha

    ReplyDelete
  10. Mek berkenan sangat dengan warna rambut awak tu. Macam purple. Mek pulak rambut pendek memang tak sesuai. Kalau setakat bahu tuh okei lah.

    ReplyDelete
  11. Cantiknya warna rambut tu. Boleh gak try guna inai lepas ni kan. Sebab inai dari tumbuhan dan tak ada campuran lain. Tahun ni macam panas sikit. Qiss pun dah potong rambut pendek.

    ReplyDelete
  12. I like hair colourrrrrr tukar tukar! Haha tapi betullah semakin berusia hehe memang agak kureng sikit sihat dia. But kita mmg kerap jugak warna rambut suka sgt fesyen2 rambut ni~

    ReplyDelete

Post a Comment