What happened recently?

3:12 AM

It's 18th March btw. I just realise I only managed to blog 3 posts up to this date. Yeah ...been a through a lot lately.

First I was super duper busy with my new house, the one in Bandar Cassia,  Batu Kawan. Near to Ikea Penang. We work on out plan to make a homestay / guesthouse as we don't plan to rent it monthly basis to others. Well at least we can stil managed to monitor what is happening with our property. I've been through this whole cleaning process (sikit ja pun.. The major one upah Indo ladies to clean up for me).. All part of installation stuff like Ikea racks and all that which required me to assembled it by myself.


As much as I enjoyed doing the installation n assembling the stuff I also forgot that I have a lower back pain that comes and goes like heart lah. Fewww.







Ada satu hari masa tengah nak loading barang dekat trolley to bring to our new house. Tetiba prakkk....my pinggang bunyi. It was painful like hell. Terus tangkap ke kaki. Imagine I have to fetch kakak from her school and then feed my kids for lunch.   Sebab nak pergi rumah baru.  So I dont cook that day, having to handle two kids outside in a hot sunny day dengan memasing kadang-kadang menduga gila.


But as I managed to get to the new house at Batu Kawan.. And sit n baring for a while dekat sofa... Suddenly aku tak boleh bangun. Nak bangun berdiri pun rasa macam nak putus pinggang. Oh my it was terribly hurt me. Kena menggagau and berpaut dekat kerusi putih but suddenly nak fell down sebab kerusi tu tak balance. Nasib baik cepat berpaut dekat grill tingkap. I don't know if jatuh... Surely tak boleh bangun terus😭

Nasib si kakak dah paham bahasa and bila aku sakit ka apa.  Dia yang banyak tolong mak dia ni. Tapi kadang-kadang kesian bila mama dia sakit.. Dia selalu jadi mangsa kena marah. Sory kakak😭😭😭

I'd been suffering from this lower back pain start dari accident jatuh moto masa 2007. Then 2x epidurals masa cser both of my kids sikit sebanyak lead to another terrible lower back pain. Yoko-yoko and Mustajab krim panas tu memang my best friend la kan. Kadang-kadang sampai dah takda rasa panas tu sebab dah selalu apply kat pinggang tu.

Bila baca simptom-simptom slip disc. Ada banyak hint menjurus ke arah slip disc. For this time being memang aku tak pernah refer orthopaedic untuk my lower back pain ni. Kalau aku pi check.. Kompem2 Adriana kena ponteng sekolah. Tengok lah cuti ni ka aku pi check dekat Ortho.

But for this time being aku nak try jugak Chiropractic Treatment. Anyone yang pernah try Chiropractic treatment? Can u share with me how it was done?  Does it hurt? Does is make u feel well after doing it?

Well that what was happens to me recently.  I was quite busy and suddenly I had this lower back pain attacks on me. This year, this is the second one. Surely bila kena tak boleh bangun punya and I will surely cry sebab terlalu sakit.

I 'm actually too scared to see the orthopaedic. Takut kalau diagnosed with slip disc. Tapi at the same time...tak boleh tahan anymore. A mother like me nak bedrest lama-lama pun kenot. I have no maid. So I was depending on my husband ti help me with the kids and the house chores. But yes.. Pitty him also lah kan. Kerja lagi..  Haihhh...

My husband ada ajak aku pi Chiropractic treatment ni. Sebab dia sendiri pun sejak-sejak accident jatuh motor last year pun sakit jugak pinggang. He also risau somemore tengok bini dia sampai tak leh bangun kadang-kadang tu. Solat? Aku solat duduk wei. Memang tak boleh bangun berdiri immediately cepat2 tau. Nak rukuk n bend down my body pun cannot sometimes. Sebab tu solat duduk ja.


Second day lepas pinggang prakkk.  Terlantar berbaring dekat rumah sampai rasa nak muntah tengok kipas berpusing. Telan ponstan and Orphenadol then keluar naik kereta jalan-jalan tepi pantai amik angin gitu. 


Haihhhhh. 
Bukan mengeluh..  Cuma nak mencurah rasa di hati dekat blog ni. Aku baru Allah uji dengan sakit sikit macam ni ja. Tapi rasa seksa tu Allah ja lah yang tau. Aku harap dengan kesakitan-kesakitan yang Allah bagi aku ni asbab untuk Allah hapuskan semua dosa-dosa aku.


You Might Also Like

20 comments

  1. Better akak pergi refer ortho. Bahaya jugak tu

    ReplyDelete
  2. Cantiknya rumah... please go see doctor and get checked properly. Jangan tangguh. Take care

    ReplyDelete
  3. Dugaan tu. Cuba la Chiropractic treatment tu. Tengok orang cakap bagus. Tapi tak tau la sakit ke tak. husband pun pernah bercita-cita kat nak buat treatment kat situ sebab dulu dia ada sakit pinggang. Anyway. Nice house!

