Interesting Recycle Programme by L'occitane

Assalamualaikum.

Pernah tak hampa terpikiaq apa yang akan jadi dengan setiap waste yang kita buang dari rumah kita tu? Yes memang akan pi kat landfill tapi ada dak hampa terpikiaq how much each of us have been makin waste in a year? 50kg per year wei... Perhaps we don't have the answer kan. And do u know that our plastic waste will need about 500 years to degrade. Kita dah mereput dia tak mereput2 lagi. So bayangkan lah how this will end kan. And do you know 80% of our waste can be recycled.


Landfill yang makin lama makin tinggi. 


Plastic waste that can be recyclable. 



Sebagai menyahut seruan kerajaan dalam meminimumkan waste especially plastic di landfill, L'occitane Malaysia bersama I-CYCLE MALAYSIA telah melancarkan program "Big Little Thing".

Cara dia mudah ja wei... L'occitane akan bagi 1 stamp untuk satu bekas plastik (full size), tak kesah brand apa pun dalam keadaan kering dan bersih. Means that kalau hampa ada botol shampoo ka botol shower gel ka.. Or even refill pouches pun acceptable jugak. Senang kan. Dan yang paling bagus. Untuk setiap ni hampa akan be rewarded with these..




L'occitane menyasarkan untuk menggunakan 100% recyclable plastics by 2025. Aku memang sokong sangat usaha L'occitane ni. Bagi aku benda baik kita boleh la sokong kan. Why not... Lagi pun dari buang tak Dapat apa2 at least being rewarded like that is OK what. After all L'occitane is not that cheap OK.

For more info hampa boleh la click dekat sini ok


This is not a sponsored post ya. Ni atas rasa tanggungjawab aku untuk share benda yang baik macam ni.

10 Comments

  1. Bab Sampah ini kena ada kesedaran di atas sendiri. Kekadang kita tidak moral dan keadaan setempat. Nak buang sampah ikut dan (suka hati nak buang ) hehe.

    ReplyDelete
  2. Bagusnya program Big Little Thing" ni... Satu inisiatif dari L'occitane Malaysia bersama I-CYCLE MALAYSIA patut di contohi company lain juga. Lebihkan hebahan dan kesedaran pada masyarakat.

    ReplyDelete
  3. Bab sampah ni nampak kecil, tetapi besar impak dia. Kita kena fikirkan , kalau bukan utk kita, untuk anak2 kita. Big Little Thing ni sy nampak inisiatif yang bagus. Macam kumpul point pun ada. Best2

    ReplyDelete
  4. any kind of bottles ? i dah buang i asing dari dalam rumah.. tapi tu la haritu ada orang nak kutip sampah kalau botol kaca mereka tak nak nak botol plastik je... pelik kan.. dia cakap botol kaca tu umpama sampah..apa pun tahniah loccitane sebab galakkan lagi kesedaran mengenai items gini

    ReplyDelete
  5. allah banyaknya sampahhhh...... sampah ni walau kecik dan hanya sebiji botol tapi kalau di buang setempat lama2 akan banyak juga.. sbb tu ada baiknya fikir la dalam2.. jgn keja dok buat sampai je pandai... mana boleh tanam, kita tanam... at least penyakit pun kurang

    ReplyDelete
  6. Sampah ni kalau dah dikumpul memnag dah jadi macam pulau dah..huhu..banyak giler kan..bagus cara ni dapat selamatkan dunia..nad pun selalu buang ikut kategori, kalau plastik dengan plastik hah macam tu

    ReplyDelete
  7. Wah bagus tentang perkongsian ni. Sy rasa brand loccitaine mmg famous. Ramai yang dah share and guna.

    ReplyDelete
  8. Menariknya program macam ni! Saya dah lama minat brand ni. Bagus sangat brand ni buat program macam ni. Saya pun kat rumah kerja mengasingkan sampah je. Bolehlah hantar ke sana.

    ReplyDelete
  9. bagusnya kempen nih ...nanti nak buat jugaklah ....terima kasih sebab info

    ReplyDelete
  10. Baguslah cara camni...org kata sebagai alternatif utk mengurangkan pembuangan plastik especially yg boleh mencemarkan alam sekitar... Dan setiap pengumpulan tersebut akan di reward juga

    ReplyDelete

Post a Comment