the ugly truth living in boarding School - 5 years in hell

Assalamualaikum,

Sebelum aku start lebih panjang lagi cerita pasal pengalaman aku yang kalau boleh aku nak padamkan terus dari ingatan aku ni tapi mana mungkin kan. 5 tahun bukanlah masa yang singkat untuk aku just padamkan macam tu ja. Before I begin, eloklah terlebih dahulu aku mintak maaf kalau sepanjang penulisan aku ni aku akan emosional macam gila, mencarut macam gila dsb sebab I been keeping this for so long to myself.

Bila baru-baru ni aku terbaca penulisan blogger Putra Nubhan di fb dia tentang sisi gelap sekolah berasrama including la pengalaman dia sepanjang 5 years di boarding school SBP sendiri...so let me tell you the story about me. Selama ni aku cuba sembunyikan apa yang aku rasa and it hurts me inside bila tengok budaya buli ni makin menjadi-jadi. Yalah tak kira la di sekolah harian biasa tu macam normal la tapi kalau di sekolah berasrama penuh atau sekolah sains yang rata-rata intake dia terdiri dari budak-budak pandai yang straight A's dari UPSR..mana munkin ada yang beranggapan budak2 pandai pun perangai teruk ka? Ya tuan-tuan dan puan-puan, this is what I gonna tell u the story from my side that I'd been keeping to myself all this while.

Sebagai first btach UPSR yang start 5A, aku antara yang bertuah sebab dapat 5A. Thanks to my primary school teachers for the struggles we been thru together especially my class teacher , Cikgu Zaharah. Walaupun sangat garang tapi aku sayang sangat cikgu aku yang sorang ni. Sekolah yang first aku enter lepas dapat keputusan 5A adalah Sek Men Sultanah Asma, kalau dekat AS ni sekolah berprestasi tinggi la kan memang tiptop la dalam KEdah ni pun.

So untuk first intake ke SBP aku tak dapat panggilan ke mana-mana SBP. Nak kata frust tu takda pun sebab macam seronok ja kot sekolah dekat Asma time tu. tapi masa second intake aku dapat pulak dekat salah satu SBP dekat Kedah ni. Sekolah baru jugak time tu, aku batch yang ketiga la untuk sekolah tu. Perasaaan aku time tu bercamour baur antara nak pi ke dak, satu sebab aku dah best study kat Asma tu. Dua, kawan-kawan aku semua best kot. Parents aku esp mama aku of course la antara yang terhappy bila aku dapat tawaran SBP kan. Sapa tak heppy anak masuk SBP kan. time tu pulak kakak aku form 5 tapi dekat MRSM Pengkalan Chepa, so it's like a tradition la. Dapat good results harus kena masuk SBP or MRSM.

Bila masuk first thing yang paling culture shocked bila aku masuk ke situ adalah dari segi sosial nya, Allah, aku masuk sekolah agama ka aku masuk sek sains ni. Ya lah, memang la bagus bab agama ditekankan tu, tapi kalau dah sampai rambut aku yang memang originally perang skit ni pun senior boleh panggil tanya eh awak dye ka rambut awak ni...sapa yang tengok rambut anak2 aku tau macam mana rambt depa dua tu agak perang and macam tu lah perangnya rambut aku. Siap bukak tazkirah panjang-panjang pasal dye rambut sembahyang tak sah la..mandi wajib tak sah la bla bla bla. kak oiiii saya tau kak oiiii. Banggang2 saya pasal agama pun tetap tau  bab tu. Ingat mak saya yang cengey tu nak bagi ka saya dye rambut saya kak oi. Ok tutup part tu.