    ReplyDelete
  4. is good your husband help you with house chores. House chores can never be finish, everyday we got to clean and wash.

    ReplyDelete
  5. saya slip disc L4 L5 S1, yang penting kene jaga postur badan dan jangan angkat benda berat, walau kita rasa mampu tapu bila sakit memang merana

    ReplyDelete
  6. Bestnya masuk rumah baru.
    Kena hati hati tau time mengemas.
    Salah langkah, sakit badan nanti.
    Adik ipr kita nurse. Dia pun sakit blkng gitu kata slip disc.
    Dia kata kalau berat bdan naik,mula sakit blkng. Start prgnt anak kedua jadi camtu.

    ReplyDelete
  7. Ujian tuh. Mimi dulu jatuh motor tulang lutut keluar dari landasan. Kepala lutut keluar ke kanan. Angkat kaki perlahan lahan masuk balik .Ingatkan tak ada pape sebab masa kena umur 17 .Entah macam mana umur 26 kena balik ...masa tu baru rujuk pakar orthopedik. rupanya ligamen kat tengah tulang lutut atas dan bawah tuh dah rosak teruk. berat badan berlebihan atau salah gerak confirm kena

    ReplyDelete
  8. Ya Allah. Besarnya dugaan. Semoga sis tabah mengharungi ya. Jaga diri baik² dan kuatkan hati. Smeoga semuanya baik2 belaka dikurniakan Ilahi . Amin. Btw, rumah simple and nice untuk buat homestay

    ReplyDelete
  9. Cantik rumah ni. Simple je tapi nampak kemas sangat. Saya pun pernah try chiro tu. prak sana prak sini. tapi try sekali je sebab treatment die mahal jugak kan. pergi hospital buat xray, doktor kata sakit belakang tu sebab poop banyak berkumpul. i cannot brain sampai sekarang doktor tu cakap macam tu

    ReplyDelete
  10. Takut juga kita kalau kena slip disk tiba-tiba macam ni tengah buat kerja atau tengah buat apa-apa aktiviti tiba-tiba tak boleh bangun parah juga. Moga cepat sembuh dan juga terus diberi kesihatan masa ni lah penting sokongan orang sekeliling...

    ReplyDelete
  11. cantiknya rumah baru akak.. tak pe slow-slow deko rumah nanti lagi cantik jadinya. risau jugak kalu jadi macam akak ni..tambah lagi sorang kat rumah kalu terbaring kejun siapa nak nak tolong

    ReplyDelete
  12. cantiknya decoration rumah! btw please have a checkup ye, nanti makin lama akan makin melarat, kita kene jaga kesihatan walaupun busy ^_^

    ReplyDelete
  13. Omg... did you go to check with ortho regarding your back pain. Have to take good care our health

    ReplyDelete
  14. Sis pun ada masalah sakit pinggang. Ulang alik hospital je..doc bg pain killer n ubat antibiotik. Dh x tahan sgt gi chyro..prak prak pinggang dibuatnya..tp sakit tak surut. Last masuk sepital gak n buat mri..nasib baik x slip disk tp bengkak tulang, saraf n muscle. Doc kata nk baik mmg lmbt tp jgn buat chyro..just buat physio sb nnti lg teruk(lain org lain pendpt). The best jumpa doc

    ReplyDelete
  15. Back pain tak boleh buat main tau. Baik cepat2 jumpa doctor. Bukan apa, takut jd lagi serious. Paling takut kalau dia lead to slip disc.

    ReplyDelete
  16. My mom went to Chiropractic centre in Bukit Jalil, KL. At the International Medical University (IMU). There are some Chiro in Penang also graduates from IMU.

    ReplyDelete
  17. Omg bila baca rasa eh teruknya. Pls sis jaga kesihatan ya. Jangan angkat barang berat takut bertambahbsakit back pain tu.

    ReplyDelete
  18. Bukan nak takutkan but better pergi check. At least kalau kita tau apa penyebab, kita boleh rawat dari awal. Jangan biar lama-lama, kang melarat. Please take care ye.

    ReplyDelete
  19. Saya pernah tiba-tiba rasa sakit yang terlalu sakit pada tengkuk, bila check dekat hospital doktor kata tiada apa-apa. Cuma over stressed dan perlu rehat banyak-banyak. I syorkan you pergi check dekat hospital. :) Take care

    ReplyDelete
  20. I think you should really go and have a look at your back. Never take risk and treat something while it is still early. :)

    ReplyDelete