Dah part dekat class plak, aku rasa aku baru ja duduk Asma tu dalam 3 bulan, xdak la aku culture shoced pun jumpa budak2 jantan ni. Tapi depa punya perak tengok budak perempuan siap mengutuk2 tu rasa macam ehh hang ni mai dari hutan mana..tak pernah bergaul and ada kawan perempuan ka kat sekolah rendah dulu. Tambah pulak aku ni bukan kategori awek cun n gemuk...so lagi la sedap la nak ejek2 buat bahan. Tak SEMUA la..tapi banyak jugak yang jenis sakai and batak macam ni ya. Mesti ada kata alah depa melawak ja pun, takkan hat tu pun nak marah. Marah jugak wei. Hati mana tak sakit bila orang make fun of ur physical lagi2 pulak melucah dengan aset yang hang ada. Tu baru form 1 dah cakap pasai boobs hang la apa la. Sakai haram jadah sungguh.

Ala budak-budak kan, tak matured lagi. Tak matured kepala hotak hampa. Allah bagi akal kan, umoq dari 13 tahun sampai 17 tahun takkan tak matured2..duk beronani kat hostel berkali2 pun tak matured2 lagi ka haram jadah oi??? Pernah masa aku form 2 ni, satu hari masa aku pi kelas bila duduk atas kerusi, kerusi penuh dengan gam..meja penuh dengan gam...habis baj aku penuh dengan gam. Apa lagi memang aku mengamuk and menangis la. Setan haram jadah punya perangai. Aku nak pi class nak pi belajaq la wei...pasaipa nak kena kacau hidup aku macam tu setan oi?Meja kena contiang dengan marker pun pernah..prep malam sebab jantan2 keparat ja yang prep dekat class..yang pi contiang dekat papan hitam mengutuk aku pun pernah...And sejak dari tu aku jadi takut nak pi class sebab duk pikiaq apa lagi depa nak buat and ganggu hidup aku. Tau dak perasaan tu macam mana, demmm i hate dat feeling. Kalau boleh aku takmau ingat pasai menda-menda ni. Tapi bila ada kawan aku yang seek for advice dari aku sebab ada anak dia taknak stay dekat SBP sebab tak tahan kena buli..tak tahan tak boelh nak belajaq etc..aku memang suruh dia bawak keluaq immediately. Aku cakap jangan jadi macam aku.

Bukan aku tak pernah mintak mak aku keluarkan aku masuk sek harian biasa balik or at least balik Asma balik, tapi biasa la...sapa nak bawak keluaq anak dari sekolah "bagus " kan. Memang aku tak pernah pun cerita pun kat mak aku pasal apa yang jadi kat aku kat sekolah..aku pendam semua rasa tu sorang diri sebab ya lah..who cares kan? ohh demmm..now aku type ni dalam keadaan sebak yang amat sangat. Bayangkan keadaan ni happen for 5 years.

aku setakat kalau kena tengking and tazkirah dengan senior pasal datang surau lambat semua tu aku tak kesah lagi, Tapi bila orang pijak-pijak maruah aku tu yang marah sangat. Hang suka bila budak2 lelaki yang perangai macam haram jadah ni duk usha tetek hang sambil duk cakap macam-macam? Suprise kan perangai budak2 SBP ada yang macam ni. Tak kurang ada yang bagi gelaran b@b! la kat aku. Wowwwwww kannnn. Sampai aku pernah menyumpah dalam hati mintak kat akhirat nanti semua yang mengata aku ni Allah ganti kan kepala dia kt badan dia dengan kepala babi. Kadang-kadang aku terpikiaq jugak, aku tak lawa ka..aku gemuk macam babi ka ada aku kacau duit bapak hang ka mai duk tang sini haram jadah oiii...Mak bapak hang tak ajaq ka yang babi tu adalah mean word? Tak ajaq ehhh..kalau ada cabai memang aku cabai2 kan dah awai2. So tak payah la nak gebang kata tu time tak matured ka apa ka..budak 3 tahun pun kalau sebut babi kena tampaq mulut and alert babi tu adalah mean word,

So please stop asking me to let it go or move on! Sebab tu jugak la aku rebel tak study semua. Pi prep aku lena tak pun kalau prep petang kat class tu aku lebih rela pi kona tang lain dari jumpa muka-muka setan ni semua or ponteng ja teruih...Result aku macam mana? Dah tak study kan..dapat la 5A untuk PMR and SPM..budak SBP apa wei dapat results mcm gini wei. Nasib dapat 5 A kalau tak dapat A langsung lagi best kan...memang aku rebel habis sebab aku protes kat mak aku yang aku tak suka duduk kt sekolah tu. Lagi satu, dengan keadaan macam tu hampa rasa aku boleh ka nak heppy2 study tanpa ada perasaan yang haram-haram jadah ni tak kacau hidup aku wei. Stress wei sumpah stress. Dari aku stress baik aku pi baca novel dekat library. Study? Pegi mampossss....

And sejak masuk sekolah tu pun hubungan aku dengan mak aku pun macam biasa la bitter. Dah la PMR tak dapat 8A...SPM subject pure science macam bukan budak SBP...tapi tu la yang jadi. Aku tak pernah cerita pun apa perasaan aku yang aku pendam sorang2 selama ni. Kadang2 tension naik atas katil menangis sorang2. Sedihkan 5 tahun hidup aku dekat sana. Sebab tu aku panggil 5 years livin in hell.

The only time yang aku heppy cumalah masa ada dekat dalam dorm ja. Luar dari kawasan hostel memang aku ni totally have lower self esteem. Pelik kan dengan aku yang sekarang ni, perangai aku sekarang ni yang bermulut capoi ni aku developed dekat sini la juga. Tapi confident level aku, totally aku built up masa aku kat U.

So parents, be alert kalau anak-anak mengadu taknak stay dekat hostel u tanya kenapa. Aku memang tak dibuka langsung pertanyaan oleh mak aku. Aku tak salahkan mak aku pun for this. Ya lah mak mana taknak anak berjaya kan, duk SBP ka MRSM ka macam ticket la untuk berjaya gitu kan. Walaupun dulu aku memang salahkan mak aku sebab nak sangat aku stay dekat sekolah tu. End up aku sia-siakan 5y hidup aku macam tu ja.

Kadang-kadang terpikiaq kalau aku stay kt Asma mesti result aku lagi gempak, sekolah pun happy ja. Nak pi sekolah pun best ja. Boleh naik moto pagi-pagi abah hantaq kan. Tapi tu la, menda da lepas kan. Cuma kalau boleh memang aku taknak ingat langsung pasal menda ni tapi tu la bila ingat balik memang hati aku sakit sangat. Tapi takpa lah kalau aku pi Asma nanti aku tak jumpa pulak boipren/laki aku kan.

Kang orang cakap aku ni bitter cerita hat buruk2 ja, okla sisi positive yang dapat bila aku stay dekat  sekolah berasrama penuh pujaan ramai parents ni adalah aku lebih berdikari, survival skill aku dah ada..bila pi masuk U takdak la aku culture shocked dengan kebebasan yang diberikan. Aku boleh hafal surah Al Mulk sebab tiap2 malam kena baca Al Mulk, banyak ilmu agama yang aku dapat kat sini(dah nama pun mcm ala2 sek agama kan)...berhati kering(laki aku kata...aku ni jenis hati kering..orang cakap n kutuk aku pun aku buat tak tau..tapi sekali aku mengamuk..awas ya), kuat mencarut (self defense method yang aku belajaq dekat sini), lone ranger pun aku tak kesah. Aku boleh lepak makan dekat kedai sorang2 n tak heran kat orang pun walaupun kadang2 orang pandang aku pelik ja sebab pompuan ni lepak kedai tepi jalan sorg2 ja ka. ....tu ja kot? Nanti aku tambah lagi la kalau aku ingat.

Sapa2 yang budak SBP yang baca bitter terlebih pasal blogpost aku ni and nak cakap apa pun cakap lah. Ada aku kesah. ni pengalaman aku livin 5 years in hell, ko nak melalak cerita best sepanjang ko duk kat sbp...pergi main tang lain lah...or kalau yang baca ni jenis pembuli juga...fuck off and middle finger....pi mampos la setannnnn sebab menyusahkan hidup orang2 mcm aku ni

Adik aku selalu Tanya aku kenapa hang tak suka sangat duk kat sekolah tu dulu.. Aku cuma kata Budak2 dia teruk.. To be precise la certain Budak2 jantan tak Guna batch aku yang teruk....


Ni screenshot apa yg aku rasa kt Wall Post aku... So ada a few kwan2 aku yg rasa benda yang sama.. Walhal depa bukan kena teruk macam aku pun... So boleh batang kan how the hell I feel sepanjang 5 tahun hidup aku dekat sana tak?





Banyak yng bertahan sebab parents. 😭😭😭😭😭
Sedih kan kami terpaksa telan n hadap menda ni for 5 years. Itu yang tak kena teruk macam aku rasa macam tu. Bayang kan how I feel. 

So korang yang baru jadi parents macam aku ni, kalau nak anak2 masuk sekolah asrama go on.. Boleh ja pantau anak2. Ajar anak supaya jangan membuli orang and kalau orang buli bagitau korang. Korang pun kena jadi pendengar yang baik untuk anak2 korang. Bila anak kata taknak and tak OK... Siasat.. Kalau sampai tahap menangis2 and teruk tu maknanya memang dia dah tak boleh lagi dah. Jangan paksa anak2 just because kita nak reputasi kita sebagai ibu kepada anak2 cemerlang tercalar. Tak mati pun kalau anak2 kita sekolah harian biasa asalkan kita guide and jaga depa betui. And tak semstinya bila duk kat harian biasa tu tak boleh berjaya kan. Tu Haa Dr Amalina tu sekolah harian biasa ja kot. So anyone pun boleh berjaya... Xyah nak stereotype sangat asal duk SBP n mrsm ja mesti berjaya.... 

Takdak niat pun aku nak buruk kan nama sekolah aku pun. Sekolah aku tak bersalah pun.. Yang salah Budak2 jahat dalam dia tu. 

******

Bila teringat kes ni ja aku ja takmau nak hantaq anak2 aku pi sekolah asrama. Biaq lah depa duk ngan aku at least sampai f3 kot. Taknak la aku biaq depa rasa lonely umoq 13 thun dah kena hidup sorg2 mcm aku dulu. Balik rumah sendiri rasa macam stranger kdang2 tu. Duduk hostel kena bangun awai.. Balik rumah nak cover tdoq bangun lambat dah kena marah pulakkkk.. Ahhh jenuhhhhh... 

Aku da OK sekarang bila aku dah lepas kan apa yang terbuku kat hati aku selama ni.  OK la aku nak pi lena. Dah penat mencarut berkajang2. 










3 Comments

  1. thanks share story ni. saya dulu sekolah biasa macam Asma tu.. saya tak suka skolah kat SBP atau duk hostel. Tapi banyak crite yang saya dengar pasal sekolah SBP atau MRSM atau mana-mana sekolah asrama penuh ni, life kat situ tak indah seperti apa yang diharapkan, ramai yang frust bila masuk sekolah tu. huhu

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. hmmmm... apa aida nak komen ekk :)
    aida dok sbp girls only for 3 years, alia.
    then form 4, parents aida tarik balik, dok skola biasa.
    sebabnya, abah nak aida masuk aliran pure science dan disokong oleh tuisyen.
    agar SPM gempak lah kan.
    aida x sedih pun bila balik rumah, dikeluarkan dari sbp.
    meskipun sbp pompuan je, tapi aida x happy pun.
    citer nyer aida x pernah share kat org lain. simpan ketat dlm hati kenapa sbp tu tak best.

    now, anak sulung aida, dok asrama, cuma skola agama biasa, bukan sbp.
    aida x nak dia masuk sbp sehinggakan aida x apply kan pun, sbp or mrsm.
    sama la jugak dgn anak kedua sekarang.
    nakkan diorang dok skola biasa jer di Melaka ni.
    every weekend aida amik bwk balik rumah :)

    ReplyDelete

Post a Comment